ایرانیان جهان

آخرين مطالب

مقصر اصلی افت قدرت خرید مردم شناسایی شد اخبار ایران

مقصر اصلی افت قدرت خرید مردم شناسایی شد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - در نخستین هفته‌های زمستانی امسال، درحالی‌که کمتر از پنج‌ماه از عمر دولت جدید سپری شده، جمعی از نمایندگان مجلس، پزشکیان را متهم به سیاست‌های مخرب ارزی کرده‌اند.
به گزارش اقتصاد آنلاین، روزنامه هم میهن نوشت: در روز 12دی‌ماه امسال، 122نماینده مجلس طی نامه‌ای به پزشکیان گفتند سیاست‌های اخیر دولت و بانک مرکزی اثر مخرب بر وضع معیشت مردم گذاشته است.
اما پرسش این است که حتی در صورت صحت این ادعا، آیا گناه این کوچک شدن سفره مردم گردن پزشکیان است؟ طبق آنچه که در این نامه به آن اشاره شده، کاهش 40درصدی ارزش پول ملی از عوامل اثرگذار بر وضعیت نامساعد سفره مردم بوده است.
به عبارت دیگر نرخ دلار در زمان تحویل دولت به پزشکیان حدود 58هزار و 410تومان بوده که در طی پنج‌ماه به 82هزار تومان رسیده است. این عده از نمایندگان معتقدند تک‌نرخی کردن نرخ ارز و سپردن نرخ ارز رسمی به بازار عرضه و تقاضا موجب شده تا نرخ دلار تحت تاثیر عوامل متعدد در یک دومینوی افزایشی قرار گرفته و روندی صعودی پیدا کند. اما واقعیت ماجرا چیست؟ آیا واقعاً این اقدام دولت قدرت خرید مردم را کم کرده است؟
ماجرای تک نرخی کردن ارز در دولت چهاردهم تیم اقتصادی دولت جدید معتقد است چندنرخی بودن نرخ ارز در بازار موجب می‌شود تا رانت و فساد در بازار شدت پیدا کند. رویکردی که در بازار آزاد عمدتاً به معنای تعیین نرخ توسط بازوهای عرضه و تقاضا است. به همین جهت، نرخ نیما از حالت تعیین دستوری خارج شد. تا پیش از این، نرخ نیما در بازار مبادلات صادرکنندگان و واردکنندگان به صورت دستوری از سوی بانک مرکزی تعیین می‌شد.
تیم اقتصادی دولت جدید، تصمیم گرفت تا این نرخ را به عهده عرضه و تقاضا در این بازار قرار دهد. در این صورت قیمت دلار رسمی که تا پیش از این می‌توانست تا مدت زیادی بدون تغییر باشد اکنون به صورت روزانه و لحظه‌ای تغییر می‌کند. در ادامه پایین نگه داشتن نرخ ارز نیمایی توسط بانک مرکزی نیز در دولت قبل موجب می‌شد تا اختلاف این نرخ با دلار بازار آزاد بیشتر از فاصله کنونی آن باشد.
به عبارت دیگر، تغییر لحظه‌ای این نرخ موجب شده تا نرخ دلار رسمی به بازار آزاد نزدیک‌تر شود. به همین علت، نمایندگان مجلس اکنون معتقدند افزایش روزافزون نرخ دلار رسمی به رشد این شاخص در بازار آزاد منجر شده و موجب کاهش ارزش پول ملی شده است. اتفاقی که در نهایت منجر به کوچک شدن سفره مردم شده است. پیش از آن خوب است که مسیر تورم در سال‌های اخیر را مورد بازبینی قرار دهیم.
