ایرانیان جهان

آخرين مطالب

مشارکت راهبردی ارمنستان و آمریکا؛ تکرار تجربۀ تلخ گرجستان؟ ایالات متحده آمریکا

مشارکت راهبردی ارمنستان و آمریکا؛ تکرار تجربۀ تلخ گرجستان؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - امضای «منشور مشارکت راهبردی» بین آمریکا و ارمنستان با استقبال ایروان و نگرانی ایران و روسیه مواجه شده است. کارشناسان با اشاره به شکست مشارکت راهبردی آمریکا و گرجستان، درباره پیامدهای منفی این منشور برای ارمنستان و منطقه هشدار می‌دهند.
به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو، رسانه‌های ارمنستان با اشاره به امضای «منشور مشارکت راهبردی» بین آمریکا و ارمنستان، به شدت هیجان‌زده شده و با اشتیاق بخش‌هایی از اظهارات آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا را نقل می‌کنند.
بلینکن از تشکیل «کمیسیون مشارکت راهبردی» برای تقویت روابط در زمینه‌های مختلف، از دفاع گرفته تا اقتصاد و دموکراسی، خبر داده است.
وی همچنین گفته است که «آمریکا با ارمنستان در زمینه امنیت و دفاع همکاری و از تلاش‌های این کشور برای تثبیت استقلال و حاکمیت بر سرزمین خود حمایت می‌کند».
به گفته بلینکن، «ما در حال تبدیل شدن به شرکای قوی‌تر هستیم و این موضوع نه‌تنها به نفع دو کشور، بلکه به نفع کل منطقه و فراتر از آن است.»
بلینکن همچنین از اعزام گروهی از متخصصان به ارمنستان برای «ارائه کمک‌های کارشناسی در زمینه تقویت امنیت مرزها» خبر داده و اعلام کرد که مذاکراتی در زمینه همکاری هسته‌ای غیرنظامی انجام خواهد شد.
همچنین، قرار است ایروان به ائتلاف بین‌المللی به رهبری آمریکا برای مبارزه با داعش بپیوندد. بلینکن همچنین از ادامه همکاری در زمینه امنیت برای تقویت «توانایی‌های صلح بانی»، از جمله برگزاری رزمایش مشترک Eagle Partner خبر داده است.
مشارکت راهبردی ارمنستان و آمریکا: واکنش‌ها و پیامدهای احتمالی
آرارات میرزویان، وزیر امور خارجه ارمنستان، با ابراز رضایت از امضای «منشور مشارکت راهبردی» بین آمریکا و ارمنستان، گفته که این منشور «اساس محکمی را برای همکاری بلندپروازانه‌تر بین دو کشور ایجاد می‌کند».
به گفته وی، این موضوع به معنای «گسترش همکاری در زمینه دفاع و امنیت»، تقویت «روابط اقتصادی و انرژی» و غیره است. وی همچنین با تکرار مواضع بلینکن، ابراز امیدواری کرده است که «مشارکت ما با دولت جدید آمریکا ادامه یابد».
اما اینکه چرا میرزویان در این زمینه ابراز امیدواری و نه اطمینان کرده است، احتمالاً نیازی به توضیح ندارد. در هر صورت، همان‌طور که تحلیلگران به آن اشاره کرده‌اند، ابراز علاقه‌های مکرر دولت بایدن به ایروان در نهایت به این «مشارکت راهبردی» ختم شد؛ اما واکنش کشورهایی مانند ایران و روسیه به این موضوع چه خواهد بود؟
لازم به یادآوری است که مقامات روسیه و سازمان پیمان امنیت جمعی در آستانه امضای این منشور، ضمن تأکید بر «حق حاکمیتی ارمنستان برای توسعه روابط با همه کشورها»، بر «اهمیت همکاری در چارچوب اتحادیه اقتصادی اوراسیا»، «حل مشکلات با کشورهای همسایه بدون درخواست کمک از اتحادیه اروپا و آمریکا» و «رعایت اصل امنیت برابر و غیرقابل تجزیه» که به معنای «عدم ایجاد تهدید امنیتی برای سایر کشورها و سازمان‌های بین‌المللی» است، نیز تأکید کرده‌اند.
