ایرانیان جهان

آخرين مطالب

اظهارات علی‌اف درباره تنش‌های بین ایران و آذربایجان اروپا

اظهارات علی‌اف درباره تنش‌های بین ایران و آذربایجان
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - رئیس‌جمهور آذربایجان، در مصاحبه‌ یک رسمی به تیرگی روابط با ایران، حمله به سفارت آذربایجان در تهران و اظهارات امام‌جمعه اردبیل واکنش نشان داد و خواستار اقدام جدی تهران علیه توهین‌ها و حملات شد. وی تأکید کرد روابط فعلی دو کشور نیازمند تعامل مستقیم است. - اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، «الهام علی‌اف» رئیس‌جمهور آذربایجان، در تاریخ 7 ژانویه در مصاحبه اختصاصی با شبکه‌های تلویزیونی آذربایجان به بررسی وضعیت سیاسی و اقتصادی این کشور و تحولات منطقه در سال 2024 پرداخت.
علی‌اف با تأکید بر اینکه روابط جمهوری آذربایجان و ایران در دوران دولت قبلی ایران تیره شد، اظهار داشت: در مورد روابط فعلی دو کشور باید بگویم که ما هنوز ارتباط چندان جدی با دولت جدید ایران نداشته‌ایم. تماس‌هایی بین اعضای دولت دو کشور وجود داشته است. این تماس‌ها بیشتر مربوط به مسائل اقتصادی و حمل‌ونقل بوده است. مسائلی که اصولاً برای ما جدا از موضوعات سیاسی هستند و ما هرگز آن‌ها را با یکدیگر قاطی نکرده‌ایم. تیرگی روابط ما با دولت قبلی ایران بود که آن نیز تقصیر ما نبود. تنها می‌خواهم به برخی نکات اشاره کنم.
وی افزود: پس از پایان جنگ دوم قره‌باغ و زمانی که ما توانستیم بر جاده لاچین نظارت داشته باشیم، متوجه شدیم که کامیون‌های حامل سوخت از ایران به طور مرتب از ارمنستان به قره‌باغ سفر می‌کنند. من به دستیارم دستور دادم و او با سفیر وقت ایران در آذربایجان تماس گرفت و به او گفت که این کار را متوقف کنید. ما نمی‌خواهیم این موضوع را رسانه‌ای کنیم، ما از شما می‌خواهیم که این کار را متوقف کنید. این کار خوب نیست، ما آن را می‌بینیم، این منطقه خاک ما است. شما در حال انجام فعالیت‌های غیرقانونی در اینجا هستید. متأسفانه پس از آن، این کار متوقف نشد و حتی بیشتر هم شد. سپس ما در گام دوم، سفیر ایران را به وزارت امور خارجه احضار و به او اعتراض کردیم و این موضوع را رسانه‌ای کردیم. پس از آن، اتفاقات خنده‌دار و در عین حال گریه‌آوری رخ داد. آن‌ها پلاک‌های جعلی ارمنی را بر روی کامیون‌های حامل سوخت از ایران نصب می‌کردند تا وانمود کنند که این‌ها کامیون‌های ارمنی هستند. اما نوشته‌های روی آن‌ها به زبان فارسی بود.
رئیس جمهور آذربایجان اضافه کرد: این موضوع ما را بسیار متعجب کرد. ما شروع به تحقیق کردیم و متوجه شدیم که یک پلاک بر روی چندین کامیون نصب شده است، یعنی پلاک یکسان و کامیون‌ها متفاوت بودند. یعنی آن‌ها این تقلب را چنان بی‌دقت انجام داده بودند که واقعاً نمی‌توان چیزی گفت. سپس ما یکی از این کامیون‌ها را متوقف کردیم، رانندگان بازداشت شدند و ما دیدیم که در مدارک آن‌ها نوشته شده است: استپاناکرت، ارمنستان. یعنی این به‌وضوح بی‌احترامی به تمامیت ارضی و حاکمیت ما بود. پس از آن، آن‌ها اقدامات تهدیدآمیز، مانورهای نظامی، بیانیه‌ها و تهدیدها را علیه ما آغاز کردند. ما نیز اقدامات متقابل انجام دادیم. اگر آن‌ها در مرز ما مانور نظامی برگزار می‌کردند، ما نیز در این سوی مرز ایران و آذربایجان مانور برگزار می‌کردیم. این موضوع همچنین با کارزار توهین در رسانه‌ها همراه بود.
ادعای علی‌اف: حمله به سفارت آذربایجان در ایران، یک اقدام تروریستی بود
رئیس‌جمهور آذربایجان به حمله به سفارت این کشور در ایران و واکنش آذربایجان به این حادثه اشاره کرد و مدعی شد که حمله به سفارت آذربایجان در تهران، یک حمله سازماندهی شده تروریستی بود. عوامل زیادی این موضوع را تأیید می‌کنند. اول، در طول حدود 40 دقیقه، حتی یک ماشین پلیس هم به محل حادثه نزدیک نشد. در حالی که این اتفاق در مرکز پایتخت رخ داد. فرد ضارب روز بعد بلافاصله به عنوان بیمار روانی معرفی شد. در حالی که هرگونه معاینه پزشکی چندین روز طول می‌کشد. همین فرد در همان روز حمله در مصاحبه با رسانه‌ها شرکت کرد.
وی ادامه داد: دو سال از این حادثه می‌گذرد. تا امروز، این فرد هنوز مجازات نشده است. این یک نمایش ضعف بود و آذربایجان نیز اقدامات متناسب را انجام داد. همان‌طور که می‌دانید، ما همه کارکنان سفارت را فراخواندیم و تا زمانی که به ما قول رسمی داده نشد - وزیر امور خارجه مرحوم ایران، آقای عبداللهیان که در سانحه سقوط بالگرد کشته شد، به من قول داده بود که این فرد به اعدام محکوم خواهد شد - کارکنان سفارت را بازنگرداندیم. اما آن‌ها دوباره ما را فریب دادند. زیرا نه‌تنها حکم اعدام اجرا نشد، بلکه پرونده دوباره از دادگاه به بازپرسی فرستاده شد. یعنی این یک اقدام غیرقابل درک در سطح دولت بود و ما بر خواسته‌های خود اصرار داریم.
رئیس جمهور آذربایجان گفت: در اینجا، پس از دو سال، نه‌تنها حکم اعدام اجرا نشده، بلکه پرونده دوباره به بازپرسی فرستاده شده است. این یک طرف ماجرا است. در حال حاضر، تجزیه‌وتحلیل روابط با دولت جدید ایران دشوار است. زیرا من شخصاً با رئیس‌جمهور جدید دیداری نداشته‌ام. اگر چنین دیداری برگزار شود، می‌توانم در این باره صحبت کنم.
علی‌اف: اظهارات امام‌جمعه اردبیل توهین‌آمیز بود
رئیس‌جمهور آذربایجان به اظهارات اخیر امام‌جمعه اردبیل در مورد جمهوری آذربایجان و ترکیه واکنش نشان داد و آن‌ها را توهین‌آمیز خواند و گفت: در مورد اظهارات امام‌جمعه اردبیل علیه ما، باید بگویم که این اولین بار نیست. این روحانی اردبیلی بارها علیه آذربایجان، مردم آذربایجان و از جمله علیه من توهین کرده است. ابراز تأسف وزارت امور خارجه ایران کافی نیست. در اینجا توهین آشکاری رخ داده است: هم علیه رئیس‌جمهور ترکیه و هم علیه رئیس‌جمهور آذربایجان، هم علیه مردم دو کشور و آن هم در یک مراسم رسمی که به طور زنده از تلویزیون ایران پخش می‌شد و تنها ابراز تأسف؟ این کاملاً غیرقابل‌قبول است. بنابراین، ما معتقدیم که این روحانی اردبیلی باید مجازات شود. حداقل باید از مقام خود برکنار و از آذربایجان عذرخواهی کند.
الهام علی‌اف: از سرنگونی بشار اسد و نقش ترکیه در سوریه خوشحالیم
رئیس‌جمهور آذربایجان در مورد تحولات اخیر خاورمیانه گفت: ما از تغییرات در سوریه بسیار خوشحالیم و در این زمینه، روابط بین ترکیه و دولت جدید سوریه نیز باعث خوشحالی ما است. زیرا سوریه با ترکیه همسایه است و هر کشوری می‌خواهد که وضعیت در مرزهای آن باثبات باشد. از جمله ترکیه که از تروریسم، به‌ویژه تروریسم پ.ک.ک، رنج می‌برد، به حق خواستار نابودی تروریسم در آن سوی مرزهای خود است و نه‌تنها این را مطالبه می‌کند، بلکه به آن دست نیز می‌یابد.
علی اف گفت: من قبلاً نظر خود را در این باره بیان کرده‌ام. نقش ترکیه در توسعه سوریه بسیار مهم است و من پس از سقوط رژیم اسد، با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، تماس گرفتم و ضمن تبریک به یکدیگر، اعلام کردم که ما نیز آماده حمایت از ترکیه هستیم و این کار را آغاز کرده‌ایم. اولین کاروان کمک‌های انسانی با حمایت ترکیه به سوریه ارسال شد. زیرا بدون حمایت و پشتیبانی لجستیکی ترکیه، این کار ممکن نبود. همچنین، اعزام هیئت وزارت امور خارجه ما به سوریه نیز با حمایت ترکیه انجام شد. یعنی ما می‌خواهیم در اینجا نقش خود را ایفا کنیم تا حداقل در این مرز ترکیه، به تروریسم پایان داده شود و من معتقدم که این یک تغییر ژئوپلیتیکی بسیار مهم خواهد بود که به برقراری صلح، ثبات و همکاری در محدوده وسیعی منجر خواهد شد.
وی ادامه داد: البته در هیچ‌یک از مرزهای ترکیه نباید جایی برای تروریسم وجود داشته باشد. ما به عنوان متحد ترکیه، همیشه و در هر شکل ممکن در کنار این کشور هستیم و ترکیه از این موضوع آگاه است. همان‌طور که ترکیه در همه مسائل و به هر شکل ممکن در کنار ما است، ما نیز در کنار این کشور هستیم. بیانیه اتحاد ما هر روز با عوامل جدید غنی می‌شود و با بازگشت به سؤال شما در مورد D8، باید بگویم که ترکیه بیشترین حمایت را از ما کرده و اولین کشوری بود که به ما تبریک گفت. بنابراین، هر چیزی که به نفع ترکیه باشد، به نفع ما نیز هست. امنیت و منافع و آینده ما مشترک است و هم در خاورمیانه و هم در اروپا وضعیت کاملاً جدیدی در حال شکل‌گیری است و در اینجا، عامل قدرتمند ترکیه نقش اصلی را ایفا خواهد کرد. ما نیز در کنار ترکیه هستیم. یعنی قدرت ما بیشتر خواهد شد. این محدوده جغرافیایی وسیع- که اروپا، آسیا، قفقاز جنوبی و حوضه دریای خزر را شامل می‌شود- به‌خودی‌خود یک عامل ژئوپلیتیکی مهم است. قدرت نظامی، قدرت سیاسی، پتانسیل اقتصادی و وحدت و امروز در هیچ کجای دنیا نمی‌توان کشورهایی را پیدا کرد که مانند ترکیه و آذربایجان به یکدیگر وابسته باشند.
رئیس جمهور آذربایجان افزود: بنابراین ما بسیار امیدواریم و از تغییرات در سوریه بسیار خوشحالیم. اول به خاطر ترکیه و دوم به خاطر خودمان. زیرا در طول 12 سال، ما هیچ رابطه‌ای با سوریه نداشتیم. سفارت ما از آنجا خارج شد و در دوران اسد، سوریه همیشه در کنار ارمنستان بود. آن‌ها در واقع علیه ما با ارمنستان متحد شده بودند، کافی است به نامه‌های پاشینیان به اسد و هیئت‌های رسمی اعزامی- وزیر امور خارجه، رئیس و نایب‌رئیس پارلمان- نگاه کنید. آن‌ها سوریه را متحد نزدیک خود می‌دانستند و اکنون به این وضعیت پایان داده شده است.
علی‌اف افزود: در مورد مسئله اسرائیل و فلسطین نیز موضع ما تغییر نکرده است. ما همیشه طرفدار ایجاد دو دولت، یعنی وجود دو دولت بوده‌ایم. ایجاد دولت مستقل فلسطین به این درگیری پایان خواهد داد. فکر می‌کنم که همه باید این را درک کنند. همان‌طور که می‌دانید، ما سال‌هاست که از دولت فلسطین حمایت می‌کنیم. حمایت سیاسی، معنوی و مادی و این حمایت ادامه دارد. سال‌هاست که سفارت فلسطین در آذربایجان فعالیت می‌کند. ما نیز در فلسطین نمایندگی افتتاح کرده‌ایم و البته هر چه زودتر این درگیری پایان یابد و آتش‌بس در غزه اعلام شود، برای همه بهتر است. ما آرزوی چنین اتفاقی را داریم و در این زمینه از فعالیت‌های اتحادیه کشورهای عربی نیز حمایت می‌کنیم. زیرا این بیشتر مسئله جهان عرب است و در اینجا، سازمان اتحادیه عرب است که ما با موضع آن موافق هستیم. ما در همه رویدادهای سازمان همکاری اسلامی شرکت فعال داشته‌ایم و در آینده نیز خواهیم داشت. یعنی موضع ما کاملاً روشن است.
آزادسازی روستاهای قزاق و تعیین مرز با ارمنستان
الهام علی‌اف در مورد موفقیت آذربایجان در آزادسازی چهار روستای منطقه قزاق از اشغال ارمنستان در سال 2024 گفت: این اتفاق در نتیجه گفتگو نیست، بلکه در نتیجه "مونولوگ" رخ داده است. زیرا مشخص است که در طول دهه‌ها، هیچ گفتگویی با ارمنستان نتیجه‌ای نداشته است. سیاست اشغالگرانه ارمنستان هیچ گونه گفتگویی را نمی‌پذیرفت و آنها از مذاکرات تنها به عنوان پوششی برای ادامه اشغالگری استفاده می‌کردند. اخیراً اطلاعاتی که در رسانه‌ها منتشر شده است- یعنی اظهارات فاشیستی اولین رئیس جمهور ارمنستان- چیزی را که ما از مدت‌ها پیش می‌دانستیم را تایید می‌کند: ارمنستان حتی یک سانتی‌متر از خاک آذربایجان را هم نمی‌خواست آزاد کند. آنها فکر می‌کردند که با دریافت میلیاردها دلار تسلیحات رایگان از یک متحد و حمایت سیاسی و اخلاقی از دو متحد دیگر، در امنیت کامل هستند. بنابراین، هر سه عضو گروه مینسک OSCE در آن زمان به طور مشخص از اشغالگر حمایت می‌کردند. من این را به عنوان کسی می‌گویم که از سال 2004 در مذاکرات گروه مینسک شرکت کرده و جلسات زیادی با این "سه گانه" داشته است. بنابراین، ما به طور طبیعی انتظار نداشتیم که این مناطق از طریق گفتگو به ما بازگردانده شوند و همچنین تمامیت ارضی ما نیز تأمین شود.
