ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سوارکاران ناشی اقتصاد خواندنی ها

سوارکاران ناشی اقتصاد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
منصور بیطرف| «سیاستمداران مثل سوارکاران ناشی هستند. آنقدر که مشغول ماندن روی زین اسب هستند، نمی‌توانند توجه کنند که دارند به کجا می‌روند.» جوزف شومپیتر
چندی پیش نشستی در تهران تحت عنوان «سفره ملت» برگزار شد. در این نشست حسین صمصامی و یاسر جبراییلی به بررسی اوضاع و احوال اقتصادی پرداختند و از دل آن دلار 20هزار تومانی درآوردند. البته بعداً یاسر جبراییلی در حساب کاربری خود در شبکه ایکس به این نکته پرداخت که بر حسب شاخص برابری قدرت خرید دلار 14هزار تومان است و بنابراین، مابقی آن رانتی است که دولت برمی‌دارد.
شاخص «برابری قدرت خرید» یا بهتر بگوییم «پی‌پی‌پی» سالیان سال است که از سوی اقتصاددانان منتقد علیه سیاستگذاری‌های آزاد اقتصادی استفاده می‌شود؛ البته، بدون آنکه بگویند این شاخص چیست، چه کاربردی دارد و برای کجا استفاده می‌شود؟ هرچند که اگر به این سه سوال پاسخ بدهند، دیگر نقد آنها عیاری ندارد.
البته، اقتصاددانان و کارشناسان منتقد علیه سیاستگذاری‌های آزاد اقتصاد اکنون تنها منتقدانی نیستند که به جمع کاربران استفاده از شاخص «پی‌پی‌پی» پرداخته‌اند. همچنان‌که دیدیم اصولگرایان هم به این جمع پیوسته‌اند که دو نفر از آنها در کنار «سفره ملت» نشسته بودند و سعی در منحرف کردن سیاست‌های ارزی دولت دارند و با استفاده از این شاخص برابری قدرت خرید یا پی‌پی‌پی به خیال خود سعی در ارزان کردن ارز دارند؛ اما نمی‌دانند که اگر چنین اتفاقی بیفتد آنچه که رخ می‌دهد، حراج خوردن منابع و اموال کشور است.
برابری قدرت خرید یا " Purchase Power Parity " یا اصطلاحا "پی‌پی‌پی/PPP" در سال1968 از دل «برنامه مقایسه‌های بین‌المللی» که از سوی سازمان ملل متحد و دانشگاه پنسیلوانیا پایه‌ریزی شده بود، درآمد. هدف از «برابری قدرت خرید» مقایسه بهره‌وری اقتصادی و استاندارد زندگی میان کشورها بوده است. برای مثال فرض کنید قیمت یک همبرگر مک‌دونالد که اتفاقاً جزو شاخص «بیگ مک» است که توسط مجله اکونومیست هر هفته منتشر می‌شود، در چین بر حسب «برابری قدرت خرید» معادل 10 یوآن است اما واقعیت یک چیز دیگر است و آن این است که قیمت هر همبرگر بیگ مک در چین بر حسب قیمت بازار و ارزش واقعی یوان معادل 24یوان است.
آیا با این حساب دولت چین باید ارزش برابری یوآن خود را به جای حدود 7/5 یوان به ازای هر دلار معادل 3یوان قرار دهد؟ دولت چین چنین کاری را نکرده و سیاست‌گذاران اقتصادی آنها هرگز به‌دنبال این نبوده‌اند که ارزش واقعی دلار را در بازار خود برحسب «برابری قدرت خرید» قرار دهند. چرا؟ به خاطر اینکه «برابری قدرت خرید» معیاری است برای مقایسه نوع زندگی و بهره‌وری اقتصادی هر کشور با یک کشور دیگر. اما همین شاخص «برابری قدرت خرید» ابزاری در دست پوپولیست‌های کشورهای جهان سوم شده تا به نقد از حکومت بپردازند و نکته جالب ماجرا این است که کسانی از این ابزار دارند علیه دولت استفاده می‌کنند که خود منتقد سیاست‌های صندوق بین‌المللی پول هستند؛ صندوقی که بانی برابری قدرت خرید بوده است.
