ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ FATF در آزمون مصلحت خواندنی ها

سرمقاله دنیای اقتصاد/ FATF در آزمون مصلحت
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد / «FATF در آزمون مصلحت» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم علیرضا سلطانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
پرونده FATF با پیگیری دولت چهاردهم از بایگانی مجمع تشخیص مصلحت نظام بیرون آمد و قرار است این نهاد حاکمیتی با بررسی دو لایحه باقی‌مانده پالرمو و CFT، یکی از چالشی‌ترین مسائل کلان کشور در یک‌دهه اخیر را تعیین تکلیف کند.
دولت روحانی در سال1396 لایحه «الحاق ایران به کنوانسیون بین‌المللی مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT)» و لایحه «الحاق ایران به کنوانسیون سازمان ملل برای مقابله با جرائم سازمان‌یافته فراملی (پالرمو)» را به مجلس دهم تقدیم کرد که به‌سختی به تصویب رسید؛ اما با مانع بزرگ شورای نگهبان و بعد از آن مجمع تشخیص مصلحت نظام مواجه شد.

دولت دوازدهم به ریاست حسن روحانی تلاش زیادی کرد که این دو لایحه در مجمع تشخیص به تصویب برسد؛ اما گویا مجمع براساس مباحثی که در مناظرات انتخاباتی ریاست‌جمهوری چهاردهم مشخص شده تنها تصمیم‌گیرنده در این زمینه نبود و به این ماجرا پای نهادهای امنیتی مانند شورای عالی امنیت ملی و افراد خاص مانند سعید جلیلی باز شد و به بهانه عدم اعتماد به دولت روحانی، مجمع تشخیص بررسی این موارد را مشمول زمان کرد تا دولت دوازدهم به پایان برسد.
روی کار آمدن دولت سیزدهم با توجه به قرابت سیاسی بیشتر با حاکمیت و مجمع تشخیص امید به حل مساله را بالا برد؛ اما با وجود این، موضوع FATF در مجمع بلاتکلیف ماند؛ چون دولت سیزدهم اهتمامی به حل مساله نداشت و بنابراین با بی‌تفاوتی دولت سیزدهم نسبت به موضوع عملا مجمع تشخیص تعیین‌تکلیف FATF را بایگانی کرد و از این بابت خسارات سنگینی به کشور وارد شد. اگر این موضوع در مجمع در سال‌های قبل حل می‌شد، امروز بخش زیادی از مشکلات کشور به لحاظ اقتصادی حل شده بود. حل مساله FATF فقط حلّال مناسبات اقتصادی و تجاری ایران با غرب نیست، بلکه عادی شدن و به عبارت دیگر امکان استفاده از ظرفیت‌های اقتصادی و مالی کشورهایی مانند چین، روسیه، هند و دیگر کشورها نیز در گرو حل این موضوع است؛ چه اینکه اخیرا روس‌ها مشخصا به مقامات ایرانی اعلام کرده‌اند که برای گسترش روابط اقتصادی باید ایران از لیست سیاه FATF خارج شود. بنابراین اجرایی شدن معاهده همکاری اخیر ایران و روسیه در گرو حل مسائلی از نوع FATF است.
همزمان با طرح مجدد تعیین‌تکلیف FATF در مجمع، تحرکات مخالفان FATF به‌شدت افزایش یافته است. مخالفان عضویت ایران در FATF که قبلا در مجمع تشخیص نفوذ زیادی داشتند و در حال حاضر این نفوذ تا حدی کاهش یافته، تلاش دارند با جریان‌سازی‌های گسترده سیاسی و رسانه‌ای، فضای عمومی مجمع را نسبت به حل مساله از طریق ایجاد تحلیل‌های منفی و بدبینانه نسبت به FATF و بلاتاثیر بودن حل مساله بر رفع تحریم‌ها و حتی القای اینکه با پذیرش موافقت‌نامه‌های پالرمو و CFT، دست ایران برای دور زدن تحریم‌ها بسته می‌شود، تحت تاثیر قرار داده و مانع از تصویب آن شوند.
