رسانه آمریکایی: مذاکرات آمریکا و طالبان برای تبادل زندانیان
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - نمایندگان کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا به درخواست برای اظهار نظر در مورد این گزارش وال استریت ژورنال پاسخ ندادند. نمایندگان طالبان افغانستان نیز پاسخی ندادهاند.
وال استریت ژورنال روز سه شنبه به وقت محلی گزارش داد که دولت جو بایدن، رییس جمهور آمریکا، به دنبال بازگرداندن سه آمریکایی است که در سال 2022 دستگیر شده بودند.
ابن افراد شامل رایان کوربت، جورج گلزمن و محمود حبیبی است که قرار است با محمد رحیم الافغانی مبادله شوند.
کوربت و حبیبی یک سال پس از تصرف کابل توسط طالبان در میان عقب نشینی آشفته آمریکا، در حوادث جداگانهای در اوت 2022 بازداشت شدند. گلزمن نیز در سال 2022 هنگام بازدید به عنوان یک گردشگر بازداشت شد.
الافغانی یک مرد افغان است که به عنوان یک عامل بلندپایه القاعده توصیف میشود که در سال 2008 از بازداشتگاه سازمان سیا به گوانتانامو منتقل شد.
به گزارش وال استریت ژورنال به نقل از منابع آگاه، این مذاکرات از ماه جولای گذشته آغاز شده است.
این گزارش پس از آن منتشر شد که دولت بایدن روز دوشنبه 11 زندانی گوانتانامو را به عمان فرستاد و جمعیت زندانیان این زندان در کوبا را تقریباً به نصف کاهش داد تا بخشی از وعده بایدن برای تعطیلی این مرکز را انجام دهد. این درحالی است که دولت بایدن کمتر از دو هفته دیگر به کار خود پایان خواهد داد.
پنتاگون روز دوشنبه اعلام کرد که دولت آمریکا 11 زندانی دیگر را از زندان نظامی آمریکا در خلیج گوانتانامو آزاد کرده و آنها را که همگی یمنی هستند به عمان فرستاده است.
به گزارش واشنگتن پست، این اقدام به بیش از دو دهه حبس این افراد بدون هیچ اتهامی پایان میدهد و جمعیت زندانیان در زندان گوانتانامو را به 15 نفر میرساند. در طول سالها، این زندان در جنوب شرقی کوبا تقریباً 780 فرد را در خود جای داده است که همه آنها در میان جنگ جهانی علیه تروریسم پس از 11 سپتامبر زندانی شدهاند.
اعلامیه روز دوشنبه بخشی از تلاش جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در آخرین هفتههای ریاست جمهوری وی برای کاهش زندانیان در گوانتانامو است. این مرکز مخفی که برای بسیاری از کشورهای جهان نمادی از نقض عدالت توسط آمریکا است، همچنان یک مسئله مورد اختلاف در واشنگتن است.
دموکراتها و جمهوری خواهان بر سر این سوال که آیا زندان باید برای همیشه تعطیل شود یا نه اختلاف نظر دارند. دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا پیش از این در مورد زندانی کردن افراد بیشتری در گوانتانامو صحبت کرده بود.
پیت هگزث که از سوی ترامپ به عنوان وزیر دفاع آمریکا معرفی شده است سال 2004 و هنگام خدمت در ارتش آمریکا در زندان گوانتانامو حضور داشته است. در آن زمان صدها زندانی در این زندان نگهداری میشد. او گفته است که یکی از ایرادات اصلی گوانتانامو این است که زندانیان از حقوق و حمایتهای بسیار زیادی برخوردار بودند.
باوجود گذشت دو دهه از راهاندازی زندان مخوف گوانتانامو از سوی آمریکا و گزارشهای نگرانکننده حقوق بشری تا کنون این کشور از تعطیلی آن خودداری کردهاست.
گوانتانامو را آمریکا در 11 ژانویه 2002 یعنی چهار ماه پس از حملات 11 سپتامبر 2001 در پایگاه خود واقع در خلیج گوانتانامو کوبا ایجاد و 780 نفر از 48 کشور مختلف جهان را در آن زندانی کرد.
کشورهایی که بیشترین تعداد بازداشتیها را داشتهاند، عبارتند از افغانستان (219)، عربستان سعودی (134)، یمن (115)، پاکستان (72) و الجزایر (23).
به رغم تاکید برخی روسای جمهوری آمریکا مبنی بر ضرورت تعطیلی زندان گوانتانامو، اما این زندان مخوف در چهار دوره ریاستجمهوری «جرج دبلیو بوش»، «باراک اوباما»، «دونالد ترامپ» و «جو بایدن» رئیسجمهوری کنونی فعال بودهاست؛ 2 رئیس جمهوری از طیف جمهوریخواه و 2 رئیس جمهوری از حزب دموکرات؛ بنابراین نمیتوان یک حزب را در اجرای حقوق بشر، بهتر از گزینه دیگر دانست که بیاعتنایی به زندانیان و شکنجههای آنان در گوانتانامو مصداق بارزی از این نقض حقوق بشر است.
با چنین رویکرد غیرانسانی، زندانیان در این «ناکجا آباد» سالهاست خلاف کنوانسیونهای حقوق بشری بدون محاکمه و بلاتکلیف ماندهاند و اصلا نمیدانند که چه آیندهای در انتظارشان است.
منبع: ایرنا
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1319448/