ایرانیان جهان

آخرين مطالب

رونق پتروشیمی‌ها با سامانه ارز توافقی اخبار ایران

رونق پتروشیمی‌ها با سامانه ارز توافقی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اقتصاد آنلاین / با آغاز عرضه ارز پتروشیمی‌ها از روز دوشنبه در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران، صنعت پتروشیمی ماهانه حدود 900 میلیون دلار در این بازار عرضه خواهد کرد. آنگونه که متولیان این حوزه اعلام کرده‌اند مانند سایر بازار‌ها طرفین معامله دسترسی راحت‌تری به هم خواهند داشت و علاوه بر حذف رانت ارزی و شفافیت، نرخ ارز نیز غیردستوری و مبتنی بر عرضه و تقاضا کشف می‌شود.
در 9 ماهه سال جاری صادرات پتروشیمی‌ها حدود 10 میلیارد دلار بوده است که 8 میلیارد و 176 میلیون دلار از این میزان صادرات در سامانه نیما عرضه شده و مابقی برای نیاز‌های خود صنعت استفاده شده است.
حال از هفته جاری مبادلات پتروشیمی‌ها هم در این سامانه عرضه خواهد شد. دبیرکل انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی در رابطه با فعالیت صنعت پتروشیمی در بازار ارز تجاری گفته است: با این اقدام مناسب بانک مرکزی، رانت‌های ارزی از بین می‌رود و صادرکنندگانی که با سختی‌های فراوان، محصول خود را به فروش می‌رسانند و ارز حاصل صادرات را به کشور می‌آوردند، حس سرخوردگی نخواهند داشت؛ در نتیجه، صادرکنندگان ارز حاصل از صادرات خود را با اشتیاق بیشتری در سامانه ارز تجاری به فروش خواهند رسانید.
کارشناسان معتقدند با افزایش عرضه صادرکنندگان از یک سو و کاهش تقاضا از سوی دیگر، به مرور زمان تعدیل قیمت ارز اتفاق خواهد افتاد؛ در نتیجه بازار ارز تجاری برای اقتصاد ملی و تولیدکننده تاثیر مثبتی خواهد داشت. در میان صنایع مختلف، صنعت پتروشیمی بالاترین ارزآوری و بیشترین حجم عرضه ارز را دارد. همچنین این صنعت رتبه نخست رفع تعهد ارزی را در بین همه صنایع در اختیار دارد و با عرضه ارز پتروشیمی‌ها در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران، درآمد پتروشیمی‌ها افزایش یافته و گردش مالی بیشتری خواهند داشت.