رئیس جمهور آذربایجان آزادسازی روستاهای قزاق و تعیین مرز با ارمنستان را نتیجه قاطعیت و سیاست شفاف آذربایجان دانست و گفت: ما در این موضوع به عدالت رسیدیم و مناطق خود را بازگرداندیم. در حال حاضر، من گروهی از کارشناسان را به این روستاها اعزام کرده‌ام. در آنجا به دلیل نزدیکی به مناطق مسکونی ارمنی‌ها و همچنین در صورت تشدید تنش، تهدیداتی وجود دارد. به همین دلیل دستور داده‌ام که برای ساخت خانه برای ساکنان این روستاها، مکانی امن‌تر انتخاب شود تا امنیت آنها تأمین شود. زیرا با وجود چنین همسایه متجاوزی، ما باید در مرحله اول به امنیت مردم خود فکر کنیم. بنابراین، من فکر می‌کنم که این روند با حداکثر شفافیت انجام شد و همچنین با استقبال حامیان جدید ارمنستان نیز مواجه شد، زیرا تعیین مرز نیز انجام شد. البته این موضوع باید به تعیین دقیق مرز در تمام مناطق منجر شود. پروتکلی که توسط کمیسیون‌های تعیین مرز ارمنستان و آذربایجان توافق شده است، نشان می‌دهد که در هنگام تعیین مرز، باید عوامل زیادی مانند امنیت، ارتباطات، مناطق مسکونی، تاریخ، محیط زیست و غیره در نظر گرفته شوند. یعنی مرز موجود بین ارمنستان و آذربایجان قطعی نیست. موضع ما همیشه این بوده است که برای تعیین دقیق مرز، باید عوامل متعددی که به آنها اشاره کردم در نظر گرفته شوند. اما تا جایی که من می‌دانم، قرار است در این ماه و به پیشنهاد ما، نشست دیگری بین کمیسیون‌های تعیین مرز آذربایجان و ارمنستان برای ادامه مذاکرات برگزار شود. ما رویکرد خود را در زمینه روش شناسی به طرف ارمنی ارائه کرده‌ایم. به من گزارش شده است که آنها به طور شفاهی اعلام کرده‌اند که اعتراض خاصی ندارند. بنابراین، باید منتظر نتیجه بمانیم.
افزایش بودجه نظامی آذربایجان در پی تشدید تنش‌ها با ارمنستان
علی اف در مورد بودجه اختصاص یافته به مسائل امنیتی و نظامی آذربایجان در سال جدید گفت: من قبلاً گفته‌ام که ارمنستان باید نتایج جنگ دوم قره‌باغ و عملیات ضد تروریستی را جدی بگیرد. روند مسلح شدن ارمنستان بدون شک عامل تهدید جدیدی برای قفقاز جنوبی است. من قبلاً این را گفته‌ام و می‌خواهم دوباره بگویم که ما نمی‌توانیم تنها نظاره‌گر این وضعیت باشیم و هیچ کاری نکنیم. من بارها به رهبران ارمنستان نیز گفته‌ام که این موضوع می‌تواند خطرات جدیدی را ایجاد کند. همچنین، کسانی که امروز به نظر می‌رسد از ارمنستان حمایت می‌کنند و آنها را به اقدامات تحریک آمیز و خرابکارانه علیه آذربایجان تشویق می‌کنند، احتمالاً تا آخر از آنها حمایت نخواهند کرد. همانطور که در سال 2020 و پس از آن نتوانستند از آنها حمایت کنند. نه به این دلیل که نمی‌خواهند، بلکه به این دلیل که آذربایجان به آنها اجازه این کار را نخواهد داد.
رئیس جمهور آذربایجان ادامه داد: بنابراین، بخش قابل توجهی از بودجه دولت آذربایجان به مسائل نظامی و امنیتی اختصاص خواهد یافت. من قبلاً گفته‌ام: ما 4 میلیارد مانات برای بازسازی قره‌باغ و زنگه‌زور شرقی و 8.4 میلیارد مانات برای مسائل نظامی و امنیتی هزینه می‌کنیم. این موضوع می‌توانست کاملاً برعکس باشد. اما رقابت تسلیحاتی ارمنستان، ما را مجبور می‌کند که منابع مالی خود را علاوه بر مسائل اصلی، به مسائل نظامی نیز اختصاص دهیم. من قبلاً نیز گفته‌ام که ارمنستان نمی‌تواند در رقابت تسلیحاتی با ما رقابت کند. اما ما باید نکته دیگری را نیز در نظر بگیریم. این تسلیحات به ارمنستان یا به طور رایگان داده می‌شود یا به صورت وام. این وام‌ها پس از مدتی بخشیده می‌شوند. همچنین از طریق "صندوق صلح" اتحادیه اروپا. این صندوق در واقع باید برای اهداف صلح آمیز استفاده شود. اما صندوق صلح آنها برای مسلح شدن استفاده می‌شود. اولین پرداخت از این صندوق انجام شده و بر اساس اطلاعات ما، این آخرین پرداخت نخواهد بود.
نگرانی از تشکیل پلتفرم همکاری آمریکا، اتحادیه اروپا و ارمنستان
رئیس جمهور آذربایجان به تشکیل پلتفرم همکاری آمریکا، اتحادیه اروپا و ارمنستان و نگرانی‌های خود در این باره اشاره کرد و گفت: نکته نگران کننده دیگر این است که در آوریل سال گذشته، برای اولین بار در تاریخ، یک پلتفرم همکاری بسیار عجیب تشکیل شد - آمریکا، اتحادیه اروپا و ارمنستان. همانطور که می‌دانید، وزیر امور خارجه آمریکا، رئیس کمیسیون اروپا و وزیر امور خارجه اتحادیه اروپا و نخست وزیر ارمنستان در بروکسل با یکدیگر دیدار و در واقع در مورد همکاری جدید به توافق رسیدند. بر اساس اطلاعات ما، در توافق حاصل شده قبل از این دیدار، یک بخش نظامی نیز وجود داشت، اما بعداً به طور رسمی حذف شد، اما در عمل هنوز وجود دارد.
علی اف گفت: این موضوع در واقع هم کمیسیون اروپا و هم ایالات متحده را از روند عادی سازی روابط آذربایجان و ارمنستان کنار گذاشته است. ما قبلاً این موضوع را به آنها اطلاع داده‌ایم. اگر یکی از طرفین از یکی از طرف‌های درگیری حمایت کند، نمی‌تواند میانجی صادقی باشد. به همین دلیل، درخواست وزیر امور خارجه آمریکا در ماه گذشته بی‌پاسخ ماند و آذربایجان با برگزاری نشست سه جانبه موافقت نکرد. همچنین، همانطور که می‌دانید، به پیشنهاد رئیس شورای اتحادیه اروپا، نشست‌های زیادی در بروکسل برگزار شده است. به این روند نیز پایان داده شده است. یعنی ما طرفدار قالب مذاکرات دو جانبه هستیم و البته آذربایجان به عنوان یکی از طرف‌های این موضوع، از مواضع خود دفاع خواهد کرد.
ارمنستان یک دولت فاشیستی است و باید مسلح شدن آن متوقف شود
رئیس جمهور آذربایجان به شدت از ارمنستان انتقاد کرد و این کشور را یک دولت فاشیستی خواند و گفت: مسلح شدن ارمنستان تنها منجر به تشدید تنش خواهد شد. ما این را نمی‌خواهیم. ما صلح می‌خواهیم. ما می‌خواهیم که فصل جنگ بسته شود. اما می‌بینیم که نه ارمنستان و نه حامیان جدید آن این را نمی‌خواهند. آنها با افکار انتقام‌جویانه زندگی می‌کنند و ارمنستان در عمل به یک منبع تهدید برای منطقه تبدیل شده است. دولت مستقل ارمنستان در واقع یک دولت فاشیستی است. زیرا اگر رهبران این کشور به مدت تقریباً 30 سال حامل ایدئولوژی فاشیستی بوده‌اند، این کشور را نیز شبیه خود ساخته‌اند. اکنون به اظهارات نژادپرستانه و فاشیستی اولین رئیس جمهور ارمنستان نگاه کنید که چقدر زشت و خطرناک هستند. او پاکسازی قومی را به عنوان مایه افتخار معرفی می‌کند و به اخراج آذربایجانی‌ها از سرزمین آبا و اجدادی خود می‌بالد. این فیلم اخیراً منتشر شده است. اما مطمئناً در ارمنستان از آن خبر داشتند. متحدان و حامیان ارمنستان نیز مطمئناً از آن خبر داشتند و با این نظرات موافق بودند.
علی اف گفت: سیاست اشغالگرانه 30 ساله علیه ما تنها کار ارمنستان نیست، بلکه نتیجه همکاری محافل اسلام ستیز، آذربایجان ستیز، نژادپرست، بیگانه هراس و نمایندگان کشورهای خارجی با ارمنستان است. ما با چنین دولت فاشیستی همسایه هستیم و تهدید فاشیسم از بین نرفته است. بنابراین فاشیسم باید نابود شود. یا رهبران ارمنستان آن را نابود خواهند کرد یا ما آن را نابود خواهیم کرد. ما چاره دیگری نداریم. دوباره می‌گویم، اشغال 30 ساله، رنج مردم ما، نسل کشی خوجالی، ویرانی و نابودی قره باغ - همه اینها جلوی چشمان ماست و چه کسی می‌تواند تضمین کند که این اتفاقات تکرار نخواهد شد؟ هیچ کس! زیرا سه رهبر اول ارمنستان حامل ایدئولوژی فاشیستی بودند. رهبر فعلی ارمنستان، همانطور که گفته‌ام، می‌خواهد خود را به عنوان یک صلح طلب نشان دهد. اما به سخنرانی‌های او در سال‌های 2018 و 2019 نگاه کنید، هیچ کس نمی‌خواهد آنها را یادآوری کند. حتی دوستان او در فرانسه نیز نمی‌خواهند از او دست بکشند. یعنی این ایدئولوژی در آنجا زنده است و حاملان آن تنها مخالفان فعلی ارمنستان نیستند، بلکه دولت ارمنستان نیز هستند. می‌خواهم دوباره بگویم که ما نمی‌توانیم تنها نظاره‌گر این وضعیت باشیم. ارمنستان باید فوراً مسلح شدن را متوقف کند.
وی ادامه داد: فرانسه و سایر کشورهایی که به ارمنستان اسلحه می‌دهند، باید به این قراردادها پایان دهند. تسلیحاتی که قبلاً به ارمنستان ارسال شده‌اند نیز باید بازگردانده شوند. این شرط ما است. هر کسی می‌خواهد این را بپذیرد یا نه. من حرف خودم را می‌زنم و آنها و حامیان آنها می‌دانند که اگر ما چیزی می‌گوییم، یعنی در مورد آن جدی هستیم.
ارمنستان باید واقعیت‌های جدید را بپذیرد
رئیس جمهور آذربایجان به بررسی شرایط مذاکرات صلح با ارمنستان و همچنین به نقش و قدرت آذربایجان در منطقه پرداخت و گفت: امیدوارم که همه شرایط ما برای معاهده صلح نیز پذیرفته شود. زیرا در این شرایط، هیچ موضوع فوق‌العاده‌ای وجود ندارد. انحلال گروه مینسک، تغییر قانون اساسی - بدون اینها معاهده صلح ممکن نیست. اگر ارمنستان به معاهده صلح نیاز ندارد، ما هم نیاز نداریم. ما می‌توانیم بدون امضای این معاهده نیز زندگی کنیم و سیاست‌های خود را دنبال کنیم. یعنی من دوباره به طرف ارمنی توصیه می‌کنم که همه چیز را به خوبی بسنجد، از جمله تغییرات ژئوپلیتیکی در جهان را. دوستان نزدیک آنها با شرمساری از صحنه سیاسی محو می‌شوند.
علی اف گفت: دیروز خبر رسید که آقای ترودو، دوست نزدیک ارمنستان و پاشینیان، مجبور به ترک مقام خود شده است. همان کشوری که در دوران جنگ دوم قره‌باغ و پس از آن، مواضع شدیداً ضد آذربایجانی داشت و چندان با فرانسه فرق نداشت. در مورد فرانسه، ببینید که در صحنه سیاسی این کشور چه می‌گذرد؟ همه خودشان می‌بینند. دیروز رئیس جمهور فرانسه دوباره اتهامات پوچ و بی‌اساسی را علیه آذربایجان مطرح کرد. به نظر می‌رسد که آقای ماکرون نمی‌تواند بدون آذربایجان زندگی کند. او به نوعی وسواس و عقده دچار شده و می‌خواهد همه تقصیرها را به گردن ما بیندازد. من فکر می‌کنم که اگر ما آنقدر قدرتمند شده‌ایم که می‌توانیم در امور داخلی فرانسه دخالت کنیم و چیزی را تغییر دهیم، باید به آن افتخار کنیم. در واقع، این اظهارات نشان دهنده ناتوانی او است. رئیس جمهور کشوری که خود را قدرتمند می‌داند، معلوم شده که از اقدامات کشوری با 10 میلیون نفر جمعیت در منطقه قفقاز رنج می‌برد. در حالی که ما هیچ کاری به امور داخلی فرانسه نداریم. تنها رویکرد غیرعادی و سیاست‌های نامناسب باعث این وضعیت شده است. یعنی ارمنستان باید این موضوع را جدی بگیرد. در آمریکا نیز دوران سوروس به پایان رسیده است. دولت بایدن در واقع با روش سوروس اداره می‌شد.
وی افزود: تصادفی نیست که یکی از آخرین تصمیمات بایدن، اعطای بالاترین نشان آمریکا به سوروس بود. یعنی این طرفداران سوروس در حال از دست دادن مواضع خود هستند. رهبران ارمنستان باید این را نیز در نظر بگیرند. باید در نظر بگیرند که در خاورمیانه، دیکتاتوری اسد که متحد نزدیک آنها بود، به زباله‌دان تاریخ پیوسته است و این روند ادامه خواهد یافت، بنابراین باید گام درستی بردارند. ما به عنوان آذربایجان تهدیدی برای آنها نیستیم. ما می‌خواهیم که در قفقاز جنوبی صلح و همکاری وجود داشته باشد و آنها مانع ما نشوند. آنها نباید مانند یک مانع جغرافیایی بین ترکیه و آذربایجان عمل کنند. کریدور زنگه‌زور باید باز شود و باز خواهد شد. هر چه زودتر این را درک کنند، بهتر است.
علی اف گفت: ما نمی‌توانیم در این وضعیت باقی بمانیم. چرا ما باید از مسیرهای مختلف و غیرمستقیم به نخجوان که بخشی جدایی ناپذیر از آذربایجان است، سفر کنیم؟ ما باید ارتباط مستقیم داشته باشیم و این ارتباط حاکمیت ارمنستان را زیر سوال نمی‌برد. آنها تنها باید به مفاد بیانیه 10 نوامبر عمل کنند. در این بیانیه همه چیز به روشنی ذکر شده است. ما بیش از چهار سال است که صبر کرده‌ایم. بیش از چهار سال است که می‌خواهیم این موضوع از طریق مذاکره حل شود. ما تا کی و چرا باید صبر کنیم؟ یعنی آنها باید همه این مسائل را در نظر بگیرند. من قبلاً گفته‌ام، آنها نباید ما را عصبانی کنند و باید درک کنند که ما در اینجا حرف آخر را می‌زنیم و آذربایجان قدرتمندترین اقتصاد، قدرتمندترین ارتش و قدرتمندترین دولت در قفقاز جنوبی است. در جهان امروز، عامل قدرت در اولویت است و هیچ کس نباید این را فراموش کند.
تاثیر رقابت تسلیحاتی ارمنستان بر بازسازی قره‌باغ
علی اف در مورد کند شدن روند بازسازی مناطق آزاد شده به خاطر رقابت تسلیحاتی ارمنستان و مسلح شدن گسترده این کشور توسط برخی قدرت‌ها گفت: این مسئله تا حدودی مانع می‌شود. زیرا بودجه زیادی به مسائل نظامی و امنیتی اختصاص می‌یابد. اگر سیاست مسلح شدن ارمنستان وجود نداشت، می‌توانم بگویم که به جای 8.4 میلیارد مانات، شاید 4 میلیارد مانات برای مسائل نظامی و امنیتی کافی بود، اگر ما با تهدید بالقوه مواجه نبودیم. بنابراین البته بخشی از این بودجه به بازسازی قره‌باغ، بخشی به توسعه سایر مناطق و بخشی به برنامه‌های اجتماعی اختصاص می‌یافت. اما با وجود این، بازسازی قره‌باغ و زنگه‌زور شرقی در کنار مسائل نظامی، از مهم‌ترین اولویت‌های ما است. امسال حداقل 4 میلیارد مانات به این موضوع اختصاص خواهد یافت. اما من فکر می‌کنم که می‌توانیم بودجه بیشتری را نیز برای آن اختصاص دهیم. ما در طول سه سال، توانسته‌ایم آوارگان سابق را به 10 منطقه مسکونی بازگردانیم و این موضوع در رسانه‌ها نیز منتشر شده است. بیش از ده هزار آواره در حال حاضر خانه دار شده‌اند و در آنجا زندگی می‌کنند. در مجموع، حدود 30 هزار نفر در این مناطق زندگی می‌کنند و در بخش‌های مختلف، از جمله ساختمان‌سازی، خدمات دولتی و سایر زمینه‌ها مشغول به کار هستند.
