ایرانیان جهان

آخرين مطالب

شب‌نشینی عجیب فیدان و جولانی بر بام دمشق؛ صرف چای در قتلگاه قابیل و نقطه امید بشار اسد عراق

شب‌نشینی عجیب فیدان و جولانی بر بام دمشق؛ صرف چای در قتلگاه قابیل و نقطه امید بشار اسد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه و احمد شراع (محمدبن جولانی)، رهبر جدید سوریه، رزو یکشنبه و پس از برگزاری کنفرانس خبری مشترک به بازدید از مکان‌های دیدنی پایتخت سوریه رفتند.
یورونیوز در گزارشی به حضور فیدان و احمد شراع پرداخته و نوشت: آن ها پس از غروب خورشید به دامنه مرتفع کوه قاسیون، مشرف به دمشق، رفتند و ضمن تماشای منظره شبانه پایتخت، با صرف چای شب‌نشینی سیاسی خود را سپری کردند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
کوه قاسیون که در شمال دمشق قرار دارد، به لحاظ مطرح بودن روایت‌های مختلف مذهبی، جایگاه ویژه‌ای در میان مردم سوریه و به‌ویژه پایتخت‌نشینان مذهبی دارد.
از یک سو گفته می‌شود که آدمِ پیامبر در دامنه این کوه سکونت داشته و از سویی دیگر گفته می‌شود که قتلگاه قابیل به دست هابیل بوده و روزگاری هم عیسی مسیح هم به همراه مادرش در آن پناه گرفته بودند.
این کوه، همچنین، دارای اهمیت تاریخی و استراتژیک در جنگ داخلی سوریه است.
در پی اعتراضات مردم مخالف در سال 2011، بخشی از نیرو‌های نظامی تحت امر ماهر، برادر بشار اسد، در دامنه‌های استراتژیک این کوه مستقر شدند تا از تسلط این کوه بر دمشق برای سرکوب اعتراضات بهره ببرند.
در آن دوران حضور غیرنظامیان در این منطقه ممنوع شده بود.
نوح ییلماز، معاون وزیر خارجه ترکیه با به اشتراک‌گذاری تصاویری از شب‌نشینی فیدان و جولانی در دامنه کوه قاسیون، بازدید آنها را از این جاذبه گردشگری، مذهبی، سیاسی و نظامی دمشق برجسته کرد.
اما پیش از این دیدار فیدان و جولانی یورونیوز در گزارشی تاکید کرده بود که ضمانت ترکیه برای حفاظت از زینبیه مانع اعزام نیروهای شیعه به سوریه شده بود. یورونیوز در گزارشی می نویسد: 
لاوک غفوری، یک کارشناس عراقی روز یکشنبه 22 دسامبر (دوم دیماه 1403) به نقل از یک مقام عراقی وقایع منتهی به سقوط دمشق را در یک رشته توئیت در شبکه اجتماعی ایکس به اشتراک گذاشت که بر نقش محوری عراق در یک تصمیم دیپلماتیک مهم دلالت دارد.
به گفته لاوک غفوری، ماجرا به شب قبل از سقوط پایتخت سوریه باز می‌گردد، شبی که آنکارا با پیشنهادی غیرمنتظره وارد عمل شد و باعث شد تا عراق از درگیر شدن بیشتر در جنگ داخلی سوریه اجتناب کند.
اولویت حفاظت از اماکن مذهبی لاوک غفوری به نقل از این منبع ناشناس ادعا می‌کند که طی این گفتگوها، «تهران از عراق درخواست کرد که مرز‌های خود را باز کند تا به 20 هزار شبه‌نظامی مورد حمایت ایران اجازه ورود به سوریه و حمایت از رژیم اسد را بدهد. اما عراق قاطعانه این درخواست را رد کرد.»
به گفته او، «با رسیدن نیرو‌های شورشی به دروازه‌های دمشق، وضعیت بدتر شد.»
در پاسخ، گروه موسوم به چارچوب هماهنگی گروه‌های سیاسی شیعی عراق «همان شب برای بررسی راه‌حل جایگزین» تشکیل جلسه داد. یکی از پیشنهاد‌ها اعزام 2 هزار شبه‌نظامی کتائب حزب‌الله، با هدف «حفاظت از اماکن مقدس شیعیان در سوریه به جای کمک مستقیم به دولت اسد» بود.
بیشتر بخوانید: فیلم/ قهوه خوری جولانی و فیدان به نشانه پیروزی
به گفته این مقام عراقی، «این تصمیم عمدتاً تحت فشار شدید رهبران گروه‌های مسلح مورد حمایت ایران بود که از تخریب این مکان‌های مقدس در صورت تسخیر دمشق به دست شورشیان نگران بودند. اولویت برای آنها حفاظت از میراث مذهبی بود، نه مبارزه برای بقای اسد.»
