ایرانیان جهان

آخرين مطالب

تحلیل جوزف نای از وضعیت بریکس در 2025/ خوبی این سازمان در چیست؟ آسیا و اقیانوسیه

تحلیل جوزف نای از وضعیت بریکس در 2025/ خوبی این سازمان در چیست؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرآنلاین «جوزف نای» استاد برجسته علوم سیاسی در دانشگاه هاروارد در مقاله ای برای پراجکت سیندیکیت با عنوان «بریکس برای چه چیزی خوب است؟» نوشت: یک سوال که ممکن است در سال 2025 مطرح باشد این است که آیا بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی) در حال تبدیل شدن به مرکز جدید قدرت در سیاست جهانی هستند؟ اکنون که این گروه اعضای جدیدی (مصر، اتیوپی، ایران و امارات متحده عربی) را اضافه کرده و 45 درصد از جمعیت جهان را به خود اختصاص داده، برخی بر این باورند که این گروه در حال تثبیت «جنوب جهانی» و ایجاد یک موقعیت است.
چالش جدی برای قدرت آمریکا و غرب اما من همچنان نسبت به چنین ادعاهایی شک دارم.
زمانی که جیم اونیل (در آن زمان اقتصاددان ارشد گلدمن ساکس) در سال 2001 نام اختصاری "BRIC" را ابداع کرد، هدف او صرفاً شناسایی چهار اقتصاد نوظهور بود که به احتمال زیاد تا سال 2050 بر رشد اقتصادی جهانی تسلط داشتند. اما این عنوان به زودی ارزش سیاسی پیدا کرد. در سال 2006 در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به یک گروه دیپلماتیک غیررسمی تبدیل شد و سپس با اولین اجلاس سران BRIC در سال 2009 به یک سازمان رسمی تبدیل شد. در روسیه میزبانی شد و تمرکز آن زمان – همانطور که اکنون است – بر پیشبرد نظم جهانی چند قطبی بود. در پایان سال بعد، هنگامی که آفریقای جنوبی به آن پیوست، گروه "S" خود را دریافت کرد.
یک کلاس دارایی وال استریت به یک سازمان بین المللی تبدیل شد، تا حدی به این دلیل که با آرزوهای روسیه و چین برای رهبری جهان در حال توسعه همسو بود. شانزدهمین اجلاس سران بریکس در روسیه در اکتبر 2024 اولین اجلاسی بود که اعضای جدید خود را در بر گرفت (عربستان سعودی هنوز تصمیمی در مورد پذیرش دعوت گروه برای پیوستن نگرفته است و دولت جدید آرژانتین از آن امتناع کرد.) حدود 36 رهبر ملی و همچنین نمایندگانی از بسیاری از سازمان های بین المللی، از جمله آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در این اجلاس شرکت کردند و ترکیه از این فرصت برای ارائه درخواست عضویت خود استفاده کرد.
اجلاس 2024 بر تقویت روابط در سراسر جنوب جهانی و ایجاد یک جهان چند قطبی متمرکز بود، و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، از این فرصت برای نشان دادن اهمیت دیپلماتیک جهانی خود علی رغم حمله روسیه به اوکراین در سال 2022 استفاده کرد.
با افزایش علاقه کشورها برای پیوستن، به نظر می رسد بریکس بتواند خود را به عنوان رهبر مقاومت در برابر نظم بین المللی تحت سلطه آمریکا معرفی کند. برخی حتی آن را جانشین جنبش عدم تعهد دوران جنگ سرد می دانند که اعضای آن از انتخاب بین ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی خودداری کردند. اما در حالی که جنبش عدم تعهد دارای علاقه مشترکی در مقاومت در برابر ایالات متحده بود، روسیه و چین را به عنوان اعضای بنیانگذار نداشت.
در هر صورت، بریکس بعید است که در سازماندهی رسمی "جنوب جهانی" موفق شود. نه تنها بزرگترین و مهمترین اعضای آن - چین، هند و روسیه - همگی در شمال خط استوا قرار دارند، بلکه این سه کشور در حال رقابت برای رهبری هستند.