ادامه طرح "بازگشت بزرگ" و بازسازی قره‌باغ
رئیس جمهور آذربایجان به ادامه طرح "بازگشت بزرگ" و بازسازی قره‌باغ اشاره کرد و گفت: در برنامه‌های ما برای امسال، بازگشت آوارگان سابق به حدود 20 منطقه مسکونی دیگر نیز وجود دارد. نام این شهرها و روستاها قبلاً انتخاب و پروژه‌ها در حال اجرا هستند. در بسیاری از روستاها و شهرها، کارهای ساختمانی در حال انجام است و تا پایان امسال، آوارگان سابق در حدود 30 منطقه مسکونی ساکن خواهند شد. ما احتمالاً پروژه‌های اصلی زیرساختی را در طول یک یا دو سال به پایان خواهیم رساند. بیشتر بودجه به این پروژه‌ها اختصاص می‌یابد. زیرا بیش از 60 کیلومتر تونل، پل، نیروگاه و سد در حال ساخت است. ما در حال حاضر بیش از 30 نیروگاه آبی را در این مناطق راه‌اندازی و خطوط آهن را احداث کرده‌ایم. یعنی همه اینها هزینه‌های زیادی را به همراه دارند.
علی اف گفت: حدود 2 تا 3 سال دیگر، پروژه‌های اصلی زیرساختی به پایان خواهند رسید و پس از آن، بودجه بیشتری به ساخت مسکن اختصاص خواهد یافت. اما باز هم اگر به تاریخ جهان نگاه کنیم، خواهیم دید که هیچ کشوری که از اشغال و ویرانی رنج برده، نتوانسته مناطق خود را با این سرعت و با این کیفیت بازسازی کند. یعنی ما در اینجا نیز هم تخصص و هم رویکردی بسیار جدی را نشان می‌دهیم. در اینجا تنها مسئله، منابع مالی نیست، یعنی ممکن است منابع مالی وجود داشته باشد، اما شما به نیروی انسانی متخصص نیاز دارید. ما در سال‌های اخیر سرمایه‌گذاری زیادی در آموزش نیروی انسانی و همچنین در توسعه توانایی‌های فنی انجام داده‌ایم. بخش بزرگی از کارهای انجام شده در این مناطق توسط شرکت‌های آذربایجانی انجام می‌شود. شرکت‌های ترکیه‌ای در رده دوم قرار دارند. آنها بیشتر در پروژه‌های تونل، پل و خطوط آهن شرکت دارند. یعنی ما از پتانسیل فنی، نیروی انسانی متخصص و منابع مالی قوی و همچنین سیاست‌های مدون و فکر شده برخوردار هستیم. همچنین باید بگویم که طراحی و اجرای همه مناطق مسکونی مطابق با بالاترین استانداردها است. اکنون به هر منطقه مسکونی که بروید، خواهید دید که خانه‌ها، چه آپارتمان و چه خانه‌های شخصی، چقدر راحت هستند و همچنین همه زیرساخت‌ها و فرصت‌های شغلی فراهم شده است. دو شهرک صنعتی در حال حاضر فعال هستند. تصور کنید که محصولات شهرک صنعتی ایجاد شده در شهر آقدام اکنون به خارج از کشور صادر می‌شود. شهری که ویران شده بود، اما در حال حاضر کارخانه‌ها در آن فعال هستند و محصولات خود را به خارج صادر می‌کنند.
بازسازی قره‌باغ و زنگه‌زور شرقی و توسعه نخجوان
علی اف به بازسازی قره‌باغ و زنگه‌زور شرقی و همچنین به توسعه نخجوان اشاره کرد و گفت: من بلافاصله پس از پایان جنگ گفتم که ما قره‌باغ را به بهشت تبدیل خواهیم کرد. در واقع، این منطقه با ساختار طبیعی و زیبایی خود، بهشت است. اما با زیرساخت‌های مدرن، مناطق مسکونی، فرصت‌های شغلی و آسایش، این منطقه واقعاً به یکی از زیباترین نقاط جهان تبدیل خواهد شد. این یک منطقه بسیار وسیع است. قره‌باغ، زنگه‌زور شرقی و همچنین جمهوری خودمختار نخجوان که چندان از آن دور نیست، باید از نظر اقتصادی، اجتماعی، انرژی سبز و امنیتی به یک منطقه بزرگ و واحد تبدیل شوند، اگرچه این سه منطقه بر اساس تقسیمات ما سه منطقه مختلف هستند. اما در عین حال، این مناطق که از نظر تاریخی به یکدیگر مرتبط هستند، در حال حاضر بر اساس یک مفهوم واحد در حال توسعه هستند. به عنوان مثال، ما امسال کار بر روی طرح جامع شهرهای نخجوان و اردوباد را آغاز می‌کنیم. در سال‌های آینده، کار بر روی طرح جامع سایر شهرهای جمهوری خودمختار نخجوان را نیز آغاز خواهیم کرد. همه مناطق مسکونی در قره‌باغ و زنگه‌زور شرقی بر اساس یک طرح جامع ساخته می‌شوند. این یک الگو خواهد بود. سپس ما آن را در سایر مناطق کشور نیز اجرا خواهیم کرد. یعنی مدیریت، زیرساخت و همچنین پروژه‌های انرژی سبز در آنجا در سراسر کشور اجرا خواهد شد. اینها برنامه‌های ما هستند. من به ارائه ارقام کلی بسنده می‌کنم. اما فکر می‌کنم که شبکه‌های تلویزیونی و سایر رسانه‌های آذربایجان به اندازه کافی روند کارها در این مناطق را پوشش می‌دهند. البته من می‌خواهم که پوشش رسانه‌ای بیشتری داشته باشند. زیرا در آنجا هر روز چیزی تغییر می‌کند، هر روز چیزی ساخته می‌شود و هر هفته آوارگان سابق به آنجا بازمی‌گردند. بنابراین، هر چه رسانه‌های ما بیشتر به روند کارها در این مناطق علاقه‌مند باشند و آنها را پوشش دهند، بهتر است.
ریشه‌های ضد آذربایجانی بودن سیاستمداران فرانسوی
الهام علی اف در مورد روابط جمهوری آذربایجان و فرانسه و فراز و نشیب‌های آن گفت: اگر در صحنه سیاسی فرانسه اجماعی وجود داشته باشد، این اجماع تنها بر اساس "آذربایجان ستیزی" است. متأسفانه نه تنها دولت فعلی، بلکه کسانی که به دنبال قدرت هستند نیز چندان با یکدیگر فرق ندارند. کافی است سفرهای غیرقانونی آنها به قره‌باغ در زمانی که نیروهای صلح بان روسیه در آنجا حضور داشتند را به یاد آوریم. آنها رقبای رئیس جمهور فعلی فرانسه بودند، شهردار پاریس نیز که اتفاقاً در انتخابات نامزد شده بود. فرماندار منطقه‌ای که پاریس در آن قرار دارد نیز در انتخابات رقیب ماکرون بود و آقای بارنیه که اخیراً به مدت کوتاهی نخست وزیر بود نیز در این موضوع تفاوتی ندارد. یعنی آنها می‌خواستند خودشان را نشان دهند. برای من سخت است که بگویم ریشه این موضوع چیست، اما احتمالاً ترکیبی از چند عامل است. اسلام هراسی و به طور کلی، بیگانه هراسی از ویژگی‌های سیاستمداران فرانسوی است. اما تنها اینها نیستند، اتفاقاً یهودی ستیزی نیز وجود دارد. این برای همه مشخص است. علاوه بر این، نفوذ ارمنی‌ها و لابی ارمنی نیز وجود دارد و همه سعی می‌کنند در مقابل جوامع ارمنی خودنمایی کنند و سودی برای خود به دست آورند، آنها می‌دانند که برای مدت کوتاهی در قدرت خواهند بود، برای برخی از آنها این دوره بسیار کوتاه است. یعنی احتمالاً یکی از عوامل این است که آنها می‌خواهند برای آینده خود حمایت جمع کنند و به ارمنی‌ها بگویند که "من از شما هستم".
علی‌اف: سیاستمداران فرانسوی در قبال آذربایجان عقده‌ای شده‌اند
رئیس جمهور آذربایجان به بررسی دلایل مواضع ضد آذربایجانی سیاستمداران فرانسوی پرداخت و گفت: بسیاری از افراد و به نظر من، رهبران حزب حاکم در فرانسه پیروزی ما در سال 2020 را به عنوان شکست خود تلقی کردند. اگرچه هیچ دلیلی برای این طرز فکر وجود نداشت. اما به دلایلی، همانطور که شما نیز گفتید، آنها این موضوع را به طور شخصی تلقی کردند. من این را بر اساس تجربه خود در ارتباط با مقامات فرانسوی می‌گویم. در حالی که من همیشه سعی کرده‌ام به آنها توضیح دهم که این موضوع هیچ ربطی به شما ندارد. ما اصولاً علیه شما نیستیم و هیچ کاری علیه شما انجام نداده‌ایم. شما به ما حمله کردید. در طول جنگ 44 روزه، یادم نمی‌آید که چند بار - شش یا هفت بار - رئیس جمهور فرانسه با من تماس گرفت و سعی کرد ما را از ادامه مبارزه برای آزادی بازدارد. سپس تهدیدها و تهدید به به رسمیت شناختن "قره‌باغ کوهستانی". من اکنون که روابط ما به پایین‌ترین سطح خود رسیده است، می‌توانم در این باره صحبت کنم، اما من در آن زمان گفتم که پس از نوامبر 2020، هر کشوری که "قره‌باغ کوهستانی" را به رسمیت بشناسد، از سوی ما یادداشت قطع روابط دیپلماتیک دریافت خواهد کرد. پاسخ من همین بود. موضوع به رسمیت شناختن "قره‌باغ کوهستانی" فوراً از دستور کار خارج شد. آنها به قول معروف از راه دیگری رفتند، از طریق سنا و پارلمان آن را به رسمیت شناختند و سپس برای مدت طولانی سعی کردند خود را تبرئه کنند و بگویند که دولت هیچ نقشی در این موضوع نداشته است. به طور کلی، این یک داستان قدیمی است. بنابراین، عامل شخصی می‌تواند در این موضوع مؤثر باشد، اگرچه من در سیاست هرگز احساسات شخصی نداشته‌ام. من همیشه احساسات خود را پنهان کرده‌ام و هرگز نخواسته‌ام احساسات منفی خود را نسبت به کسانی که شایسته آن هستند، نشان دهم. به نظر من، عامل دیگر در این موضوع، بی‌کفایتی سیاسی رهبران فرانسه است. من این شانس را داشته‌ام که با سه رئیس جمهور فرانسه قبل از آقای ماکرون کار و ارتباط داشته باشم و روابط بین کشورهای ما همیشه بسیار خوب بوده است. اگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا را در نظر بگیریم، احتمالاً در آن دوران - یعنی تا قبل از دولت فعلی - ما فعال‌ترین روابط را با فرانسه داشته‌ایم، چه از نظر سیاسی، چه از نظر سفرهای متقابل و چه در زمینه‌های اقتصادی و فرهنگی. ما با 13 شهر فرانسه روابط خواهرخواندگی داشته‌ایم. رویدادهای فرهنگی زیادی برگزار کرده‌ایم.
علی‌اف: ماکرون نقش خود را بیش از حد ارزیابی می‌کند
رئیس جمهور آذربایجان به بی‌کفایتی سیاسی امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، اشاره کرد و گفت: وقتی من از بی‌کفایتی سیاسی صحبت می‌کنم، باید به سوابق آنها نگاه کرد. به سوابق رئیس جمهور شیراک، تجربه او در دولت، حزب و شهرداری پاریس نگاه کنید. یا به سابقه کاری رئیس جمهور سارکوزی که در نهادهای دولتی مراحل مختلفی را طی کرده و به یکی از مقامات اصلی - وزیر کشور که در فرانسه اختیارات بیشتری نسبت به کشور ما دارد - رسیده است. یا به رئیس جمهور اولاند که رهبری حزب را بر عهده داشته و همه مراحل را طی کرده و توانسته است به مقام ریاست جمهوری برسد. همچنین می‌توان به سوابق رئیس جمهور فعلی نیز نگاه کرد، نمی‌خواهم بیشتر از این وارد جزئیات شوم. بنابراین به نظر من، نباید نقش خود را بیش از حد ارزیابی کرد و کشور را کاملاً با خود یکی دانست. کشور یک چیز است و رئیس جمهور چیز دیگری. اگر کشوری واقعاً قدرتمند است، رئیس جمهور آن نیز باید شبیه آن باشد. اگر کشور عقب مانده است و رئیس جمهور آن به ظاهر پیشرفته است، او باید کشور را به آن سطح برساند. بنابراین به نظر من همه این عوامل وجود دارند. اما دوباره می‌گویم که اگر عامل شخصی در این موضوع مؤثر باشد، این کار توسط آذربایجان شروع نشده است.
علی اف به موضوع روابط با فرانسه و آمادگی آذربایجان برای گفتگو با این کشور اشاره کرد و گفت: اینکه آیا روابط ما می‌تواند از این هم بدتر شود یا نه، گفتنش سخت است. من می‌خواهم موضوعی را که اصولاً هرگز در مورد آن صحبت نکرده‌ایم را مطرح کنم، فکر می‌کنم که این موضوع به نوعی به خروج از بحران کمک خواهد کرد. در چند ماه اخیر، ما از نمایندگان دولت فرانسه پیام‌هایی برای برقراری تماس دریافت کرده‌ایم، تا جایی که یادم می‌آید سه یا چهار مورد بوده است. افراد مختلفی با مقامات مختلف ما تماس گرفته‌اند و پاسخ ما همیشه این بوده است: "ما آماده‌ایم". بله، ما حتی امروز هم آماده‌ایم، اما به هیچ کجا نخواهیم رفت، نه به پاریس و نه به بروکسل. اگر می‌خواهید با ما ملاقات کنید، اینجا در باکو ممکن است. هر بار که به مرحله‌ای می‌رسیم، دوباره با خلأ و سکوت مواجه می‌شویم.
علی‌اف: فرانسه در همه جا که دخالت کرده، شکست خورده است
