ایرانیان جهان

آخرين مطالب

توسعه بنادر ام القصر؛ دلیلی برای بی میلی عراق به لایروبی اروند؟ عراق

توسعه بنادر ام القصر؛ دلیلی برای بی میلی عراق به لایروبی اروند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تین نیوز |
اروندرود، رودی استراتژیک میان ایران و عراق، سال هاست که از لایروبی محروم مانده و عمق کم آن تجارت دریایی و اقتصاد بندرهای خرمشهر و آبادان را به شدت تحت تأثیر قرار داده است. با وجود وعده های مکرر و توافقات متعدد، بی میلی عراق و چالش های مدیریتی مانع اجرای پروژه های حیاتی لایروبی شده اند.
به گزارش تین نیوز به نقل از مهر، اروند، رودخانه ای در حدفاصل ایران و عراق است.
این رودخانه یکی از استراتژیک ترین رودخانه های کشور است و جدل بر سر آن به دوران عثمانی ها بر می گردد و اوج درگیری ها در دوران حکومت پهلوی بر ایران بود که برای حل وفصل این اختلاف بر سر مرز مشترک میان ایران و عراق، پای مذاکرات به مجامع بین المللی باز شد و در نهایت عهدنامه 1975 الجزایر به یک توافق ختم و خط مرزی دو کشور یا همان خط تالوگ در میانه این رود مشخص شد.
خط تالوگ که این روزها زیر گل ولای مدفون شده و به گفته مدیرکل بندر و دریانوردی خرمشهر، 10 درصد هم به سمت عراق متمایل شده، اتفاقی است که جرقه آن از جنگ تحمیلی زده شد.
طولانی شدن جنگ عراق علیه ایران که بی ارتباط به اروندرود نبوده باعث شده که از این رودخانه با 9 متر عمق، آبراهه ای با 35 میلیون مترمکعب گل ولای برجای بماند. اتفاقی که ضربه ای جدی به پیکر بنادر مسیرش از جمله بندر خرمشهر وارد کرد.
بندر خرمشهر پیش از جنگ تحمیلی 70 درصد تردد دریایی کشور را به خود اختصاص داده بود و مهم ترین بندر کشور به حساب می رفت اما از شرایط فعلی اروند رود این بندر دچار خسارت شده است. این روزها عمق اروند که زمانی 11 متر عمق هم داشت به گفته «رضا سفاری» مدیرکل پیشین بندر آبادان در دهانه اش به 2.5 متر در هنگام جزر کاهش پیداکرده است.
اهمیت لایروبی رودها در شهرهای بندری خرمشهر و آبادان مثل رگ در بدن مهم هستند و در یک کلام سبب کسب وکار و رونق در این شهرها می شوند ولی به گل نشستن کشتی غرق شده یا همان مغروقه ها و گل ولای برجای مانده از سال های جنگ، توان این بنادر را کاهش داده است.
آن طور که «نورالله اسعدی» مدیرکل بندر و دریانوردی خرمشهر می گوید: ظرفیت تخلیه و بارگیری بندر خرمشهر حدود 150 هزار کانتینر معادل 3.5 میلیون تن در سال است که با لایروبی اروندرود، ظرفیت سالیانه کانتینری این بندر به 300 هزار کانتینر و بیش از پنج میلیون تن افزایش می یابد.
سفاری، مدیر پیشین بندر و دریانوردی آبادان به مشکلات ایجادشده برای شناورها در عمق کم رودخانه اشاره می کند و می گوید: این عمق با لایروبی می تواند به هشت متر هم افزایش یابد.
«حسین گروسی» سرپرست پیشین منطقه آزاد اروند هم با تاکید بر اهمیت لایروبی اروندرود می گوید: اقتصاد هر منطقه ای با کسب وکار مردم رابطه مستقیم دارد. همچنین توسعه اقتصادی باعث ماندگاری مردم در شهرستان های آبادان و خرمشهر خواهد شد و باید به این مسئله توجه جدی کرد.