جریان مخالف حل مساله FATF در عین حال تلاش دارد با اعمال نفوذ و بهره‌گیری از ارکان مختلف قدرت، مجمع تشخیص را تحت فشار قرار دهد تا زیر بار تصویب لوایح دوگانه نرفته و در بهترین شرایط مانند گذشته به دلایل امنیتی و سیاسی آن را بلاتکلیف نگه دارد. این جریان قدرتمند مخالف که در فضای مجازی و رسانه‌ای بسیار فعال است، جریان مخالف خود را بر این مبنای اشتباه قرار داده که با پذیرش لوایح دوگانه، عملا دست ایران برای دورزدن تحریم‌ها بسته می‌شود و این هزینه سنگینی را به کشور وارد می‌کند. در واقع مبنای استدلال آنها بر فرض نادرست ماندگاری تحریم‌ها گذاشته شده است. گویی از دیدگاه این جریان مخالف، تحریم‌ها ماندگار است و قرار نیست هیچ‌گاه رفع شود؛ دیدگاهی که البته در کشور و خارج از کشور حامیان قدرتمندی دارد؛ چراکه منافع خود را در حفظ و تشدید تحریم‌ها می‌بینند.
دولت چهاردهم در صورتی‌که عزم خود را برای حل مساله FATF کرده باید به‌طور جدی روند بررسی آن را در مجمع دنبال و در عین حال با تعامل با نهادهای امنیتی و ارکان قدرت در کشور، تحرکات جریان مخالف را خنثی کند. در این راستا حضور فعال در فضای رسانه‌ای و ارائه تحلیل‌ها و واقعیت‌ها نسبت به اثرات منفی تعلل در تصویب لوایح دوگانه پالرمو و CFT و همراه ساختن فضای عمومی کشور با این رویکرد می‌تواند تا حد زیادی جریان مخالف را خلع سلاح کند. صرف انتظار و امید به رفع موانع در مجمع تشخیص مصلحت با توجه به اعمال فشارهای گسترده، نمی‌تواند روند حل مساله FATF را تسهیل کند. نکته مهم این است که با توجه به تحرکات و تحولات گسترده غیرقابل پیش‌بینی در کشور، منطقه و جهان، لازم است FATF هرچه سریع‌تر تعیین تکلیف شود؛ وگرنه با توجه به سرعت تحولات و بروز چالش‌های پیش‌بینی‌نشده، مساله مانند گذشته مشمول مرور زمان خواهد شد.
بر این اساس بهتر بود مجمع تشخیص، تکلیف FATF را قبل از روی کار آمدن ترامپ روشن می‌کرد؛ چراکه مواضع احتمالی ترامپ در قبال ایران می‌تواند روی تصمیم مجمع تاثیر قابل توجهی داشته باشد و زمینه تداوم بلاتکلیفی FATF را موجب شود. نکته پایانی اینکه لازم است هر دو لایحه پالرمو و CFT همزمان در مجمع تشخیص تعیین تکلیف شود و مانند مساله فیلترینگ سکوهای فضای مجازی، مرحله‌ای و پلکانی با موضوع برخورد نشود.
خروج ایران از لیست سیاهFATF در گرو پذیرش هر دو لایحه باقی‌مانده است. برخورد مرحله‌ای نتیجه‌ای جز از دست رفتن زمان و فرصت‌های اقتصادی بیشتر، به گروگان گرفته شدن مناسبات اقتصادی خارجی از سوی کاسبان تحریم و تقویت مخالفانFATF نخواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1332428/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مین روبی آزادگام و درخواست ژاپن

مین روبی آزادگان و درخواست ژاپن

هشدار علنی وزارتخارجه به اروپا؛ ماشه فعال شود در NPT نمی‌مانیم

روابط با ایالات متحده برای امنیت اروپا ضروری است

هشدار وزارت خارجه ایران به اروپا درباره استفاده از مکانیسم ماشه

پرونده زندانیان آمریکایی در افغانستان + فیلم

لاوروف: دولت بایدن آسیب بزرگی به روابط روسیه و آمریکا زد

واکنش به تصمیم گیری برای حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران | در مذاکرات با اروپا درباره برنامه موشکی ایران صحبت شد؟ | ممنوعیت ورود اتباع ایرانی به سوریه؟

ایران به آمریکا نزدیک شد!

