ایرانیان جهان

آخرين مطالب

صنعت در محاصره رکود و تورم اخبار ایران

صنعت در محاصره رکود و تورم
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - خراسان /طی آذر ماه از یک سو رشد تولید صنایع برای پنجمین بار در سال جاری منفی شده و از سوی دیگر در این ماه، صنایع با جهش تورم تولیدات روبه رو شده اند. به این ترتیب هم اینک صنعت کشور در آستانه یک رکود تورمی قرار گرفته است. در این شرایط جای خالی سیاست صنعتی در جهت دهی حمایت ها بیش از پیش احساس می‌شود. 
 رکود در بخش تولید در سال جاری، علامت هشداری است که می‌توان آن را از گزارش های مختلف از جمله گزارش اتاق بازرگانی ایران از شاخص مدیران خرید و همچنین گزارش مرکز پژوهش های مجلس از پایش بخش حقیقی صنایع و معادن ایران دریافت. با این حال، تازه ترین داده های مرکز آمار ایران، نشان می دهد که در آذر امسال، تورم تولیدکننده با جهش دوبرابری روبه رو شده است. در نتیجه علاوه بر هشدار رکودی، باید هشدار تورمی را نیز زین پس برای بخش تولید در نظر داشت. این ها همه در حالی است که وزیر صمت از بررسی حمایت از صنایع در هیئت دولت خبر داده و البته جای خالی سیاست صنعتی که تکلیف حمایت از صنایع در آن روشن شده باشد، بیش از پیش احساس می شود.

ایرانیان جهان


تصویر رکودی از صنعت به روایت شامخ
به گزارش خراسان، هشدار رکود، چندین ماه است که توسط گزارش مراجع رسمی داده می‌شود. به عنوان مثال، گزارش شاخص مدیران خرید (شامخ) که توسط اتاق بازرگانی تهیه می شود، حاکی از آن است که در 5 ماه از 9 ماه امسال، وضعیت تولید صنایع نسبت به ماه قبل، بدتر شده است. در گزارش اخیر این نهاد نیز شاخص مدیران خرید به 46.8 رسیده که کمترین میزان خود از مرداد امسال به شمار می‌رود. این گزارش به استناد پایش های انجام شده، اصلی ترین مشکلات کنونی فعالان اقتصادی را این گونه روایت می کند: قطعی گسترده برق موجب شده تا بسیاری از شرکت‌ها در آذر، نیمه تعطیل بوده و با ظرفیت پایین تولید کنند. حذف ارز نیمایی (و افزایش نرخ ارز برای واردات مواد اولیه و واسطه ای) و همچنین زمان‌بر بودن فرایند تخصیص ارز از سوی وزارت صمت و بانک مرکزی، به همراه قطعی‌های برق و گاز باعث شده تا بسیاری از شرکت‌ها متضرر شوند و برای کاهش هزینه‌ها ناچار به تعدیل نیروی انسانی شوند. ضمن این که حذف ارز نیمایی هزینه تولید را برای شرکت‌ها افزایش داده و همزمان به دلیل افزایش نرخ ارز و تورم بالای نهاده ها، انتظار افزایش قیمت‌های فروش برای ماه های آتی وجود دارد. این گزارش به تخصیص ناعادلانه تسهیلات و کمبود شدید نقدینگی و پیش‌بینی ناپذیری اقتصاد نیز اشاره کرده که بسیاری از شرکت‌ها را در آستانه تعطیلی قرار داده است.
عقبگرد 6 درصدی تولید صنایع بورسی در آذر به روایت مرکز پژوهش ها
علاوه بر شاخص مدیران خرید، تازه ترین برآوردهای مرکز پژوهش های مجلس از رشد منفی ماهانه تولید و فروش صنایع بورسی در آذر حکایت دارد که این رشد منفی (بدون در نظر گرفتن فروردین) برای چهارمین بار در سال جاری اتفاق افتاده است. همچنین افت ماهانه فروش صنایع بورسی نیز در آذر برای پنجمین بار (بدون در نظر گرفتن فروردین) در سال جاری تکرار شده است.
جهش 2 برابری تورم تولیدکننده صنعت
در ماه های گذشته، اگرچه داده ها از وضعیت شبه رکودی صنایع حکایت داشت، با این حال پایین بودن سطح تورم تولیدکننده به مدد کنترل انتظارات تورمی ناشی از ثبات نرخ ارز نیز این نوید را می داد که به عنوان مثال با افزایش تقاضا در سطح مصرف به بهانه های مختلف، این رکود تا حدی جبران شود. اما تازه ترین داده ها در آذر نشان می دهد که همزمان با افزایش نرخ ارز در این ماه، تورم تولیدکننده بخش صنعت نیز جهش پیدا کرده است. طبق گزارش اخیر مرکز آمار ایران، تورم ماهانه تولیدکننده بخش صنعت که رشد قیمت محصولات را به اصطلاح «درب کارخانه» محاسبه می کند، در آذر با جهش نسبت به آبان روبه رو شده و به بیشترین میزان خود از دی سال قبل رسیده است. این وضعیت هشدار مضاعف تورم رکودی را برای ماه های آتی در سطح بازار مصرف کنندگان صادر می کند.
در این جا باید به این نکته اشاره کرد که بدیهی است افزایش نرخ ارز برای تامین واردات حوزه تولید، تا حدی موجب افزایش هزینه تولیدکنندگان می شود، با این حال از یک سو گزارش ها نشان می دهد که پیش از این، تولیدکنندگان زیادی محاسبه قیمت نهایی را با احتساب نرخ ارز آزاد محاسبه می کردند. از سوی دیگر نیز، باید گفت که این افزایش به شرط مهار نرخ ارز در بازار غیر رسمی، به احتمال زیاد برای یک دوره کوتاه رخ خواهد داد. با این تفاوت که در شرایط جدید، به دلیل ایجاد زیرساخت بازار ارز تجاری احتمالاً بسیاری از رانت ها و ناکارایی های ارزی گذشته وجود نخواهد داشت.
 ​​​​​​


