ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ دوایر شوم افزایش مهاجرت خواندنی ها

سرمقاله دنیای اقتصاد/ دوایر شوم افزایش مهاجرت
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد / «دوایر شوم افزایش مهاجرت» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم علینقی مشایخی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
مهاجرت جوانان، متخصصان و دانش‌‌‌آموختگان دانشگاهی به یکی از مسائل و دغدغه‌‌‌های افرادی که دلسوز ایران هستند تبدیل شده است. چند دایره شوم به صورت دوایر علت و معلولی مثبت فعالند که به مهاجرت دامن می‌‌‌زنند و آن را به توفان مهاجرت تبدیل می‌کنند.
یک دسته از عوامل موثر بر مهاجرت، شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در جامعه‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند. در حوزه اقتصادی، عواملی نظیر بیکاری، تورم و عدم‌کفایت حقوق‌‌‌ها برای تامین زندگی مناسب دانش‌‌‌آموختگان مهاجرت را به دو صورت تشویق می‌کند: یکی آنکه تحمل شرایط موجود دشوار و موجب مهاجرت می‌شود؛ دوم آنکه با ادامه مسائل اقتصادی امید به اصلاح شرایط نیز بسیار ضعیف می‌شود و ناامیدی نسبت به آینده، مهاجرت نیروهای متخصص و دانش‌‌‌آموختگان را بیشتر می‌کند. در حوزه اجتماعی تبعیض در پذیرش دانشگاه‌‌‌ها و گرفتن شغل به نفع گروه‌‌‌های خاص موجب نارضایتی و ناامیدی افراد می‌شود.

