ایرانیان جهان

آخرين مطالب

فصل تازه رقابت‌های ژئوپلتیکی؛ کریدورها به میدان زورآزمایی شمال و جنوب تبدیل شده‌اند؟ اخبار ایران

فصل تازه رقابت‌های ژئوپلتیکی؛ کریدورها به میدان زورآزمایی شمال و جنوب تبدیل شده‌اند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز، موسسه مطالعاتیispionline با انتشار یادداشتی نوشت: در جهانی که به سرعت در حال تکامل است، جایی که اتصال به عنوان ستون فقرات جهانی شدن عمل می‌کند، چندین کریدور تجاری جدید در حال رشد است که تفکر سیاسی و اقتصادی نوآورانه را نشان می‌دهد.
برخی از آن‌ها ممکن است موفق شوند. کریدور اقتصادی هند-خاورمیانه-اروپا (IMEC)، کریدور میانی ترانس خزر، کریدور حمل و نقل شمال-جنوب (INSTC) و ابتکار راه توسعه عراق با وعده تبدیل شدن به نیروهای تجاری و ترانزیتی متحول کننده در حال ظهور است.
با این حال، تمام مسیرهای تجاری پرزرق و برق جدید ممکن است طلا نباشند. این پروژه‌ها نوید تغییر پویایی تجارت جهانی و همسویی‌های ژئواستراتژیک، رسیدگی به شکاف‌های ارتباطی تشدید شده به واسطه تحولات ژئوپلیتیکی، چالش‌های اقلیمی و تغییر اولویت‌های اقتصادی را می‌دهند، اما این پروژه‌ها برای نیل به موفقیت راه درازی در پیش دارند. هرچند برخی بر پایه‌های محکم ساخته شده‌اند، در حالی که برخی دیگر بر ستون‌های سیاسی متزلزل تکیه دارند.
ابتکار راه توسعه عراق طرح جاه‌طلبانه راه توسعه عراق نمونه‌ای کلیدی از پروژه‌هایی است که می‌تواند نقش یک کشور را در صحنه جهانی بازتعریف کنند. هدف این پروژه اتصال آسیا به اروپا از طریق شبکه راه‌آهن، جاده‌ها، بنادر و مراکز شهری است. در قلب آن، توسعه بندر بزرگ فاو در جنوب عراق نهفته است که به ترکیه متصل است و به اروپا گسترش می‌یابد.
این طرح با محوریت عراق می‌تواند با کاهش قابل توجه زمان سفر بین آسیا و اروپا، رقیب کانال سوئز مصر باشد. پیامدهای ژئوپلیتیکی این پروژه عمیق است. با تبدیل عراق به یک مرکز ترانزیتی، ابتکار مورد نیاز به دنبال تقویت موقعیت ژئوپلیتیکی این کشور و کمک به رفاه، امنیت و ثبات منطقه است.
در صورت اجرای موفقیت آمیز این پروژه، جاده توسعه می‌تواند عراق را از یک کشور آسیب دیده از درگیری به یک بازیگر مهم در لجستیک جهانی تبدیل کند. با این حال، سیستم سیاسی ناپایدار عراق می‌تواند برای متقاعد کردن کمک کنندگان و شرکای کلیدی اتحادیه اروپا، ترکیه، امارات متحده عربی و قطر و همچنین شرکت‌های بین‌المللی در مورد دوام طولانی مدت این پروژه مشکل ساز باشد.

