لغو انتخابات زودهنگام در عراق؛ دولت السودانی به کار خود ادامه میدهد
عراق
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - در پی تحولات امنیتی و سیاسی اخیر در منطقه، دولت نخستوزیر عراق، محمد شیاع السودانی، از عقبنشینی از برگزاری انتخابات زودهنگام خبر داد و اعلام کرد که دوره قانونی دولت وی تا پایان سال جاری تکمیل خواهد شد.
گروه بینالملل به نقل از العربی الجدید؛ طرح برگزاری انتخابات زودهنگام در عراق که دولت نخستوزیر محمد شیاع السودانی در پایان سال 2022 به آن تعهد داده بود، به دلیل تحولات امنیتی و سیاسی ناپایدار در منطقه و تأثیر آن بر وضعیت داخلی کشور، متوقف شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این طرح که بهعنوان بخشی از برنامه کلی دولت السودانی، با توافق نیروهای سیاسی عراق تنظیم شده بود، اکنون به عقب افتاده است.دولت السودانی که در اکتبر 2022 موفق به کسب اعتماد پارلمان شد، برنامهای شامل مبارزه با فساد و تسلط بر سلاحهای غیررسمی داشت که یکی از بندهای مهم آن، برگزاری انتخابات زودهنگام بود.
درخواست اولیه برای این انتخابات از سوی «تیار صدری» به رهبری مقتدی صدر، مطرح شده بود که پیش از کنار کشیدن صدر از سیاست (آگوست 2022) در چارچوب توافقات با دیگر نیروهای سیاسی، طرح برگزاری انتخابات را ارائه کرده بود.رحیم العبودی، عضو ائتلاف «چارچوب هماهنگی» در گفتوگو با «العربی الجدید»، اعلام کرد که مسئله انتخابات زودهنگام «فراموش شده است» و تأکید کرد که جهتگیری دولت السودانی ادامه دوره قانونی آن تا پایان سال جاری خواهد بود. العبودی توضیح داد که «ایده برگزاری انتخابات زودهنگام پس از تحولات امنیتی و سیاسی اخیر، بهویژه در سوریه، عملاً کنار گذاشته شده است»، و اشاره کرد که این تغییرات بر وضعیت داخلی عراق تأثیر گذاشته و فضای ناپایداری را بهوجود آورده است که برگزاری انتخابات در آن زمان مناسب نخواهد بود.
ادامه دوره قانونی دولت السودانی عبودی افزود که دولت السودانی به کار خود ادامه خواهد داد تا موعد انتخابات طبق تاریخ قانونی خود در پایان سال جاری فرا برسد. تاریخ دقیق انتخابات در ماههای آینده با مشورت میان نیروهای سیاسی، دولت و کمیسیون انتخابات تعیین خواهد شد. او همچنین اشاره کرد که تمدید فعالیت شورای کمیسیون انتخابات توسط شورای عالی قضائی، هرگونه تلاش برای تعویق انتخابات را خنثی کرده است.نوری المالکی، نخستوزیر پیشین و رئیس ائتلاف «دولت قانون»، پیش از پایان سال گذشته خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام در نیمهسال جاری بود، اما این درخواست بهویژه پس از بروز اختلافات سیاسی میان نیروهای حاکم در «چارچوب هماهنگی» در پی مسائل جاسوسی.در آن زمان واکنش سیاسی چندانی به همراه نداشت.
لغو انتخابات زودهنگام: تأثیر تحولات منطقهای و عدم آمادگی کمیسیون انتخابات یک مقام عراقی برجسته در دولت السودانی در گفتوگو با «العربی الجدید»، اعلام کرد که دولت در حال ادامه دوره کامل قانونی خود تا پایان سال جاری است. او گفت که ابتدا تمایل به برگزاری انتخابات در ژوئن سال جاری وجود داشت، اما توافق بر لغو این طرح و حفظ تاریخ قانونی پایان سال جاری صورت گرفته است. این تغییرات عمدتاً به دلیل تحولات منطقهای و عدم آمادگی کمیسیون انتخابات برای برگزاری انتخابات بهموقع بوده است.نهال الشمری، نماینده ائتلاف عزم، در همین زمینه به «العربی الجدید» گفت که طرح برگزاری انتخابات زودهنگام از ابتدا بینتیجه بوده است. او همچنین بیان کرد که تمامی طرفهای سیاسی، حتی کسانی که مخالف دولت السودانی بودند، اکنون به ضرورت ادامه کار دولت و حمایت از آن بدون برگزاری انتخابات زودهنگام پی بردهاند.
توافق بر تاریخ انتخابات نهایی در پایان سال شمری افزود که «اتفاق نظر سیاسی در این زمینه وجود دارد که انتخابات مجلس نمایندگان باید قبل از پایان سال جاری و با فاصله یک یا دو ماه برگزار شود». اکنون دولت، کمیسیون انتخابات و پارلمان در حال انجام کارهای فنی و قانونی برای تنظیم مراحل برگزاری انتخابات هستند و هیچ صحبتی از برگزاری انتخابات زودهنگام وجود ندارد.
دولت السودانی: عملکرد و تقسیمات سیاسی دولت محمد شیاع السودانی که در اکتبر 2022 با حمایت ائتلاف «اداره کشور» تشکیل شد، متعهد به اصول «ارزیابی» است که در برنامه خود گنجانده شده است. طبق این اصول، عملکرد وزرا طی شش ماه ارزیابی میشود. یکی از مهمترین اقدامات انجامشده توسط دولت، تغییر استاندار استان القادسیه بود، اقدامی که با وجود اینکه استاندار جدید از حزب استاندار پیشین بود، سوالاتی را در میان فعالان بهوجود آورد. دولت السودانی از 23 وزارتخانه تشکیل شده است که بین احزاب سیاسی سنی، شیعه، کردی و اقلیتها تقسیم شده است، و این تقسیمات بر اساس سیستم « سهمبندی انتخاباتی» انجام میشود که ناظران آن را «توافقی» توصیف کردهاند.
با توجه به تحولات اخیر در منطقه و شرایط داخلی عراق، دولت السودانی تصمیم به تکمیل دوره قانونی خود گرفته و انتخابات پارلمانی بهطور جدی به تأخیر افتاده است. این تغییرات در شرایط امنیتی و سیاسی خاص عراق بهویژه با در نظر گرفتن تحولات منطقهای از جمله در سوریه، تأثیر زیادی بر تصمیمات سیاسی کشور گذاشته است.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1324819/