در این زمینه، برخی از کارشناسان ارمنی پیش از امضای این منشور سعی کردند اطمینان دهند که «آمریکا هیچ‌گونه تضمین امنیتی و کمک نظامی به ارمنستان ارائه نخواهد کرد و همچنین به عنوان کمک، سلاح و مهمات به این کشور نخواهد فروخت» و این سند شامل «استقرار پایگاه نظامی یا نمایندگان نظامی آمریکا در ارمنستان» نخواهد بود.
از سوی دیگر، یک روز پیش، گئورگ پاپویان، وزیر اقتصاد ارمنستان، اعلام کرد که «ارمنستان به فکر جایگزین کردن اتحادیه اقتصادی اوراسیا با چیز دیگری نیست» و تنها «به دنبال تنوع بخشیدن به شرکای تجاری خود است».
وی در ادامه با زبانی پیچیده به سبک نیکول پاشینیان گفت: «ما می‌خواهیم مستقل باشیم و استقلال به معنای وابستگی به همه و نه فقط به یک نهاد است و همه نیز تا حدودی به شما وابسته باشند.»
در همین حال، در 9 ژانویه، علی‌اکبر احمدیان، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، در دیدار با نخست‌وزیر ارمنستان تأکید کرد: «حضور نیروهای فرامنطقه‌ای و بیگانه بر پیچیده‌تر شدن معادلات سیاسی و امنیتی منطقه می‌افزاید و کمکی به حل مسائل نخواهد کرد و ایجاد صلح و ثبات تنها با کمک و همکاری کشورهای منطقه امکان‌پذیر است.»
به نظر می‌رسد که مشارکت راهبردی ارمنستان و آمریکا با واکنش‌های متفاوتی از سوی کشورهای منطقه و همچنین با نگرانی‌هایی در مورد پیامدهای آن برای امنیت و ثبات منطقه مواجه شده است.
مشارکت راهبردی ارمنستان و آمریکا: تکرار سناریوی شکست‌خورده گرجستان؟
رسانه‌های ارمنستان با هیجان از «مشارکت راهبردی» با آمریکا استقبال می‌کنند، اما برخی از صداها در این کشور به امضای سندی مشابه توسط آمریکا و گرجستان در سال 2009 اشاره می‌کنند که در نهایت به شکست انجامید.
در متن سند امضا شده بین آمریکا و گرجستان نیز برنامه‌هایی برای «همکاری در زمینه‌های دفاع و امنیت با هدف کمک به صلح و ثبات» مطرح شده بود.
همچنین، «همکاری و مشارکت بین آمریکا و گرجستان در زمینه‌های دفاع و امنیت» برای هر دو کشور و همچنین برای منطقه مفید دانسته شده بود. علاوه بر این، در سال 2016، این دو کشور تفاهم‌نامه‌ای را برای «گسترش همکاری در زمینه دفاع و امنیت» امضا کردند. سه سال بعد، گرجستان و آمریکا توافقنامه چارچوبی برای همکاری در زمینه امنیت به مدت سه سال امضا کردند که در سال 2022 به مدت 10 سال تمدید شد.
اما در سال 2024، جنبش اجتماعی «قدرت مردم» در گرجستان اعلام کرد که این «مشارکت راهبردی تنها حرف و هیچ اقدامی در پی نداشته است» و «90 درصد از کمک‌های آمریکا از طریق سازمان‌های غیردولتی جعلی» به احزاب و سازمان‌هایی منتقل می‌شود که «در تلاش برای ایجاد دوقطبی، تخریب نهادهای دولتی، احیای نفوذ خارجی و گسترش ایدئولوژی لیبرال در گرجستان هستند».
در اواسط سال 2024، آمریکا به دلیل تصویب قانون «شفافیت نفوذ خارجی» در گرجستان، روابط خود را با این کشور مورد بازنگری قرار داد و سپس اعلام کرد که کمک 95 میلیون دلاری خود به دولت گرجستان را متوقف خواهد کرد و در پایان سال، وزارت امور خارجه آمریکا از تعلیق «مشارکت راهبردی با گرجستان» خبر داد.
به نظر می‌رسد که مشارکت راهبردی ارمنستان و آمریکا نیز مانند مورد گرجستان، به شکست خواهد انجامید و باعث افزایش تنش و بی‌ثباتی در منطقه خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1327970/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روسیه برنامه‌هایی برای اقدام‌های تروریستی علیه خطوط هوایی جهانی دارد