ایرانیان جهان

کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا (IMEC) در حالی که جنگ در غزه موقتاً کریدور خارومیانه‌ای بایدن را متوقف کرده است، این کریدور تحت رهبری ایالات متحده همچنان چشم انداز بزرگ برای اتصال هند و اتحادیه اروپا از طریق خلیج فارس را ترسیم می‌کند؛ کریدوری که برای مقابله با نفوذ چین طراحی شده و هدفش تبدیل شدن هند به یک رهبر جهانی در میان کشورهای در حال توسعه و فرار از محاصره استراتژیک پکن است.
به طور همزمان، امارات و عربستان سعودی این کریدور را فرصتی برای تثبیت نقش خود به عنوان پل اقتصادی بین شرق و غرب می‌دانند. به ادعای ناظران در صورت تحقق، این پروژه می‌تواند انعطاف پذیری اقتصادی اروپا را تقویت کند، تجارت جهانی را متنوع ساخته و همکاری بین قدرت‌های بزرگ را تقویت نماید.
این کریدور با کاهش وابستگی به نقاط خفه کننده سنتی مانند کانال سوئز، جایگزینی انعطاف پذیر برای مسیرهای دریایی ارائه می‌دهد که به طور فزاینده‌ای در برابر خطرات آب و هوایی و ژئوپلیتیک آسیب پذیر هستند. این کریدور همچنین می‌تواند کشورهای عضو بریکس و گروه هفت را گردهم آورد، در صورتی که شرکا و سرمایه‌گذاران زیادی بتوانند در پویایی‌های مختلف توسعه مرتبط با تنوع‌بخشی و ریسک‌زدایی در حوزه اقتصاد هماهنگ باشند.

ایرانیان جهان

آسیای مرکزی و کریدور میانه آسیای مرکزی و قفقاز در آستانه تحولات عمیقی قرار دارد که می‌تواند منطقه را از یک جغرافیای پیرامونی به یک بازیگر کلیدی در اتصال جهانی تبدیل کرده و شمال، جنوب، شرق و غرب را از طریق شبکه‌ای چندوجهی از خطوط ریلی، جاده‌ای و دریایی به هم متصل کند.
فرآیندهای آغاز شده با حمله روسیه به اوکراین این پیشرفت را تسریع کرده است. این منطقه که پیش از این به عنوان منطقه‌ای دورافتاده تحت سلطه صادرات انرژی در نظر گرفته می‌شد، اکنون به یک مرکز حیاتی برای تجارت و سرمایه گذاری و جایگزینی برای کریدور شمالی آسیب دیده از تحریم‌های روسیه تبدیل شده است.
این کریدور جدید میانی ترانس خزر، شرق را به غرب، چین را به اروپا از طریق آسیای مرکزی، دریای خزر، قفقاز جنوبی و ترکیه متصل می‌کند، اما همچنین انتظار دارد از طریق یک سری سرمایه‌گذاری‌های زیرساختی جدید، به راحتی با جنوب جهانی مرتبط شود.
این کریدور از طریق ده‌ها میلیارد دلار، یورو و بسیاری از سرمایه‌گذاری‌های ارزی دیگر تقویت می‌شود. کریدور میانه قبلاً از سرمایه‌گذاری‌ها و همکاری‌های تاریخی کشورهای منطقه سود برده و نوید صرفه‌جویی بیشتر در زمان و هزینه را از طریق افزایش هماهنگی گمرکی و دیجیتالی کردن پردازش ترانزیت می‌دهد. این کریدور جایگزین سریع‌تری برای مسیرهای دریایی است، با زمان ترانزیت 12-15 روز از چین به دریای سیاه، در مقایسه با 30-40 روز برای محموله‌های دریایی از چین به اروپا.