خارج سازی مغروقه ها مقدمه لایروبی یکی از موانع مهم لایروبی اروندرود بحث خارج سازی مغروقه ها در کارون و اروندرود است. مغروقه هایی که روزگاری کشتی ها و شناورهای مختلف و حتی اقیانوس پیما بودند.
«عادل دریس» در مصاحبه ای در سال 1396 که در آن زمان مدیرکل بندر خرمشهر بود به برنامه ریزی برای خارج سازی 39 فروند مغروقه از اروندرود با اعتباری بیش از 625 میلیارد ریال اشاره می کند که آغاز عملیات آن از نیمه شهریورماه سال 1395 بوده است.
او می گوید: 16 فروند مغروقه شامل 12 فروند مغروقه آسان، سه فروند مغروقه سخت و یک فروند نیمه سخت خارج سازی شده است. همچنین چهار فروند مغروقه نیز پیش از آغاز این عملیات خارج سازی شده بود.
بنا به گفته او از سال 72 تا 96، تعداد 179 فروند مغروقه از آب های اروند و کارون خارج سازی شده که شامل 54 فروند از اروندرود و 125 فروند از رودخانه کارون بود که این تعداد اکنون به 180 مغروقه در این دو رودخانه رسید.
اسعدی، مدیرکل بندر و دریانوردی خرمشهر نیز چندی پیش خبر آغاز روند خارج سازی خطرسازترین مغروقه اروند را می دهد و به خارج سازی 6 فروند از اروند در راستای پاک سازی آبراهه اروند اشاره می کند و می گوید: پروژه خارج سازی 6 فروند مغروقه در آبراه اروند و خور موسی با اعتباری بیش از یک هزار و 190 میلیارد ریال از محل منابع و اعتبارات داخلی سازمان بنادر و دریانوردی برای افزایش ضریب ایمنی و کاهش ریسک تردد توسط قرارگاه خاتم در حال انجام است.
کم و کیف لایروبی آبراه اروند حدود 60 مایل یا 100 کیلومتر قابلیت کشتی رانی دارد و حدود 50 کیلومتر از آن نیازمند لایروبی است که با در نظر گرفتن طول و عرض این آبراهه، بیش از 80 میلیون متر مکعب حجم برای لایروبی پیش رو است.
پیش از انقلاب توافق بین ایران و عراق بر این بود که لایروبی اروند به طور منظم انجام و هزینه های آن هم بین دو طرف به تناسب تقسیم شود اما کشور عراق همکاری نداشت و تاکنون بیش از 40 سال است که اروندرود لایروبی نشده است.
همچنین در اسناد قانونی از جمله بند «ت» ماده 112 قانون برنامه ششم توسعه لایروبی اروند، دولت موظف شده تا چهار سال از اجرای قانون، این کار را عملیاتی کند که مهلت تعیین شده به پایان رسیده است.
همچنین در جریان سفر رئیس جمهور ایران به عراق در سال 1398 طرفین توافقی را برای لایروبی اروندرود و خارج کردن کشتی های مغروقه امضا کردند که حدود یک میلیارد دلار برای طرفین هزینه داشت که عراق همه شروط سیاسی را در این پروژه کنار گذاشت؛ این در حالی است که با مذاکرات صورت گرفته سهم ایران از لایروبی از 90 میلیون مترمکعب به 11 میلیون مترمکعب کاهش یافت.
اسعدی، مدیرکل بندر خرمشهر همچنین اعتبار موردنیاز برای لایروبی اروندرود را سه هزار میلیارد تومان اعلام می کند و می گوید: در 84 کیلومتر مسیر مرزی اروندرود هفت نقطه بحرانی وجود دارد که هزینه لایروبی آن 210 میلیون یورو است.
