ایرانیان جهان

آخرين مطالب

هائیتی: 15 سال پس از زلزله ژانویه 2010 اخبار ایران

هائیتی: 15 سال پس از زلزله ژانویه 2010
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تخریب گسترده پایتخت هائیتی و سقوط دولت و دعوت از ارتش آمریکا برای اداره امور به مدت حدود شش ماه و تخریب نه تنها مناطق مسکونی بلکه زیرساخت های حیاتی مانند مدارس، بیمارستان ها و جاده ها اثر مستقیم و فوری این زلزله بود. بلافاصله پس از زلزله واکنش بشردوستانه بین المللی گسترده با هدف کمک رسانی به آسیب دیدگان برقرار شد.
آسیب پذیری هائیتی در زلزله 2010 را می توان به ترکیبی از عوامل اقتصادی – فقر - جغرافیایی، اجتماعی-اقتصادی، سیاسی و زیرساختی نسبت داد. درک این آسیب‌پذیری‌ها برای درک اینکه چرا اثر زلزله تا این حد ویرانگر بود، بسیار مهم است.
هائیتی در مرز بین ورقه های زمینساختی دریای کارائیب و آمریکای شمالی واقع شده است. این موقعیت هائیتی را مستعد فعالیت های لرزه ای می کند. زمین لرزه ای که در 12 ژانویه 2010 رخ داد، مرکز آن در نزدیکی لئوگان، درست در جنوب غربی پورت -او -پرنس بود که پرجمعیت ترین منطقه کشور است . شرایط زمین شناختی در هائیتی نماد احتمال بالای وقوع زلزله و سایر سوانح طبیعی است.
قبل از زلزله، زیرساخت های هائیتی به دلیل سال ها بی توجهی و عدم سرمایه گذاری ضعیف بود. بسیاری از ساختمان‌ها بدون رعایت قوانین و مقررات ساختمانی ساخته شده‌اند و به‌ویژه آن‌ها را در برابر تخریب طی رویدادهای لرزه‌ای آسیب‌پذیر می‌سازد. فقدان راه‌ها و شبکه‌های حمل‌ونقل مناسب، تلاش‌های امداد و نجات را پس از فاجعه پیچیده‌تر کرد.
هائیتی یکی از فقیرترین کشورهای جهان است که بخش قابل توجهی از جمعیت آن زیر خط فقر زندگی می کنند. سطوح بالای بیکاری و دسترسی محدود به آموزش به چرخه ای از فقر انجامیده که بسیاری از افراد را قادر به سرمایه گذاری در مسکن ایمن تر یا اقدامات آمادگی در برابر سوانح نمی کند. بی ثباتی اقتصادی همچنین به این معنی است که منابع برای بازیابی و بازسازی کمیاب است.
هائیتی چندین دهه است که بی ثباتی سیاسی مزمن از جمله کودتا، فساد و حکومت ناکارآمد تجربه میکند . این بی‌ثباتی مانع از تلاش‌های بلندمدت توسعه و تضعیف نهادهای مسئول مدیریت بحران و واکنش در سوانح شده است. فقدان یک راهبرد ملی منسجم برای آمادگی در برابر سوانح، آسیب پذیری هائیتی را در زمان وقوع زلزله تشدید کرد.
جنگل زدایی و تخریب محیط زیست به طور قابل توجهی بر تاب آوری هائیتی در برابر سوانح طبیعی اثر گذاشته است. از بین رفتن درختان فرسایش خاک را افزایش داده و ثبات زمین را کاهش می دهد و احتمال لغزش زمین در هنگام باران های شدید یا رخدادهای لرزه ای را افزایش داده است. شیوه‌های ضعیف مدیریت پسماند به ریسک بالاتر سیلاب منتهی شده است.
قبل از سال 2010، سرمایه گذاری کافی در برنامه های آمادگی در برابر سوانح در هائیتی وجود نداشت. در حالی که برخی از سازمان‌های بین‌المللی تلاش‌هایی را برای بهبود آمادگی در برابر سوانح طبیعی آغاز کرده بودند، این برنامه‌ها اغلب با بودجه کافی یا با مدیران اجرایی دولت هماهنگ نبود. در نتیجه، زمانی که زلزله 2010 رخ داد، پروتکل ها یا منابع کمی برای پاسخ اضطراری موثر موجود بود.
