ایرانیان جهان

آخرين مطالب

بحران آب در ایران مانند برق می‌شود؟ افغانستان

بحران آب در ایران مانند برق می‌شود؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - چند روزی است که خبر آغاز آب‌گیری طالبان از سد پاشدان افغانستان، به موضوعی جدی برای ایران تبدیل شده است. این موضوع از آن جهت مهم است که با آب‌گیری سد پاشدان در افغانستان، جریان رودخانه هریرود به عنوان اصلی‌ترین منبع آب شرب استان خراسان رضوی مختل می‌شود.
ایران و افغانستان، چندین سال است که با یک‌دیگر بر سر دیپلماسی آب جدل دارند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
سدسازی‌های متعدد افغانستان بر سر هیرمند و هریرود، همواره تامین آب بسیاری از مناطق ایران را تحت الشعاع قرار داده است. با توجه به این که مناقشات آبی با افغانستان، موضوع چندین ساله بوده، باید دید که چرا تاکنون این دو کشور به نتیجه نرسیده‌اند و همواره مناقشات و تهدیدات بر سر تامین آب ادامه دارد؟
ماجرای آب‌گیری سد پاشدان چیست؟ سد پاشدان در حدود 25 کیلومتری شمال شرق هرات واقع شده است. ساخت این سد در سال 2011 آغاز شد و مخزن سد ظرفیت ذخیره‌سازی 54 میلیون مترمکعب آب را دارد. در ماه‌های اخیر، آب‌گیری این سد آغاز شده که منجر به کاهش جریان طبیعی رودخانه هریرود شده است.
هریرود از افغانستان سرچشمه می‌گیرد و پس از گذر از افغانستان به ایران می‌رسد. این رود منبع تامین آب بیش از چهار میلیون شهروند ساکن استان‌های شرقی کشور، به‌ویژه خراسان رضوی است. کاهش جریان آب این رود با سدسازی‌های متعدد طالبان، تاثیرات مخرب بر تامین آب شرب و بهداشت افراد مناطق پایین‌دست استان‌های شرقی دارد.
تشدید بحران و نبود دیپلماسی آب محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهوری، روز سه‌شنبه 11 دی ماه در همایش مسئولان روابط عمومی دستگاه‌های اجرایی عنوان کرد: «پس از برق و گاز، ناترازی آب نیز به وجود آمده است. از نظر آب کل کشور در شرایط بحرانی قرار دارد. چه کاری باید انجام شود؟»
نحوه طرح این سوال به گونه‌ای است که گویا او واقعا نمی‌داند چه باید کرد! در همین چند روز گذشته، موضوع آب‌گیری سد پاشدان و خطر قطعی آب برای استان‌های شرق کشور، مردم را درگیر کرده است. در همین یک مورد، این امکان وجود داشت که با دیپلماسی دقیق و درست، جلوی طالبان را گرفت و از سدسازی‌هایی که زندگی مردم را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد، جلوگیری کرد.
بیشتر بخوانید:اردوغان دست در دست طالبان علیه منابع آبی ایران/ سدسازی همسایگان، استخوان لای زخم سیستان و بلوچستان!/ حمله آبی ترکیه به ایران این بار از مرز‌های شرقی
موضوع دیپلماسی آب، موضوع سیاست‌گذاران و دولت‌مردان است و نمی‌توان با فریاد صرفه‌جویی مشکل را حل کرد. این موضوع تنها مربوط به سد پاشدان نمی‌شود و افغانستان در سدسازی‌های بی‌رویه و غیراصولی و تهدید امنیت آبی ایران، سابقه‌ای طولانی دارد.
سدسازی‌های بی‌رویه افغانستان و تهدید امنیت آبی ایران پیش‌تر افغانستان با احداث سد کمال‌خان بر روی رود هیرمند، منجر به خشک شدن دریاچه هامون شد. با ساخت سد، جریان طبیعی آب هیرمند به سمت تالاب هامون مختل شد و از آن پس افغانستان، آب را برای مناطق داخلی خود استفاده و از ورود آن به ایران جلوگیری می‌کند.
این در حالی است که روان‌سازی حق‎آبه هیرمند، موضوعی بود که بر اساس معاهده سال 1351 بین ایران و افغانستان باید عملی می‌شد. بر اساس این معاهده، هر ساله حدود 820 میلیون مترمکعب از رودخانه هیرمند باید به تالاب هامون در ایران اختصاص یابد. نه تنها این موضوع همچنان بلاتکلیف است، بلکه سدسازی‌های افغانستان همچنان ادامه دارد.
موضوع دیگر، ساخت سد سلما بر روی رودخانه هریرود است. این سد در سال 2016 به بهره‌برداری رسید. سد سلما با مهار جریان‌های بالادست هریرود، میزان آب ورودی به ایران را کاهش داد. با ساخت این سد، بسیاری از اراضی کشاورزی ایران به دلیل نرسیدن آب هریرود به ایران از بین رفتند و امنیت آبی استان‌های شرقی ایران بار دیگر تحت الشعاع قرار گرفت.
حال با آب‌گیری از سد پاشدان، بار دیگر بیم بحرانی‌شدن موضوع تامین آب استان‌های شرقی کشور مطرح است. هریرود و هیرمند، به دلیل سدسازی‌های متعدد طالبان، در معرض مشکلات زیست‌محیطی هم قرار دارند. در کنار تمامی این موارد باید گفت که یک شرکت آذربایجانی به عنوان پیمانکار سازنده سد پاشدان عنوان کرده است که روزانه 18 ساعت کار انجام شده تا کار به فوریت تمام شود!
در واقع فوریتی در کار بوده تا در ازای توسعه کشاورزی برخی مناطق افغانستان، تامین آب مناطق شرقی ایران مختل شود. در چنین شرایطی و بر اساس حقوق بین‌المللی در مورد آب‌های مرزی، باید هرچه سریع‌تر روند سدسازی‌های طالبان متوقف شود. این سدسازی‌ها، بحران آبی ایران را تشدید و بسیاری از مناطق ایران را غیرقابل زیست می‌کند.
منبع: تجارت نیوز

