ایرانیان جهان

آخرين مطالب

قطر می‌تواند کانال ارتباطی ایران و تحریرالشام باشد/ خط لوله گاز قطر-ترکیه-اروپا در دستور کار است اروپا

قطر می‌تواند کانال ارتباطی ایران و تحریرالشام باشد/ خط لوله گاز قطر-ترکیه-اروپا در دستور کار است
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - رهبری دوحه به جای اینکه سوریه پسا اسد را از یک منشور تهدید ببیند، محتاطانه خوشبین است و به وضعیت پیچیده سوریه به عنوان یک فرصت منحصر‌به‌فرد نگاه می‌کند.
، «جورجیو کافایرو» در مقاله‌ای نوشت: قطر طی سال‌های متمادی مکانی کلیدی در جهان عرب برای پناهندگان سوری و چهره‌های مخالف بوده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
چندین دهه قبل از شروع جنگ سوریه، دوحه به محل زندگی سوری‌هایی تبدیل شد که از حکومت اسد ناراضی بوده و به این کشور فرار کردند؛ بنابراین پس از انتشار اخباری مبنی بر سقوط دولت بشار اسد طبیعتاً شادی زیادی در پایتخت قطر ایجاد شد.
دوحه اکنون آماده ایفای نقش مهمی در سوریه پس از اسد است. قطر مبالغ هنگفتی را برای گروه‌های مسلحی که برای سقوط اسد در مراحل اولیه درگیری می‌جنگیدند، سرمایه گذاری کرد. در اوایل سال 2012، امیر وقت قطر حتی از دخالت مستقیم نظامیان عرب برای سقوط حکومت سوریه حمایت کرد.
با این حال، قطر از سال‌ها پیش حمایت مادی از گروه‌های شورشی را متوقف کرد. این امر ناشی از کنار آمدن دوحه با مداخله نظامی روسیه در سوریه در سال‌های 2015-2016، منافع قطر در بهبود روابط با ایران در جریان محاصره سال 2017 توسط امارات و عربستان سعودی و ضربه زدن به اعتبار ناشی از پیوند‌های دوحه به افراط گرایان خشن در سوریه بود. با این وجود پس از قطع روابط دیپلماتیک با دمشق در ژوئیه 2011، دوحه هرگز دولت اسد را به طور مشروع به رسمیت نشناخت - موضعی که با موضع اکثر پایتخت‌های دیگر عربی در تضاد بود.
سقوط اسد مهر تاییدی بر اعتقاد رهبران قطر مبنی بر اینکه در سمت درست تاریخ در سوریه بوده‌اند، بود
بسیاری از کشور‌های عربی با متقاعد شدن به اینکه اسد به این زودی کنار نمی‌رود، روابط خود را با دمشق در اواخر دهه 2010 و اوایل دهه 2020 عادی سازی کردند. امارات متحده عربی رهبری این جبهه را بر عهده گرفت و روابط رسمی خود را با دولت سوریه در دسامبر 2018 احیا کرد، از مارس 2022 میزبان اسد در ابوظبی و دبی بود و به عنوان مرکزی برای عادی سازی مجدد اعراب با دمشق در سال‌های بعد عمل کرد.
با این حال، قطر قاطعانه در برابر بازسازی روابط کشور‌های عربی با اسد ایستاد و از بازگرداندن روابط رسمی با حکومت وی خودداری کرد. در اجلاس سران اتحادیه عرب در ماه مه 2023 در جده - اولین نشستی که اسد از زمان تعلیق کشورش در سال 2011 در آن شرکت کرد - «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر قبل از سخنرانی رئیس جمهور وقت سوریه از آن خارج شد و موضع دوحه را کاملاً روشن کرد.