ایرانیان جهان

کریدور شمال - جنوب (INSTC) کریدور شمال و جنوب روسیه، ایران و هند را از طریق آسیای مرکزی و خلیج فارس به هم متصل می‌کند و نوید یک جایگزین استراتژیک برای مسیرهای دریایی سنتی را ارائه می‌دهد. این کریدور با وعده کاهش زمان ترانزیت تا 40 درصد و هزینه‌ها 30 تا 40 درصد، روسیه و ایران تحت تحریم را به خطوط دریایی بین‌المللی و جنوب جهانی متصل می‌کند. در حالی که پتانسیل تقویت پیوندهای اقتصادی میان کشورهای شرکت کننده و تنوع بخشیدن به اتصال برای کشورهای محصور در خشکی آسیای مرکزی وجود دارد، تحریم‌های بین‌المللی، شکاف‌های زیرساختی و بی‌ثباتی‌های سیاسی در طول مسیر خطرات قابل توجهی برای دوام این کریدور را ایجاد می‌کند و همچنان موانع مهمی برای عملیاتی شدن کامل آن باقی می‌ماند.
به ادعای ناظران، این کریدورهای در حال ظهور نشان دهنده تغییر پویایی قدرت در تجارت جهانی و ژئوپلیتیک است، زیرا بازیگران جدید به دنبال نقاط ورود هستند. آن‌ها با ارائه جایگزینی برای مسیرهای سنتی، بازیگران منطقه‌ای را قدرتمند می‌کنند و وابستگی به قدرت‌های مسلط را کاهش می‌دهند. کریدور میانه نقش ترکیه را به عنوان یک مرکز ترانزیتی تقویت می‌کند، آسیای مرکزی و کشورهای قفقاز را به بازارهای جهانی متصل کرده و با تلاش‌های چین برای تنوع بخشیدن به مسیرهای تجاری همسو می‌شود.
علاوه براین، چنین کریدورهایی ارتباط هند با آسیای مرکزی را تقویت می‌کند و آن را به عنوان موازنه‌ای برای چین در منطقه قرار می‌دهد و همچنین دسترسی ایران و روسیه به تجارتی را فراهم می‌کند که خطرات تحریم‌های بین‌المللی را کاهش می‌دهد.
همزمان جاده توسعه عراق، این کشور را به عنوان یک مرکز لجستیکی جهانی تغییر داده و وابستگی به کانال سوئز را کاهش می‌دهد، اما نیاز به همکاری سیاسی و اقتصادی قابل توجهی دارد. کریدور اقتصادی هند-خاورمیانه-اروپا نوید اتصال به هند، توانمندسازی کشورهای خلیج فارس به عنوان کشورهای ترانزیت تجاری را می‌دهد و فرصت دیگری را برای تنوع بخشیدن به زنجیره تامین و کاهش وابستگی به مسیرهای روسیه به اروپا ارائه می‌دهد. اما این پروژه فعلا به واسطه تنش‌های حاکم بر خاورمیانه معلق باقی مانده است.
کریدورهای زیرساختی جدید نشان دهنده فصل جدیدی در اتصال جهانی است. آن‌ها پتانسیل تغییر تجارت، تقویت یکپارچگی منطقه‌ای و به چالش کشیدن نقاط انسداد سنتی مانند کانال سوئز و تنگه مالاکا را دارند. از آنجایی که جهان با افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی و چالش‌های اقلیمی دست و پنجه نرم می‌کند، این کریدورها طرحی بالقوه برای شبکه‌های تجاری انعطاف‌پذیر و متنوع ارائه می‌دهند.
با این حال، تحقق وعده آن‌ها مستلزم رسیدگی به موانع لجستیکی، سیاسی و اقتصادی است. در حالی که برخی از کشورها در حال غلبه بر نیاز به همکاری‌های تاریخی و پیشگامانه برای دستیابی به توسعه پایدار هستند، در موارد دیگر، برخی از مسیرها ممکن است بیش از آنکه واقعیت داشته باشند، یک وعده باشند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1311092/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جوان: نقدناپذیرترین رئیس‌جمهور تاریخ نگران «نظرمردم» شد!

صهیونیست‌ها کنترل بزرگ‌ترین سد جنوب سوریه را به دست گرفتند

کنایه زلنسکی به روسیه: قطع گاز روسیه، بزرگ‌ترین شکست مسکو است

ایلان ماسک در مدار دخالت در کشورها؛ این بار انگلیس

انتقاد بازنشستگان به متناسب‌سازی تامین اجتماعی؛ افزایش 300 - 400 هزار تومانی صدقه است!