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1313679/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پشت پرده انصراف از حضور در اکسپوی ژاپن، ملاحظات داخلی یا سیاسی؟

پرواز ستاره پرسپولیسی به مقصد نامعلوم (عکس)

برلین چاره‌ای جز اعزام ارتش به اوکراین ندارد

هشتمین عجایب جهان باستان کجاست و چگونه کشف شد؟

آیا افزایش صادرات نفت ایران به چین چراغ سبز کاخ سفید است؟

تولید سالانه 506 هزار تن لیتیوم در مالی توسط استرالیا و چین

دختر افغان برای رفتن از ایران اعتصاب غذا کرد و خفه شد

به افغانستان سفر نکنید

از سفر به افغانستان خودداری کنید

درخواست کانادا برای خودداری از سفر به افغانستان

افغانستان محور گفتگوهای مقامات ایران و هند

این دشمن قدیمی و همکار جدید ترامپ کیست؟

شیخ نعیم قاسم: شهید سلیمانی نقشه‌های آمریکا را خنثی کرد

شیخ نعیم قاسم: شهید سلیمانی نابودگر نقشه‌های آمریکا و احیاگر محور مقاومت بود/ : مردم سوریه در آینده نقش مهمی در رویارویی با رژیم صهیونیستی خواهند داشت +فیلم

پزشک ارشد ایالت متحده علیه مشروبات الکلی

شیخ نعیم قاسم: شهید سلیمانی طرح‌های آمریکا و اسرائیل را رسوا کرد

خداحافظی‌های بی‌بازگشت

آمریکا؛ اکران ژانر وحشت در سال نو میلادی

پیشروی اسلام اخوانی

«زنده‌کُشی» در غزه

حمله جنگنده‌های عراق به مخفیگاه‌های داعشی

یک انتخاب چالش‌برانگیز برای خاورمیانه

دستگیری دختر عموی الهام علی‌اف در یونان

دبیرکل حزب‌الله لبنان: شاید صبر ما قبل از اتمام آتش‌بس 60 روزه به سر برسد

پلیس دانمارک: 20 هواپیمای بدون سرنشین بر فراز بندر کپنهاگ رویت شده است

پرداخت وام به متقاضیان خرید پنل خورشیدی

واگذاری سهام سایپا و ایران خودرو تصویب شد

شیخ نعیم قاسم: قاسم سلیمانی نابودگر نقشه‌های آمریکا و احیاگر محور مقاومت بود +فیلم

شیخ نعیم قاسم: شهید سلیمانی نابودگر نقشه‌های آمریکا و احیاگر محور مقاومت بود +فیلم

تصمیم اولیه برخی مدیران قطع کامل برق و گاز صنایع بود/ بسته حمایتی صنایع نمایشی نیست

معاون هماهنگی امور اقتصادی زنجان : 50 درصد اقتصاد این استان با صنعت گره خورده

دستور مهم اقتصادی پزشکیان در جلسه سران سه قوه

تصمیم اولیه برخی مدیران قطع کامل برق و گاز صنایع بود / بسته حمایتی صنایع نمایشی نیست

مهلت تایید «سوابق تحصیلی» تمدید شد

مالیات های ارزش افزوده مناطق آزاد باید در همین مناطق خرج شود

اتحادیه اروپا پورت تایپ سی را ممنوع کرد / اپل بالاخره زیر بار رفت

تولیدکنندگان اروپایی ملزم به اجرای «تایپ-سی برای همه چیز» شدند

ویدیو/ ویروس جدید چینی‌ها، کرونا را زنده می‌کند؟

شیوع ویروس جدید دوباره در چین / آخرالزمان تکرار می‌شود؟

درخواست کانادا برای خودداری از سفارت به افغانستان

وزیر امور خارجه آمریکا: از سقوط اسد متعجب شدیم!

آغاز ساخت نخستین پایگاه نظامی آمریکا در رقه با چراغ سبز جولانی

نخستین گام واشنگتن برای ساخت پایگاه نظامی در سوریه

ماجرای مدالی که بایدن به مسی میدهد چیست؟

حمله هوایی جنگنده‌های آمریکا به سوریه

ایران و اروپا پیش از مذاکرات به دنبال به‌دست آوردن اهرم فشار بر یکدیگر هستند/ محدودیت‌های قبلی آمریکا هزینه حمل و نقل را دو برابر کرده/ تحریم‌های اروپا باعث محدودیت کشتی‌های ایرانی برای پهلوگیری در بنادر اروپایی می شود

اذعان «بلینکن» به تسلیح اوکراین پیش از آغاز عملیات ویژه روسیه

نعیم قاسم: شهید سلیمانی فرمانده راهبردی در سطوح فکری، سیاسی و مبارزاتی بود

مسی از بایدن مدال می گیرد

طرح جدید آمریکا برای فروش سلاح به اسرائیل