ایرانیان جهان

آخرين مطالب

شکل‌گیری هویت مهاجرین افغان نسل اول و دوم در ایران افغانستان

شکل‌گیری هویت مهاجرین افغان نسل اول و دوم در ایران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرآنلاین پایگاه بررسی مطالعات افغانستان در تحلیلی نوشت: ایران یکی از بزرگ‌ترین کشورهای میزبان مهاجرین افغان است. حضور مهاجرین افغان در این کشور از با اشغال افغانستان توسط شوروی آغاز شد و هر چند در آن زمان، ایران با مشکلات اقتصادی و کاهش منابع مواجه بود اما به دلیل مسائل انسانی و اسلامی، پذیرای مهاجرین شد.
این روند در طول دهه‌های گذشته ادامه داشت تا این که با تشکیل نظام جمهوریت در افغانستان، موج مهاجرت معکوس شد. پس از تحولات 1403 و روی کارآمدن مجدد طالبان، موج دیگری از مهاجرت‌ افغان‌ها به ایران رخ داد و بر جمعیت مهاجرین افغان ساکن ایران افزوده شد.
هویت مهاجرین افغان؛ فرآیند پیچیده و دشوار
شکل‌گیری هویت مهاجرین افغان در ایران یکی از پیچیده‌ترین و دشوارترین فرآیندها در زمینه مهاجرت و ادغام اجتماعی است. این چالش‌ از آنجا نشأت می‌گیرد که مهاجرین افغان به‌طور همزمان علی‌رغم وجوه اشتراک با جامعه ایران، در حوزه‌های مختلف با افتراقاتی روبرو هستند و باید هویت خود را در یک فضای دیگر بازتعریف کنند. این فرآیند تحت تأثیر عواملی چون تفاوت‌های اجتماعی و وضعیت حقوقی مهاجرین قرار دارد. طبق نظریات هویت اجتماعی، مهاجرین افغان در فرآیند بازسازی هویت خود به‌ دلیل برخی مسائل اجتماعی مجبورند از هویت بومی خود (افغانستانی) در قبال جامعه میزبان استفاده کنند. در چنین وضعیتی، هویت آنها میان دو جامعه (جامعه ایرانی و جامعه افغان) در کشمکش است و این تقابل می‌تواند به بحران هویتی منجر شود.
هویت فرهنگی و زبانی
یکی از چالش‌های هویتی مهاجرین افغان در ایران، تفاوت‌ها و شباهت‌های فرهنگی و زبانی است. اگرچه زبان فارسی، زبان مشترک هر دو کشور می‌باشد، اما تفاوت‌های زبانی در گویش‌ها و لهجه‌ها می‌تواند مشکلاتی را در ارتباطات روزمره ایجاد کند. افغان‌ها ممکن است در استفاده از واژگان و اصطلاحات خاص دچار مشکل شوند و این تفاوت‌ها باعث ایجاد احساس بیگانگی و انزوای بیشتر آنها می‌شود. بنابراین، زبان به‌عنوان یک عامل هویتی مهم، در فرآیند جامعه‌پذیری و ادغام اجتماعی مهاجرین نقش ویژه‌ای ایفا می‌کند. از طرفی با وجود شباهت‌های فرهنگی میان ایران و افغانستان، برخی تفاوت‌های فرهنگی می‌تواند بر هویت مهاجرین افغان تأثیرگذار باشد. رفتارهای اجتماعی، فرهنگی و حتی سبک‌ زندگی در میان ایرانیان و افغان‌ها تفاوت‌هایی دارد که این عامل هم می‌تواند به چالش‌های هویتی منجر ‌شود. این تفاوت‌ها ممکن است باعث احساس بیگانگی در مهاجرین شود و در فرآیند شکل‌گیری هویت آنها موانعی ایجاد کند.
عدم پذیرش اجتماعی کامل
چالش اجتماعی و فرهنگی یکی از چالش‌های اصلی مهاجرین افغان در ایران است و برخی از افغان‌های مهاجر در تعاملات روزمره با این چالش روبرو هستند. آنها در تعامل با ایرانیان گاهی به‌عنوان “دیگری” شناخته می‌شوند و از پذیرش اجتماعی کامل در جامعه ایرانی محروم می‌مانند. این شرایط منجر به شکل‌گیری هویتی پراکنده و دوگانه در میان مهاجرین افغان می‌شود.
وضعیت حقوقی و قانونی مهاجرین افغان
وضعیت حقوقی مهاجرین افغان در ایران یکی از مهم‌ترین عوامل در شکل‌گیری هویت آنها است. بی‌ثباتی و عدم رسمیت وضعیت مهاجرین در کنار محرومیت از برخی از خدمات اجتماعی تأثیر زیادی بر وضعیت روانی آنان دارد و موجب احساس بی‌هویتی و طرد شدگی می‌شود. این امر بر شکل‌گیری هویت اجتماعی آنان تأثیر منفی می‌گذارد.
باتوجه به موارد فوق وحضور نسل‌های مختلف مهاجرین افغان در ایران، مسئله شکل‌گیری هویت و بازتعریف آن در ادامه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
شکل‌گیری هویت در نسل‌ اول و دوم مهاجرین افغان
