آشنایی با ارزیابی ریسک مالی در بازارهای مالی و کسب و کار
اخبار ایران
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - بازار / ارزیابی ریسک مالی؛ از آن دسته کارهایی است که می تواند جان سرمایه تان را از نابودی نجات داده و مانع از رخداد ضرر و زیان های جبران ناپذیر شود. نمی دانیم چقدر با مدیریت ریسک مالی در بازارهای مالی و سرمایه آشنایی دارید. حتی نمی دانیم از بازارهای مالی و مفهوم ریسک مالی سر در می آورید یا نه. اما این را خوب می دانیم که برای یادگیری این مبحث جای خوبی آمده اید. تا پایان با ما همراه باشید تا سیر تا پیاز ارزیابی ریسک مالی را کف دستتان بگذاریم!
آشنایی مختصر و مفید با بازارهای مالی
اگر بگوییم بازارهای مالی بخش مهمی از اقتصاد هر کشور را تشکیل می دهند، اغراق نکرده و گزاف نگفته ایم. این بازارها که موظف به تامین مالی بنگاه های بزرگ هستند، تحت عنوان Financial Market نیز شناخته می شوند. جالب و در عین حال لازم است بدانید هر بازاری که در آن معامله دارایی انجام می شود، جزء بازارهای مالی است. بازار سهام و بازار رمز ارز از جمله مهم ترین بازارهای مالی ای هستند که این روزها شاهد شکل گیری و رونق روزافزون آنها هستیم. این بازارها که نبود یا رکودشان میتواند سرنوشت کشورها را دستخوش تغییر کند، جزء حیاتی ترین ابزارها برای عملکرد اقتصادی مناسب کشورهای رو به رشد و توسعه یافته محسوب میشوند.
به جرأت می توان گفت که پای اقتصاد یک کشور بدون وجود بازارهای مالی بدجور می لنگد. این را به وضوح از بروز مشکلات اساسی برای کشور آمریکا و علی الخصوص اقتصاد جهانی در پی سقوط سنگین بازارهای مالی این کشور در سال 2008، می توان فهمید!
آشنایی با مفهوم ریسک مالی
اگر بخواهیم در تعریفی ساده و صریح ریسک را برایتان معنا کنیم، چنین می گوییم:
ریسکغ عبارت است از احتمال یک کنش یا بی کنشی که باعث بروز ضرر و زیان شده و پیامدهای ناخوشایند و در عین حال ناخواستهای را در پی داشته باشد. اگر بگوییم تمام تلاش های بشر درجاتی از ریسک را در بر می گیرند، گزاف نگفته ایم. حالا بیایید واژه ریسک را از دیدگاه ادبیات مالی تحلیل کنیم. ریسک در ادبیات مالی به رویدادهای غیر منتظره ای اطلاق می شود که تغییر در ارزش دارایی ها و بدهی ها را در پی دارد.
از دست دادن سرمایه در یک سرمایه گذاری تجاری را ریسک مالی می گویند. ریسک مالی یکی از رایج ترین خطراتی است که سرمایه شما را در بازارهای مالی تهدید می کند. این مفهوم در صورتی که به غلط تحلیل شده و به اشتباه تخمین زده شود، می تواند سرمایه ذینفعان را به قهقرا ببرد.
فرقی نمی کند به چه کاری مشغول هستید و در چه سطحی فعالیت می کنید؛ صاحب یک کسب و کار کوچک هستید یا به اداره یک هلدینگ بزرگ مشغولید. چرا که ریسک تجاری همه سطوح و مشاغل را تهدید کرده و بر تجارت های گوناگون تاثیر می گذارند. این نوع ریسک که با نام Financial Risk زمانی به سهامداران تحمیل می شود که بدهی در شرکت افزایش پیدا کند. ریسک سیستماتیک و انواع ریسک های بانکی نمونه هایی از رایج ترین ریسک های مالی محسوب می گردند.