برکناری اسد لحظه‌ای اثبات کننده برای دولت قطر بود که معتقد است استقامتش نتیجه داد. مقامات دوحه همیشه استدلال می‌کردند که سوریه بدون انجام اصلاحات و ارائه امتیازات توسط دولت اسد ثبات نمی‌یابد. سقوط اسد بر اعتقاد رهبران قطر مبنی بر اینکه در سمت درست تاریخ در سوریه بوده است، تایید کرد.
آینده مبهم سوریه
آغاز مثبت روابط قطر با سوریه پس از اسد، اولویت دوحه است. همزمان با ارائه کمک‌های بشردوستانه به سوری ها، مقامات دوحه با گروه تحریر الشام- شاخه سابق القاعده که جناح غالب در ائتلاف گروه‌هایی بود که به تازگی دولت اسد را سرنگون کردند - در تماس بوده‌اند. پس از برکناری اسد، دوحه اولین خط ارتباطی با این گروه را ایجاد کرد.
در 11 دسامبر، قطر اعلام کرد که قصد دارد سفارت خود در دمشق را بازگشایی کند و عملیات آن شش روز بعد از سر گرفته شود. وزرای خارجه عربستان، ترکیه، روسیه و ایران در نشست دوحه که در 7 و 8 دسامبر برگزار شد، توافق کردند که قطر واجد شرایط لازم برای رهبری تلاش‌های کمک‌رسانی به گروه تحریر الشام است و مواضع دوحه ضد اسد را در تمام درگیری‌های سوریه مدنظر قرار می‌دهند.
علاوه بر این، قطر قبلاً به عنوان یک کانال پشتیبان بین رهبر گروه تحریر الشام و تهران عمل کرده است و بر پتانسیل دوحه برای تبدیل شدن به یک پل دیپلماتیک بین مقامات جدید سوریه و دولت‌هایی که متحدان اسد بودند تأکید می‌کند.
با وجود حمایت از اپوزیسیون سوریه در 14 سال آخر حکومت اسد، تیم رهبری قطر زیاد خوشحال نیست. بیانیه‌های رسمی دولت دوحه دارای لحنی محتاطانه است و نسبت به خطرات درگیری و هرج‌ومرج دوباره هشدار می‌دهد، تجاوز اسرائیل به سوریه پس از اسد را محکوم می‌کند و خواستار اجرای قطعنامه 2254 شورای امنیت سازمان ملل متحد است.
قطر مایل به همکاری نه درگیری با سایر پادشاهی‌های عربی خلیج فارس در مقابل سوریه پس از اسد بوده و اکنون به شدت مصمم است که از برهم زدن روابط خود با سایر اعضای شورای همکاری خلیج فارس جلوگیری کند
قطر اکنون به دنبال فرصت‌هایی برای اعمال نفوذ در «سوریه جدید» است، هرچند به روش‌هایی که منعکس‌کننده تلاش دوحه برای اجتناب از نادیده گرفتن منافع دولت‌های عربی و تصورات تهدید است.
قطر مایل به همکاری نه درگیری با سایر پادشاهی‌های عربی خلیج فارس در مقابل سوریه پس از اسد است. دوحه از محاصره 2017-2021 درس‌های زیادی آموخت و اکنون به شدت مصمم است که از برهم زدن روابط خود با سایر اعضای شورای همکاری خلیج فارس جلوگیری کند.
علاوه بر این، با وجود ابهامات بی‌شمار پیش رو - هم از نظر آینده سوریه و هم در چهار سال آینده سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا با بازگشت «دونالد ترامپ» به کاخ سفید - دوحه می‌خواهد از برچسب حمایت از اسلام، افراط گرایی یا تروریسم در سوریه اجتناب کند. پیام دوحه به جای اینکه قطر از بازیگر خاصی در سوریه حمایت می‌کند، این است که از مردم سوریه حمایت می‌کند و متعهد به احترام به اراده آنهاست. این موقعیت انعطاف‌پذیری دوحه را هنگام حرکت در چشم‌انداز سیاسی سوریه پس از اسد تضمین می‌کند. این همچنین موضعی است که انتقاد از آن برای دولتمردان غربی دشوار است.