حتی این راه‌حل تقلیل یافته نیز می‌توانست چالش‌های خاص خود را به دنبال داشته باشد.
ابومحمد جولانی، رهبر هیات تحریر شام، در پیامی خطاب به محمد شیاع سودانی، نخست‌وزیر عراق، خواستار بی‌طرفی بغداد در تحولات سوریه شد. او از سودانی درخواست کرد که مانع ورود نیرو‌های حشد شعبی به سوریه شود و تأکید کرد که درگیری‌های شمال سوریه به خاک عراق کشیده نخواهد شد.
تهران و مسکو نتوانستند ضمانت کنند لاوک غفوری به نقل از مقام مطلع عراقی نوشت: «رهبران شیعه عراق از تهران و مسکو ضمانت‌هایی خواستند تا از امنیت این شبه‌نظامیان پس از استقرارشان اطمینان حاصل کنند. آنها از تلفات ویرانگر یا هرج و مرج در صورت سقوط دمشق یا در کمین افتادن شبه نظامیان [شیعی]در مسیر بیم داشتند.»
وی در ادامه توضیح داد که «نه تهران و نه مسکو نتوانستند تضمین‌هایی را که بغداد به دنبال آن بود ارائه دهند. روسیه که درگیر عملیات نظامی خود در سوریه بود سکوت کرد و تهران که از موقعیت در حال افول اسد غافلگیر شده بود، فاقد استراتژی منسجم بود و نمی‌توانست به نگرانی‌های عراق رسیدگی کند.»
ترکیه با پیشنهادی غیرمنتظره برای شیعیان وارد عمل شد آقای غفوری به نقل از این مقام عراقی نوشت: «آنکارا در این مقطع حساس، از طریق میانجیگران آمریکایی با یک پیشنهاد غیرمنتظره وارد عمل شد: اگر عراق از اعزام جنگجویان طرفدار ایران به سوریه خودداری کند، در عوض ترکیه تضمین می‌کند که شورشیان سوری از تمام زیارتگاه‌های شیعیان در نزدیکی دمشق از جمله حرم سیده زینب محافظت خواهند کرد.»
رهبران شیعه عراق با یک معضل مواجه بودند و باید تجدید نظر می‌کردند. سوال این بود که «آیا آنها می‌توانند برای حفاظت از اماکن مقدس به هیات تحریر شام به عنوان گروهی که به طور سنتی توسط جناح‌های شیعه به عنوان دشمن تلقی می‌شود، تکیه و اعتماد کنند یا خیر؟»
بیشتر بخوانید: فیلم/ جولانی: حوادثی که 1400 سال پیش رخ داده است چه ارتباطی به ما دارد؟
وی در ادامه نوشت: «از سوی دیگر، استقرار شبه‌نظامیان عراقی بدون تضمین این خطر را به همراه داشت که عراق را به عمق درگیری‌های سوریه، آن هم بدون داشتن هیچگونه راهبرد مشخصی برای خروج این نیروها، بکشاند.»
به گفته او، چارچوب هماهنگی عراق پس از گفت‌و‌گو‌های فشرد، به یک تصمیم مهم رسید: این که «عراق هیچ شبه‌نظامی را به سوریه اعزام نخواهد کرد. طرح استقرار [نیرو‌ها در سوریه]به طور کامل کنار گذاشته شد، زیرا پیشنهاد آنکارا فرصت نادری را برای بغداد فراهم کرد تا از درگیر شدن در درگیری سوریه دوری کند.»
هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، در تاریخ 14 دسامبر (24 آذر) در مصاحبه‌ای که به‌صورت زنده از شبکه خصوصی ان‌تی‌وی ترکیه پخش شد، گفت: «مهم‌ترین کاری که باید انجام می‌دادیم، صحبت با روس‌ها و ایرانی‌ها بود تا مطمئن شویم که آنها با قدرت نظامی وارد معادله (سوریه) نمی‌شوند. ما با روس‌ها و ایرانی‌ها صحبت کردیم و آنها موضوع را درک کردند».
این مقام عراقی که یکی از مشاوران ارشد چارچوب هماهنگی عراق معرفی شده است با تأمل مجدد در مورد این تصمیم، آن را لحظه‌ای تعیین‌کننده خواند و گفت «وعده ترکیه به ما یک راه‌حل جایگزین داد و عراق را از اتخاذ تصمیمی که می‌توانست ما را به یک درگیری طولانی و پرهزینه بکشاند، بر حذر داشت.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1305233/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جایزه یک میلیون دلاری برای دارندگان توکن همستر/ بلاک چین لایه 2 درراه است