مقصر اصلی افت قدرت خرید بررسی روند تورم سالانه کشور که از سوی مرکز آمار و بانک مرکزی منتشر شده نشان می‌دهد در هر سه سال دولت سیزدهم تورم بالای 40درصد ثبت شده است. این در حالی است که پیش‌بینی می‌شود تورم در پایان امسال به حدود 30درصد برسد. یعنی به احتمال بالا تورم کمتر از سه سال قبل ثبت می‌شود که البته هنوز هم سطح بالایی به شمار می‌رود.
سیاست‌های دولت سیزدهم مانند جراحی اقتصادی و حذف ارز ترجیحی منجر به آن شد که تورم سه سال گذشته به عنوان رکورد‌های بیست و پنج سال اخیر شناخته شوند. اتفاقی که عمدتاً آن را در نتیجه رشد نقدینگی و کسری بودجه دولت در آن سال‌ها می‌دانند. برخی معتقدند جراحی اقتصادی این دولت اگر در زمان مناسب‌تری انجام می‌شد، آثار تورمی کمتری به همراه داشت. اما سوال اینجاست که تغییرات نرخ ارز با تورم خانوارها چه رابطه‌ای داشته است؟
رابطه مرموز نرخ ارز و تورم در نگاه اول برخی کارشناسان نرخ ارز را از مهمترین شاخص‌های اثرگذار بر تورم می‌دانند. این عده معتقدند افزایش نرخ ارز موجب می‌شود تا از طریق کالاهای وارداتی در سبد خانوار تورم هم مسیری فزاینده داشته باشد. این در حالی است که البته گروهی دیگر نگاه متفاوتی دارند. این عده معتقدند سهم کالاهای وارداتی به اندازه‌ای نیست که بخواهد سبد خانوار را تحت‌الشعاع قرار دهد.
چراکه عمده سهم آن خوراکی‌ها و مسکن به‌خصوص اجاره است. به همین خاطر، این عده معتقدند در حقیقت نوسانات تورمی و کاهش قدرت خرید موجب می‌شود تا در ادامه به منظور حفظ ارزش دارایی‌ها تقاضا برای نرخ ارز بالا رفته و این نرخ با افزایش مواجه شود. به عبارت دیگر، این عده نرخ ارز را معلول رشد تورم در کشور می‌دانند نه علت آن. در واقع، مهمترین عوامل اثرگذار بر سفره مردم را کسری شدید بودجه دولت و رشد بالای نقدینگی می‌دانند. طبق آمار اخیر دیوان محاسبات کشور و اعلام وزیر اقتصاد و دارایی، کسری بودجه دولت سیزدهم در سال‌های1401 و 1402 مجموعاً از مرز هزار همت عبور کرده که اثرات سوء تورمی را به همراه داشته است.
در نهایت؛ تیم اقتصادی پزشکیان به منظور بهبود وضعیت اقتصادی، تصمیم به تک‌نرخی کردن دلار گرفته است. تا به این وسیله بتواند هم هدف‌گذاری‌های اقتصادی را مدیریت کند هم جلوی فساد ناشی از چند نرخی بودن را بگیرد.
این در حالی است که البته برخی معتقدند این «جراحی ارزی» مانند «جراحی اقتصادی» دولت سیزدهم شرط و شروطی دارد. به اعتقاد این دسته جراحی ارزی این چنینی در شرایط وجود تحریم‌ها علیه ایران، می‌تواند به نتایج معکوسی برسد و به بدتر شدن وضعیت سفره مردم دامن بزند. اما با این حال، همچنان نمی‌توان کاهش قدرت خرید مردم در این سال‌ها را نتیجه اقدامات دولت پزشکیان دانست. چراکه آثار تورمی کسری بودجه دولت قبل همچنان در معیشت مردم زنده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1317704/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شهلا توطئه علیه تختی را افشا می‌کند؟