به علاوه، تحمیل سبک زندگی یا نوع پوشش خاص به جوانان، فشار بر آنها را زیاد می‌کند و در نتیجه به علت ناامیدی و احساس فشارهای اجتماعی مهاجرت زیاد می‌شود. در حوزه سیاسی بسته بودن راه‌‌‌های مشارکت در فرآیندهای سیاسی نظیر انتخاب شدن و انتخاب کردن برای مسوولیت‌‌‌های سیاسی، نسبت به شرایط جامعه بی‌‌‌تفاوتی به‌وجود می‌‌‌آورد و اتصال و چسبندگی افراد به جامعه را کاهش می‌دهد و آنها را آماده مهاجرت می‌کند. با مهاجرت افراد نخبه، متخصص و دانش‌‌‌‌‌‌آموخته بر اثر عوامل مزبور متوسط کیفیت نیروهایی که در ایران می‌‌‌مانند، کاهش پیدا می‌کند و میدان برای به عهده گرفتن نقش‌‌‌های مهم در تصمیم‌‌‌سازی و تصمیم‌گیری در راستای مدیریت سازمان‌های دولتی و خصوصی برای نیروهای با کیفیت پایین‌‌‌تر باز می‌شود. باز شدن میدان برای نیروهای با کیفیت کمتر از یک‌طرف و گزینش‌‌‌های عقیدتی و مبتنی بر وابستگی‌‌‌های سیاسی و فامیلی، از طرف دیگر کیفیت نیروی انسانی فعال در تصمیم‌‌‌سازی و تصمیم‌گیری و اجرایی را کم می‌کند. کاهش کیفیت نیروها، کیفیت تصمیم‌‌‌ها و اجرا را در حوزه‌‌‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کاهش می‌دهد. در نتیجه، وضعیت کشور در حوزه‌‌‌های مزبور بدتر می‌شود و مهاجرت‌‌‌ را تشدید می‌کند و یک سیکل شوم شکل می‌گیرد. به‌علاوه، حضور نیروهای با کیفیت پایین در تصمیم‌‌‌سازی و تصمیم‌گیری منظومه فکری حاکمیت را در جهت اعمال گزینش و تبعیض در انتخاب را مستدام و دایره شوم بالا را تقویت می‌کند. در این دایره شوم رفتن نیروهای کیفی از کشور، میدان برای نیروهای با کیفیت پایین‌‌‌تر باز می‌شود و اداره کشور به دست نیروهای با کیفیت پایین‌‌‌تر می‌‌‌افتد که وضع را بدتر و مهاجرت را تشدید می‌‌کند.
شدت گرفتن مهاجرت و افزایش مهاجران دو دایره شوم دیگر را نیز فعال می‌کند. یکی فشار غیرمستقیم از طرف گروه‌‌‌هایی که مهاجرت می‌کنند (peer pressure) بقیه افراد آن گروه‌‌‌ها را نیز متمایل به مهاجرت می‌کند. به‌عنوان مثال، وقتی دانشجویان خوب یک رشته تحصیلی یا متخصصان یک حوزه مثل پرستاران مهاجرت می‌کنند، بقیه افراد گروه، سایر دانشجویان یا پرستاران نیز احساس عقب‌‌‌ماندگی می‌‌کنند و به مهاجران می‌‌‌پیوندند و دایره شوم دیگری شکل می‌گیرد. مهاجرت بیشتر، سبب مهاجرت بیشتر می‌شود.
دایره شوم دیگری که با مهاجرت افراد فعال می‌شود این است که آنهایی که مهاجرت کرده‌‌‌اند، به دوستان و اقوام خود شرایط مهاجرت را اطلاع می‌دهند و راه را برای مهاجران بیشتر باز می‌کنند و مهاجرت‌‌‌های تازه اتفاق می‌‌‌افتد. مهاجرت‌‌‌های تازه تعداد مهاجران را افزایش می‌دهد و اطلاع‌‌‌رسانی بیشتر می‌شود؛ بنابراین در این دایره شوم نیز مهاجرت به مهاجرت بیشتر منجر می‌شود.
به‌علاوه وقتی نیروهای شایسته، اعم از دانشجویان دانشگاه‌‌‌های خوب کشور یا متخصصان زبده، مهاجرت می‌کنند و در دانشگاه‌‌‌ها و سازمان‌های متعدد عملکرد خوبی از خود نشان می‌دهند، دانشگاه‌‌‌ها و سازمان‌های مزبور خواهان پذیرش مهاجران بیشتری از مبدا ایشان خواهند شد و مهاجرت تشدید می‌شود.
بالاخره عامل دیگری که موجب رشد مهاجرت می‌شود، کیفیت وضعیت آموزش و پرورش کشور است و وقتی کیفیت نیروهایی که آموزش و پرورش کشور را از نظر محتوا و برنامه‌‌‌های آموزشی، استخدام و تامین نیروهای معلم با کیفیت و امکانات آموزشی کافی مدیریت می‌کنند، ضعیف باشند، آموزش و پرورش کشور ضعیف می‌شود.
افرادی که آموزش و پرورش ضعیف تربیت می‌کند از نظر توانایی‌‌‌های علمی، فکری و مهارت‌‌‌های عمومی ضعیف بوده و هویت ملی-مذهبی محکمی ندارند. ضعف آموزش و پرورش عامل دیگری است که افراد متخصص و شایسته‌‌‌ای را که بازار بین‌المللی به آنها نیاز دارد به خاطر دستیابی به آموزش بهتر برای فرزندانشان به فکر مهاجرت می‌‌‌اندازد و از نیروهای کیفی جامعه کم کرده و دوایر شوم بالا را تقویت می‌کند.
راه از کار انداختن دوایر شوم بالا، باز کردن میدان برای نیروهای شایسته موجود در ایران در اداره امور کشور در سطوح مختلف است. هنگام استخدام استادان و معلمان، استخدام کارشناسان، انتخاب مدیران و گزینش دانشجویان باید تاکید بر شایستگی‌‌‌های حرفه‌‌‌ای و تخصصی آنها باشد تا وابستگی‌‌‌های سیاسی و عقیدتی. با باز شدن میدان و به‌کارگیری نیروهای شایسته و درستکار، اولا کیفیت تصمیم‌گیری و اجرا در حوزه‌‌‌های مختلف بهبود پیدا می‌کند؛ ثانیا امید به بهبود شرایط و باز شدن امکانات خدمت و اثرگذاری مثبت در کشور افزایش یافته و مهاجرت کمتر می‌شود. چه‌بسا مهاجرت برعکس به داخل شروع شود؛ کمااینکه در اواخر دهه 70شمسی، نمونه‌‌‌هایی از مهاجرت برعکس دیده می‌‌‌شد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1331297/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

محبوب‌ترین مقصد سفر جهان در سال 2024

اتحادیه اروپا با رهبر تروریست‌ ها دیدار کرد!