روسیه و چین دارای منافع مشترکی در مقابله با آنچه تهدید آمریکایی می دانند هستند و "اتحادی بدون محدودیت" اعلام کرده اند. اما چنین شعارهایی اختلافات عمده ای را در چشم اندازهای استراتژیک آنها پنهان می کند. در حالی که روسیه در قرن نوزدهم، زمانی که سلسله چینگ ضعیف بود، بخش وسیعی از قلمرو را از چین گرفت، اقتصاد چین اکنون ده برابر اندازه اقتصاد روسیه است. هر دو کشور در حال رقابت برای نفوذ در آسیای مرکزی هستند و چین از جذب همسایه خود کره شمالی توسط روسیه برای جنگ در اوکراین احساس ناراحتی می کند.
محدودیت مهمتر دیگر بریکس به عنوان یک سازمان، رقابت بین چین و هند است که در حال حاضر پرجمعیت ترین کشور جهان است. اگرچه چین بسیار ثروتمندتر از هند است، اما مانند روسیه با کاهش جمعیت مواجه است، در حالی که جمعیت و نیروی کار هند همچنان در حال رشد است.
علاوه بر این، چین و هند مرز مورد اختلاف خود را در هیمالیا دارند - جایی که نیروهای آنها بارها با هم درگیر شده اند - و این وضعیت به دلیل دوستی سنتی چین با پاکستان پیچیده تر شده است. در واقع، نگرانی مداوم در مورد چین یکی از دلایلی است که هند در وهله اول در بریکس شرکت می کند. اگرچه از اتحادهای رسمی اجتناب می کند، اما به همین دلیل مشارکت خود را در "چهارگانه" (که شامل ایالات متحده، ژاپن و استرالیا است) نیز افزایش داده است.
قبول اعضای جدید به جای تقویت بریکس، صرفاً رقابت های بیشتری را وارد می کند. مصر و اتیوپی بر سر سد در حال ساخت اتیوپی بر روی رود نیل درگیر هستند و ایران اختلافات دیرینه ای با امارات متحده عربی و عضو احتمالی عربستان سعودی دارد. این رقابت های درون سازمانی جدید به جای موثرتر کردن بریکس، تلاش های آن را مانع خواهد شد. گروه 77 کشور در حال توسعه اعضای بیشتری دارد و به طور مزمن توسط اختلافات داخلی محدود می شود.
در اجلاس 2024 خود، بریکس پلاس موضوعاتی مانند همکاری اقتصادی و امنیتی، ارتقای تبادلات فرهنگی و پروژه های توسعه مشترک متمرکز بر زیرساخت و پایداری را مورد بحث قرار داد. اما چنین صحبت هایی معمولاً نتایج قابل توجهی در پی ندارد. در سال 2014، این گروه بانک توسعه جدید را تأسیس کرد که دفتر مرکزی آن در شانگهای قرار دارد. اما این موسسه تا به امروز نتایج متوسطی داشته است.
به همین ترتیب، تصمیم اعلام شده گروه برای اجتناب از دلار و تسویه بیشتر تجارت دوجانبه اعضای خود با ارزهای خودشان پیشرفت محدودی داشته است. هرگونه تلاش جدی برای جایگزینی دلار به عنوان یک ارز ذخیره جهانی مستلزم آن است که چین از «رنمینبی» با بازارهای سرمایه عمیق و انعطاف پذیر و حاکمیت قانون حمایت کند – و این شرایط به هیچ وجه به تحقق نزدیک نیست.
بنابراین، بریکس برای چه چیزی خوب است؟ به عنوان وسیله ای برای فرار از انزوای دیپلماتیک، مطمئناً برای روسیه مفید است. به عنوان یک وسیله دیپلماتیک برای پیش بینی رهبری جهان در حال توسعه، برای چین نیز مفید بوده است. به عنوان کانالی برای مقابله با چین، برای هند نیز کاربردهای خود را دارد. و به عنوان یک صحنه متوسط ​​برای تبلیغ توسعه ملی، گاهی اوقات برای برزیل و آفریقای جنوبی مفید بوده است. اما آیا این توابع آن را به تکیه گاه جدید سیاست جهانی تبدیل می کند؟ فکر نمی کنم.
ترجمه: ابوالفضل خدائی
311311
کد خبر 2005676

