ایرانیان جهان

آخرين مطالب

از مذاکره به گفت‌وگو؛ تلاش برای زنده کردن «رابطه مرده» با اروپـا؟ اروپا

از مذاکره به گفت‌وگو؛ تلاش برای زنده کردن «رابطه مرده» با اروپـا؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دور جدید گفت‌وگوهای ایران و اروپا، دوشنبه و سه شنبه در ژنو برگزار می شود.اما گفته شده آنچه در پیش است گفت‌وگو است نه مذاکره. چرایی آن به وضعیت موجود در رابطه ایران و اروپا مرتبط است که هنوز بستر برای مذاکره فراهم نیست.
دور جدید گفت‌وگوهای ایران و اروپا، دوشنبه و سه شنبه در ژنو برگزار می شود. شهری که بارها میزبان مذاکراتی برای ارتقای دیپلماسی در کشورهای مختلف بوده‌است و ایران نیز در آذرماه 1392 به توافقی موقت که بسترساز برجام شد در ژنو دست یافت.
اما تحولات سریع، جهان امروز را با یک دهه پیش بسیار متفاوت کرده‌است. از برجام به‌عنوان توافقی که در سال 94 به دست آمد، در واقع تنها پوسته‌ای مانده‌است و حتی ترکیب اعضای 1+5 را به سختی می‌توان دور یک میز نشاند. به واسطه جنگ با اوکراین، اروپا با روسیه در چنان موضعی قرار گرفته که بعید است در کنار هم نشستن آن اعضا بتواند کمکی به ایران کند.امریکا اساسا در برجام نیست که بتواند به مذاکرات بپیوندد اگر چه راه حل نهایی با حضور این کشور دست‌یافتنی‌تر به نظر می‌رسد.
از همین رو است که مقامات وزارت خارجه ایران تاکیددارند آنچه قرار است این هفته با شرکای اروپایی انجام گیرد، گفت‌وگو است و مذاکره نیست.
اما چرا گفت‌وگو آری و مذاکره نه؟ چرایی آن به وضعیت موجود در رابطه ایران و اروپا مرتبط است که هنوز بستر برای مذاکره فراهم نیست.
علاوه بر آن‌چه در مورد وضعیت پرونده هسته‌ای ایران و برجام در بالا گفته شد، وضعیت فعلی در حوزه‌های دیگر نیز چندان دلگرم‌کننده نیست. ایران و اروپا، علیرغم داشتن حوزه‌های مشترک علاقه و منافع، رابطه پر افت و خیزی در سال‌های اخیر تجربه کرده‌اند. همین مسائل موجب شده که گفت‌وگوهای ایران و اتحادیه اروپا، جذب پروژه‌های همکاری علمی و دانشگاهی، محیط زیستی و ... و حتی امری مانند بازگشایی سفارت اتحادیه اروپا در ایران به گذر ایام سپرده‌شود. 
در حالی‌که اولین دورهای گفت‌وگو بین ایران و اتحادیه اروپا {به شمول سه کشور انگلیس، فرانسه وآلمان} دارای اهداف بلندمدتی در زمینه همکاری بود. به ویژه آن که احیای رابطه در دولت سیدمحمد خاتمی بعد از حضیض ارتباطی ایران و اروپا در دوران بعد از انقلاب، جنگ و بعد از اتفاقاتی بود که به خودسرها نسبت داده‌می‌شد. البته همه چراغ‌های روشن شده در دولت خاتمی با روی کار آمدن محمود احمدی نژاد خاموش شد و رابطه ایران و اروپا به نقطه صفر بازگشت. 
تلاش‌های اعضای دولت اعتدال و تیم حسن روحانی در حوزه دیپلماسی یک‌بار دیگر فرازی را در رابطه ایجاد کرد که میوه‌اش را در ترافیک سفرهای دیپلماتیک بعد از برجام می‌شد چید. این‌بار خروج امریکا از برجام، خزان زود هنگام برای میوه دیپلماسی ایران و اروپا بود. 