قطب نمای گیج حمایت از صنعت در نبود سیاست توسعه صنعتی
در این شرایط، دولت برای حمایت از صنایع، در حال بررسی بسته پیشنهادی وزارت صمت است. رد این بسته یک بار در روزهای قبل در هیئت دولت و بازگشت آن به کمیسیون اقتصادی دولت انتقادها را برانگیخت. وزیر صمت در بیان دلیل رد این بسته، گفته است که این بسته مجدداً به کمیسیون بازگشت تا از نظر میزان حمایت ها و نیز چگونگی حمایت ها مورد ارزیابی قرار گیرد. «اتابک» وعده داده که در 2 جلسه آینده هیئت دولت، جزئیات این بسته اعلام می شود.
اگر چه بسته حمایتی مذکور طبق وعده وزیر صمت به احتمال زیاد تصویب شده و به اجرا خواهد رسید، با این حال، جای خالی سیاست صنعتی در این شرایط بیش از پیش احساس می شود. در یک دهه گذشته، بارها دولت و وزارت صمت اقدام به تدوین سیاست صنعتی و اهدافی پیرامون آن کرده اند. با این حال، نبود عزم جدی و کمرنگ شدن این برنامه ها در سایه سیاست‌های کوتاه مدت و مقطعی، عملاً فرصتی برای بهره مندی حوزه تولید از یک افق بلندمدت رشد و حمایت دولت باقی نگذاشته است. به نظر می رسد شرایط کنونی، بهانه خوبی است برای این که یکبار برای مثلاً یک دهه آینده، فکری برای سمت و سوی سیاست کشور، تعیین حمایت های بلندمدت از صنایع و هم چنین اصلاحات احتمالی در ساختار صنعتی کشور اندیشیده شود.