سامانه های مراقبت های بهداشتی هائیتی قبل از زلزله 2010 به دلیل امکانات ناکافی و کمبود متخصصان پزشکی شکننده بود. این ضعف پس از زلزله آشکار شد، زمانی که بیمارستان ها مملو از تلفات بودند، اما فاقد منابع کافی یا پرسنل برای ارائه مراقبت های کافی بودند
در روزهای پس از زلزله، سازمان های امدادی بین المللی به سرعت برای ارائه کمک های اضطراری بسیج شدند. این بسیج شامل توزیع غذا، مراقبت های پزشکی و سرپناه برای کسانی بود که خانه های خود را از دست داده بودند. با این حال، چالش های لجستیکی قابل توجه بود. زیرساخت‌های آسیب‌دیده، رساندن کمک‌ها را با مشکل مواجه کرده است. ارتش ایالات متحده بیش از 17000 سرباز را برای کمک به امنیت و لجستیک در این دوره پر هرج و مرج مستقر کرد.
پانزده سال بعد، هائیتی همچنان با عواقب زلزله دست و پنجه نرم می کند. تلاش‌هایی برای بهبودی صورت گرفته ولی بحران‌های جاری - از جمله بی‌ثباتی سیاسی و خشونت گروه‌های مسلح - به شدت مانع پیشرفت است. بسیاری از کودکان در هائیتی زخم های این فاجعه را تحمل می کنند. آنها از سال 2010 به دلیل خشونت و سوانح طبیعی با جابجایی های مکرر مواجه شده اند.
آموزش و پرورش یکی از بخش های متاثر شده در هائیتی پس از زلزله بوده است. تا اوایل سال 2025، تقریباً 1000 مدرسه از بیش از 18000 مدرسه به دلیل خشونت و ناامنی بسته هستند. ابتدا به دلیل خود زلزله و اکنون با تشدید خشونت گروهی که بخش هایی از پورتو پرنس را به مناطق خطرناکی تبدیل کرده که کودکان نمی توانند با خیال راحت در آن به مدرسه بروند.
وضعیت بشردوستانه در ژانویه 2025 در هائیتی همچنان وخیم است. تنها در سال 2024، بیش از 700000 نفر به دلیل درگیری های مسلحانه در کشوری با جمعیت حدود 11.7 میلیون نفر آواره شدند. با محدود شدن دسترسی به غذا به دلیل خشونتی که بر زنجیره تامین اثر می گذارد، سطح گرسنگی افزایش یافته است.
با گذشت پانزده سال از زلزله، هائیتی هنوز با یک بحران انسانی قابل توجه مواجه است. تا اوایل سال 2025، بسیاری از افرادی که در جریان زلزله خانه های خود را از دست داده اند به دلیل تداوم ناامنی و کمبود منابع قادر به بازگشت یا بازسازی نشده اند.
پیامدهای اقتصادی زلزله ژرف و ماندگار است. تخریب مشاغل و خانه ها منجر به از دست دادن قابل توجه مشاغل و بی ثباتی اقتصادی شد. اگرچه تلاش‌هایی برای تحریک رشد اقتصادی از طریق کمک‌ها و سرمایه‌گذاری بین‌المللی صورت گرفته است، اما پیشرفت کند بوده است. بسیاری از مردم هائیتی همچنان در فقر زندگی می کنند. در اوایل سال 2025، حداقل 60 درصد از جمعیت زیر خط فقر زندگی می کنند.
تأثیر روانی تجربه چنین رویداد فاجعه‌باری را نمی‌توان دست کم گرفت. بسیاری از بازماندگان همچنان با آسیب های ناشی از از دست دادن دست و پنجه نرم می کنند - چه اعضای خانواده از دست رفته در زلزله یا ساکن در خانه های ویران - و بی ثباتی مداوم باعث استرس بیشتر بر سلامت روان در جوامع در سراسر هائیتی شده است.
چالش‌های بسیاری همچنان باقی مانده است، زیرا هائیتی پانزده سال بعد با اثرهای ماندگار آن دست و پنجه نرم می‌کند - به ویژه در مورد نیازهای بشردوستانه ناشی از جابجایی‌ها همراه با خشونت که بر زندگی روزمره در بخش‌های مختلف اثر می‌گذارد.
*استاد دانشگاه
کد خبر 2009297