گلایه جهانبخش: از لژیونر‌ها حمایت کنید

پاسخ جنجالی رانیری به تصمیم برای خداحافظی

آتش‌بس غزه و موج تظاهرات حامی فلسطین در پایتخت‌های اروپا

نایب قهرمانی سارا خادم الشریعه در شطرنج قهرمانی اروپا

مسدود شدن چند محور برف خیز روستایی در تفتان

ترامپ مکزیک را به چین نزدیک می‌کند؟

افزایش 84 درصدی تبادل تجاری میان ایران و افغانستان

تلاش اوپک برای ثبات عرضه و تقاضا / صعود قیمت نفت ادامه‌دار خواهد بود؟

خلاصه بازی اینتر میامی 2(3) – کلاب آمریکا 2(2)

بادیگارد ترامپ رئیس سرویس مخفی آمریکا خواهد شد

9 دستور اجرایی ترامپ در نخستین روز از دولت دومش

سرگردانی نفت روسیه پس از تحریم‌های آمریکا

عکس/ بعد از TIKTOK، کپ کات هم در آمریکا از دسترس خارج شد

واکنش محمود واعظی به آتش بس در غزه/ طرح صلح ابراهیم ابتر ماند

9 دستور اجرایی ترامپ

این 9 فرمان ترامپ در نخستین روز دولتش اجرا می شوند

«تیک‌تاک» رسماً برای 170 میلیون کاربر آمریکایی مسدود شد | ترامپ : تیک تاک را نجات می دهم

مراسم تحلیف ترامپ چگونه برگزار خواهد شد؟

9 دستور اجرایی ترامپ در نخستین روز از دولتش

توافقنامه همکاری بین ترکیه و شرکت فضایی آکسیوم اسپیس آمریکا

نوسانات قیمت نفت در آستانه بازگشت ترامپ به عرصه سیاست

هشدار فرانسه درباره پیامدهای سیاست تجاری ترامپ برای آمریکا

یمن، آمریکا و اسرائیل را هدف قرار داد

اولین اقدامات ترامپ در اولین روز بازگشت به قدرت

فرمان‌های جنجالی ترامپ برای مهاجرت، امنیت و تجارت در آغاز دولت

9 فرمان ترامپ در نخستین روز از دولت جدید آمریکا

شریعتمداری: اصلاح‌طلبان مسخره می‌کنند، اما  تنگه هرمز را باید ببندیم

فرمان 9ماده ای ترامپ در نخستین روز از دولت جدیدش

قیمت دلار چشم انتظار مذاکرات ایران و آمریکا

مسدود شدن «تیک‌تاک» در آمریکا

خبر مهم جبهه مقاومت/ حقارت آمریکا

اینفوگرافی/ چرا آمریکا به جنگ تیک تاک TikTok رفت؟

ترامپ بادیگارد شخصی‌اش را رئیس سرویس مخفی کرد

مدودف: بایدن «مرده متحرک» است/ عادی‌سازی روابط روسیه-آمریکا دهه‌ها طول می‌کشد

مدودف: بایدن مثال خوبی برای «مُرده متحرک» است

تیک‌تاک برای 170 میلیون آمریکایی مسدود شد+عکس

اپلیکیشن تیک تاک در آمریکا فیلتر شد

تیک‌تاک از گوگل‌پلی و اپ‌استور در آمریکا حذف شد

توقف فعالیت تیک تاک در آمریکا

سرمقاله کیهان/ کاش حاج قاسم بود، اگرچه هست و می‌بیند

بن‌گویر و وزرای حزبش استعفا کردند

منابع صهیونیستی: حماس فهرست اسرای اسرائیلی را تحویل داد

سفیر آمریکا: تمرکز نتانیاهو بر محور فیلادلفیا توافق را به تعویق انداخت

اولیانوف: غرب مانع اصلی احیای مذاکرات برجام است

زمان واریز سهمیه بنزین بهمن ماه اعلام شد

واکنش نماینده مجلس به خروج شرکت عربستانی و اماراتی از ایران؛ پشه چیست که فشار خونش چه باشد؟

تلاش قیمت‌ها برای افزایش در بازار طلا و سکه؛ دلار ثابت ماند

برگزاری اجلاس هفته علم ایران و عراق با حضور روسای دانشگاه‌های دو کشور