اما شاخص «برابری قدرت خرید» در کجا کاربرد دارد و در کجا کاربرد ندارد؟ این سوالی است که اگر از حامیان ارزش دلار بر حسب «برابری قدرت خرید» بپرسید شاید بدانند و اگر هم بدانند بدانید که بدون شک از جواب صریح آن طفره می‌روند. بهتر است در این باره نگاهی بیاندازیم به استفاده و کاربرد معیار «برابری قدرت خرید». 
بنابر گزارش بانک جهانی استفاده از «برابری قدرت خرید» در موارد زیر توصیه شده است: مقایسه مکانی تولید ناخالص داخلی و اجزای هزینه‌ای آن؛ مقایسه مکانی سطوح قیمتی؛ گروه‌بندی اقتصادها با استفاده از شاخص حجم اقتصاد آنها و سطوح قیمت‌ها. اما در کجا می‌شود با محدودیت از آن استفاده کرد تا دچار خلط مبحث و سیاست‌گذاری نشد: آنالیز تغییرات در طول زمان درتولید ناخالص داخلی نسبی سرانه و قیمت‌های نسبی؛ آنالیز همگرایی قیمت‌ها؛ مقایسه‌های مکانی هزینه‌های زندگی.
و اما در کجا اصلاً نباید مورد معیار و استفاده قرار بگیرد: ملاک دقیق برای رده‌بندی اقتصادها؛ به عنوان ابزار ساختار نرخ‌های رشد ملی؛ به عنوان معیاری برای تولید و مقایسه‌های بهره‌وری توسط هر نوع صنعت؛ به عنوان شاخص سنجش ارزها – کم‌ارزیابی یا بیش‌ارزیابی و به عنوان متعادل‌کننده نرخ ارز.
نکته آخر توصیه بسیار مهم است که نباید از شاخص «برابری قدرت خرید» برای سنجش واقعی ارزها استفاده کرد زیرا نرخ مبادله ارز توسط تقاضای کالایی برای یک ارز مشخص تعیین می‌شود و تجارت خارجی و انتقال سرمایه از اجزای این تقاضا هستند بنابراین نمی‌توان از آن برای مشخص کردن یک نرخ صحیح مبادله ارز در اقتصاد استفاده کرد و در نتیجه نمی‌توان از این شاخص به مثابه یک شاخص برای تعیین ارز یک اقتصاد یا بیش‌سنجی یا کم‌سنجی به کار گرفت.
به همین خاطر از «برابری قدرت خرید» نمی‌توان برای مقایسه بین‌اللملی جریان پول از قبیل کمک‌های خارجی یا سرمایه‌گذاری مستقیم یا جریان تجارت استفاده کرد. برای چنین مقایسه‌ای حکم شده که نرخ مبادله بازار باید مورد استفاده قرار گیرد.
و در آخر دیده شده است که بسیاری از سایت‌های اصولگرایان برای نشان دادن قدرت واقعی اقتصاد به تولید ناخالص داخلی بیش از یک هزار و 500 میلیارد دلاری و سرانه تولید ناخالص به بیش از 16 هزار دلاری صندوق بین‌المللی پول که بر حسب برابری قدرت خرید محاسبه شده، استناد می‌کنند. این هم یک انحراف دیگر برای سیاست‌گذاری اقتصادی کشور است.
این محاسبه صندوق برای مقایسه بین کشورها است نه سیاست‌گذاری کشورها. قدرت واقعی اقتصاد کشور ما معادل 415 میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی و تولید سرانه حدود 5 هزار دلار است. این افراد نشانی غلط می‌دهند و این علائم غلط کما اینکه به کار گرفته شده‌اند، اقتصاد کشور را به سمت ناکجاآباد می‌برد. اینها همان سوارکاران ناشی هستند که سرگرم نگه داشتن خود بر روی زین اسب هستند و نمی‌دانند که اسب دارد به کجا می‌رود!

