ایرانیان جهان

آخرين مطالب

محمدرضا فرزین به آخر خط رسیده است؟ اخبار ایران

محمدرضا فرزین به آخر خط رسیده است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش آفتاب نو به نقل از تابناک، در روز‌هایی که نگاه‌ها به ساختمان شیشه‌ای میرداماد دوخته شده، شنیده‌ها از احتمال تغییراتی سرنوشت‌ساز در رأس بانک مرکزی خبر می‌دهند. تغییری که شاید نقطه پایان یک دوره مدیریتی و آغاز فصل جدیدی در سیاست‌های ارزی کشور باشد.
در بحبوحه جهش بی‌سابقه دلار به قله‌های تاریخی 78 و 79 هزار تومانی و حتی عبور از مرز 80 هزار تومان، خبر‌ها از احتمال وقوع یک تحول بزرگ در راس بانک مرکزی حکایت دارد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
زمستان 1403 با رکورد تاریخی نرخ ارز آغاز شده است، جهشی که نه تنها ارزش ریال ایران را 60 درصد کاهش داده، بلکه بار دیگر بحران اقتصادی را در کشور به اوج خود رسانده است.
در این میان، مسئولیت اصلی کنترل بازار ارز و مهار تورم بر دوش رئیس کل بانک مرکزی است و شنیده‌ها از گمانه‌زنی‌هایی درباره تغییرات مدیریتی در بانک مرکزی حکایت دارند. گفته می‌شود که احتمالاً طی روز‌های آتی، رئیس کل بانک مرکزی یا معاون ارزی وی، به درب خروج راهنمایی خواهند شد.
محمدرضا فرزین، رئیس کل 59 ساله بانک مرکزی، در آستانه دو سالگی سکانداری بانک مرکزی قرار دارد و روز‌های سختی را سپری می‌کند. به نظر می‌رسد ناهماهنگی‌های آشکار میان سیاست‌های ارزی بانک مرکزی و وزارت اقتصاد، تحت مدیریت همتی، ادامه حضور فرزین در ساختمان شیشه‌ای میرداماد را به بن‌بست کشانده است.
سومین سال حضور فرزین با دلار چند هزار تومانی؟
فرزین که دی‌ماه 1401 با رای اعتماد هیئت دولت سیزدهم از بانک ملی به بانک مرکزی راه یافت، اکنون در آستانه شروع سومین سال حضورش در این سمت، شاهد افزایش نزدیک به دو برابری نرخ دلار از زمان ورودش به بانک مرکزی است. این موضوع به وضوح نشان می‌دهد که سیاست‌های ارزی فرزین نتایج مطلوبی نداشته و ارزش ریال کمتر شده است.
احتمالاً فرزین برای راضی کردن وزیر اقتصاد و ایجاد تغییرات در سکانداری ارزی بانک مرکزی، یکی از مقامات ارشد خود را قربانی خواهد کرد، شاید این قربانی، محمد آرام، معاون ارزی او باشد.
این سناریو یادآور دوران ریاست علی صالح‌آبادی است، زمانی که در پی جهش نرخ ارز به 39 هزار تومان، افشین خانی معاون ارزی بانک مرکزی بآفتاب نور و «آرام» جایگزین وی شد. اما جالب اینجاست که با وجود این تغییرات، مدت زیادی نگذشت که خود صالح‌آبادی از مقام خود بآفتاب نور شد.
آیا این بار هم تاریخ تکرار خواهد شد و فرزین، همچون صالح‌آبادی، شاهد پایان دوران خود در بانک مرکزی خواهد بود؟
علی شریعتی، فعال اقتصادی به بررسی چالش‌های مدیریتی بانک مرکزی و اختلافات میان این نهاد و وزارت اقتصاد پرداخت.
وی با تأکید بر رویکرد انفعالی محمدرضا فرزین در مدیریت بانک مرکزی، معتقد است که این مسئله به شکاف میان سیاست‌های کلان اقتصادی و عملکرد این نهاد دامن زده است.