برگزاری نخستین جلسه شورای لجستیک مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور

گران‌ترین جام‌های تاریخ فوتبال؛ از جام جهانی تا لیگ قهرمانان اروپا

شلیک ناو آمریکایی به دو جنگنده خودی در دریای سرخ

رایزنی وزرای دفاع ترکیه و آمریکا/ گفت‌وگو درباره تحولات سوریه

گفتگوی وزرای دفاع ترکیه و آمریکا درباره سوریه

دستگیری محمدرضا نوری از مصادیق بازداشت خودسرانه است

داستان تولد اولین جنگنده مافوق صوت

رشد اقتصادی 2.7 درصدی در تابستان

ورود پلیس امنیت اقتصادی به پرونده واردات 60هزار تن برنج تقلبی

چهار لژیونر عربستانی دیگر در راه اروپا!

بمباران مناطق مرزی افغانستان توسط پاکستان

ریال مقابل دلار چند است؟/ایران، دارنده کم ارزش ترین ارز خاورمیانه

وضعیت پا در هوای جمعیت سنی 15سال و بیشتر

بازگشت ستاره سابق برزیل به خانه بعد از 12 سال!

فیروزآبادی: ماهواره‌های استارلینک وقتی بر فراز آسمان چین می‌رسند خاموش می‌شوند

رکود بازار سنگ آهن ادامه خواهد یافت

حمله هوایی پاکستان به مناطق مرزی افغانستان

حمله هوایی پاکستان به مناطق مرزی افغانستان/ واکنش طالبان

حمله هوایی ارتش پاکستان به مناطق مرزی افغانستان

وزیر ارتباطات دولت رئیسی دلواپس رفع فیلتر و اتفاقات برای مردم شد

عصبانیت رسانه عبری از فروش تی‌شرتی در آمریکا

واکاوی اظهارات وزیر اقتصاد در مجلس؛ مبنای محاسبه دلار 73 هزار تومانی بی‌ربط است/ از دست دادن فرصت توافق در دولت رئیسی، بر نوسانات بازار ارز دامن زد

انتقالم به بارسلونا بهترین اتفاق سال 2024 بود

رسمی؛ اسکار به سائوپائولو پیوست

دیدار عراقچی با سرپرست جدید سفارت ایران در افغانستان

ترامپ نام کوه دنالی را تغییر می‌دهد!

اعتراض سردار فدوی به وضعیت نیروگاه ها:خیلی ضایع است که می‌گویند نیروگاه‌های ما سوخت ندارند

ریزش سهم خودروسازان چینی در بازار خودرو‌های الکتریکی اروپا

دیدار و گفتگوی سرپرست جدید سفارت کشورمان در کابل با وزیر امور خارجه

دیدار سرپرست جدید سفارت ایران در افغانستان با عراقچی

تاکید عراقچی بر حمایت ایران بر دستیابی به ثبات، امنیت پایدار و توسعه افغانستان

واکنش‌ها به ادعای ترامپ درباره آبراه پاناما + فیلم

افشاگری روسیه درباره آمریکا در آفریقا

عصبانیت رسانه عبری از فروش تی‌شرت‌های شهید نصرالله در آمریکا

تصمیم عجیب و جدید ترامپ؛ تغییر نام یک کوه

ایران به بیانیه آمریکا درباره تبعه ایرانی واکنش نشان داد

فرصت اندک ترامپ برای رسیدن به توافقی محدود با ایران

خبری خوش برای 51 هزار نفر از بازنشستگان کشوری

بورس فردا باز است؟

پیگیری ایران برای آزادی محمدرضا نوری

راهکارهای مبهم آقای وزیر

عدم انطباق رشد اقتصادی، بهره‌وری و کنترل تورم در بودجه 1404 با سیاست‌های کلی برنامه هفتم

گام سبز و نوین پتروشیمی بندر امام در مسیر حفاظت از محیط زیست: آغاز پروژه پیشرفته تشخیص و رفع نشتی (LDAR)

سرپرست جدید سفارت ایران در افغانستان به وزیر خارجه گزارش داد

سرپرست جدید سفارت ایران در افغانستان با عراقچی دیدار کرد

دیدار سرپرست جدید سفارت جمهوری اسلامی ایران در افغانستان با عراقچی

عراقچی بر حمایت ایران بر دستیابی به ثبات، امنیت پایدار و توسعه افغانستان تاکید کرد

حجت الاسلام سعیدی: دنبال حذف فضای مجازی نیستیم

واکنش شهباز شریف به تحریم‌های آمریکا علیه پاکستان