کریدور انرژی استراتژیک
اگر سوریه بتواند در آینده باثبات شود، احتمالاً یک طرح خاموش برای اتصال میادین گاز طبیعی قطر به اتحادیه اروپا (EU) احیا خواهد شد. این طرح که به پروژه خط لوله قطر-ترکیه معروف است، شامل انتقال گاز طبیعی قطر از طریق خط لوله‌ای است که از طریق عربستان سعودی، اردن و سوریه به ترکیه می‌گذرد که به عنوان یک هاب انرژی به بقیه اروپا متصل می‌شود.
این طرح ابتدا در سال 2009، دو سال قبل از شروع بحران سوریه طراحی شد. اما دولت اسد آن را رد کرد، ظاهراً برای تامین منافع مسکو در حفاظت از صادرات گاز روسیه به اتحادیه اروپا. تنها دو روز پس از سقوط اسد، «آلپ ارسلان بایراکتار»، وزیر انرژی ترکیه آمادگی آنکارا را برای احیای این پروژه خط لوله گاز طبیعی قطر-ترکیه ابراز کرد.
کانال احتمالی بین واشنگتن و دمشق
قطر می‌تواند خود را به عنوان یک پل حیاتی بین گروه تحریر الشام و دولت ترامپ بیابد، شاید تا حدودی شبیه به نقش قطر به عنوان مذاکره کننده اصلی بین دولت‌های غربی و طالبان. اگر واشنگتن گروه تحریر الشام را در آینده نزدیک از فهرست گروه‌های تروریستی حذف نکند و در نتیجه توانایی خود را برای تعامل مستقیم با مقامات جدید دمشق محدود کند، کاخ سفید ممکن است موضع دوحه را برای منافع ایالات متحده آمریکا مفید بداند.
تحریم‌های مرتبط با سوریه و نام‌گذاری تروریسم بر گروه تحریر الشام می‌تواند حساس‌ترین موضوعاتی باشد که قطر و ایالات متحده در اوایل دور دوم ریاست جمهوری ترامپ درباره آن بحث می‌کنند
با این وجود، رویکرد ترامپ در قبال سوریه زیر یک علامت سوال بزرگ قرار دارد. هنوز مشخص نیست که آیا دولت آینده ایالات متحده آمریکا و قطر در سوریه با یکدیگر همراه خواهند بود یا خیر. با توجه به اینکه دوحه به دنبال ایفای نقش مهمی در بازسازی این کشور جنگ زده است، تحریم‌های مرتبط با سوریه و نام‌گذاری تروریسم بر گروه تحریر الشام می‌تواند حساس‌ترین موضوعاتی باشد که قطر و ایالات متحده در اوایل دور دوم ریاست جمهوری ترامپ درباره آن بحث می‌کنند.
شکی نیست که چالش‌هایی پیش روی سوریه قرار دارد. سیاست گذاران در دوحه و اساساً تمام پایتخت‌های عربی دیگر نگران آینده نامشخص سوریه و خطرات بی شمار بی ثباتی و درگیری در این کشور هستند. با این وجود در میان همه کشور‌های عربی، قطر کمترین مشکل را از سقوط دولت اسد توسط گروه تحریر الشام دارد. رهبری دوحه به جای اینکه سوریه پسا اسد را از یک منشور تهدید ببیند، محتاطانه خوشبین است و به وضعیت پیچیده سوریه به عنوان یک فرصت منحصر‌به‌فرد نگاه می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1308714/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش اتحادیه اروپا به سقوط هواپیمای جمهوری آذربایجان