لایروبی اروند از وعده تا عمل «هادی حق شناس» معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی کشور اردیبهشت 98 گفته بود که عملیات اجرایی لایروبی اروندرود در بخش عراق پس از سال ها از دو ماه دیگر آغاز می شود و «محمد راستاد» مدیرعامل وقت سازمان بنادر و دریانوردی کشور از همکاری با عراق و شروع فرآیند لایروبی اروندرود بعد از ماه رمضان خبر داده بود.
همچنین رئیس مجلس شورای اسلامی در شهریور سال 1399 هم از لایروبی قریب الوقوع اروندرود خبر می دهد و می گوید که «موافقت مشارکت عراق در لایروبی اروندرود اخذ شده است» و ماه رمضان را تاریخ آغاز همکاری با عراق و شروع فرآیند لایروبی اروندرود اعلام می کند.
اما این وعده از دولت دوازدهم به دولت سیزدهم رسید و «احمد وحیدی» وزیر کشور نوزدهم بهمن 1400 در حاشیه سفر به آبادان و خرمشهر ازسرگیری مذاکرات با عراق برای لایروبی اروندرود و اجرایی شدن کار پس از توافق خبر می دهد.
دریس، مدیرکل سابق بنادر و دریانوردی خوزستان هم بیستم بهمن 1400 هم می گوید که «رایزنی ها در حال پیگیری است».
مشکل کجاست؟ نماینده پیشین و فعلی مردم خرمشهر در مجلس، اختلاف در خط مرزی آبی را علت مناقشه ایران و عراق بر لایروبی اروندرود اعلام کرده اند؛ خطی که در قرارداد 1957 الجزایر مورد توافق قرارگرفته بود.
عهدنامه ای که مربوط به مرز دولتی و حُسن هم جواری بین ایران و عراق و یک توافق سیاسی بود و سه پروتکل تعیین مرز رودخانه ای بین ایران و عراق، علامت گذاری مجدد مرز زمینی ایران و عراق و امنیت در مرز ایران و عراق را شامل می شود.
طبق همین توافقنامه، این اتفاق باید با نظر دفتر هماهنگی مشترک به نام CBC اجرایی شد؛ دفتری که هرچند در بندر خرمشهر توسط طرف ایرانی ایجاد شده اما فعال نیست.
اسعدی، مدیرکل بندر و دریانوردی خرمشهر، بی میلی عراق را به عنوان عامل بازدارنده آغاز عملیات می داند و توضیح می دهد: عراقی ها در حال توسعه بنادر خود به سمت «ام القصر» در آخرین نقطه خلیج فارس هستند و علاقه چندانی به لایروبی اروند ندارند و همین همکاری نکردن طرف عراقی مهم ترین علت لایروبی نشدن اروندرود است.
«سید لفته احمد نژاد» نماینده خرمشهر در مجلس ، همکاری نکردن طرف عراقی را تأیید می کند و می گوید: پیگیری های زیادی در سطح وزیر خارجه و حتی رئیس جمهور انجام شده اما مشکل از سوی طرف عراقی است و قولی که «حسین امیر عبدالهیان» وزیر امور خارجه داد، بررسی قضیه است و امید می رود که نتایجی حاصل شود.
البته صاحب نظران معتقدند که مسئله لایروبی اروند شاید بیشتر از گل ولای قعر آن به گل نشسته است و تبعاتی که لایروبی نشدن آن از جمله تبعات اجتماعی در منطقه مرزی به همراه دارد می تواند به اندازه جابه جا شدن خط مرزی مهم و تهدیدی برای امنیت کشور قلمداد شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1315757/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کدام خواننده در شب عروسی تختی خواند؟