فرصت سه ساله دولت رییسی نیز نتوانست گرهی از وضعیت رابطه باز کند که حتی به گره‌های آن افزود. از یک سو کمیسیون مشترک برجام نتوانست از فرصتی که در اختیار داشت برای احیای توافق یا جایگزین کردن آن استفاده‌ کند و در دیگر سو، اتهام همکاری ایران با روسیه در جنگ اوکراین، اروپا را بیش از پیش از ایران دور کرد. به ویژه آن‌که ایران نتوانست به این اتهامات با قدرت دیپلماسی پاسخ متقاعدکننده‌ای بدهد. 
می‌توان گفت دولت چهاردهم با توجه به ضرب‌الاجل‌های دیپلماتیکی که داشته و دارد فرصت بسیار کمی برای احیای دیپلماسی در دست دارد. از همین رو می‌توان خرده گرفت که چرا مذاکرات با اروپا اینقدر دیر آغاز شده است؟ 
رابطه ایران با اروپا در حد صفر و زیر صفر بهرام قاسمی سفیر پیشین ایران در فرانسه پیش از آغاز به کار دولت چهاردهم در گفت‌وگو با خبرآنلاین تصریح داشت: «رابطه ما با اروپا نسبت به گذشته و حتی نسبت به وضعیت بعد انقلاب هیچ‌گاه به سردی و تعطیل بودن امروز نبوده حتی نسبت به دوره میکونوس. رابطه ایران با اروپا در حد صفر و زیر صفر و به تعبیری یک رابطه مرده است.»
تیم جدید وزارت خارجه حدودا از شهریور ماه مستقر شده‌اند اما اولین دور گفت‌وگوها را در 9 آذرماه انجام دادند که به دلیل تعطیلات کریسمس نشست دوم به تاریخ 24 و 25 دی‌ماه موکول شد. 
این نشست‌ها قرار است به بررسی «آخرین تحولات دوجانبه، مسائل منطقه‌ای، برنامه هسته‌ای ایران و رفع تحریم‌ها اختصاص داشته‌باشد.» مسایلی که هر کدامشان نیازمند یکسری گفت‌وگوهای مفصل است. 
واقعیت ماجرا این است که وقتی سطح تنش ها و تنوع مسائل اینقدر بالاست، تنها راه دستیابی به نقطه ای نزدیک برای آغاز گفت‌وگوهای جدی و بنیادین و نهایتا مذاکره، از راه همین گفت‌وگوهای چند جانبه می‌گذرد. اگرچه از برجام پوسته نازکی باقی‌مانده‌است اما همان پوسته نازک برای ایران یعنی بودن در نقطه‌ای بالای صفر است. نقطه‌ای که اگرچه امید چندانی به آن نمی‌توان داشت اما دستکم از نقطه صفر بهتر است. 
ایران با همراه‌کردن سه کشور اروپایی و نگه‌داشتن آن‌ها پای میز مذاکره می‌تواند از مسیر فعال شدن مکانیسم ماشه تا جای ممکن پیشگیری کند. اگرچه غیرواقع‌بینانه است که این گفت‌وگوها زمان زیادی ادامه پیدا کند چون با تحریم‌ها نمی‌توان منظر اقتصادی برای آن متصور بود، در دیگر سو روی کار آمدن دونالد ترامپ نیز می‌تواند این مسیر را متحول کند.
ماه‌های پیش‌رو آبستن حوادث مهمی برای سیاست خارجی کشور است که اگر شرایط داخلی و تنگناهای اقتصادی به درستی فهمیده شود می‌توان مسیر حوادث را به سمت منافع مردم پیش برد یا به سمت ضرر بیشتر مردم از سیاست خارجی تمام کرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1325513/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رکوردشکنی بی سابقه عرب هلث در گسترش همکاری‌های بین‌المللی