منافع بازار ارز تجاری برای پتروشیمی‌ها / سرمایه‌گذاری‌ها بیشتر می‌شود
سیدحمید حسینی، رییس اتحادیه صادرکنندگان پتروشیمی گفت: در سیستم ارزی قبلی بانک مرکزی نکته‌ای وجود داشت این بود که چند نوع ارز وجود داشت. صادرکنندگان پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی و فولادی ارز خود را در سامانه نیما عرضه می‌کردند. مابقی واردکنندگان محصولات کشاورزی، غذایی و لوازم خانگی و... هم حق داشتند که از محل صادرات خود واردات انجام داده یا بارنامه خود را به دیگران بفروشند. همچنین ارز ترجیحی و ارز آزاد داشتیم که تقریبا چهار نوع نرخ ارز در بازار داشتیم. ارز نیمایی که صرفا یک سامانه بود و بازار نبود، قیمت‌گذاری آن توسط بانک مرکزی کنترل می‌شد و عمدتا برای واردات این نوع ارز مورد استفاده قرار می‌گرفت. تفاوت ارز نیمایی با بازار آزاد به حدی بود که برای واردکنندگان جذابیت داشت و آن‌ها را به واردات بیشتر تشویق می‌کرد و این نگرانی وجود داشت که این نوع قیمت‌گذاری ارز، هم باعث تشویق واردات و هم خروج ارز از کشور شود.
وی افزود: با توجه به مشکلاتی که در منطقه ایجاد شده و قیمت ارز در حال افزایش بود بانک مرکزی تصمیم گرفت ارز صادراتی را به بازار ارز توافقی یا همان تجاری ببرد و سامانه را تبدیل به بازار کند و در این بازار خریدار و فروشنده با هم معامه کنند و در پروسه واردات هم معطل ثبت سفارش و تخصیص ارز بانک مرکزی نباشد و بتواند از همین محل، بین خریدار و فروشنده انجام شود.
سیدحمید حسینی بیان کرد: ابتدا قرار بود در بازار ارز توافقی فقط محصولات کشاورزی، مواد غذایی و امثالهم حضور داشته باشند، اما بانک مرکزی از آنجا که مطمئن شد بازار ارز توافقی تاثیر مثبت در بازار داشته است، تصمیم گرفت که صادرکنندگان سایر محصولات همچون پتروشیمی، فولاد و فرآورده‌های نفت را هم به این بازار بیاورد و با عرضه بیشتر ارز، بتواند بازار را کنترل کند و موجب اثرگذاری بر دلار آزاد شود. چون دلار آزاد که کارکردی در اقتصاد ما ندارد به جز اینکه مسافری بخواهد در خارج از کشور خرید کند یا برای ورود کالای قاچاق استفاده کند اما برای مابقی کالاها و واحد‌های صنعتی و کارخانه‌ها افراد می‌توانند ارز خود را از بازار ارز توافقی خرید کنند. 
رییس اتحادیه صادرکنندگان پتروشیمی بیان کرد: لذا سیاست بانک مرکزی این است که با تقویت بازار ارز تجاری و عرضه بیشتر ارز در این بازار مانند پتروشیمی‌ها حدود 2 میلیارد دلار ارز را در آن عرضه کند. این موضوع می‌تواند قیمت بازار ارز تجاری را کنترل کند تا به کمک آن، قیمت بازار آزاد هم کاهش پیدا کند. ولی این موضوع باعث نارضایتی بقیه صادرکنندگانی شده که کالای خود را بر اساس قیمت بازار ارز تجاری خریداری نمی‌کنند. مثلا صادرکنندگان پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی می‌توانند مواد اولیه خود را به قیمت ارز تجاری خریداری کنند. یعنی مثلاً اگر ارز تجاری امروز 66 هزار تومان است قطعاً قیمت‌گذاری مواد اولیه و خوراک این واحد‌ها بر اساس دلار 66 هزار تومانی خواهد بود. اما صادرکنندگان محصولات کشاورزی مانند زعفران، پسته، فرش، میوه و تره‌بار و برخی اقلام صنعتی معتقدند که مواد اولیه و هزینه‌های حمل‌ونقل را باید با قیمت بازار آزاد تهیه کنند و این باعث ایجاد نارضایتی در بین این گروه از صادرکنندگان شده است.
وی افزود: این گروه‌ها حدود 10 میلیارد دلار کالا صادر می‌کنند و الان از وضعیت ارز تجاری ناراضی هستند. ولی به نظر می‌رسد که صادرکنندگان محصولات پتروشیمی، فولاد، فرآورده‌های نفتی و تا حدودی واردکنندگان از این بازار رضایت دارند.
حسینی در مورد تأثیر این بازار بر سرمایه‌گذاری هم توضیح داد: من فکر می‌کنم که این نرخ انگیزه لازم را برای صاحبان صنایع خصوصا پروژه‌های صنعتی نیمه‌تمام، به‌ویژه در بخش پتروشیمی و فولاد، فراهم می‌کند. چون پروژه‌های جدی کمتری در این بخش‌ها داریم و بسیاری از پروژه‌ها نیمه‌تمام هستند. این سیستم می‌تواند انگیزه‌ای باشد که صاحبان پروژه‌ها بدانند ارز خود را در یک بازار رقابتی و با قیمت‌های واقعی می‌توانند بفروشند. این امر باعث تشویق و ترغیب برای توسعه فعالیت‌ها و تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1322226/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کلیپ جذاب یک توریست عرب از جریزه هرمز

معرفی مشخصات ناو هواپیمابر JS Izumo ژاپن

بزرگترین عملیات ارتقاء تسلیحات 70 سال اخیر در سوئد

اسراییل از رسیدن به اهداف خود در غزه بازمانده است

آخرین وضعیت عفونت های تنفسی در کشور/ چند درصد مردم کرونا دارند؟

امام جمعه کرج: مذاکره با آمریکا مشکلات کشور را حل نمی کند

خسارت سنگینی که آتش‌سوزی لس آنجلس به بار آورد

انتقاد شدید امام جمعه پاکدشت به مسئولان وزارت بهداشت؛ نام «شهدا» را از روی بیمارستان بردارید