مهدی طارمی در صدر خبر رسانه های عرب قرار گرفت

ایران برای رسیدن به اروپا ترکیه را دور می‌زند؟

زن نابارور در چهار ساعت از بارداری تا زایمان را تجربه کرد! + جزئیات

تصاویری از لوکس‌ ترین توالت‌ عمومی جهان در چین

نخستین آزمایشگاه مشترک بین دانشگاه تبریز و دانشگاه شیان چین افتتاح شد

ویروس جدید چینی وارد ایران شده است؟

تجارت با آفریقا؛ کوری عصاکش کور دگر شود؟

پیوند خطرناک تحریرالشام و طالبان / حضور ایران مابین سوریه و افغانستان چه تبعاتی دارد؟

هشدار جدی برنامه جهانی غذا درباره بحران انسانی در افغانستان

افتتاح بزرگترین نمایشگاه بین المللی قالی

افزایش 400 درصدی حقوق کارمندان دولت سوریه !

روایت «رویترز» از شکست پروژه تحریم نفتی ایران

ادعای تازه ترامپ درباره الحاق گرینلند به آمریکا

این دو نفر تهدیدی برای امنیت اروپا

اظهارنظر جنجالی ترامپ به نام خلیج مکزیک

ترامپ دوباره تهدید کرد؛ در خاورمیانه جهنم می شود

ترامپ در نشست خبری پیش از تحلیف: «جهنم به پا خواهد شد»

درخواست کمک نظامی بی‌سابقه تشکیلات خودگردان از آمریکا

پسر ارشد دونالد ترامپ وارد گرینلند شد

مذاکرات محرمانه آمریکا و اسرائیل با امارات برای اداره غزه

گسترش دامنه یورش مزدورهای محمود عباس به رزمندگان فلسطینی

پسر ترامپ با هواپیمای شخصی پدرش وارد جزیره جنجالی شد

دیدار وزیران خارجه امارات و اسراییل در ابوظبی

«فایننشال تایمز»: «پوتین» و «ترامپ» ترکیبی خطرناک برای اروپا هستند

ترامپ بکارگیری ارتش برای کنترل کانال پاناما و گرینلند را رد نکرد

ادعای رسانه اسرائیلی درباره جزئیات جدیدی از ترور سیدحسن نصرالله

70 درصد گاز تولیدی در نیمه شمالی کشور مصرف می‌شود

پیش بینی قیمت دلار 19 دی 1403

همتی: عده‌ای نمی‌خواهند قیمت ارز پایین آید؛ فرزین: نرخ ارز کانال‌ها غیرواقعی است

سخنگوی کمیسیون آموزش: گوگل پلی و واتساپ شرایط تخصصی جمهوری اسلامی را پذیرفتند

لیست شرکت های قانونی فروش مجازی طلا اعلام خواهد شد

با یک ثبت نام ساده 5 میلی‌ طلای رایگان جایزه بگیرید

صرافی رمز ارز داریم که 8 میلیون کاربر دارد!

وزیر اسبق ارتباطات: اگر دنبال فیلترشکن‌فروش‌ها هستید، از وزیر بپرسید!

عالم عراقی:باید با رویکردحاج قاسم باتوطئه آمریکا مقابله کنیم

رونمایی از عرضه اولیه غانیزان / یک شرکت لبنی وارد بورس می‌شود

از هشدار آمریکا تا تحولات امنیتی، محور گفت‌وگوهای السودانی در تهران

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: نمایندگان از پاسخ‌های وزیر اقتصاد قانع شدند

نرخ بیکاری استان تهران در پاییز چقدر شد؟

تجارت آزاد ایران با کشور‌های اتحادیه اقتصادی اوراسیا مغایر با سیاست‌های کلی نیست

همتی: عده ای نمی خواهند قیمت ارز پایین بیاید | دشمن روی این حوزه تمرکز کرده است

دست به کار شدن میلان و دورتموند برای جذب رشفورد

ایران و چین، دوستان روزهای سخت

ابومسلم فراهم به مقام قهرمانی رسید

سوریه، طعمه آمریکا؟

فردریکسن: گرینلند فروشی نیست و متعلق به شهروندان‌اش است

امارات به دنبال اداره موقت نوار غزه بعد از جنگ

آمریکا: شبه نظامیان سودان مرتکب نسل‌کشی شده‌اند

ترکیب خطرناک «پوتین» و «ترامپ» برای اروپا