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1323637/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بایدن: تحریم روسیه باعث افزایش قیمت بنزین آمریکا می‌شود

حمله تشکیلات خودگردان فلسطین به اردوگاه جنین

بارزانی خواستار تقویت همکاری میان اقلیم کردستان عراق و لبنان شد

شوک به بازار خودرو؛‌ قیمت این خودرو 200 میلیون بالا رفت

با کیفیت‌ترین عسل ایران

آیا حشدالشعبی عراق منحل می‌شود؟

حواشی دیدار هندبال دوستانه ایران و عراق

هر ملتی که روحیه ایثار و فداکاری را نداشته باشد سقوط خواهد کرد

تراموا فردا به تهران می‌رسد

بخش خصوصی تحریم ها را کنار می زند

بخش خصوصی تحریم ها را کنار می زند/برگزاری نشست فرصت های تجاری ایران و کانادا

کاهش تورم در افغانستان

سرقت از ارتش آمریکا وسط آتش سوزی کالیفرنیا! + عکس

نقش کلیدی رسانه‌ها و نخبگان در مقابله با تحمیل تفکرات دشمن

اشک کودکان مظلوم غزه آمریکا را سوزاند

درخشش پارسا فلاح در رقابت‌های بسکتبال ncaa آمریکا

هلال احمر ایران آماده کمک بشردوستانه به آمریکا

عملیات داعش در یمن

مردم گرینلند علاقه‌ای به الحاق به آمریکا ندارند

جدی‌ترین رقیب الجولانی کیست؟

تخصیص 11 هزار قطعه سکه ضرب 1403 به متقاضیان

عراق را بردیم اما حریف ما در آسیا این تیم نیست

فدراسیون هندبال ایران وعراق تفاهم نامه همکاری امضاء کردند

روزه سکوت دولت؛ مقصر افزایش قیمت دلار کیست؟

کشف داروهای قاچاق به ارزش 20 میلیارد ریال در شیراز

پراکندگی شهری؛ رشدی با بهای سنگین

چرا باید به تصمیم‌گیران اقتصادی فرصت داد؟

پرسشی از مسئولان وزارت ورزش؛ تبریک به اسراییل جرم بود، رای دادن به نفع اسراییل جرم نیست؟

بازار سنگ آهن سال خوبی داشته ولی فقط به لطف چینی‌ها

بایدن دستور جدیدی برای مقابله با تهدیدات سایبری چین صادر می‌کند

تقویت امنیت شاخ آفریقا محور نشست قاهره

کنایه عجیب از صداوسیما به ترامپ و آتش‌سوزی جنجالی | مجری نگران سرمایه مردم آمریکا شد!

دستبرد به پایگاه ارتش آمریکا در بحبوحه آتش‌سوزی

آمریکا برای مهار آتش، دست به دامان پنتاگون شد

ترامپ قیمت طلای جهانی را به اوج رساند

رئیس‌جمهور این کشور ترامپ را تهدید کرد

آمریکا دوباره صنعت نفت ونزوئلا را تحریم کرد

چه تعداد ایرانی درگیر آتش‌سوزی کالیفرنیا شدند؟/ توضیح علمی آتش آمریکا

سرقت تجهیزات نظامی از یک پایگاه ارتش آمریکا در کالیفرنیا

هشدار جدی یک فرمانده ارشد ارتش به آمریکا

لیموزین ویژه رئیس‌جمهور آمریکا حراج می‌شود

موج خشم مردم لیبی علیه عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی

لهستان باید نتانیاهو را بازداشت کند

رسانه عبری: اسرائیل از ترس محاکمه نظامیانش به مشاوران حقوقی متوسل شده است

فالح الفیاض: سوریه باید راه خودش را پیدا کند

فالح الفیاض: سوریه باید راه خودش را پیدا کند / حاج قاسم نقش مهمی در دفاع از عراق ایفا کرد + فیلم

برخورد با سوءاستفاده گران از نیروی کار بانوان/ ضرورت حل و فصل تصمیم گیری ها و امور مدیریتی در فارس

معاون اول رئیس جمهور با فعالان اقتصادی حوزه گردشگری، نشستی مشترک داشت

تحریم‌ها بزرگ‌ترین مانع بر سر راه صادرات فرش زنجان !

تاثیر مهاجرت بر اقتصاد چیست؟