رئیس جمهور آذربایجان به دخالت‌های فرانسه در کشورهای مختلف و شکست این کشور در این دخالت‌ها اشاره کرد و گفت: اخیراً پیام دیگری برای گفتگو و مذاکره دریافت کرده‌ایم. ما باز هم آماده‌ایم و چیزی برای پنهان کردن از آنها نداریم، هیچ گونه ادعایی در قبال این کشور نداریم. مهم این است که آنها به ما و امور ما کاری نداشته باشند و در مسائل قفقاز جنوبی دخالت نکنند. این خواسته‌ای است که ما به طور مشخص مطرح کرده‌ایم. زیرا دولت فعلی فرانسه در همه جا که دخالت کرده است، اولاً با شکستی شرم‌آور مواجه شده و ثانیاً تنها باعث ایجاد فتنه شده است. تنها فتنه. نیازی به صحبت در مورد آفریقا نیست، همه چیز آشکار است. در قفقاز جنوبی نیز وضعیت به همین گونه است. به جز برخی شرکت‌ها که قراردادهای بلندمدت در آذربایجان دارند، حضور فرانسه در این منطقه تقریباً به صفر رسیده است. ما همیشه به تعهدات خود پایبند بوده‌ایم و بنابراین، هرگز مشکلات سیاسی را به فعالیت شرکت‌ها ارتباط نداده‌ایم. شرکت‌های فرانسوی که در اینجا فعالیت می‌کنند، مقصر نیستند که چنین دولتی دارند. در گرجستان نیز همین تلاش‌ها برای برهم زدن ثبات انجام شد و برای همه مشخص است که این اقدامات چنان غیردیپلماتیک و آشکار بود که برای کشوری با چنین سابقه دیپلماتیک، جای تعجب دارد. کنترل کامل بر ارمنستان نیز یک واقعیت است. اما این موفقیت آمیز نخواهد بود. به هر حال، من در اینجا کمی بیشتر از حد معمول صحبت کردم، اما برای پاسخ به سوال شما و در مورد بدتر شدن روابط، فکر می‌کنم که این اطلاعات جدید برای همه مفید باشد.
عضویت آذربایجان در D-8 : افزایش نفوذ و مسئولیت بین‌المللی
علی اف به اهمیت عضویت این کشور در سازمان همکاری اقتصادی D-8 اشاره کرد و گفت: این یک گام موفقیت آمیز دیگر برای ما بود. زیرا پذیرش آذربایجان در این سازمان، بار دیگر نشان دهنده نفوذ کشور ما است. شما نیز به خوبی می‌دانید که این سازمان حدود 30 سال پیش و به پیشنهاد ترکیه تأسیس شد و شامل هشت کشور بود. در طول این سال‌ها، هیچ عضو جدیدی به این سازمان اضافه نشده بود. پس از تصمیم برای اولین گسترش، آذربایجان به عنوان عضو جدید انتخاب شد. البته این موضوع نشان دهنده نفوذ و همچنین نقش کشور ما در عرصه بین‌المللی است. D-8 بزرگترین سازمان کشورهای مسلمان است. این سازمان بیش از یک میلیارد نفر جمعیت و 60 درصد از اقتصاد کشورهای مسلمان را شامل می‌شود. اگر تولید ناخالص داخلی این سازمان را در نظر بگیریم، این رقم بیش از 5 تریلیون دلار است. حدود 60 کشور مسلمان در جهان وجود دارد و آذربایجان به عنوان عضو جدید این سازمان انتخاب شده است. البته این برای ما هم افتخار بزرگی است و هم مسئولیت بزرگی. همه دستورات لازم صادر شده است تا آذربایجان در این سازمان فعال باشد و بتواند سهم خود را ایفا کند.
حمایت ترکیه از عضویت آذربایجان در D-8 و چشم انداز آینده
رئیس جمهور آذربایجان به حمایت ترکیه از عضویت این کشور در سازمان همکاری اقتصادی D-8 و همچنین چشم انداز آینده این سازمان اشاره کرد و گفت: ترکیه از همان ابتدا از نامزدی ما حمایت کرد. حدود 7-8 سال پیش، به دعوت رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، من به عنوان مهمان در نشست سران D-8 در ترکیه شرکت کردم. از آن زمان، موضوع عضویت آذربایجان در این سازمان در دستور کار قرار گرفت. اما طبیعتاً باید بین همه کشورهای عضو اجماع وجود داشته باشد و در نهایت، این اجماع حاصل شد. ما به طور طبیعی با کشورهای عضو روابط نزدیک‌تری خواهیم داشت. اگرچه تا به امروز نیز با همه کشورهای عضو روابط بسیار فعالی داشته‌ایم. ما این تصمیم را به عنوان به رسمیت شناختن موفقیت‌های خود می‌دانیم و دوباره می‌گویم که این تنها گام اول است. موضوع اصلی، فعالیت آینده D-8 خواهد بود. البته ما نظرات و برنامه‌های خود را داریم. ما با تماس دائم با کشورهای عضو، پیشنهادات خود را ارائه خواهیم کرد. فکر می‌کنم که افزایش نفوذ D-8 به عنوان یک سازمان کاملاً ممکن است. من معتقدم که با آغاز گسترش این سازمان، این روند به آذربایجان محدود نخواهد شد و ممکن است کشورهای دیگری نیز به آن دعوت شوند. البته این مسائل با اجماع و توافق همه اعضا بررسی خواهد شد.
آذربایجان و جهان اسلام: حمایت از منافع کشورهای مسلمان و کمک به سوریه
رئیس جمهور آذربایجان به نقش و اهمیت این کشور در جهان اسلام اشاره کرد و گفت: آذربایجان همیشه عضو ارزشمندی از جهان اسلام بوده است. اگر شما به اظهارات رهبران سازمان همکاری اسلامی که همه کشورهای مسلمان را گرد هم آورده است، توجه کنید، خواهید دید که این سازمان همیشه دیدگاه بسیار مثبتی نسبت به آذربایجان داشته است. ما اقدامات زیادی برای تقویت همبستگی اسلامی انجام داده‌ایم، از جمله احترام به دین اسلام در آذربایجان، روابط بین ادیان، برگزاری رویدادهای مختلف با مشارکت کشورهای مسلمان و همچنین میزبانی چهارمین دوره بازی‌های همبستگی اسلامی. ما در همه سازمان‌های بین‌المللی، از جمله سازمان ملل، همواره از منافع کشورهای مسلمان دفاع می‌کنیم. ما در همه سازمان‌ها، اگر انتخاباتی برای یک مقام رهبری برگزار شود و نماینده‌ای از یک کشور مسلمان در آن حضور داشته باشد، به طور خودکار به آن نماینده رأی می‌دهیم. یعنی این دستور من است و همانطور که گفتم، به طور خودکار اجرا می‌شود. ما به بسیاری از کشورهای مسلمان کمک کرده‌ایم. درست است که ما به این موضوع افتخار نمی‌کنیم و آن را رسانه‌ای هم نکرده‌ایم. اما حتی اطلاعات منتشر شده در رسانه‌ها برای گفتن اینکه ما در این زمینه نیز بسیار فعال هستیم، کافی است. چه در دوران کووید و چه در سایر موضوعات، از جمله در مورد فاجعه‌ای که مردم فلسطین با آن مواجه هستند، ما همیشه در صف اول بوده‌ایم. پس از سرنگونی رژیم اسد در سوریه و تشکیل دولت جدید، آذربایجان دومین کشوری بود که پس از ترکیه به سوریه کمک‌های انسانی ارسال کرد و ما آماده‌ایم تا هر گونه کمک دیگری را نیز ارائه دهیم. به همین منظور، هیئتی از وزارت امور خارجه آذربایجان اخیراً به سوریه سفر کرده است.
آذربایجان و D-8 : گسترش جغرافیایی و افزایش فرصت‌ها
علی اف به اهمیت گسترش جغرافیایی سازمان همکاری اقتصادی D-8 و افزایش فرصت‌های آن برای آذربایجان اشاره کرد و گفت: یعنی ما منافع همه کشورهای مسلمان را مانند منافع خود می‌دانیم و شاید به همین دلیل نیز پس از تصمیم D-8 برای گسترش، آذربایجان به عنوان اولین عضو جدید انتخاب شده است. البته در این تصمیم، پتانسیل اقتصادی، وزن سیاسی و قدرت نظامی کشور ما نیز در نظر گرفته شده است. سیاست ما در زمینه همبستگی اسلامی که به آن اشاره کردم نیز در این تصمیم مؤثر بوده است و همچنین، این سازمان در حال گسترش جغرافیای خود است. D-8 اکنون به قفقاز و منطقه خزر نیز گسترش یافته است و هر چه جغرافیای ما گسترده‌تر شود، فرصت‌های ما نیز بیشتر خواهد شد.
D-8 و نظم نوین جهانی: فرصتی برای کشورهای مسلمان
رئیس جمهور آذربایجان به اهمیت سازمان همکاری اقتصادی D-8 در نظم نوین جهانی اشاره کرد و گفت: اکنون برای هیچ کس پنهان نیست که نظم نوین جهانی در حال شکل گیری است. من فکر می‌کنم که ما در آغاز این روند هستیم و خلأهای زیادی در حال ایجاد و گسترش است. سیستمی که پس از جنگ جهانی دوم ایجاد شد، دیگر کارایی خود را از دست داده است. این موضوع را می‌توان در روندها، درگیری‌ها، جنگ‌ها و سایر وقایع در نقاط مختلف جهان مشاهده کرد. همچنین، بحران سیاسی و اخلاقی در کشورهای پیشرو غربی نیز آشکار است. یعنی امروز کسی که بیش از همه از وضعیت غرب انتقاد می‌کند، رئیس جمهور منتخب کشور پیشرو غرب است و به درستی هم انتقاد می‌کند. زیرا این سیستم دیگر فرسوده شده است. این را من نمی‌گویم، بلکه آقای ترامپ که چند روز دیگر رئیس جمهور آمریکا خواهد شد، می‌گوید. به طور طبیعی، این خلأها بیشتر هم گسترش خواهند یافت و ورود یک بازیگر جدید و قدرتمند با برنامه‌ای جدی به این عرصه ضروری است. به عنوان مثال، ما فکر می‌کنیم که سازمان دولت‌های ترک می‌تواند به یک مرکز قدرت جدی در سطح جهانی تبدیل شود. زیرا این سازمان دارای جغرافیای وسیع، منابع انسانی، منابع طبیعی، خطوط حمل و نقل و ارتباطات و همچنین وحدت است. من فکر می‌کنم که D-8 نیز می‌تواند این خلأ را پر کند و همانطور که گفتم، بیش از یک میلیارد، شاید هم 1.3 میلیارد نفر در کشورهای عضو این سازمان زندگی می‌کنند. 60 درصد از اقتصاد و 60 درصد از جمعیت کشورهای مسلمان در D-8 قرار دارد. بنابراین، این یک فرصت است. نباید این فرصت را از دست داد، نباید وقت را تلف کرد و ما با این برنامه و با این هدف به این سازمان پیوسته‌ایم. فکر می‌کنم که نظرات و پیشنهادات ما با دقت مورد توجه قرار خواهد گرفت.
علی‌اف: آذربایجان در شکل‌گیری نظم نوین جهانی نقش فعالی خواهد داشت
رئیس جمهور آذربایجان در مورد نظم نوین جهانی و تأثیرات احتمالی این نظم بر قفقاز جنوبی، گفت: در واقع، ما باید در این روند نقش فعالی داشته باشیم. ما نباید فقط منتظر بمانیم و ببینیم که نظم جدید چگونه خواهد بود. ما باید کار خودمان را انجام دهیم و به اجرای برنامه‌هایمان ادامه دهیم. زیرا قفقاز جنوبی منطقه ما است و آذربایجان به عنوان کشور پیشرو در این منطقه، طبیعتاً از نظر مسئولیت نیز نقش مهمی دارد. بنابراین، ما نظم جدید را به عنوان نظمی عادلانه می‌بینیم. اگر بخواهیم آن را در یک کلمه خلاصه کنیم، این نظم باید عادلانه باشد و در واقع با سیاستی که آذربایجان سال‌ها دنبال کرده است، مطابقت دارد. ما اکنون می‌بینیم که حاکمیت، استقلال، عدم دخالت در امور یکدیگر و خودداری از تشدید وضعیت داخلی کشورها با بهانه‌های مختلف، در حال تبدیل شدن به اصول هستند. همه اینها در واقع خط مشی سیاست خارجی ما هستند. آذربایجان سال‌هاست که این سیاست را دنبال می‌کند. ما در کار هیچ کس دخالت نمی‌کنیم و به کار خودمان مشغول هستیم. هر کسی که از ما درخواست کمک کند، سعی می‌کنیم که به آن پاسخ دهیم. ما با سیاست و سرمایه‌گذاری‌های خود، در قفقاز جنوبی یک نقشه جدید حمل و نقل و انرژی ایجاد کرده‌ایم. یک طرف ما از طریق دریای خزر به آسیای مرکزی و طرف دیگر ما به اروپا متصل است و در این محدوده جغرافیایی وسیع، آذربایجان در عمل به کشوری غیرقابل جایگزین تبدیل شده است. کافی است به نقشه نگاه کنید تا همه ببینند که هر کسی که می‌خواهد با آسیای مرکزی و جهان غرب ارتباط برقرار کند، نمی‌تواند آذربایجان را نادیده بگیرد. یعنی آنها نمی‌توانند این کار را بدون ما انجام دهند. و زیرساخت‌های مدرن، ثبات، سیاست مدبرانه و تعامل با جهان. یعنی ما با اقدامات خود در حال کمک به شکل‌گیری نظم نوین جهانی هستیم، زیرا گاهی اوقات این موضوع نادیده گرفته می‌شود. اما من می‌دانم که اقدامات آذربایجان در سال‌های اخیر به طور بسیار جدی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرد. زیرا در تاریخ جهان، هیچ کشور دیگری به جز آذربایجان نتوانسته است تمامیت ارضی خود را با اتکا به قدرت خود بازگرداند، حداقل در گذشته نزدیک و میانه. ما این کار را با وجود همه فشارها، تهدیدها و خطرات انجام دادیم. تعداد کشورهایی که می‌توانند سیاست مستقل داشته باشند نیز زیاد نیست. به کانادا نگاه کنید. نخست وزیر کانادا با یک کلمه از ترامپ استعفا داد. کانادا 10 برابر بیشتر از آذربایجان نفت تولید می‌کند- 300 میلیون تن- و جمعیت آن تنها 40 میلیون نفر است. یعنی با 300 میلیون تن نفت، حتی اگر اقتصاد دیگری هم نداشته باشید، نمی‌توانید 40 میلیون نفر را اداره کنید؟ ببینید اقتصاد آنها چقدر در شرایط بدی است که اگر آمریکا تعرفه‌های بیشتری بر آنها اعمال کند، اقتصاد آنها فرو خواهد پاشید. و زمانی که آقای ترامپ می‌گوید که کانادا باید پنجاه و یکمین ایالت آمریکا و آقای ترودو فرماندار آن شود، این را می‌توان به عنوان یک شوخی تلقی کرد. اما در واقع، شاید در این سخنان منطقی وجود داشته باشد. منظور من این است که به کشورهای اروپایی نگاه کنید، آنها چقدر به قدرت‌های بزرگ و گاهی به عوامل دیگر وابسته هستند. بنابراین، تعداد کشورهایی که می‌توانند سیاست مستقل داشته باشند، زیاد نیست. به همین دلیل، سیاست ما در این زمینه به حق باعث افزایش محبوبیت ما می‌شود و من مطمئن هستم که زمانی که نظم نوین جهانی به طور کامل شکل بگیرد، مواضع آذربایجان نیز در نظر گرفته خواهد شد، حداقل در قفقاز جنوبی و حوضه دریای خزر. و ما باید برای این وضعیت آماده باشیم.