برای تداوم انقلاب اسلامی باید به سیره و روش نهج‌البلاغه امام علی(ع) رجوع کرد

عصبانیت یک امام جمعه از مذاکره با آمریکا/ مردک هنوز سرکار نیامده برای دنیا خط و نشان می‌کشد/ ایران با موشک هایی که دارد از آمریکا بترسد؟

امام جمعه مشهد:مذاکره نمی‌تواند جایگزین مقاومت شود

بدعهدی آمریکایی‌ها در تاریخ مشهود و نمایان است

تاکید بر اتحاد و یکدلی حول محور ولایت و قانون

زندگینامه: جوزف عون (زاده 1964)

ایستادگی برابر دشمن یعنی گره از کار مردم باز کردن

نباید حل مشکلات کشور را به آمریکا و مذاکره با آنها گره زد

کشور را معطل مذاکره نکنیم

خطیب جمعه اصفهان: دشمن با ایجاد یاس و اختلاف به دنبال آسیب زدن به انقلاب اسلامی است

رونمایی رسمی از مرموزترین موشک پدافندی ایرانی

دیدار وزیر خارجه ایتالیا با جولانی در دمشق

آذربایجان کنسولگری‌اش در لس‌آنجلس را تخلیه کرد

چراغ سبز کرملین برای گفتگو با ترامپ

راه‌اندازی قطار مسافری تهران- وان

ابوترابی فرد: در حمله امریکا به عراق 5 تریلیون دلار هزینه شد تا ایران را تحت فشار قرار بدهند

از ابتکارات بین‌المللی عراق برای حل و فصل مسائل منطقه حمایت می‌کنیم

وزیرجهاد: دولت برای حل مشکلات بخش خصوصی عزم جدی دارد

شناخت بازار و توسعه جامع حمل ونقل هوایی، لازمه رشد متوازن و پایدار

رفع مشکلات اقتصادی کشور بیشترین ضربه به آمریکا است

جزئیات تغییر رویکرد مالیاتی دولت به نفع حقوق بگیران

آمریکا ابرقدرت است اما در مقابل گروه‌های خدایی نمی‌تواند ایستادگی کند | انصافا پیروزی با مقاومت است

جنگ دشمنان اسلام با ایران جنگ ترکیبی است

سیاست گذاری درست لازمه توسعه مناطق آزاد است + فیلم

الگویی موفق از عملکرد بخش خصوصی در کشور + فیلم

چرخش تولید در منطقه ویژه اقتصادی بیرجند

شهید سنوار یکی از «بانفوذترین رهبران عرب» در سال 2024 شد

همکاری تازه ایران و ژاپن برای ساخت پالایشگاه 500 هزار بشکه‌ای

ماگومد رمضانوف: می خواهم تا 35 سالگی کشتی بگیرم

رافائل لیائو: می‌خواهم توپ طلا ببرم اما اول باید با میلان فاتح لیگ قهرمانان اروپا شوم

کسری بنزین و گازوئیل داریم چون پول نداریم نفت استخراج کنیم

کاهش تحویل خودرو از سوی برترین خودروسازی اروپا

حمایت لیائو از وینی: توپ طلا برای او بود

اعتراض‌های خیابانی در چین پس از مرگ یک نوجوان

تسلای جدید به میدان آمد

بهترین راه پیشگیری از ویروس چینی HMPV چیست؟

پیگیری حقابه هیرمند در تعامل با افغانستان/ وزیر نیرو: نتیجه مذاکرات را اعلام می‌کنیم

واکنش وزیر نیرو به جنجال آبی افغانستان

عکس/ 5 رئیس جمهور فعلی و سابق آمریکا در یک قاب

تشکیل نخستین کمیته فرعی ارز دیجیتال در سنای آمریکا توسط دولت ترامپ

واکنش متفاوت ظریف به آتش سوزی در کالیفرنیای آمریکا

برجام نماد شکست مذاکرات بدون نتیجه برای ایران است