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1332378/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زلزله 4.9 ریشتری سیچوان چین را لرزاند

تحول انرژی‌های تجدیدپذیر با باتری خورشیدی جدید چین

سلاح مرموز چینی‌ها با موفقیت تایید شد

چین میزبان اولین ماراتن رباتیک در جهان می‌شود

پیروزی 4-0 ایران برابر چین در مسابقاتی به نام گفتگوی تمدن‌ها که با گلزنی علی دایی همراه شد

تحقق گردشگری سلامت به نفع ایران و افغانستان است

طالبان انتشار و پخش مهم‌ترین کتاب وهابیت را ممنوع اعلام کرد

واشنگتن‌پست: ده‌ها کارمند وزارت خارجه آمریکا در حال استعفا هستند

چند فرامتن مهم آتش‌بس غزه

تاثیر لغو تحریم نفتی ایران بر کاهش تورم در آمریکا

عروسی لاکچری رضا ضراب در آمریکا/ همسر سابق ابرو گوندش غوغا کرد + عکس

جشن فوق لاکچری و سه شبانه روزی رضا ضراب با چهره مشهور ترک در امریکا + عکس

جشن ازدواج 3 روزه و مجلل رضا ضراب در آمریکا؛ عروس کیست؟ +عکس

ترامپ چه زمانی درباره ایران تصمیم می گیرد؟ | خبر مهم مشاور امنیتی ترامپ

آتش‌بس در غزه شکست و ننگ تمام عیار برای اسرائیل و حامیانش بود

آمریکا: ماه آینده تصمیمات مهمی برای ایران می‌گیریم

عکس/ واکنش ترامپ به فیلتر تیک‌تاک (TikTok) در آمریکا

سرنوشت رمزارزها با آمدن ترامپ!

مشاور ترامپ: ماه آینده درباره ایران تصمیمات مهمی خواهیم گرفت/ پدافند هوایی ایران منهدم شده است

سرمقاله همشهری/ پیش بینی رهبر انقلاب و ماجرای ایمان ما

دیوار بلند بی‌اعتمادی

سرمقاله شرق/ شبحی سرگردان به نام نئولیبرالیسم

عارف: فروش نفت ما از فروش اسباب بازی برخی کشورها کمتر است

پزشکیان: با حقوق 20-25 تومان نمی‌شود در تهران زندگی کرد

اقدامات ضد‌صهیونیستی عراق شایسته تقدیر است

خواهرخواندگی مشهد و کربلا پیگیری می شود

برگزاری دومین هفته علم و فناوری ایران و عراق

تمجید زائران عراقی از دولت موقت سوریه

کسب رتبه دوم اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران در فرایند ارزیابی عملکرد دستگاه‌های اجرایی استان اصفهان

دیدار مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان قم با خانواده‌های معظم شهدا و جانبازان منطقه یک

منش و سیره شهدایی در موفقیت فرزندان شهدا موثر بوده است

اردوی یکروزه فرزندان شاهد و ایثارگر شهرستان نهاوند

6 سوغاتی فرزین از روسیه

محمدسعید اربابی رییس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار شد

پایتخت از زندگی جاماند/ ابرچالش‌های قلب 10 میلیونی ایران

تحرکات بازار و تاثیر آن بر بازار ارز

تحولات اوکراین| تهدید بحران جدید در اروپا پس از پایان جنگ

50 کیلومتر از انسداد دیوار مرزی شمال شرق کشور به پایان رسید

آمریکا دسترسی به هوش مصنوعی را سهمیه‌بندی می‌کند

ترامپ: صلح جهانی می‌آورم و از وقوع جنگ جهانی سوم جلوگیری خواهم کرد

قیمت همستر کامبت امروز دوشنبه 1 بهمن

قیمت کتیزن امروز دوشنبه 1 بهمن

قیمت میجر امروز دوشنبه 1 بهمن به دلار و تومان

نرخ ارز امروز 1 بهمن 1403 + جزئیات

قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ دوشنبه 1 بهمن

قیمت نفت تغییر چندانی نداشت

ترامپ تنها در یک صورت می‌تواند به ایران بیاید؟

ده‌ها کارمند وزارت خارجه آمریکا استعفا می‌دهند

اولویت‌ فوری ترامپ به روایت سی ان ان

موفقیت سلاح مرموز چینی‌ها؛ تهدیدی بی‌سابقه برای آمریکا