وی افزود: البته من نمی‌توانم بگویم که این روند در سطح جهانی چگونه پیش خواهد رفت. شاید هنوز به طور کامل مشخص نشده باشد. اما این موضوع غیرقابل انکار است و من فکر می‌کنم که به زودی شاهد آن خواهیم بود. من بارها گفته‌ام که اگر هر کشوری به امور داخلی خود بپردازد، نه جنگی رخ خواهد داد، نه درگیری و نه مناقشه. هر کسی در مرزهای خود به کار خود مشغول باشد و در امور داخلی سایر کشورها دخالت نکند. شاید چنین جهانی رویایی به نظر برسد. زیرا قدرت‌های امپریالیستی همیشه بر اساس اصل "تفرقه بینداز و حکومت کن" عمل کرده‌اند، مستعمرات را به طور کامل کنترل و همه ثروت‌های آنها را غارت و برای خود دولت تشکیل داده‌اند. اما باید به این وضعیت پایان داده شود و به عمل نفرت انگیز استعمار خاتمه یابد و من فکر می‌کنم که در نظم نوین جهانی، به این موضوع نیز توجه خواهد شد. اما من بیشتر معتقدم که حاکمیت کشورها باید مصون و محفوظ باشد، هیچ کس نباید در کار دیگری دخالت کند. ما به این موضوع دست یافته‌ایم. هیچ کس نمی‌تواند در کار ما دخالت کند. آیا تلاش‌هایی برای این کار انجام شده است؟ بله، انجام شده است. آیا در آینده نیز انجام خواهد شد؟ احتمالاً انجام خواهد شد. آیا این تلاش‌ها نتیجه‌ای داشته است؟ خیر، نداشته است و در آینده نیز نخواهد داشت. اما ما می‌بینیم که بسیاری از کشورها در معرض دخالت خارجی قرار دارند و این امر در واقع به ساختار معنوی و ژنتیکی آن کشورها آسیب می‌زند. ارزش‌های بیگانه و منفی به کشورهای ضعیف تحمیل می‌شود. البته منظور من از ضعیف، کشور نیست. اگر رهبران ضعیف باشند، کشور نیز ضعیف تلقی می‌شود. بنابراین، ما با برنامه‌های خود برای این وضعیت آماده هستیم. یعنی سیاست ما این موضوع را نشان می‌دهد و دوباره می‌گویم که نقش ما در این زمینه مهم خواهد بود.
رشد اقتصادی آذربایجان در سال 2024 و چشم انداز آینده
رئیس جمهور آذربایجان به بررسی عوامل مؤثر بر رشد اقتصادی این کشور در سال 2024 و همچنین چشم انداز آینده پرداخت و گفت: سال گذشته از نظر رشد اقتصادی سال موفقی بود. اقتصاد آذربایجان رشد کرده است. من فکر می‌کنم که با توجه به وضعیت فعلی جهان، میزان رشد اقتصادی آذربایجان قابل قبول است. یعنی تولید ناخالص داخلی بیش از 4 درصد افزایش یافته است. در واقع، شاخص اصلی برای ما رشد بخش غیرنفتی است. زیرا همانطور که می‌دانید، ما اخیراً با کاهش تولید نفت مواجه بودیم و من فکر می‌کنم که در نتیجه مذاکرات و تلاش‌های انجام شده، این کاهش متوقف خواهد شد و تولید نفت ثابت خواهد ماند. بنابراین، کاهش تولید نفت از این پس تأثیر منفی بر تولید ناخالص داخلی نخواهد داشت. به همین دلیل، هنگامی که ما به شاخص‌های کلی اقتصادی نگاه می‌کنیم، در مرحله اول پارامترهای بخش غیرنفتی را در نظر می‌گیریم. در این بخش، رشد موفق‌تر بوده و بیش از 6 درصد است. با توجه به اینکه یکی از اهداف اصلی ما در زمینه رشد اقتصادی در سال‌های اخیر، افزایش تولیدات صنعتی بوده است، رشد در بخش صنعت غیرنفتی حتی بیشتر است. این رشد بیش از 7 درصد است. یعنی اگر به میزان رشد اقتصاد جهانی و رشد یا رکود اقتصادی کشورهای پیشرفته نگاه کنیم، خواهیم دید که اقتصاد آذربایجان با موفقیت در حال رشد است. البته اساس این موفقیت، سیاست‌های مدون و فکر شده است. این شاخص‌ها تنها نتیجه عملکرد سال گذشته نیستند. در نتیجه اصلاحات اقتصادی، شفافیت، مبارزه با انحصار، جذب سرمایه‌گذاری و بهبود فضای سرمایه‌گذاری در طول سال‌های اخیر، ما شاهد تغییر مثبت در نگرش آژانس‌های اعتبار سنجی بین‌المللی به آذربایجان هستیم. یعنی آنها نیز نمی‌توانند واقعیت‌ها را انکار کنند. اگرچه من فکر می‌کنم که رتبه بین‌المللی ما شایسته جایگاه بالاتری است و به دلایلی، آژانس‌های اعتبار سنجی هنوز رویکرد محافظه‌کارانه‌ای را در پیش گرفته‌اند. همه اینها نشان می‌دهد که ما به رشد اقتصادی پایدار دست یافته‌ایم و من مطمئن هستم که این روند در سال جاری و سال‌های آینده نیز ادامه خواهد داشت.
بهبود وضعیت مالی و افزایش ذخایر ارزی آذربایجان در سال 2024
علی اف به بهبود وضعیت مالی و افزایش ذخایر ارزی این کشور در سال 2024 اشاره کرد و گفت: در مورد وضعیت مالی نیز باید بگویم که ما در سال گذشته توانستیم وضعیت مالی خود را بهبود بخشیده و ذخایر خود را افزایش دهیم. اگرچه بودجه سال گذشته در حد رکورد بود و برنامه‌های اجتماعی زیادی اجرا شد، از جمله بودجه زیادی برای بازسازی قره‌باغ اختصاص یافت. با این وجود، ما بهینه‌سازی را به گونه‌ای انجام دادیم که ذخایر ارزی ما بیشتر هم شد. در طول سال، ذخایر ارزی ما حدود 5 میلیارد دلار افزایش یافت و امروز این رقم به 72 میلیارد دلار رسیده است. برای کشوری با 10 میلیون نفر جمعیت، این رقم بسیار زیاد است. زیرا همه چیز در مقایسه سنجیده می‌شود. محاسبه ذخایر ارزی کشورهای جهان باید بر اساس ذخایر سرانه باشد و از این نظر، آذربایجان در میان کشورهای پیشرو در جهان قرار دارد.
وضعیت مالی آذربایجان و کاهش بدهی خارجی
رئیس جمهور آذربایجان به بررسی وضعیت مالی و بدهی خارجی این کشور پرداخت و گفت: شاخص مهم دیگر، نسبت تولید ناخالص داخلی به بدهی خارجی است. من فکر می‌کنم که در این زمینه نیز ما در میان کشورهای پیشرو در جهان هستیم. زیرا بدهی خارجی ما تنها 7.2 درصد از تولید ناخالص داخلی ما را تشکیل می‌دهد. برای مقایسه می‌توانم بگویم که در بیشتر کشورهای پیشرفته، این رقم بیش از 100 درصد است و 7.2 درصد واقعاً یک دستاورد بزرگ است. به همین دلیل، من فکر می‌کنم که آژانس‌های اعتبار سنجی بین‌المللی باید موضع عادلانه‌تری نسبت به آذربایجان داشته باشند. البته، مقایسه ذخایر ارزی با بدهی خارجی نیز یکی از عوامل مهم است. در این زمینه نیز ذخایر ارزی ما 14 برابر بدهی خارجی ما است. اگر کسی بتواند کشور دیگری را با چنین شاخص‌هایی به من معرفی کند، من از او سپاسگزار خواهم بود. اما در میان کشورهای پیشرفته، چنین موردی وجود ندارد. همه اینها نشان می‌دهد که اقتصاد ما پایدار است، بر منابع خود متکی است و به هیچ گونه تأمین مالی خارجی نیاز ندارد. با این وجود، ما در حال حاضر تلاش می‌کنیم تا بدهی خارجی خود را کمی افزایش دهیم. این بدهی می‌تواند تا حدودی افزایش یابد، زیرا به طور قابل توجهی کاهش یافته است. من پنج سال پیش، زمانی که بدهی خارجی ما حدود 20 درصد از تولید ناخالص داخلی ما را تشکیل می‌داد، هدف خود را کاهش آن به 10 درصد اعلام کرده بودم. اکنون این رقم 7.2 درصد است. یعنی تأمین مالی خارجی چه سودی برای ما خواهد داشت؟ با توجه به اینکه کشور با پروژه‌های سرمایه‌گذاری بزرگی مواجه است که به بودجه زیادی نیاز دارند، این امر می‌تواند فشار را بر بودجه کاهش دهد. همچنین با توجه به اینکه برنامه پرداخت بدهی خارجی ما نیز مشخص شده است و این بدهی که امروز 5.2 میلیارد دلار است، در طول سال‌ها کاهش خواهد یافت، جذب منابع مالی اضافی می‌تواند مناسب باشد و دولت در حال حاضر در این جهت فعالیت می‌کند. دستورات لازم توسط من صادر شده است.
بودجه بی سابقه آذربایجان و اهمیت استقلال اقتصادی
علی اف به بررسی پارامترهای بودجه و اهمیت استقلال اقتصادی پرداخت و گفت: البته پارامترهای بودجه نیز نشان دهنده پتانسیل اقتصادی هر کشور هستند: هم پارامترها و هم روند آنها. بودجه امسال در حد رکورد است. هزینه‌های بودجه بیش از 41 میلیارد مانات است. و بودجه کلی بیش از 48 میلیارد مانات است. یعنی در تاریخ آذربایجان، تا به حال چنین بودجه بزرگی وجود نداشته است. با ذکر همه این عوامل، می‌خواهم دوباره تاکید کنم که ما تنها با استفاده از منابع داخلی، شفافیت، مدیریت صحیح و سیاست‌های اقتصادی مناسب به این نتایج رسیده‌ایم. من بارها گفته‌ام و فکر می‌کنم که همه این را می‌بینند که استقلال سیاسی هر کشور به استقلال اقتصادی آن بستگی دارد. یعنی اگر از نظر اقتصادی و مالی به کسی وابسته نباشید، می‌توانید سیاست‌های مستقل داشته باشید. بنابراین، به طور کلی، عوامل دیگری نیز وجود دارند. اما شاخص‌های اصلی اقتصادی همین‌ها هستند. و البته این به ما امکان می‌دهد که برنامه‌های اجتماعی را فعالانه‌تر اجرا کنیم.
افزایش حداقل دستمزد و حقوق بازنشستگی در آذربایجان
رئیس جمهور آذربایجان به افزایش حداقل دستمزد و حقوق بازنشستگی در این کشور اشاره کرد و گفت: همانطور که می‌دانید، از اول ژانویه امسال، حداقل دستمزد 55 مانات افزایش یافته و به 400 مانات رسیده است. حداقل حقوق بازنشستگی نیز 40 مانات افزایش یافته و به 320 مانات رسیده است. به طور متوسط، این افزایش 14 تا 15 درصد است. توجه به این بخش در کشوری که سرمایه‌گذاری‌های زیادی انجام می‌دهد و با چالش بزرگی مانند بازسازی قره‌باغ مواجه است، نشان دهنده ماهیت سیاست‌های ما است. یعنی مردم آذربایجان باید سال به سال زندگی بهتری داشته باشند. اگر این افزایش را با نرخ تورم که سال گذشته کمی بیش از 2 درصد بود مقایسه کنیم، متوجه می‌شویم که این افزایش در واقع کمک دیگری از سوی دولت به اقشار آسیب پذیر است. همه چیز در جامعه، سیاست و خانواده باید عادلانه باشد و اصول عدالت اجتماعی همیشه برای ما مهم بوده است. ما تا جایی که امکان داشته باشد، به این بخش نیز توجه خواهیم کرد. در چند سال اخیر، چهار بسته حمایتی اجتماعی اجرا و بیش از 7 میلیارد مانات برای این اهداف هزینه شده است. در آینده نیز توسعه اجتماعی و اقتصادی به طور همزمان ادامه خواهد یافت. با افزایش توانایی‌های اقتصادی، ما همیشه به حل مسائل اجتماعی مانند افزایش حداقل دستمزد، حقوق بازنشستگی و کمک هزینه‌های اجتماعی توجه خواهیم کرد.
الهام علی‌اف: COP29 چالش و فرصتی بزرگ برای آذربایجان بود
علی اف در مورد برگزاری کنفرانس اقلیمی COP29 در باکو گفت: COP29 یک چالش و فرصت بزرگ برای ما بود. وظیفه ما این بود که این چالش را به موفقیت تبدیل کنیم. البته ما کاملاً می‌دانستیم که آذربایجان سهم زیادی در انتشار گازهای گلخانه‌ای ندارد و نمی‌تواند نقش مهمی در اتحاد جهان برای مقابله با این مشکل داشته باشد. اما فکر کردیم که تجربه ما در فعالیت در سازمان‌های بین‌المللی و سیاست خارجی متنوع ما به ما در ایجاد پل بین کشورها کمک خواهد کرد. بنابراین، به محض اینکه در دسامبر 2023 فرصت میزبانی COP29 را به دست آوردیم، شروع به بررسی عمیق‌تر این موضوع کردیم. صادقانه بگویم، تا قبل از آن، ما چندان در این روند فعال نبودیم. بزرگترین مانع برای دستیابی به موفقیت در این زمینه، بی‌اعتمادی بین کشورهای در حال توسعه و کشورهای توسعه یافته است- کشورهایی که بیشترین آلودگی را ایجاد می‌کنند و کشورهایی که بیشترین آسیب را از آن می‌بینند. ما شاهد عدم تعادل هستیم: در نتیجه تغییرات اقلیمی، حیات برخی کشورها در معرض خطر است. سهم آنها در انتشار گازهای گلخانه‌ای 0.1 درصد است، اما زندگی و آینده آنها، به ویژه کشورهای جزیره‌ای کوچک، در خطر است.
رئیس جمهور آذربایجان به چالش‌ها و فرصت‌های COP29 برای آذربایجان اشاره کرد و گفت: COP29 یک چالش و فرصت بزرگ برای ما بود. وظیفه ما این بود که این چالش را به موفقیت تبدیل کنیم. البته ما کاملاً می‌دانستیم که آذربایجان سهم زیادی در انتشار گازهای گلخانه‌ای ندارد و نمی‌تواند نقش مهمی در اتحاد جهان برای مقابله با این مشکل داشته باشد. اما فکر کردیم که تجربه ما در فعالیت در سازمان‌های بین‌المللی و سیاست خارجی متنوع ما به ما در ایجاد پل بین کشورها کمک خواهد کرد. بنابراین، به محض اینکه در دسامبر 2023 فرصت میزبانی COP29 را به دست آوردیم، شروع به بررسی عمیق‌تر این موضوع کردیم. صادقانه بگویم، تا قبل از آن، ما چندان در این روند فعال نبودیم. بزرگترین مانع برای دستیابی به موفقیت در این زمینه، بی‌اعتمادی بین کشورهای در حال توسعه و کشورهای توسعه یافته است - کشورهایی که بیشترین آلودگی را ایجاد می‌کنند و کشورهایی که بیشترین آسیب را از آن می‌بینند. ما شاهد عدم تعادل هستیم: در نتیجه تغییرات اقلیمی، حیات برخی کشورها در معرض خطر است. سهم آنها در انتشار گازهای گلخانه‌ای 0.1 درصد است، اما زندگی و آینده آنها، به ویژه کشورهای جزیره‌ای کوچک، در خطر است.
چالش‌های برگزاری کنفرانس COP29