شریعتی گفت: بحث تغییرات در بانک مرکزی بیش از هر چیزی به ناهماهنگی میان این نهاد ارزی و وزارت اقتصاد برمی‌گردد. وزیر اقتصاد در تلاش است سیاست تک‌نرخی کردن ارز را اجرا کند، سیاستی که مطالبه جدی فعالان اقتصادی برای حذف رانت و اصلاح ساختار ارزی کشور است. اما عملکرد بانک مرکزی، به‌ویژه رویکرد انفعالی آقای فرزین، در این مسیر همراهی لازم را نشان نداده است.
عضو اتاق بازرگانی افزود: فرزین به جای پیشبرد فعالانه سیاست‌های ارزی و هماهنگی با وزارت اقتصاد، در مواجهه با بحران‌ها بیشتر به نظاره‌گر تبدیل شده است. این انفعال، نه‌تنها زمینه‌ساز جهش‌های نرخ ارز شده، بلکه اعتماد فعالان اقتصادی و مردم به مدیریت بحران را نیز تضعیف کرده است.
خطر تخریب اعتماد عمومی
شریعتی در ادامه به نقش گروه‌های ذی‌نفع و مافیای اقتصادی و ارزی اشاره کرد: معتقدم گروه‌هایی که از حذف ارز نیمایی متضرر می‌شوند، به هر قیمتی تلاش می‌کنند تا این سیاست را ناکام بگذارند. این مافیاها از طریق جریان‌سازی رسانه‌ای و القای شایعاتی مانند استعفای رئیس جمهور یا ممانعت از تزریق ارز، تلاش دارند اعتماد عمومی را تخریب کنند و نشان دهند که سیاست تک‌نرخی کردن ارز، مشکلات را تشدید خواهد کرد.
وی ادامه داد: در مجموع، عدم اقدام مؤثر و فوری از سوی بانک مرکزی در مواجهه با این بحران‌ها، مهر تأییدی بر این جریان‌سازی‌ها زده است. مثلاً اعلام تزریق سنگین ارز به بازار در عمل اتفاق نیفتاد، نرخ دلار کاهش نیافت و در نتیجه این وضعیت، موج نااطمینانی بیشتری در بازار ایجاد کرد. این اقدامات ناقص و رویکرد منفعلانه، عملاً دست مخالفان اصلاحات ارزی را باز گذاشته و نشان دهنده عدم همراهی فرزین با همتی در اجرای این سیاست مهم ارزی است.
فرزین در مسیر تغییر یا تحول؟
شریعتی در پایان گفت: فرزین اگر می‌خواهد در بانک مرکزی بماند و خدمت کند، باید از حالت انفعال خارج شود و همراهی قوی‌تری با وزارت اقتصاد نشان دهد. او نمی‌تواند تنها نظاره‌گر گذر زمان باشد و امید داشته باشد که مشکلات خودبه‌خود حل شوند. مدیریت بحران در چنین شرایطی، نیازمند تصمیمات قاطع و اقدامات هماهنگ است. عدم هماهنگی و تطابق با سیاست‌های کلان دولت و انفعال در کنترل بحران ارزی، به‌وضوح نشان‌دهنده ضعف در مدیریت بانک مرکزی است و این موضوع، سرنوشت تیم مدیریتی این بانک را در روزهای آینده تغییر می دهد. به گفته این فعال اقتصادی: قطعا طی چند روز آینده، در سکان هماهنگی ارزی بانک مرکزی، تغییراتی رخ می دهد.
گفتنی است، این اظهارات نشان می‌دهد که چالش‌های فعلی فراتر از مشکلات ارزی است و نیاز به تحول اساسی در ساختار مدیریتی بانک مرکزی دارد. آیا این تحول از درون بانک، همچون معاون ارزی خواهد بود یا تغییرات اساسی‌تری، یعنی خروج فرزین از میرداماد، در راه است؟ تنها زمان پاسخ این سؤال را مشخص خواهد کرد.
+

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1309158/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