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1314493/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تفاهم پنهانی در مورد سوریه

یک خبر تکراری از والیبال ژاپن!

گرجستان 25 شهروند خارجی بازداشت شده در اعتراضات ضددولتی را اخراج می کند

جولان ویروس جدید چینی در ایران؛ بیماری جدید با علائم آنفولانزا

مشاور نخست وزیر پاکستان: حق عملیات در خاک افغانستان را داریم

کودکان افغانستانی قربانیان انفجار مین

سقوط ارزش یورو برابر دلار آمریکا

حمله به تاسیسات هسته ای ایران

انتقادات از بایدن به دلیل اهدای مدال آزادی به هیلاری کلینتون

خط‌ و نشان فرمانده برای اسرائیل ؛ کاملاً آماده‌ایم

به تکثر و تنوع فرهنگی در کشور خود احترام بگذاریم/ آمریکا تلاش دارد یکجانبه‌گرایی را در سراسر جهان پیاده کند

دیدار «ملونی» و «ترامپ» در مار-ئه-لاگو

زخمی شدن دو نظامی صهیونیست در آمریکا در جریان عملیات زیرگیری با خودرو

ادعای مقامات اطلاعاتی آمریکا؛ چین در راه مسلح کردن انصارالله یمن؟

سرمقاله شرق/ سناریوی «آخرین رمق» و «سرمایه‌داری ملی»

سرمقاله جوان/ رزمایش اقتدار و کارکرد‌هایی به نفع امنیت پایدار

بالاترین سطح آماده‌باش در واشنگتن‌

پنتاگون: ما از جنگ اوکراین سود کردیم

ابعاد جدید و تکان دهنده شکست رژیم صهیونیستی در روز 7 اکتبر

خالص ارزش دارایی صندوق‌های طلا به 100 همت رسید

وزیر نیرو: وضعیت سوخت نیروگاهی مناسب است؛ خاموشی‌ها کم شد

مس صادر کردیم تا گوشی لوکس وارد کنیم؟

تعارض منافع در یکی از شرکت‌های خودروسازی

کسب مجوز صادرات ماهی زنده به عراق| ضرورت پیگیری صادرات زمینی به کویت در مسیر صفوان

مادر شهیدان «پیشگاه» آسمانی شد

تقدیر فرمانده سپاه علی‌بن‌ابی‌طالب (ع) قم از رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران

ترویج فرهنگ ایثار و شهات در عرصه های بین‌المللی با اهتمام به «دیپلماسی ایثار»

رشد 56 درصدی درآمد پایدار شهرداری شیراز

اعتصاب ناگهانی کارکنان یکی از بزرگترین بنادر رژیم صهیونیستی

اعتصاب کارکنان بندر اشدود رژیم صهیونیستی

تأکید دیوان محاسبات بر نقش کلیدی جذب سرمایه‌گذاری در توسعه اقتصادی

عضو تشخیص مصلحت نظام: باید به 2 کنوانسیون پالرمو وCFT بپیوندیم

انتقاد روزنامه دولت از اصرار بر استیضاح 2 وزیر: «سیاسی- نمایشی» است | مشکلات اقتصادی محصول ما نیست!

یک میلیون و 838 هزار لیتر سوخت قاچاق در هرمزگان کشف شد

قیمت طلا در 16 دی 1403

نظر اقتصادانان به دنده عقب سنگین تا دلار 20 هزار تومانی؛ کار حضرت فیل یا شدنی؟

خودروی اقتصادی سایپا در مرز نیم میلیاردی شدن

قانون اساسی به دسترسی افراد به فرصت‌های اقتصادی و عدالت تاکید دارد

خودروی اقتصادی سایپا یک قدم تا نیم میلیاردی شدن

فشار اقتصادی جنگ هزینه‌ای سنگین بر اسرائیل تحمیل کرد

سدسازی‌های طالبان چه بر سر سیستان‌وبلوچستان می‌آورد؟

بمب نقل و انتقالات منفجر شد/ تکلیف شهاب زاهدی با پرسپولیس منتشر شد

جادوگر فنلاندی جایگزین سرمربی ژاپن

جادوگر کانادایی جایگزین سرمربی ژاپن

آرنولد در دوراهی رئال و لیورپول/ پیشنهاد وسوسه‌انگیز رسید

فروش BYD به تسلا نزدیک شد

ردپای ترکیه در سدسازی‌های افغانستان در مسیر رودهای مرزی مشهود است

پشت پرده تنش‌های مرزی افغانستان و پاکستان؛ فرصت سازی چین و هند از تنش‌ها/ طالبان از جان اسلام آباد چه می‌خواهد؟

چرا بایدن «حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران» را بررسی کرد؟/ بسترسازی برای مذاکره زیر سایه تهدید نظامی

ایران حملات تجاوزکارانه آمریکا و انگلیس به استان صعده یمن را محکوم کرد