علی اف به چالش‌های آماده سازی برای برگزاری COP29 اشاره کرد و گفت: ما کار آماده سازی را آغاز کردیم و در چارچوب کشورهای در حال توسعه، بسیار فعال بودیم. ما به مدت 4 سال ریاست جنبش عدم تعهد را بر عهده داشتیم. این یک موفقیت بزرگ بود و با تصمیم اجماعی کشورهای عضو، ریاست ما یک سال دیگر نیز تمدید شد. همچنین، آذربایجان به عنوان کشوری که به طور فعال در سیاست اروپا شرکت می‌کند، با 10 کشور عضو اتحادیه اروپا بیانیه مشارکت استراتژیک امضا و تصویب کرده است. ما فکر کردیم که این کار می‌تواند موفقیت آمیز باشد. ما بلافاصله در دو جهت شروع به کار کردیم: آماده سازی و محتوا. در هر دو جهت چالش‌های زیادی وجود داشت، اما نتیجه نهایی نشان داد که این یک داستان موفقیت است. آماده سازی برای ما یک چالش بزرگ بود، زیرا برخلاف کنفرانس‌های قبلی، ما به جای 2 سال، تنها 11 ماه برای آماده سازی فرصت داشتیم. ما باید استادیوم و تأسیسات عظیم اطراف آن را می‌ساختیم - حدود 200 هزار متر مربع فضای سرپوشیده. همه از نحوه برگزاری این رویداد راضی بودند. این تنها به معنی ساخت این فضا نیست. این شامل مسائلی مانند لجستیک، حمل و نقل، اسکان، صدور گواهینامه برای هتل‌ها و یافتن مکان‌های اضافی برای اسکان مهمانان نیز می‌شد. با توجه به اینکه 76 هزار شرکت کننده از 197 کشور در این کنفرانس ثبت نام کرده بودند، ما فضای کافی برای اسکان آنها نداشتیم.
تلاش برای تحریم COP29 و موفقیت آذربایجان در برگزاری این رویداد
رئیس جمهور آذربایجان به تلاش‌های برخی کشورها برای تحریم COP29 و موفقیت آذربایجان در برگزاری این رویداد اشاره کرد و گفت: یکی دیگر از مشکلات غیرمنتظره، تلاش برای تحریم COP29 به دلایل سیاسی بود. این امر بسیار غیرمنتظره بود. فکر می‌کنم که هیچ کشوری که میزبان این رویداد بوده است، با این میزان مخالفت مواجه نشده است. اما ما توانستیم بر این مشکل نیز غلبه کنیم. تحریم شکست خورد. اگرچه همانطور که شما نیز اشاره کردید، برخی کشورها، به ویژه فرانسه، تمام تلاش خود را برای تخریب این رویداد انجام دادند. بر اساس اطلاعاتی که از همکارانم دریافت کرده‌ام، رئیس جمهور فرانسه شخصاً با آنها تماس گرفته و به آنها توصیه کرده است که به باکو سفر نکنند. یعنی برای جلوگیری از سفر رهبران به باکو، حتی از این روش نیز استفاده شده است. اما این کار نیز بی‌نتیجه ماند. 80 رئیس دولت و حکومت به باکو سفر کردند و این موضوع بار دیگر نشان داد که آذربایجان شریکی قابل اعتماد است. در مورد عدم حضور رئیس کمیسیون اروپا، تا جایی که من می‌دانم این اولین COP بود که رئیس کمیسیون اروپا در آن شرکت نکرد. در حالی که حضور او چند ماه پیش تایید شده بود. حتی قرار بود به پیشنهاد کمیسیون اروپا، نشست ویژه‌ای با حضور رهبران آذربایجان، گرجستان، مجارستان و رومانی به پروژه "کابل سبز" اختصاص یابد. با وجود برنامه فشرده، ما زمان مناسبی را برای این نشست پیدا کردیم. با این وجود، این سفر در لحظات آخر لغو شد و این امر غیرمنتظره بود.
موفقیت COP29 و توافق در مورد بازار کربن
علی اف به موفقیت COP29 در دستیابی به توافق در مورد بازار کربن اشاره کرد و گفت: می‌دانم که کمیته برگزاری COP29 با کمیسیون اروپا تماس گرفت و به آنها گفت که COP به مدت دو هفته برگزار می‌شود و زمان کافی برای سفر وجود دارد. اتفاقاً دبیر کل سازمان ملل دو بار به باکو سفر کرد - در مراسم افتتاحیه و اختتامیه. اما باز هم کمیسیون اروپا به این پیام اهمیت نداد. البته این موضوع تأثیری بر برگزاری COP29 نداشت، اما عدم حضور کمیسیون اروپا به عنوان یکی از اعضای COP سوالات زیادی را مطرح می‌کند. با این وجود، از نظر سازماندهی، این رویداد واقعاً یک موفقیت بود. من قبلاً گفته‌ام که ما تنها 10 شکایت داشتیم که آنها نیز بلافاصله حل شدند. در مورد نتایج، بسیاری آن را "دستاورد باکو" می‌نامند و من با این موضوع موافقم. زیرا طرفین به مدت تقریباً 10 سال نتوانسته بودند در مورد بازار کربن به توافق برسند و در روزهای اول COP، موفقیت حاصل شد - در مورد ماده 6 توافقنامه پاریس در مورد بازار کربن به توافق رسیدند. این یک موفقیت بزرگ بود و همه از آن راضی بودند. یعنی موضوعی که در طول ده سال قابل حل نبود، در باکو حل شد.
افزایش بودجه مالی و ایجاد مکانیسم "ترویکا" از دستاوردهای COP29
رئیس جمهور آذربایجان به افزایش بودجه مالی و ایجاد مکانیسم "ترویکا" به عنوان برخی از دستاوردهای COP29 اشاره کرد و گفت: البته یکی از موضوعات اصلی COP، موضوع تأمین مالی بود. می‌دانم که انتظار می‌رفت حدود یک تریلیون دلار جمع آوری شود، اما این رقم کاملاً غیر واقعی بود. دستاورد ما این بود که ما توانستیم مبلغ در نظر گرفته شده برای سال‌های آینده را 3 برابر کنیم. زیرا رقم توافق شده قبل از COP29، 100 میلیارد دلار بود. ما در باکو آن را به 300 میلیارد دلار رساندیم. بنابراین، اگر کسی ادعا کند که این یک شکست بود، بی‌انصافی کرده است. این یک دستاورد بود و به میراثی برای آینده تبدیل شد. علاوه بر این، دستاوردهای دیگری نیز وجود داشت - آذربایجان 14 طرح را ارائه کرد. نمی‌خواهم همه آنها را ذکر کنم. اما این نشان می‌دهد که ما چقدر این موضوع را جدی گرفته‌ایم. البته یکی دیگر از میراث‌هایی که در سایر کنفرانس‌های COP نیز استفاده خواهد شد، مکانیسم "ترویکا" بین کشورهای میزبان COP در گذشته، حال و آینده است. این مکانیسم باعث ایجاد هم‌افزایی می‌شود، زیرا ما بر اساس موفقیت به دست آمده در امارات متحده عربی - منظور من "اجماع COP28 امارات" است - به موفقیت رسیدیم. ما از تجربیات آنها استفاده کردیم و در COP امسال که در برزیل برگزار خواهد شد، به موفقیت امارات و آذربایجان، موفقیت دیگری نیز اضافه خواهد شد.
افزایش بودجه مالی و ایجاد مکانیسم "ترویکا" از دستاوردهای COP29
علی اف به افزایش بودجه مالی و ایجاد مکانیسم "ترویکا" به عنوان برخی از دستاوردهای COP29 اشاره کرد و گفت: البته یکی از موضوعات اصلی COP، موضوع تأمین مالی بود. می‌دانم که انتظار می‌رفت حدود یک تریلیون دلار جمع آوری شود، اما این رقم کاملاً غیر واقعی بود. دستاورد ما این بود که ما توانستیم مبلغ در نظر گرفته شده برای سال‌های آینده را 3 برابر کنیم. زیرا رقم توافق شده قبل از COP29، 100 میلیارد دلار بود. ما در باکو آن را به 300 میلیارد دلار رساندیم. بنابراین، اگر کسی ادعا کند که این یک شکست بود، بی‌انصافی کرده است. این یک دستاورد بود و به میراثی برای آینده تبدیل شد. علاوه بر این، دستاوردهای دیگری نیز وجود داشت - آذربایجان 14 طرح را ارائه کرد. نمی‌خواهم همه آنها را ذکر کنم. اما این نشان می‌دهد که ما چقدر این موضوع را جدی گرفته‌ایم. البته یکی دیگر از میراث‌هایی که در سایر کنفرانس‌های COP نیز استفاده خواهد شد، مکانیسم "ترویکا" بین کشورهای میزبان COP در گذشته، حال و آینده است. این مکانیسم باعث ایجاد هم‌افزایی می‌شود، زیرا ما بر اساس موفقیت به دست آمده در امارات متحده عربی - منظور من "اجماع COP28 امارات" است - به موفقیت رسیدیم. ما از تجربیات آنها استفاده کردیم و در COP امسال که در برزیل برگزار خواهد شد، به موفقیت امارات و آذربایجان، موفقیت دیگری نیز اضافه خواهد شد.
موفقیت COP29 در معرفی آذربایجان به جهان
رئیس جمهور آذربایجان به موفقیت COP29 در معرفی آذربایجان به جهان اشاره کرد و گفت: برنامه زیست محیطی ما موضوع دیگری است. این برنامه کاملاً با گذار جهانی به انرژی سبز و برنامه زیست محیطی جهانی مطابقت دارد. ما در حال حاضر کارهای زیادی انجام داده‌ایم و پروژه‌های زیادی نیز برای آینده نزدیک در نظر گرفته‌ایم. بنابراین، من دوباره این را یک موفقیت بزرگ می‌دانم. عامل مهم دیگر برای ما، معرفی کشورمان به جهان بود. در منطقه ما تا به حال چنین رویدادی با این تعداد مهمان برگزار نشده بود. این یک فرصت برای معرفی کشور بود. همه کسانی که من با آنها دیدار کردم و برای اولین بار به کشور ما سفر کرده بودند، می‌گفتند که آنچه دیده‌اند، تأثیر عمیقی بر آنها گذاشته است. زیرا کمبود اطلاعات در مورد آذربایجان و اطلاعات نادرست هدفمند در مورد کشور ما بر افکار بسیاری از مردم تأثیر گذاشته است و وقتی آنها به آذربایجان می‌آیند و جامعه فعال، مردم تحصیل کرده، کادر متخصص، زیبایی شهر و آسایش عمومی در جامعه را می‌بینند، مطمئناً تأثیر متفاوتی بر آنها خواهد گذاشت. بنابراین، ما به اهداف مختلفی دست یافته‌ایم و این یک موفقیت دیگر برای آذربایجان است.
علی‌اف: آذربایجان به تعهدات خود برای افزایش صادرات گاز به اروپا عمل کرده است
رئیس جمهور آذربایجان در مورد افزایش صادرات گاز آذربایجان به اروپا گفت: صادرات گاز ما در حال افزایش است و ما در حال حاضر با استفاده از پروژه‌های زیربنایی مختلف، عمدتاً "کریدور گاز جنوبی" و توسعه آن، در حال گسترش محدوده جغرافیایی صادرات گاز هستیم. اخیراً با استفاده از خطوط لوله جدید که در اروپا راه‌اندازی شده‌اند، می‌توانیم به بازارهای مختلف دسترسی داشته باشیم. همانطور که می‌دانید، در پی جنگ روسیه و اوکراین که در سال 2022 آغاز شد و اختلال در صادرات گاز روسیه به اروپا، کمیسیون اروپا از آذربایجان درخواست کمک کرد. در آن زمان، رئیس کمیسیون اروپا به باکو آمد. ما در همین سالن و در فضای باز، بیانیه‌ای را امضا کردیم. ما توافق کردیم و گفتیم که آماده‌ایم به شما کمک کنیم و صادرات گاز خود را به اروپا دو برابر افزایش دهیم. در آن زمان، صادرات گاز ما به اروپا 7 میلیارد متر مکعب بود. بنابراین، ما شروع به کار بر روی این موضوع کردیم. ما شروع به سرمایه‌گذاری و بررسی راه‌های انتقال گاز خود از طریق خطوط لوله مختلف کردیم. از آن زمان، تعداد کشورهای اروپایی که از ما گاز خریداری می‌کنند، افزایش یافته است. در حال حاضر، این تعداد به 10 کشور رسیده است. بنابراین، در مجموع 12 کشور وجود دارد که 10 مورد از آنها اروپایی و 8 مورد از آنها عضو اتحادیه اروپا هستند. به طور خلاصه، ما محدوده جغرافیایی صادرات و حجم گاز صادر شده را افزایش داده‌ایم. بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا در حال حاضر حدود نیمی از مصرف گاز داخلی خود را از طریق گاز آذربایجان تأمین می‌کنند. این واقعاً حمایت جدی ما از شرکای اروپایی ما است. بنابراین، برنامه‌های آینده ما شامل گسترش محدوده جغرافیایی صادرات است. ما در حال حاضر با برخی دیگر از کشورهای اروپایی که به کشورهای خریدار گاز ما نزدیک هستند، در حال مذاکره هستیم. فکر می‌کنم که در سال‌های آینده این کار ممکن است. با این حال، از سال 2022 تا امروز، تغییرات بسیار زیادی رخ داده است، زیرا در آن زمان، صادرات گاز ما تنها شامل گرجستان، ترکیه، یونان و ایتالیا می‌شد. فقط این کشورها. سپس ما بلغارستان، مجارستان، رومانی، صربستان، مقدونیه شمالی، اسلواکی و کرواسی را نیز اضافه کردیم. همه اینها در مدت زمان نسبتاً کوتاهی رخ داده است. به طور خلاصه، ما منابع داریم، زیرا حجم ذخایر تایید شده ما در حال افزایش است. چند سال پیش، حجم این ذخایر 2.6 تریلیون متر مکعب بود. اما اکنون، با ذخایر جدید کشف شده و همچنین ذخایر پیش بینی شده در آینده، این سطح بیشتر هم خواهد شد. ما امیدواریم که امسال اولین محموله گاز را از پروژه "گاز عمیق" در میدان آذری-چیراگ-گونشلی دریافت کنیم و این موضوع به طور قابل توجهی به تولید گاز ما کمک خواهد کرد. با این حال، با توجه به اینکه "شاه دنیز" هنوز به عنوان میدان اصلی تأمین کننده گاز باقی خواهد ماند، ما قصد داریم با شرکا برای افزایش تولید گاز در میدان "آبشرون" از 1.5 به 5 میلیارد متر مکعب همکاری کنیم. علاوه بر این، پروژه‌های بسیار امیدوارکننده‌ای مانند "قره‌باغ"، "بابک"، "آسمان" و سایر میدان‌ها وجود دارد. این موضوع پتانسیل ما را افزایش خواهد داد. در حال حاضر، موضوع اصلی دسترسی به مسیرهای جدید است. برای این منظور، باید سرمایه‌گذاری‌های بیشتری در اروپا برای توسعه خطوط لوله موجود و احتمالاً ساخت خطوط لوله جدید انجام شود. حتی در حال حاضر که ما به 12 کشور از طریق خط لوله گاز صادر می‌کنیم، فکر می‌کنم آذربایجان یکی از کشورهای پیشرو در جهان با چنین محدوده جغرافیایی وسیعی است. به نظر من، از نظر محدوده جغرافیایی صادرات، کشور ما یکی از کشورهای پیشرو در اروپا است، زیرا این شاخص به اندازه حجم گاز اهمیت دارد و حتی 1 میلیارد متر مکعب گاز نیز برای برخی کشورها تفاوت بزرگی ایجاد می‌کند. بنابراین، ما با احساس مسئولیت زیاد به تعهدات خود عمل می‌کنیم. اما البته در پاسخ به این سوال، نمی‌توانم به نکته دیگری اشاره نکنم. ما در حال سرمایه‌گذاری کلان هستیم و سعی می‌کنیم در شرایط کمبود گاز، به اروپا کمک کنیم. اما در عین حال، با این وضعیت مواجه هستیم که بانک‌های اروپایی اعلام می‌کنند که دیگر پروژه‌های سوخت فسیلی را تأمین مالی نمی‌کنند. یعنی از یک سو، اروپا از ما می‌خواهد که صادرات را افزایش دهیم و از سوی دیگر، ما را از این منابع محروم می‌کند. به عنوان مثال، بانک سرمایه‌گذاری اروپا تأمین مالی پروژه‌های سوخت فسیلی را به طور کامل متوقف کرده است. تا جایی که من می‌دانم، بانک توسعه آسیایی هنوز سهم بسیار کمی دارد. بنابراین، اگر این روند ادامه یابد، دیگر برای سرمایه‌گذاری منابعی وجود نخواهد داشت، زیرا در این کسب و کار، حدود 30 درصد از سرمایه‌گذاری از طریق تأمین مالی شرکتی انجام می‌شود. بقیه پول از طریق وام تأمین می‌شود. مسائلی مانند دریافت وام توسط ما یا ساخت خطوط لوله بین کشورهای اروپایی باید حل شود. موضوع دوم، یا بهتر بگویم، موضوع دیگر، برنامه زمانی صادرات است، زیرا با گذار به انرژی‌های تجدیدپذیر، سهم سوخت‌های فسیلی در اتحادیه اروپا کاهش خواهد یافت. در آن صورت چه خواهد شد؟ به طور خلاصه، بسیاری از مسائل هنوز بی‌پاسخ مانده‌اند و ما در حال رایزنی و مشورت با مقامات اروپایی در این باره هستیم. اما اگر اتحادیه اروپا گاز بیشتری از ما می‌خواهد، آنها نیز باید وظایف خود را انجام دهند. ما وظیفه خود را انجام می‌دهیم و آنها نیز باید کار خود را انجام دهند.