اکنون که کم و بیش با بازارهای مالی آشنا شده و از مفهوم ریسک مالی سر در آوردیم، وقت آن فرا رسیده که به بحث درباره ارزیابی ریسک مالی بپردازیم. برای یادگیری یک مطلب کارآمد و مفید آماده اید؟!
ارزیابی ریسک مالی و هر آنچه لازم است در این رابطه بدانید!
یکی از مهم ترین اهدافی که سرمایه گذاران بازارهای مالی و کسب و کار برای تحقق آن تلاش می کنند، کاهش ریسک مالی است. کاهش ریسک مالی باعث حفظ سرمایه شده، سودآوری را افزایش داده و استرس مالی را به کمترین سطح ممکن می رسانند. ارزیابی ریسک ها یکی از اصلی ترین گام های کاهش ریسک مالی به شمار می آید. در این گام میزان احتمال وقوع و شدت زیان ناشی از ریسک ها را مورد تحلیل و ارزیابی قرار می دهند.
ارزیابی ریسک مالی بر مبنای آسیب های مرتبط با خطر صورت می پذیرد. در صورتی که مشکلات مربوط به ریسک جزئی باشند، آن ها را در سطح کم ریسک ترین موارد دسته بندی می کنند. این در حالی است که ریسک های دارای نوسانات زیاد را در سطوح ریسکی بالا قرار می دهند. پس از شناسایی ریسک ها و تعیین سطح آن ها، پای مدیریت ریسک به ماجرا باز می شود. در این مرحله مدیران ریسک به تعامل با مدیران مالی پرداخته و اقدامات پیشگیرانه مناسب را اتخاذ می نمایند.
نحوه مدیریت و کنترل ریسک مالی
تا بدین جا دریافتیم که منظور از مدیریت ریسک مالی مجموعه اقداماتی است که مدیران ریسک در راستای در راستای شناسایی، ارزیابی و کاهش ریسک ها انجام می دهند. جالب است بدانید که افراد، دولتها و کسب و کارهای مختلف از طریق مدیریت این چالشها از ضرر و زیانهای ناشی از ریسک های مالی جلوگیری به عمل می آورند.
مدیریت ریسک مالی شامل سه مرحله شناسایی ریسک ها، ارزیابی و کاهش آن هاست. پیش تر به اختصار درباره ارزیابی ریسک مالی صحبت کردیم. دانستیم که در این مرحله، به بررسی سطح ریسک ها پرداخته و آن ها را به دو دسته ریسک های سطح پایین و ریسک های سطح بالا تقسیم بندی میکنند. حالا بیایید برویم سراغ بحث درباره مرحله اول مدیریت ریسک یعنی شناسایی ریسک ها و مرحله نهایی آن یعنی کاهش ریسک ها.
شناسایی ریسک ها
اولین و مهم ترین گام مدیریت و کنترل ریسک مالی شناسایی ریسک هایی است که اشخاص، دولت ها و کسب و کارها با آن ها رو به رو می گردند.
کاهش ریسک ها
پس از شناسایی و ارزیابی ریسک ها، زمان آن فرا می رسد که اقدامات لازم جهت کاهش آن ها صورت بپذیرد. روش های متعدد و متنوع بسیاری برای کاهش ریسک مالی وجود دارد که از جمله مهم ترین آن ها می توان به اقداماتی نظیر بیمه، استفاده از ابزارهای مالی مشتقه، تغییر در فرآیندهای عملیاتی و... اشاره کرد.
افراد، شرکت ها و دولت ها با در اختیار داشتن ابزارهای گوناگون، ریسک های مالی را پیش بینی نموده و بر این اساس تصمیمات مالی خود را اخذ می نمایند. این ابزارها ممکن است مجموعه ای از سیستم ها یا فرآیندهای کاربردی باشند که شناسایی و ارزیابی ریسک مالی را ممکن می سازند. تحلیل بنیادی، تحلیل تکنیکال و تحلیل کمی از جمله محبوب ترین و در عین حال کارآمدترین روش هایی هستند که تحلیل گران و متخصصان اقتصادی در راستای ارزیابی ریسک مورد استفاده قرار می دهند.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1311446/