جامعه مهاجرین افغان در ایران یکدست و یکپارچه نیست. تفاوت‌های نسل‌ها در فرآیندهای ادغام اجتماعی و هویتی قابل توجه است. فردی که در جامعه مبدا (افغانستان) تولد و زیست نیافته، دیالکتیک درونی و بیرونی که شکل دهنده هویت فردی و اجتماعی وی است، در جامعه مقصد (ایران) بوجود می‌آید. این امر سبب شکل‌گیری هویتی کاملا متفاوت با افراد متولد افغانستان و حتی والدین فرد می‌شود. فرد در محیط خانواده ارزش‌ها و هنجارهای والدین را درونی می‌سازد اما در محیط جامعه رشد می‌یابد و قوانین و اصول فرهنگی، اجتماعی، ملی و … را طبق ارزش‌های جامعه مقصد به کار می‌برد که این امر سبب ایجاد نوعی هویت جدید در فرد می‌گردد که نه خود را افغانستانی می‌داند و نه ایرانی.
فردی که در جامعه ایران جامعه‌پذیر گشته تعلق خاطری به موطن اصلی والدین خود ندارد و در خوش‌بینانه‌ترین حالت، احساس قرابت با فرهنگ و جامعه افغانستان در این افراد به حداقل خود می‌رسد و از طرفی از سوی جامعه ایران نیز همچنان از آنان به عنوان مهمان یاد می‌گردد. تضادهای مختلف در واماندگی میان این دو وضعیت و رفت و آمد میان این دو حالت متضاد سبب می‌گردد تا این دسته از مهاجرین از نظر شکل‌گیری انواع هویت دچار چالش، مشکل و سردرگمی گردند.
والدین این نسل از مهاجرینِ متولد شده در ایران، اکثرا در دسته اول مهاجرین جای می‌گیرند که در سنین بزرگسالی مجبور به مهاجرت گشته‌اند یعنی مرحله جامعه پذیری را در افغانستان گذرانده‌اند. لذا هویت این افراد در جامعه افغانستان شکل گرفته و فرزندان آنها در فضای بینابین دو فرهنگ متفاوت قرار گرفته و زیستن در دو جهان متعلق به دولت – ملت اصلی والدین و دولت – ملت جامعه میزبان را تجربه می‌کنند. بدین معنا که در محیط خانه با آداب و رسوم و فرهنگ افغانستان رشد یافته اما فرآیند جامعه پذیری و اولین ارتباط آنها در محیط و جامعه ایرانی با افرادی صورت می‌پذیرد که حامل ارزش‌ها و فرهنگ وسنن افغانستانی نیستند که به دلیل غلبه محیط جامعه، مدرسه، رسانه و … شخصیت فرد به صورت عمده در چنین فضایی شکل می‌گیرد و کاملا متفاوت با کشور مالوف والدین می‌باشد.
برای این نسل از مهاجرین مشکل است که با انتظارات و خواسته‌های یک فرهنگ در خانه و فرهنگ دیگری در مدرسه زندگی کنند، جوانان در چنین موقعیت‌هایی ممکن است در تضاد بین دو دنیای متفاوت قرار گیرند که این منجر به تکه‌تکه شدن هویت آنان می‌گردد و همین امر باعث می‌شود که آنان نتوانند رشد بهنجار هویت را پشت سرگذاشته و به یک هویت بدست آمده متعهد شوند.
شواهد نشان می‌دهد که والدین و فرزندان مهاجر تضاد بین نسلی را تجربه می‌کنند بخصوص اگر جوانان به سمت فرهنگ میزبان گرایش داشته باشند و برای ارزش‌ها و فرهنگ بومی والدین خود ارزش چندانی قائل نباشند. باید اذعان داشت اکثر افراد این نسل عملا ارتباط چندانی با جامعه افغانستان نداشته و تعریفشان از خود نیز فردی است با هویتی شکل گرفته در ایران و داشتن تعلق خاطر، تعهد، وابستگی و دلبستگی به فرهنگ و جامعه ایرانی، احساس وفاداری و پیوند با نظام سیاسی و ارزش‌های ملی ایران و شناختن ایران به عنوان وطن.
این افراد علی‌رغم شکل‌گیری هویت بدین صورت و ایرانی دانستن خود، در جامعه میزبان (ایران) جذب نمی‌گردند و به عنوان فرد خارجی محسوب می‌شوند. داشتن احساس پایگاهی فروتر از دیگر شهروندان جامعه میزبان، سبب پدید آمدن احساس افتراق، عدم تعلق و تفاوت در آنان می‌شود.
نکته پایانی
هویت‌یابی نسل اول و دوم مهاجرین افغان در ایران یک فرآیند پیچیده و متناقض است که تحت تأثیر عوامل مختلف فرهنگی، اجتماعی و حقوقی قرار دارد. نسل اول، که به‌طور عمده در افغانستان متولد و بزرگ شده‌اند، هویت خود را بر اساس فرهنگ و سنت‌های افغانستانی می‌سازند، اما در ایران با چالش‌هایی چون چالش اجتماعی و اقتصادی، کمبود حقوق قانونی و تفاوت‌های فرهنگی مواجه می‌شوند. نسل دوم، که در ایران متولد شده و در جامعه ایرانی رشد کرده‌اند، در محیطی دوگانه زندگی می‌کنند و خود را نه کاملاً افغان می‌دانند و نه ایرانی؛ آن‌ها به‌طور ناخودآگاه در میان دو هویت مختلف و متضاد حرکت می‌کنند که این وضعیت می‌تواند منجر به بحران هویتی و احساس بی‌تعلقی و انزوای اجتماعی شوند.
اکنون که بحث ساماندهی پناهندگان افغان مطرح است و قوانین سازمان ملی مهاجرت در شرف تدوین است، بهتر است که به بحث هویت مهاجرین افغان که قانونمند در ایران زندگی می‌کنند، توجه صورت گیرد.
311311
کد خبر 2009632