5 شهر توریستی که در تور ژاپن نباید از دست داد

بانکداری محور گفتگوی سفیر ایران و رئیس بانک مرکزی افغانستان

توصیه بولتون به سران خارجی درباره نحوه تعامل با ترامپ

ما بر مواضع اصولی‌ خود ایستاده‌ایم

ترافیک دیپلماتیک در ریاض؛ بررسی اجلاس بین‌المللی آینده سوریه با یمزبانی عربستان

آیا درست است آتش‌سوزی لس‌آنجلس را با غزه مقایسه کنند؟/ خوشحالی از غم دیگران رسم جوانمردی نیست

دیپلمات آمریکایی: «آنچه در غزه رخ می‌دهد، بدون تسلیحات آمریکا ممکن نبود»+فیلم

متفکر آمریکایی: چه کسی در جنگ اوکراین مقصر است؟

گزینه‌های مطرح برای نخست وزیری لبنان چه کسانی هستند؟

بیت حانون منطقه‌ای مرگبار با دوربین های فراوان و کوچه های مین‌گذاری شده

جولان گرانی در بازار لبنیات؛ 2 بار افزایش قیمت در 3 ماه

11 درصد از طلای جهان در دست زنان هندی است؟

قیمت دینار عراق 24 دی 1403

جشن میلاد امیرالمومنین حضرت علی (ع) در سازمان اموال و املاک کوثر برگزار شد

چه کسی هند را متحول کرد؟ | مرگ معمار بزرگ

تشکیل تعاونی‌های تأمین نیاز؛ کلید توسعه پایدار کسب و کارهای شهری و روستایی

توصیه اقتصاددان معروف به پزشکیان؛ دکان کاسبان وضع موجود را تعطیل کنید

فلاکت در سایه نفت؛ خوزستان در جمع صدرنشینان+ اینفوگرافیک

پراید یا تیبا: انتخاب بین اقتصادی‌ترین خودروهای بازار ایران

تجدید پیمان برای دستیابی به چشم انداز ترسیمی

قیمت آیفون امروز دوشنبه 24 دی 1403

آیا لایحه تجارت مانع سند هفتم توسعه خواهد شد؟

کامیون حامل 3200 لیتر سوخت قاچاق در خراسان‌جنوبی توقیف شد

مانع تراشی در آستانه مذاکرات

چین به پورشه پشت کرد/ کاهش 28 درصدی فروش

زیرساخت های مسافری در مسیر ریلی هرات-خواف آماده بهره برداری است

خبر مهم وزارت خارجه درباره مذاکره ایران با امریکا

اعلام منشأ حریق مرگبار لس‌آنجلس؛ افزایش قربانیان به 24 نفر؛ برآورد خسارت 275 میلیارد دلاری؛ خسارت اعلام «شرایط خطرناک ویژه»

نیمی از جمعیت گرینلند از پیوستن به آمریکا استقبال می‌کنند

اعلام منشأ حریق مرگبار لس‌آنجلس؛ افزایش قربانیان به 24 نفر؛ برآورد خسارت 275 میلیارد دلاری؛ اعلام «شرایط خطرناک ویژه»

بقائی: مذاکره چیزی نیست که برای آن التماس کنیم/ بازداشت «عابدینی» گروگان‎گیری از سوی آمریکا بود

سخنگوی وزارت امور خارجه: برای مذاکره با آمریکا التماس نمی‌کنیم / عراقچی به نیویورک می‌رود

افزایش قیمت نفت برنت و وست تگزاس / تحریم‌های جدید آمریکا علیه نفت روسیه و تاثیر آن بر بازا

محمد عابدینی کیست؟

« ایلان ماسک» نخست وزیر انگلیس را به مداخله در انتخابات آمریکا متهم کرد

آمریکا توان مهار آتش‌سوزی را ندارد/ کشورها باید ورود کنند

سفر رئیس‌جمهور به تاجیکستان و روسیه، گام بلند دیپلماسی برای تحکیم روابط راهبردی

افزایش قیمت نفت برنت و وست تگزاس/تحریم‌های جدید آمریکا علیه نفت روسیه و تاثیر آن بر بازار

درخواست کمک مالی صلیب سرخ آمریکا از هلال احمر ایران

بی‌بی‌سی آتش‌سوزی آمریکا را صورتی می‌بیند و ایران را سیاه

کلاف سردرگم تبادل زندانیان میان آمریکا و طالبان

واکنش ژیلا صادقی (مجری دارای شهروندی آمریکا) به آتش سوزی لس آنجلس جنجالی شد + عکس

پیشنهاد وزیر دفاع آمریکا برای افزایش بودجه نظامی ایالات متحده تا یک تریلیون دلار

ما بر مواضع اصولی‌مان ایستاده‌ایم

سرمقاله وطن امروز/ وفاق با خودشان!

زلنسکی: آماده‌ایم به لس‌آنجلس آتش‌نشان اعزام کنیم!

پسکوف: هیچ پیش‌شرطی برای مذاکرات اوکراین وجود ندارد

برنا: آرامش به بازار روغن بازگشت

جلب اعتماد سرمایه گذار بورسی در سایه شفافیت