علی‌اف: امیدواریم دولت ترامپ به بی‌اخلاقی و بی‌بندوباری پایان دهد
رئیس‌جمهور آذربایجان در مورد دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا و رابط دو کشور در دوران وی گفت: ترامپ با برنامه‌های کاملاً جدیدی به قدرت می‌رسد و در دوره اول ریاست جمهوری او، هیچ گونه مشکلی در روابط آمریکا و آذربایجان وجود نداشت. برعکس، روابط بسیار مثبت بود و ما در بسیاری از زمینه‌ها به پیشرفت دست یافتیم. اشتباه اصلی دولت بایدن در قبال آذربایجان این بود که روابط آمریکا و آذربایجان را قربانی روابط آمریکا و ارمنستان کرد. یعنی با آذربایجان از زاویه روابط ارمنستان و آذربایجان یا روابط آمریکا و ارمنستان برخورد می‌کرد و نتایج خوبی که تا آن زمان به دست آمده بود، تحت الشعاع قرار گرفت. این اولین نکته است. دوم، موضع ناعادلانه‌ای در قبال آذربایجان، به ویژه در مورد قره‌باغ، اتخاذ شد و این موضع هم ناعادلانه و هم مبتنی بر استانداردهای دوگانه بود. زیرا من بارها به نمایندگان آمریکا گفتم و به طور علنی و در رسانه‌ها نیز بیان کردم که شما از تمامیت ارضی اوکراین با قدرت حمایت می‌کنید، به آنها اسلحه و میلیاردها دلار پول می‌دهید. ما تمامیت ارضی خود را احیا کرده‌ایم، چرا می‌خواهید ما را مجازات کنید؟ به این سوال پاسخ دهید. و هیچ پاسخی وجود نداشت. پاسخ مشخص است که این استانداردهای دوگانه است. همچنین فکر می‌کنم یکی از اشتباهات دولت بایدن این بود که اعتماد به آمریکا را به شدت کاهش داد، آن هم با اقدامات خود. به عنوان مثال، اگر به موضوع افغانستان بازگردیم، آذربایجان یکی از اولین کشورهایی بود که به ماموریت در افغانستان پیوست و هم نیروهای نظامی به آنجا اعزام کرد و بارها آنها را افزایش داد و هم مسائل بسیار مهم حمل و نقل و لجستیک را برای آمریکا حل کرد. تا زمانی که به ما نیاز داشتند، اصلاحیه 907- تحریم- را لغو کردند، و به محض اینکه دیگر به ما نیازی نداشتند، دوباره آن را اعمال کردند. این یعنی چه؟ این یک نام دارد: ناسپاسی. این ناسپاسی است و چگونه می‌توان از اعتماد صحبت کرد؟ چگونه می‌توان از همکاری بلندمدت صحبت کرد؟ همانطور که گفتم، اعطای این جایزه (اشاره به جایزه "برای آزادی") به سوروس همه ماسک‌ها را برداشت. یعنی این قدرت سوروس بود، هم در دوران بایدن و هم در هشت سال قبل از ترامپ و به همین دلیل هیچ پیشرفتی در روابط ما وجود نداشت. ما پایه و اساس همکاری جدی با آمریکا را در دوران کلینتون و جرج بوش ایجاد کردیم و در دوران ترامپ نیز ادامه یافت. بنابراین امیدهایی وجود دارد. من در نشست شوشا در ماه ژوئیه- در حالی که هیچ کس نمی‌دانست چه کسی پیروز و چه کسی شکست خواهد خورد و حتی مناظره معروف ترامپ و بایدن نیز برگزار نشده بود- تنها از نظر منافع آذربایجان و به عنوان یک انسان، موضع خود را بیان کردم و گفتم که ترامپ ارزش‌هایی را تبلیغ می‌کند که جامعه ما با آنها موافق است. ارزش‌های خانوادگی و اخلاقی. کافی است به خانواده خود او نگاه کنید. نمی‌خواهم در مورد خانواده دیگران چیزی بگویم، اما این موضوع آنقدر علنی شده است که... و دروغگویی دولت بایدن، وعده دادن و سپس زیر قول زدن و طوری رفتار کردن که انگار هیچ اتفاقی نیفتاده است، این را چه می‌توان نامید؟ بنابراین، جامعه آذربایجان و همه کشورها امیدوارند که به این بی‌اخلاقی و بی‌بندوباری پایان داده شود و جوامعی که مانند آذربایجان بر اساس ارزش‌های سنتی شکل گرفته‌اند، از این تأثیر خارجی خلاص شوند. این اولین نکته. دوم، باز هم می‌گویم که آقای ترامپ با اظهارات خود، پیام‌های بسیار روشن و آشکاری را منتشر می‌کند. در حال حاضر شاید نتوان همه آنها را تجزیه و تحلیل کرد. اما می‌توانم بگویم که جامعه آذربایجان با بیشتر آنها موافق است. یعنی به همین دلیل امیدهای زیادی وجود دارد. به همین دلیل گفتم که امیدهایی وجود دارد، امیدهای زیادی وجود دارد. از جمله اینکه می‌توان به روابط استراتژیک آمریکا و آذربایجان نزدیک شد. من فکر می‌کنم که اگر هر دو طرف علاقه‌مند باشند، می‌توانیم روابط آمریکا و آذربایجان را به سطح استراتژیک ارتقا دهیم.
علی‌اف: اتحادیه اروپا در سال گذشته در قبال آذربایجان ناعادلانه عمل کرد
رئیس جمهور آذربایجان در مورد روابط آذربایجان و اتحادیه اروپا و توسعه روابط با این اتحادیه گفت: گفتن اینکه روابط ما با اتحادیه اروپا چگونه توسعه خواهد یافت، دشوار است. اما باید بگویم که سال گذشته سالی پر از ناامیدی بود. در سال گذشته، اتحادیه اروپا در روند عادی سازی روابط ارمنستان و آذربایجان، به طور مشخص از ارمنستان حمایت کرد. حقایق زیادی در این زمینه وجود دارد که شما نیز از آنها آگاه هستید. البته، تمدید مدت زمان فعالیت هیئت نظارتی به اصطلاح غیرنظامی اتحادیه اروپا باعث تقویت اعتماد نشد، بلکه آن را تضعیف کرد. زمانی که ما خواستار هماهنگی در این مورد شدیم، به دنبال هیچ گونه جاه‌طلبی نبودیم، ما فقط می‌خواستیم که ایجاد این هیئت و اعزام آن به مرز ما با ما هماهنگ شود، در اکتبر 2022 در پراگ و به طور شخصی با من. اگر در آن زمان ما در مورد فعالیت دو ماهه و تعداد 40 نفر به توافق رسیدیم، یعنی باید همین طور هم می‌شد. من وقتی با کسی به توافق می‌رسم، حتی اگر به صورت شفاهی باشد، همیشه به آن پایبند هستم. اما در این مورد، در اروپا فکر کردند که حق دارند این توافقات را نقض کنند. سپس آنها بدون هیچ گونه اطلاع و هماهنگی با ما، نه تنها مدت زمان فعالیت این هیئت را تمدید و تعداد آنها را افزایش دادند، بلکه با دعوت از کشوری که عضو اتحادیه اروپا نیست، در عمل اعتماد را از بین بردند. سپس این نمایش شرم‌آور با دوربین‌های دوچشمی که آنها با لباس نیمه نظامی و چکمه به آنجا می‌روند و مثل سرباز رفتار می‌کنند. نمی‌خواهم بگویم که اگر کسی به طور تصادفی وارد خاک آذربایجان شود، چقدر سریع از آنجا فرار خواهد کرد، اما فقط خواهند دید که چقدر دست‌های ما برای کتک زدن آنها خارش دارد. بنابراین، ما به آنها گفتیم که به این نمایش با دوربین دوچشمی پایان دهند و آنها نیز دوربین‌های خود را کنار گذاشتند. اگرچه اخیراً رئیس جمهور یکی از کشورهای اروپایی با نگاه کردن به آذربایجان از طریق دوربین دوچشمی، رفتاری بی‌ادبانه از خود نشان داده است. آیا او یک هفته پیش که در باکو بود و از من درخواست دیدار کرد، این چیزها را نمی‌دید؟ اگر می‌خواست نگاه کند، من او را به قره‌باغ می‌فرستادم تا کوه‌ها را تماشا کند. متوجه هستید؟ این یک نمایش است. این یک موضوع ساده نیست. این به معنی نوعی نگرش است. با دوربین دوچشمی انگار به دشمن نگاه می‌کنید. اگر شما چنین نگرشی به آذربایجان دارید، ما چگونه می‌توانیم با شما برخورد کنیم؟ من هنوز از نقش مخرب نماینده عالی سابق در امور خارجه صحبت نمی‌کنم. مسائل دیگری نیز وجود دارد. ناامیدی‌های زیادی وجود داشته است.
علی اف افزود: نتیجه‌ای که اتحادیه اروپا در سال گذشته به دست آورد، این بود که از روند عادی سازی روابط ارمنستان و آذربایجان کاملاً کنار گذاشته شد. اگر مسلح کردن ارمنستان و صندوق به اصطلاح صلح ادامه یابد، ما نیز اقدامات متناسب را انجام خواهیم داد. من هنوز از رفتار شرم‌آور پارلمان اروپا صحبت نمی‌کنم. اتفاقاً ترکیب جدید آن نیز تفاوت چندانی با ترکیب قبلی ندارد. همان "آذربایجان هراسی" و همان حملات بی‌دلیل. ما اصلاً به آنها اهمیت نمی‌دهیم، نه به این پارلمان اروپا و نه به نمایندگان آن، ما حتی نمی‌دانیم این افراد چه کسانی هستند. اما آنها مبارزه با آذربایجان را به هدف زندگی خود تبدیل کرده‌اند. من هنوز از مجمع پارلمانی شورای اروپا که سه ماه پس از بازپس گیری سرزمین‌هایمان، علیه ما اقدام به تبعیض کرد، صحبت نمی‌کنم. اگر آنها همانطور که می‌گویند، نگران نقض حقوق بشر هستند، می‌توانستند این کار را در طول 20 سال انجام دهند. چرا این کار را نکردند؟ یعنی دلیل این است. من یک بار گفته بودم که ما یک سنگ بزرگ را جابجا کرده‌ایم، حتی بزرگتر از آنچه که به نظر می‌رسد. در وضعیت فعلی، این یک درگیری موضعی نیست که بر خلاف میل بسیاری از اروپایی‌ها- و نه تنها آنها- حل و فصل شده است. آنها می‌خواستند ما را در وضعیت وابستگی نگه دارند، به اینجا بیایند، برای ما سخنرانی کنند، در روند مذاکرات شرکت کنند، رفت و آمد داشته باشند و نظارت کنند. ما آنها را از همه این چیزها محروم کردیم. اما ما روابط عادی را پیشنهاد می‌کنیم: بیایید با هم همکاری عادی و دو جانبه داشته باشیم. ما به شما وابسته نیستیم، از شما چیزی نمی‌خواهیم، برای عضویت در خانواده شما اشتیاقی نداریم، راستش را بخواهید، شما هرگز کشوری با جمعیت مسلمان را نخواهید پذیرفت. پس بیایید همسایه‌های خوبی باشیم، همکاری کنیم، تجارت کنیم، بفروشیم، بخریم و فناوری به دست آوریم. متأسفانه همه این اقدامات باعث شد که ما همه برنامه‌های خود با اتحادیه اروپا را متوقف کنیم. همه برنامه‌های Twinning متوقف شده‌اند، همه کمک‌های قانونی اتحادیه اروپا مسدود شده‌اند. برخی کمک‌های غیرقانونی نیز وجود دارد که عمدتاً از طریق گرجستان و با پول به اینجا می‌آیند، باز هم از طریق عوامل ساختارهای سوروس، اما نه به اندازه قبل و همچنین نهادهای قانونی ما همه این موارد را زیر نظر دارند. اما دلیل ما برای رد کمک‌های قانونی این است که آنها با هدف ایجاد پلتفرم‌های خود در کشور ما برای آینده و عمدتاً برای جوانان ارائه می‌شدند. متأسفانه ما می‌بینیم که برخی از جوانان آذربایجانی راه خیانت را در پیش گرفته‌اند، خیانت آشکار و همکاری با ارمنی‌ها- این نتیجه شستشوی مغزی از طریق برنامه‌های کمک رسانی به اصطلاح توسط NED (بنیاد ملی برای دموکراسی آمریکا) و EED (بنیاد اروپایی برای دموکراسی) است. حتی در اینجا نیز می‌توانید شبیه سازی را ببینید، نام‌ها یکسان هستند، فقط یکی "ملی" و دیگری "اروپایی" است. ببینید آنها به چه چیزهایی دست یافته‌اند، این روند در آینده نیز ادامه خواهد یافت و دیوار بلندتری ساخته خواهد شد. آنها چگونه می‌خواهند سیاست خود را برای نزدیکی به کشورهای آسیای مرکزی اجرا کنند؟ آیا از طریق روسیه ارتباط برقرار خواهند کرد؟ شک دارم. شاید از طریق ایران؟ باز هم شک دارم. آیا از زیر آذربایجان تونل خواهند ساخت؟ احتمالاً این اتفاق هم نخواهد افتاد. بنابراین، باید با هوشیاری به این موضوع نگاه کرد و آذربایجان را که هرگز هیچ کار بدی با اروپا و هیچ کشور اروپایی نکرده است، به عنوان شریکی قابل اعتماد در نظر گرفت. من فقط پاسخ می‌دادم و به پاسخ دادن ادامه خواهم داد. به خوبی با خوبی و به بدی با پاسخ مناسب پاسخ داده خواهد شد.
علی‌اف: روسیه مسئول سقوط هواپیمای آذربایجانی استعلی اف: بودجه نظامی خود را افزایش قابل توجهی دادیم انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1320292/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دو قاچاقچی مواد مخدر به هلاکت رسیدند