حرکت نمادین مردم ژاپن در حمایت از غزه + فیلم

2 کشته و 3 مفقود بر اثر واژگونی قایق ماهیگیری در شرق ژاپن

هفته آینده دور جدید گفتگوهای ایران و اروپا

سفر به موقع وزیر امور خارجه ایران به چین / ضرورت شفاف‌سازی توافقات دوجانبه

متاپنوموویروس (HMPV)؛ درباره این ویروس تنفسی چه می دانیم؟

ماموریت مهم مجلس به 2 وزارتخانه+ جزئیات

کره شمالی نخستین موشک بالستیک را در سال 2025 شلیک کرد/ آمریکا: تلاش‌های دیپلماتیک بی‌نتیجه بود

حملات سایبری چین به شرکت‌های مخابراتی آمریکا گسترش یافت

سرمقاله فرهیختگان/ پوست موز زیر پای ‎پیام‌رسان‌های داخلی

حیرت رسانه‌ اسرائیلی از پهپاد جدید ایران

سرمقاله وطن امروز/ 2 راهبرد پیش‌ روی صنعت گاز ایران

حملات موشکی مقاومت غزه به «سدیروت» اشغالی

افزایش 20 درصدی مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری

رفع موقت مشکل کامیونداران در مرز ترکیه

زیما؛ پلی به سوی سرمایه‌گذاری مطمئن در طرح‌های منتخب

آنکارا از کشتن کردها در شمال عراق و سوریه خبر داد

حجت‌الاسلام هاشم الحیدری: نیاز اول ما قبل از موشک نظامی در سوریه و لبنان، جهاد تبیین است+فیلم

دو گذرگاه مرزی اقلیم کردستان عراق پیشتاز ترانزیت ایران

جمهوری اسلامی داوطلب ادامه تحریم نیست/ منطقه مکران، گزینه‌ای برای انتقال پایتخت

مکران برای انتقال پایتخت مطرح است/داوطلب ادامه تحریم نیستیم

عارف: نگاه دولت تقویت روابط بین‌المللی در تمام زمینه‌هاست

سیاست ارزی جدید دولت و چشم انداز اصلاح اقتصادی

روش مبارزه کشورهای توسعه یافته با تورم

جامعه از فشارهای اقتصادی خسته شده است / بانک مرکزی باید بازار را کنترل کند

علم الهدی: کارفرمایان به‌ حقوق کارگران توجه کنند

پیگیری الحاق اروندکنار و چوئبده به منطقه آزاد اروند

درخواست مجمع کارآفرینان از آملی لاریجانی و جنتی

سخنگوی وزارت امور خارجه: اینکه می‌گویند به دلیل قرار گرفتن تابلوی ایران در کنار اسرائیل از نمایشگاه «اکسپو» انصراف دادیم، صحت ندارد | تصمیم برای عدم شرکت، از سوی نهاد متولی و مرتبط اتخاذ شده

رمزگشایی از مداخله‌گرایی ماسک در اروپا

شاه: بدون من اروپا پس از سه ماه خواهد مرد!/ ایران تجزیه می‌شود

علی پی چیست و چه کاربردی دارد؟

ثبات قیمت نفت سنگین ایران در سال 2024

کرونای جدید در راه است؟ / ماجرای ویروس تنفسی جدید

در صورت تهدید، عملیات نظامی علیه افغانستان انجام می‌دهیم

داعش در حال بازگشت است/ سوریه تهدید فوری است

یمن، حق پاسخ را برای خود محفوظ نمی‌داند، بلکه فورا پاسخ می‌دهد

به تختی کمک کردم تا در امارات ویزای آمریکا بگیرد/ خانه پدری همسر تختی در تجریش 5 هزارمتر بود!

بایدن در سالروز حادثه تسخیر کنگره: دموکراسی تضمین شده نیست

اقدام ترامپ در جریان حمله به کنگره تهدیدی برای دموکراسی بود

قیمت فروش نفت عربستان افزایش یافت

حمید فرخ‌نژاد، بازیگر در آمریکا راننده تاکسی شده! + فیلم

فیلمی که داریوش مهرجویی مشاور آن بود آماده نمایش شد

سرمقاله جوان/ خون شهید هرگز هدر نمی‌رود

حفر چاه آب و لوله‌کشی برای آبرسانی به اردوگاه‌های مردم جنگ‌زده شمال غزه

وزرای صهیونیست: کرانه باختری باید مثل نوار غزه شود

ویدئویی جدید از لحظه انفجار سایبر تراک تسلا مقابل هتل ترامپ

مصر مداخله نظامی در یمن را تکذیب کرد

واریز پاداش پایان خدمت بازنشستگان فرهنگی 1402، به‌زودی

محدودسازی گاز پتروشیمی‌ها به دلیل افزایش مصرف در بخش خانگی