بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - آلبرت انیشتین اغلب بهعنوان یکی از بزرگترین دانشمندان تاریخ شناخته میشود؛ فردی که با نظریههایی همچون نسبیت، درک ما از فیزیک را متحول کرد. بااینحال، کمتر کسی میداند که به او پیشنهاد ایفای یک نقشی سیاسی داده شده است. در واقع، به انیشتین پیشنهاد شد که رئیسجمهور اسرائیل شود که اکنون در مرکز یک مناقشه بزرگ با پیامدهای جهانی قرار دارد.
اما چه چیزی عوض میشد اگر این نابغه تصمیم میگرفت که بهطور فعالتری در عرصه سیاست فعالیت کند؟
یک دانشمند ما همگی انیشتین را بهعنوان یک فیزیکدان موفق میشناسیم. او نظریه نسبیت عام را توسعه داد که یکی از دو ستون اصلی فیزیک مدرن (در کنار مکانیک کوانتومی) به شمار میرود.
نبوغ انیشتین آلبرت انیشتین در سال 1921 جایزه نوبل فیزیک را برای کشف اثر فوتوالکتریک دریافت کرد که برای نظریه کوانتومی ضروری بود. او بیش از 300 مقاله علمی و 150 اثر غیرعلمی منتشر کرده و شهرت خود را بهعنوان یک نابغه تثبیت کرد.
مواضع سیاسی بحثهای زیادی درباره دیدگاههای انیشتین نسبت به صهیونیسم و رابطهاش با هویت یهودی مطرح شده است.
افکار درباره ملیگرایی انیشتین بهشدت با ملیگرایی مخالف بود و آن را عامل اصلی جنگ جهانی میدانست که تقریباً 40 میلیون کشته بر جای گذاشت. به همین دلیل، او در ابتدا با ایده تشکیل یک دولت یهودی مخالفت کرد.
مرزها و ارتش به نظر میرسید که انیشتین در نامههایی به همکاران آکادمیکش، با ایده «یک دولت یهودی با ارتش و مرزهای خود» مخالف باشد و نگران «ملیگرایی محدودی» بود که میتواند به همراه داشته باشد.
تبعیض انیشتین پس از نقلمکان به برلین، در نامههایی اظهار داشت که بدرفتاری با یهودیان به حدی غیرقابلتحمل بود که او را ترغیب کرد با این رفتارها مخالفت کند و دوباره با ریشههای خود ارتباط برقرار کند.
فرصتهای برابر این موضوع باعث شد که انیشتین به تدریج نشانههایی از تغییر دیدگاه در حمایت از ایجاد مکانی امن و بدون آزار برای یهودیان نشان دهد؛ بهویژه اگر این مکان به آنها امکان تحصیل میداد.
جمعآوری کمک مالی این سفر که توسط وایزمن ترتیب داده شده بود، به دنبال استفاده از شهرت انیشتین برای جمعآوری کمک مالی جهت تأسیس دانشگاه عبری در اورشلیم بود. انیشتین که جذب ایده وجود مکانی برای دسترسی جامعهاش به آموزش شده بود، این پیشنهاد سفر را پذیرفت.
بازگشت به پیشینه در آن دوران، انیشتین پیوندی عمیق با هویت و ریشههای یهودی خود پیدا کرده بود. او در مقالهای که در سال 1934 نوشت، به ارزشهای خود اشاره کرد.
پیوند اتفاقات حییم وایزمن که پیشتر در سفر آمریکا همراه انیشتین بود، نخستین رئیسجمهور اسرائیل شد. پس از درگذشت وایزمن در سال 1952، نخستوزیر دیوید بن گوریون، پیشنهاد ریاستجمهوری را به انیشتین داد.
گفته میشود که وایزمن انیشتین را «بزرگترین یهودی زنده» خطاب کرده بود و همین او را به گزینهای طبیعی برای جانشینی تبدیل کرده بود.
شرایط پذیرش پذیرش این سمت به شرطی ممکن بود که انیشتین به اسرائیل نقلمکان کند و تابعیت این کشور را بپذیرد.
مقامات اسرائیلی تأکید کردند که انیشتین میتواند فعالیتهای علمی خود را ادامه دهد. آنها استعداد ریاضی و علمی او را سرمایهای ارزشمند برای اسرائیل میدانستند.
ترجیح عقلانیت انیشتین دلیل اصلی رد پیشنهاد را اینگونه توضیح داد که بیشتر به حل مسائل عینی و علمی عادت دارد و گفت: «به همین دلیل، نه توانایی و نه تجربه لازم برای مدیریت مؤثر روابط انسانی را دارم».
او همچنین اشاره کرد که ضعفش در مهارتهای اجتماعی ممکن است که او را از انجام مسئولیتهای رسمی بازدارد.
+
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.