انقلاب انرژی خورشیدی | چین نیروگاه خورشیدی را به فضا می‌برد

دبی از ساخت برج 17 طبقه ویژه ارزهای دیجیتال خبر داد!

چین چهار شرکت آمریکایی را در لیست سیاه قرار داد

«ترامپ» سلاح‌های بیشتری به تایوان می‌فرستد

ویدیو/ آغاز به کار اولین قطار مسافربری فیبر کربنی جهان در چین

انحصارطلبی آمریکا در عرصه هوش مصنوعی ادامه دارد | ممنوعیت صادرات فناوری‌ها به روسیه، چین، ایران و کره شمالی

چین، روسیه و ایران از فناوری‌های پیشرفته ایالات متحده محروم می‌شوند + جزئیات قوانین جدید

رئیس مجلس شورای اسلامی فردا به اتیوپی سفر می کند

نهادهای بین‌المللی روی پروژه‌های توسعه‌ای در افغانستان تمرکز کنند

انفجار در یک پاسگاه انتظامی در مزار شریف افغانستان

استفاده ابزاری واشنگتن از ایروان علیه تهران و مسکو

تلاش دونالد ترامپ بر دو قطبی کردن سیاسیون ایران است / ایران باید با هوشمندی مذاکرات را پیش ببرد

به هر اقدامی واکنش نشان خواهیم داد

سلیمی‌نمین: مواضع دوگانه و ادبیات تند کوچک‌زاده به بحران‌های کشور دامن می‌زند

ترامپ به چند دهه بی‌تفاوتی آمریکا در نیمکره غربی پایان خواهد داد

مهدی فضائلی: به ضرس قاطع می‌گوییم مذاکره با آمریکا تأمین‌کننده منافع ملی نیست!

بلینکن: در آستانه دست یابی به توافق آتش‌بس در غزه قرار داریم

وزیرخارجه آمریکا: در آستانه دستیابی به توافق درباره غزه هستیم

جنگ اوکراین؛ روسیه از آزادی «اوکرائینکا» خبر داد

بلینکن: در آستانه دستیابی به توافق درباره غزه هستیم

داستان دلارهای آمریکا برای افغانستان

تأکید نماینده ترامپ بر اهمیت عادی‌سازی روابط سعودی-اسرائیل

بلینکن: اسرائیل در حین توافق نیروهای خود را از غزه خارج می‌کند

بلینکن: اسرائیل در حین توافق نیرو‌های خود را از غزه خارج می‌کند

آمریکای «ترامپ» سلاح‌های بیشتری به تایوان می‌فرستد

پزشکیان: امیدوارم ریاست‌جمهوری ترامپ به صلح و نه جنگ منجر شود

آخرین خبر از آتش بس در غزه/ حماس پاسخ خود را به میانجی‌گران تسلیم کرد/ وزیر خارجه آمریکا: توافق آتش‌بس در غزه ممکن است تا ساعاتی دیگر محقق شود

قرارمان این نبود

ترامپ: در خاورمیانه برای آزادی گروگان‌ها توافق شده است

حماس و رژیم صهیونیستی برای آتش‌بس به توافق رسیدند

آمریکا، قطر و مصر توافق آتش‌بس در غزه را اعلام می‌کنند

روبیو: چین بزرگترین دشمن آمریکا است

شرکت ارز دیجیتال ترامپ 61 میلیون دلار اتریوم را جابجا کرد!

اردوغان سلطان می‌شود؟

با سقوط رژیم اسد اردوغان سلطان منطقه خواهد شد!؟

زمان برگزاری هفته علم و فناوری ایران و عراق

جنگنده های ترکیه سلیمانیه عراق را بمباران کردند

ترکیه منطقه «ماوت» سلیمانیه عراق را بمباران کرد

جرئیات سقوط هواپیمای فراجا در رشت

عارف مصوبه خروج موقت 151 اثر فرهنگی تاریخی را ابلاغ کرد

فرصت‌های جدید همکاری اقتصادی و تجاری ایران و صربستان

ژاپن جنگنده نسل ششم می‌سازد | مشخصات و تصاویر

واکنش وزیر بهداشت به ویروس شایع‌ در چین: ویروسش 40 ساله است و جدید نیست | فیلم

چین:‌ به دنبال شرکت در رقابت بر سر تسلیحات هسته‌ای نیستیم

شتاب شرکت‌های آمریکایی برای واردات کالا‌های چینی در پی تهدید‌های تعرفه‌ای ترامپ

قالیباف فردا به آفریقا می رود/ برنامه سفر رئیس مجلس به اتیوپی چیست؟

اجرای رویدادهای قرآنی و هنری ایران و افغانستان در هرات

جنجال برسر معامله فولاد ژاپن و آمریکا بالا گرفت

تصاویری از شناسایی زیردریایی آمریکا توسط پهپاد ارتش | ویدئو