سازمان جهانی بهداشت: بیمارستان «کمال عدوان» غزه کاملا خالی شد

وال‌استریت ژورنال پیش‌بینی کرد: درخشش طلا در 2025 میلادی

دبیر علمی کنگره شعر شهید القدس: واقعه فلسطین در شعر عرب و فارس سابقه دیرینه‌ای دارد

رشد تورم ژاپن روی دور تند/ضعف بازار کار قوت گرفت

5 بازیکن با ارزش 5 لیگ معتبر فوتبال اروپا؛ با حضور وینیسیوس جونیور، هالند، موسیالا، لائوتارو مارتینز و یامال

سهم تولید خودرو در 30 کشور برتر جهان در سال 2023 + اینفوگرافی

عراقچی: شراکت راهبردی ایران و چین به دلیل پیوندهای فرهنگی و تمدنی آهنین است

گزارش عراقچی از دیدار با در پایان سفر به پکن (+عکس)

شراکت راهبردی ایران و چین ریشه در منافع مشترک دارد

چین بزرگ‌ترین سد برق آبی جهان را در تبت می‌سازد

گزارش سیدعباس عراقچی پس از پایان سفرش به چین

پیام عراقچی درباره مذاکرات در چین

عراقچی: 2025، سالی مهم برای ایران در موضوع هسته‌ای است

کشف معدن طلای عظیم با ذخایر بیش از 1000 تن

29 کشته و زخمی بر اثر حادثه های ترافیکی در افغانستان

رشد اسلام در اروپا و آمریکا یک تحول فرهنگی و اجتماعی است

500 هزار مهاجر دستگیر شدند + جزئیات

حضور جنگنده آمریکایی در رزمایش مشترک با فیلیپین

تصویری از زن جوان ایتالیایی در بازداشت شده در تهران | خبرنگار ایتالیایی کیست؟

ترامپ تیک‌تاک را از ممنوعیت در آمریکا نجات می‌دهد؟

شریعتمداری: فتنه 88 با مدیریت آمریکا اسرائیل و اروپا شکل گرفت

درخواست برای افشای عقبه فیلترشکن‌فروش‌ها

گزارش NPR از عرصه پرطلاطم سیاسی آمریکا در سال 2024

ارتش اسراییل؛ حماس همچنان موشک‌هایی دارد که به تل‌آویو و قدس می‌رسد

فاکتورسازی صوری زیر ذره‌بین مالیات

قرعه‌کشی ایران‌خودرو ١١ دی ماه برگزار می‌شود؛ برداشت وجوه بلوکه شده از فردا

عراق پرواز‌ها به لبنان را از سر می‌گیرد

پوتین از علی اف عذرخواهی کرد

اجرای طرح سراسری با کشف 881 تن خشکبار قاچاق

خودرو‌های شوتی، ارابه‌هایی که بوی مرگ می‌دهند

پیام تبریک مدیرعامل بانک ملت به مناسبت روز صنعت پتروشیمی

خودروهای شوتی، ارابه‌هایی که بوی مرگ می‌دهند

خودروهای شوتی، بوی مرگ می‌دهند!

واکنش توئیتری عراقچی به شراکت راهبردی ایران و چین

حضور سه نماینده ایران در مسابقات کاپ آسیا تنیس روی میز | اخبار ورزشی

چین مخالف تحریم‌های ایران است/ حمایت پکن از حل مساله هسته‌ای از طریق مذاکره

تفاهم‌های مشترک ایران و چین؛ راه ثبات و آرامش بدون مداخله خارجی است

معرفی ربات کروی پلیس چین

برای تامین امنیت دست به هر اقدامی می زنیم

سوریه؛ محور اصلی رایزنی وزرای خارجه آمریکا و ترکیه

نکات مهم مصاحبه وزیر امور خارجه آمریکا

دولت جلوی رانت ارزی 700 هزار میلیارد تومانی را گرفت

عصر ایران: آقای جلیلی! «عمق راهبردی» توقف قانون حجاب را درک کنید

افشای جزئیات تازه‌ای از انفجار پیجرها در لبنان

بازداشت نیم میلیون پناهجویانی که در مسیر آمریکا بودند

تظاهرات خانواده‌های اسرای صهیونیست در اسراییل

بازدید وزیر دفاع عراق از مرزهای این کشور با سوریه

دولت انتقالی سوریه: خواهان روابط راهبردی با مصر هستیم

رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغداران: فروش هرشانه تخم مرغ بالاتر از 140 هزارتومان گرانفروشی است