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1324341/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آغاز پرقدرت مس در ابتدای سال 2025/آیا قیمت همچنان صعودی خواهد بود؟

چین بزرگترین کارخانه فرآوری آلومینا در گینه را احداث می کند

بررسی تحصیل دختران در افغانستان در کنفرانس اسلام‌آباد

غول‌های بازار صحبت می‌کنند: پنج بانک بزرگ پیش‌بینی می‌کنند که کاهش نرخ‌های آمریکا چه زمانی اتفاق می‌افتد – حتی برخی می‌گویند نرخ‌ها افزایش خواهند یافت

تظاهرات کادر پزشکی آمریکا در دفاع از مردم غزه+ فیلم

هشدار ترسناک فرمانده سپاه به آمریکا و اسرائیل + فیلم

سوئیس آماده پذیرایی از پوتین و ترامپ می شود

34 جرم جنایی ترامپ بدون مجازات؛ وقتی عدالت قربانی سیاست می‌شود

زندانیان برای مهار آتش اعزام شدند/ مکزیک به کمک آمد

ترامپ در روز اول کاری خود صد فرمان صادر می کند

درماندگی آمریکایی‌ها در مقابله با حادثه آتش‌ سوزی

سرمقاله شرق/ تأملی بر همایش وفاق ملی

سرمقاله جوان/ چهارچوب‌بندی معنایی انگاره مذاکره- ایجاد گشایش

نماینده مجلس ترکیه بعد از دست بوسی اردوغان 200 لیر پول تو جیبی گرفت!