مدیرعامل ریپل از ملاقات با ترامپ پرده برداشت/ شروع قدرتمند XRP در سال 2025!

رؤیای امپراتوری ترامپی

سرمقاله خراسان/ الگوی پسا جنگ اُحُد برای امروز

خبر خوب برای زائران اربعین؛ کاپوتاژ خودرو به عراق برای سفری آسان تر

تأکید رئیس مجلس ایران و نخست وزیر عراق بر اتحاد دو کشور در تحولات منطقه

ببینید | روابط تهران – بغداد بسیار خوب است

بررسی قیمت عرضه نان در استان تهران توسط تیم‌های بازرسی و برخورد با متخلفان/ رصد هفتگی نانوایی‌های سنگک و بربری

3 گروه اصلی مشاوران ترامپ را بشناسید/ ایلان ماسک چه نقشی دارد؟

علائم ویروس جدید چینی | چه افرادى پرخطر هستند؟

حمله به کاخ ریاست جمهوری این کشور/ 19 نفر کشته شدند

آمریکا و انگلیس به 3 استان یمن حمله هوایی انجام دادند

تازه ترین موضع گیری سیاستمداران لبنانی درباره انتخاب ژنرال عون برای مقام ریاست‌جمهوری

جهش خودروساز چینی در فروش جهانی خودرو

عراق: سفر السودانی به ایران مهم و سرنوشت ساز بود – آفتاب نو | اخبار ورزشی

خبری مهم از حریف آسیایی استقلال

تهران و بغداد در مسیر تحکیم امنیت منطقه و مقابله با بحران‌های سوریه

مخالفت دو شهردار پیشین تهران با انتقال پاینخت/ کرباسچی: به عمر چند نسل هم قد نمی‌دهد

تعرض جدید نظامیان آمریکایی مستقر در ژاپن

گام محکم نوشاد عالمیان با پیروزی مقابل حریف سرسخت چین تایپه‌ای | اخبار ورزشی

تاکید هند بر توسعه تجارت از طریق بندر چابهار با افغانستان

توضیح کاخ سفید درباره حذف هیئت تحریر الشام از فهرست تروریستی آمریکا

حمله هکرهای چینی به وزارت خزانه‌داری آمریکا

دولت بایدن حاکمان جدید سوریه را از فهرست تروریسم خارج نمی‌کند

رقص ناموزون روی گسل‌های شام؛ چرا ترکیه شریک خوبی برای آمریکا نیست؟/ اردوغان پاشنه آشیل ترامپ و بایدن را نشانه گرفت

صدور بیانیه مهم کاخ سفید درباره تحریرالشام

بایدن تحریر الشام را از لیست تروریست خارج نمی کند

اتفاق جالب هنگام استقبال پزشکیان از نخست‌ وزیر عراق + ببینید

ایران این کریدور مهم را از دست داد/سوریه ناگزیر به سمت ترکیه می‌رود/نقش مهم ریاض در دمشق/چین در تدارک ابریشم یخی/خوابی که اروپا برای سوریه دیده است

ریزش بیت‌کوین تا کجا ادامه دارد؟ / تحلیل تاثیر داده‌های اقتصادی آمریکا بر قیمت BTC

دولت، آستین همت بالا بزند/ وقت میدان دادن به بخش خصوصی واقعی است

خواص شگفت‌انگیز آیه الکرسی که از آن خبر ندارید!

خاورمیانه را به آتش می کشم

آمریکا بهانه واهی اشغال سوریه را تکرار کرد

تجاوز دوباره آمریکا و انگلیس به شمال و غرب یمن

عراق: سفر السودانی به ایران مهم و سرنوشت ساز بود

عجیب اما واقعی| انتشار یک ویدئو توسط ترامپ درباره جنگ بین ایران و آمریکا!

ویروسی جدید در راه پاندمی جهانی؟!

ناگفته‌های قانون منع حجاب رضاخانی

ادعای پنتاگون درباره بمباران فرماندهی مرکزی حوثی‌ها

یمنی‌ ها هرگز تسلیم نمی‌شوند

میلیاردر حامی ترامپ جاستین تردو را دختر خطاب کرد!

ادعای آمریکا درباره تلاش برای رسیدگی به نگرانی‌های ترکیه در سوریه

تاتنهام 1-0 لیورپول: شکست جذاب‌ترین تیم اروپا

نظر سازمان جهانی بهداشت درباره شیوع ویروس در چینی

مهاجرت جوانان سلسله و دلفان به شهرهای دیگر؛ طرح بزرگ اقتصادی نداریم

آخرین خبر از شیوع HMPV در چین

اولین چراغ سبز ترامپ به ایران!/ «ایلان ماسک» نخست وزیر کانادا را «دختر» خطاب کرد/ امضای سند همکاری راهبردی عمان و ایران

گزارش وزارت خارجه آمریکا از مذاکره با دولت موقت سوریه

روایت پزشکیان از دغدغه‌های مهم ایران و عراق