سفر عراقچی به نیویورک کنسل شد/ جایگاه ظریف در ساختار دولت مفید است

بلینکن در سال 2022 بر ادامه جنگ در اوکراین اصرار داشت

چرا در آستانه تحلیف «ترامپ» آمریکا صحنه حملات تروریستی شده‌ است؟

سرمقاله جمهوری اسلامی/ سیاست خارجی از تئوری تا تجربه

پکن: سازمان همکاری‌ شانگهای از اولویت‌های دیپلماسی چین است

ترامپ پیش از تحلیف با بایدن چای می‌نوشد

شادی فلسطینی ها در مسجدالاقصی

ورود نظامیان ترکیه به سوریه

موضع‌گیری جنجالی ترامپ در مورد ترور برخی چهره‌های سیاسی در آمریکا

ویدئویی از لحظه شماری فلسطینیان برای آزادی اسرا در مقابل زندان عوفر

واکنش چین به پیشنهاد ترامپ در مورد مالکیت تیک‌تاک

درگیری سنگین بین تروریست ها و هسته های مقاومت در سوریه

اسرائیل خودروهای خدماتی و پزشکی غزه را منهدم کرد

بیت کوین باز هم رکورد جدیدی از خود به جا گذاشت

رشد یکدست قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار به کانال 81 هزار تومان رسید

ریزش 42 هزار واحدی شاخص بورس

برگزاری رخداد علمی بی‌سابقه بین ایران و عراق برای تقویت پیوندهای علمی

حسینی: مقابله با تحریف پیروزی جنگ غزه وظیفه همه است

دومین هفته علم و فناوری ایران و عراق برگزار شد

مددکار بنیاد باید اخلاق و مدیریت حرفه‌ای داشته باشد

شرایط تردد برای سرمایه‌گذاران و تجار افغانستانی تسهیل شود

مومنی: میراث فرهنگی می‌تواند ظرفیت‌های اقتصادی خوبی برای ما ایجاد کند

هاشمی: دولت موافق تصویب FATF است

قیمت داروها در حال صعود؛ فشار اقتصادی مضاعف بر بیماران و خانواده‌ها

قاچاق 74 میلیاردی چوب

ماجرای شیوع کرونای چشمی در کشور

اجاره و خرید کانتینر بجای مسکن در تهران

موضوع FATF کاملا اقتصادی و سیاسی است/ تا کی می‌خواهیم از «چین» جنس بنجل بگیریم؟/ عده‌ای در مجلس نعره می‌زنند

FATF برای کاهش فشارهای اقتصادی ضروری است

اجاره و خرید کانتینر به‌جای مسکن در تهران

پرداخت 700 میلیارد تومان تسهیلات به کارآفرینان بوشهری

زلزله 4.9 ریشتری سیچوان چین را لرزاند

تحول انرژی‌های تجدیدپذیر با باتری خورشیدی جدید چین

سلاح مرموز چینی‌ها با موفقیت تایید شد

چین میزبان اولین ماراتن رباتیک در جهان می‌شود

پیروزی 4-0 ایران برابر چین در مسابقاتی به نام گفتگوی تمدن‌ها که با گلزنی علی دایی همراه شد

تحقق گردشگری سلامت به نفع ایران و افغانستان است

طالبان انتشار و پخش مهم‌ترین کتاب وهابیت را ممنوع اعلام کرد

واشنگتن‌پست: ده‌ها کارمند وزارت خارجه آمریکا در حال استعفا هستند

چند فرامتن مهم آتش‌بس غزه

تاثیر لغو تحریم نفتی ایران بر کاهش تورم در آمریکا