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1318323/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

با قیمت خانه در تهران چند خانه در آمریکا می‌توان خرید؟

آخرین بسته کمک های بایدن برای اوکراین

رویترز: آلمان رهبری مذاکرات اروپا برای کاهش تحریم های سوریه را برعهده خواهد داشت

مکران؛ گنجینه‌ای فراموش‌شده یا آینده‌ای طلایی

طرح مالیات بر عایدی سرمایه قطعا اجرا می شود

ترامپ باز هم تهدید کرد؛ طفره از پاسخ به سوالی درباره ایران – آفتاب نو | اخبار ورزشی

یمن برای غزه چه کرده است

ادعای تازه طالبان در رابطه با ایران؛ جنجال تازه ای در راه است؟ +عکس

پشت پرده انتشار نقشه جدید افغانستان

نماینده انگلیس: شمال غزه اکنون ویران تر از هیروشیما پس از انفجار بمب اتمی است

معافیت‌های مالیاتی یکی از مهمترین مزیت‌های قانونی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی محسوب می‌شود

ادامه کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین تا سال 2027

حمله هوایی ارتش عراق به مواضع داعش

حمله ارتش عراق به مواضع داعش در شمال شرق این کشور

ویروس جدید چین و خاموشی دوباره جهان؟ همه‌چیز درباره ویروس HMPV

سرمربی استقلال تهدید به فسخ قرارداد کرد – آفتاب نو | اخبار ورزشی

پاسخ ترامپ در واکنش به سوالی علیه ایران

پارلمان اروپا علیه ایلان ماسک وارد عمل شد

پاسخ متفاوت ترامپ به سوال درمورد احتمال حمله پیشگیرانه به ایران +فیلم

واکنش ترامپ به سوال در مورد حمله به ایران؛ فقط یک احمق…

ادامه واکنش مقامات کانادایی به درخواست عجیب ترامپ

واکنش سکان‌داران اقتصاد در دولت پزشکیان به نرخ‌های دلار: نمی‌خواهند پایین آید | غیرواقعی است

همه چیز در باره ویروس HMPV: آیا پاندمی جدید در راه است؟

واکنش معنادار دونالد ترامپ به سوالی درباره احتمال اقدام نظامی علیه ایران

حرف های مهم ترامپ درباره خاورمیانه و جنگ روسیه در اوکراین

کانادا: ترامپ درک درستی از قدرت ما ندارد

وزیر خارجه کانادا: ترامپ درک درستی از قدرت ما ندارد

کربلای 5 و دشمنی که به خاک افتاد

رامین مهمانپرست مشاور عالی دیپلماسی اقتصادی دبیر شورای عالی مناطق آزاد شد

ایران به چین تسلیت گفت

پیام همدردی وزارت امور خارجه با قربانیان زمین‌لرزه در چین

تلاش برای پایان بن‌بست گازوئیل : هیئت ایرانی راهی ترکیه شد

درخواست نمایندگان اروپایی برای اقدامات سریع علیه «ماسک»

واکنش کانادا به اظهارات ترامپ: در برابر تهدید‌ها عقب‌نشینی نمی‌کنیم

ترامپ: من درباره حمله پیشگیرانه آمریکا به ایران صحبت نمی‌کنم

ترامپ: در صورت آزاد نشدن اسرای صهیونیست، در خاورمیانه جهنم به پا خواهد شد

ترامپ باز هم حماس را تهدید کرد

واکنش ترودو به اظهارات ترامپ درباره ادغام کانادا در آمریکا

مکران، پایتخت جدید ایران؟ رویایی بلندپروازانه یا طرحی واقع‌بینانه؟

تصمیمی شجاعانه

دیپلماسی در دستان نادیپلمات

سایه سنگین توهم قدرت بر سیاست‌های اردوغان در سوریه

دیدار علنی وزرای خارجه رژیم صهیونیستی و امارات

نماینده مجلس: بیش از 25 میلیون نفر در کشور زیر خط فقر هستند

توضیحات رییس کمیسیون اقتصادی مجلس درباره رفع ایرادات طرح مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی

همتی: عده‌ای نمی‌خواهند قیمت دلار پایین آید

بررسی تجارت آزاد ایران با کشور‌های اتحادیه اقتصادی اوراسیا

ابراز همدردی عمیق جمهوری اسلامی ایران با قربانیان زمین ‌لرزه در چین

بقایی جان باختن ده‌ها نفر در زمین‌لرزه شدید در تبت را تسلیت گفت

ابراز همدردی عمیق جمهوری اسلامی ایران با قربانیان زمین‌لرزه در چین