قالیباف: دستگاه دولتی باید به جای تولید خدمات خرید خدمات انجام دهد

بزرگترین بازنده ارزی جهان در سال 2024

برگزاری مناقصه بین‌المللی توسعه تجدیدپذیرها| آخرین جزییات از شرایط صادرات برق اعلام شد

تکاپوی دوباره این کشور برای معافیت پروژه خط لوله گاز با ایران از تحریم‌های آمریکا

واکنش متفاوت ایلان ماسک به حوادث اخیر در ایالات متحده

پس‌لرزه‌های خاورمیانه برای ترامپ

کشف سر نخ ارتباط بین 2 حادثه تروریستی در آمریکا

یدیعوت آحارنوت: حماس تسلیم‌ناپذیر است

حمله روسیه به تاسیسات انرژی در اوکراین

زیر گرفتن اسرائیلی‌ها با تراکتور در تل‌آویو

جایزه میلیونی توانیر برای معرفی استخراج‌کنندگان غیرمجاز رمزارز

سهم 45 درصدی عراق از حجم صادرات ایران

شهید سلیمانی چالش‌ها را به فرصت تبدیل کرد / نیروی مردمی مقاومت حاصل مجاهدت سردار سلیمانی است

توسعه زیرساخت‌های ارتباطی لازمه توسعه اقتصادی است

غیبت ایران از اکسپوی 2025 | فرصتی از دست رفته برای نمایش توانمندی‌های اقتصادی و فرهنگی

استاندار خوزستان: نیازمند تدوین چارچوبی برای تقویت اقتصاد ملی هستیم

فیلمی برای سخنرانان دولتی؛ صرفه‌جویی با تکنولوژی روز اروپا را دیده‌اید؟

اتصال بندر چابهار به شبکه ریلی کشورهای آسیای میانه و اروپا

پزشکان بدون مرز: متحدان اسراییل عامل ویرانی غزه هستند

ثبت بالاترین تلفات نظامی اسراییل در جنگ از زمان جنگ یوم کیپور

مراسم شب فرهنگی افغانستان و آغاز سال نو میلادی برگزار شد

محرومیت 7 میلیون افغانستانی از کمک های بشر دوستانه

تنش بالا گرفت؛ واکنش طالبان به اظهارات وزیر دفاع پاکستان

نگرانی‌ روسیه از عواقب تنش‌های مرزی پاکستان و طالبان

عکسی از عامل انفجار سایبرتراک مقابل هتل ترامپ

از اظهارات ترامپ و مشاورانش باید ترسید/ مذاکرات ایران با اروپا و آمریکا در سال 2025 تعیین کننده است

آمریکا: آماده گفت‌و‌گو‌های سازنده با روسیه هستیم

عکس/ رونمایی سام اصغری از نامزد جدیدش در آمریکا

ایلان ماسک مدعی شد بایدن یک خیانتکار است

می‌خواهم استراحت کنم و در لیگ ملت‌ها نباشم

واکنش نبیه برّی به آبستراکسیون احتمالی جعجع

ابهام‌زدایی از یک مفهوم

اتمام حجت با صدا وسیما؟

حملات اسراییل به غرب دمشق

حماس: هدف قرار دادن چادرهای آوارگان، ادامه جنگ نسل‌کشی است

رسانه عبری: اسرائیل با خطر نابودی ناشی از جنگ داخلی مواجه است

وزارت بهداشت غزه آمار جدید شهدا و زخمی‌ها را اعلام کرد

وزیر اطلاعات دولت انتقالی سوریه وعده آزادی بیان داد

زلنسکی: آماده برقراری روابط دیپلماتیک با سوریه هستیم

سود و اقساط وام 650 میلیونی نهضت ملی مسکن چقدر می شود؟

نخست‌وزیر عراق چهارشنبه آتی به تهران سفر می‌کند

ماجرای ساخت پارکی به نام “ایران” و با آلاچیق هایی به نام استان های ایران توسط سردار سلیمانی در بلندی های مرز لبنان و رژیم صهیونیستی!

شهید القدس| ابتکار شهید سلیمانی برای حفظ جبهه ضدصهیونیسم

لزوم ایجاد ائتلاف جهانی آزادگان و نهادهای حقوقی برای مقابله با استکبار و دفاع از مظلومان

چراغ سبز رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور برای کمک به اعمال معافیت های مالیاتی در مناطق آزاد