‎برگزاری اولین نشست ستاد بازی‌های آسیایی ناگویا (ژاپن)

صادرات گاز روسیه به اروپا متوقف شد

«هدیه» اوکراین به حامیان اروپایی‌اش در روز سال نو

چرا آرسنال جام نمی‌گیرد؟ | بررسی بهترین تیم‌های سال2024 در 4لیگ اصلی اروپا

نو محافظه کاری عصر پوتین ریشه ها و اندیشه ها

انتشار کتاب نو محافظه کاری عصر پوتین ریشه ها و اندیشه ها

صادرات گاز روسیه به اروپا از خاک اوکراین متوقف شد

چین به نخستین 5G نظامی جهان دست یافت

آب ایران گروگان طالبان

وقاحت طالبان ته ندارد؛ آنها یک سد دیگر بر هریرود افتتاح کردند

سرنگونی چهاردهمین پهپاد ام‌کیو 9 آمریکا در یمن

سرنگونی چهاردهمین پهپاد آمریکایی توسط نیروهای یمنی

زلنسکی: مطمئنم ترامپ به تجاوز روسیه پایان خواهد داد!

سقوط قیمت نفت برای دومین سال متوالی+ جزئیات

سرنگونی چهاردهمین پهپاد «ام کیو_9» آمریکا در یمن

ترامپ مایل به دستیابی به صلح و پایان دادن به تجاوز روسیه است

نرخ ارز امروز 12 دی 1403 + جزئیات

قیمت توکن ایکس امپایر امروز چهارشنبه 12 دی

اولویت لهستان تقویت روابط با واشنگتن خواهد بود

مقصر اصلی افزایش قیمت دلار معلوم شد/ پای کانال تلگرامی درگیر است

قیمت کتیزن امروز چهارشنبه 12 دی

قیمت همستر کامبت امروز چهارشنیه 12 دی

سرمقاله اعتماد/ انعطاف پادزهر شکنندگی

سرمقاله ایران/ راهبردی برای افزایش منافع ملی

جوانان آلمانی با مواد محترقه به پلیس حمله کردند

اقدام خودسرانه فرمانده رژیم صهیونیستی برای نابودی غزه

حل مشکل کارت‌های سوخت با توسعه زیرساخت‌ها

بهترین قاب ها برای گوشی های شیشه ای شیائومی

ذره‌بین نهادهای نظارتی روی "قاچاق سوخت"

پروژه‌های توسعه‌طلبانه ترکیه و صهیونیسم در سوریه و عراق شکست خورده است

قیمت دینار عراق امروز چهارشنبه 12 دی 1403

دومینوی کاهش ارزش پول ملی به عراق می‌رسد؟

امضای تفاهم‌نامه همکاری برای آموزش رشته سفال در عراق

دختر صدام در خاورمیانه به‌دنبال چیست؟

ارتش عراق مشتری این سلاح شد

این رمز ارز رو بخری بردی

بحران بی‌سابقه در بازار مسکن

چالش‌ها و پیامد‌ها حذف یارانه 25.5 میلیون نفر ایرانی چیست؟

جریمه بیش از 1200 میلیارد ریالی متخلفان اقتصادی در کهگیلویه و بویراحمد

اصولگرا‌ها پیش قدم برای برخورد با رسایی!

تحرکات اقلیت و افزایش فشار تندرو‌ها به دولت

سردار احمدی‌مقدم: تاب‌آوری رژیم صهیونیستی در مقابل تکانه‌های اقتصادی، ضعیف است

آغازی بر پایان انزوای اقتصادی

لیست اموال محمود احمدی‌نژاد منتشر شد

اصفهان؛ موتور محرک گردشگری ایران

قطع یارانه نقدی 25.5 میلیون نفر!

کاهش تورم، محصول جمود اقتصادی

تحولات اوکراین| گزارش سازمان ملل درباره شکنجه نظامیان روس

هفته جهنمی پیش روی منچستریونایتد

پمپاژ گاز به اروپا از طریق خاک اوکراین متوقف شد