روزهای سرد بازار جهانی نفت؛ چرا نفت جذابیت لازم برای سرمایه گذاری را ندارد؟
اخبار ایران
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - چرخش نسبی در سیاست های مربوط به نرخ بهره بانکی اخیر فدرال رزرو آمریکا منجر به تغییرات بعضا بزرگی در بازارهای مختلف مالی شده است. جروم پاول در جریان سخنرانی دو هفته پیش خود اعلام کرد که فدرال رزرو نرخ بهره بانکی در آمریکا را 25 واحد پایه کاهش خواهد داد. هرچند این بخش از سخنان پاول مورد انتظار رسانه ها و اقتصاددانان بود، اما آنچه منجر به ایجاد دگرگونی در روند بسیاری از بازارها شد، بخش دوم سخنرانی سخنرانی رئیس فدرال رزرو بود که اعلام کرد نرخ بهره بانکی در سال 2025 تنها دو مرحله کاهش خواهد یافت.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
طی دو هفته اخیر یعنی درست پس از اظهارات پاول، قیمت نفت WTI موفق به عبور از بازه قیمتی 68 الی 72 دلار در هر بشکه نشده و هر بشکه نفت برنت نیز در همان بازه قیمتی 71 الی 75 دلار تثبیت شده است.
این اظهارات پاول در حالی مطرح شد که انتظار سرمایه گذاران و فعالان بازارهای جهانی این بود که سال آینده، نرخ بهره بانکی دستکم چهار مرحله کاهش پیدا کند. اما این تصمیم فدرال رزرو دو پیام به بازارهای جهانی را در بر داشت: نخست اینکه تورم در آمریکا همچنان لب مرز بوده و امکان بازگشت آن وجود دارد و دوم اینکه دستکم برای سال 2025 نیز می توان روی سود بانکی و دلار آمریکا به عنوان ابزاری مناسب برای سرمایه گذاری حساب کرد و لذا، نیازی به ورود به بازارهای پر ریسک نیست.
ریزش بازار نفت در پی سیاست جدید فدرال رزرو
همانطور که گفته شد، بسیاری از بازارهای مالی در پی اظهارات فدرال رزرو دچار تغییرات عمدتا منفی شدند. بازار نفت یکی از این بازارها بود که روی خوشی به تصمیمات جدید فدرال رزرو و جروم پاول نشان نداد. فرار سرمایه گذاران از بازار نفت باعث شد تا ارزش سهام شرکت های نفتی و گازی طی یک ماه گذشته و به صورت متوسط، بیش از 15 درصد ریزش را تجربه نماید. طی دو هفته اخیر یعنی درست پس از اظهارات پاول، قیمت نفت WTI موفق به عبور از بازه قیمتی 68 الی 72 دلار در هر بشکه نشده و هر بشکه نفت برنت نیز در همان بازه قیمتی 71 الی 75 دلار تثبیت شده است.
دیوید موریسون تحلیلگر ارشد بازر نفت در شرکت ترید نیشن آمریکا معتقد است که شکسته شدن محدوده فعلی و رشد قیمت نیازمند محرک های قدرتمندی است که بتواند بازار را مورد تکانشی قوی قرار دهد.
دردسرهای افزایش شاخص دلار برای بازار نفت
شاخص دلار در بازه زمانی سه ماهه گذشته دچار رشدی کم سابقه شده و حدود 8 درصد رشد داشته است. از سوی دیگر، انتظار بازارهای جهانی برای روی کار آمدن دونالد ترامپ و سیاست های اقتصادی غیرمنتظره وی مانند وضع تعرفه های سنگین برای واردات از چین و مکزیک و یا مداخله در مقررات تردد در کانال پاناما نیز به ترس بیشتر سرمایه گذاران منجر شده است.
رشد اقتصادی چین برای سه ماهه سوم سال 2024 نیز به 4.6 درصد کاهش یافته که پایینترین نرخ رشد این کشور طی ماه های گذشته از سال جاری میلادی به حساب می آید.
چنین وضعیت به هیچ عنوان به سود بازار نفت نبوده و چشم انداز مثبتی نیز برای افزایش قیمت طی هفته های آتی، دستکم تا پایان تعطیلات سال نو میلادی به چشم نمی خورد.
ضعف در اقتصاد چین و کاهش تقاضای نفتی بزرگترین مصرف کننده جهان
نکته منفی دیگر پیش روی بازار نفت به وضعیت اقتصادی چین و کاهش رشد آن بازمیگردد که چین را با کاهش تقاضا برای نفت روبرو ساخته است. رشد اقتصادی چین برای سه ماهه سوم سال 2024 نیز به 4.6 درصد کاهش یافته که پایینترین نرخ رشد این کشور طی ماه های گذشته از سال جاری میلادی به حساب می آید. در همین راستا، پکن دو هفته پیش برنامه های خود برای ایجاد اصلاحات در سیستم پولی و بانکی چین با هدف ایجاد بهبود وضعیت اقتصادی در این کشور را متنتشر کرد؛ طرحی که بسیاری از اقتصاددانان معتقدند دردی از اقتصاد بیمار چین دوا نخواهد کرد.
چین طی دو دهه گذشته، بزرگترین خریدار و مصرف کننده نفت در جهان به حساب آمده و لذا، می توان گفت که وضعیت اقتصادی این کشور بیشترین میزان تاثیر را بر این بازار دارد. اکنون نیز باید منتظر ماند و دید که طی ماه های پیش رو در سال 2025، وضعیت اقتصادی این کشور تغییر خواهد کرد یا خیر. بدیهی است که در صورت ادامه روند فعلی، نمیتوان انتظار بهبود بازار نفت و افزایش قیمت نتاشی از تقاضا را داشت.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1308847/