قیمت طلا | قیمت دلار | قیمت دینار | قیمت مثقال طلا امروز یکشنبه 23 دی ماه 1403

همکاری مشترک میان ایران و عراق در حوزه مبارزه با مواد مخدر

تکمیل خط انتقال آب دریا در رشد اقتصادی فارس بسیار موثر است

بورس در هیجان یا نوسان تکنیکال

تغییر نحوه عرضه محصولات بورس کالا در هفته جاری

دولت با افزایش قیمت دلار به دنبال پرداخت حقوق و عیدی کارمندان و بازنشستگان است؟

پیشنهادات و‌ نگرانی‌های یک اتحادیه دانشجویی درباره بودجه

کشف 15 میلیاردی انواع کالای قاچاق در جنوب تهران

اتحاد بلاکچین، اینترنت اشیاء و هوش مصنوعی برای دگرگون کردن اقتصاد جهانی

آمادگی ژاپن برای همکاری مشترک با مشهد حوزه پسماند و محیط زیست

اعلام آمادگی ژاپن برای همکاری با مشهد در حوزه محیط زیست

عملکرد لژیونرها در نیم‌فصل اول/ناکام در اروپا،درخشان در آسیا

عملکرد لژیونرها در نیم‌فصل اول/ ناکام در اروپا،درخشان در آسیا

گفت‌وگوهای ایران و اروپا به دور سوم رسید

آغاز به کار نشست ریاض درباره وضعیت سوریه

آمادگی اهواز برای سرمایه‌گذاری چینی‌ها در حوزه پسماند و حمل‌ونقل

آمادگی ایران برای بازگشت ترامپ/ وقتی چین به هراس افتاد؛ پشت پرده چراغ سبز پکن به درخواست مهم تهران

توسعه روابط چین و اهواز باید در زمینه بزرگ‌تر انجام شود

اعلام زمان دور سوم گفت‌وگوهای ایران و اروپا

ایران برای بازگشت ترامپ آماده می شود

قاهره: امنیت دریای سرخ مربوط به کشورهای ساحلی آن است

افغانستان بزرگترین واردکننده آرد روسیه

بازار نفت در سال 2025 متعادل خواهد بود

درخواست فرستاده ترامپ در یک رویداد ضدایرانی | جهان فشار حداکثری بر ایران را بازگرداند

فرستاده ترامپ در امورخاورمیانه با نتانیاهو دیدار می‌کند

روسیه: تحریم‌های جدید آمریکا بی‌پاسخ نخواهد ماند

افزایش تلفات آتش‌سوزی‌های گسترده کالیفرنیا به 16 نفر/ آمریکا در اوج بحران مدیریت

گفت‌وگوهای ایران و اروپا به دور سوم رسید | با آمریکا گفت‌وگویی نداریم | اینها گفت‌وگوست و مذاکره نیست

توصیه نخست وزیر پیشین کانادا به ترامپ: طرز فکرت را تغییر بده!

تمام راهبرد‌های ایالات متحده در سال‌های پس از انقلاب علیه جمهوری اسلامی شکست خورده است

افزایش قیمت جهانی نفت با تحریم های تازه علیه روسیه| آیا صنعت نفت ایران نیز تحریم خواهد شد؟

توصیه صریح نخست‌وزیر سابق کانادا به ترامپ

سوئیس آماده میزبانی از پوتین و ترامپ

فرصت طلبی سیاسی مجدد ترامپ از آتش‌سوزی لس‌آنجلس

افزایش قربانیان آتش سوزی لس آنجلس به 16 نفر/ اعزام زندانیان برای مهار آتش! / مکزیک به کمک آمد

نیروهای مسلح یمن با مقابله با تجاوزات آمریکا و انگلیس، قاطعانه در کنار فلسطین ایستاده‌اند