ترامپ، ماسک و زاکربرگ؛ سهگانه قدرتمند و خطرناک
اروپا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - دو هفته قبل از مراسم تحلیف ترامپ بود که مارک زاکربرگ، مدیرعامل متا، در یک ویدیوی پنج دقیقهای که در شبکههای اجتماعی منتشر شد، گفت: «ما شاهد افزایش روزافزون قوانینی هستیم که سانسور را نهادینه میکنند.»
بیانیه او تهدیدی پنهان بود که متوجه اتحادیه اروپا شد؛ جایی که قوانین سختگیرانه فزاینده آن، در چند سال گذشته بیش از یک میلیارد دلار برای زاکربرگ هزینه تراشیده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اما زاکربرگ به تهدید بسنده نکرد و طی اقدامی عملیاتی، اعلام کرد که متا، بخش راستیآزمایی فیسبوک و اینستاگرام را منحل میکند؛ اگرچه این اقدام در حال حاضر فقط برای ایالات متحده اعمال میشود اما صحبتهای زاکربرگ نشان میدهد که ممکن است دامن اتحادیه اروپا را نیز بگیرد.
زاکربرگ اساساً با دولت آینده ترامپ همسو است؛ علاوه بر این، او به ایلان ماسک، مدیرعامل X در کمپین او علیه قوانین دیجیتال اتحادیه اروپا، پیوسته است؛ ماسک اکنون یکی از نزدیکترین دستیاران ترامپ است.
تحلیلگران میگویند، رئیسجمهور منتخب آمریکا و دو غول فناوری، سهگانه بسیار قدرتمند و بالقوه بسیار خطرناکی را تشکیل دادهاند که میخواهند قوانین دیجیتال اتحادیه اروپا و ارزشهای دموکراتیک را که بر اساس آنها ساخته شدهاند، از بین ببرند.
غولهای فناوری چرا از دست اتحادیه اروپا عصبانی هستند؟ قوانین اتحادیه اروپا غولهای فناوری را ملزم میکند تا نحوه استفاده از دادههای جمعآوریشده از کاربران رسانههای اجتماعی را مشخص کنند، در صورت انتشار محتوای مضر و غیرقانونی (مانند سخنان مشوق نفرت یا اطلاعات نادرست) از طریق پلتفرمهایشان، اقدامات لازم را انجام دهند و از درگیر شدن در شیوههای تجاری ناعادلانه یا گمراهکننده خودداری کنند.
این قوانین سالها در حال شکل گیری بوده است. مقررات عمومی حفاظت از دادههای اتحادیه اروپا (GDPR) که به عنوان سخت ترین قانون امنیت دیجیتال در جهان معرفی میشود، در سال 2018 اجرا شد تا اطمینان حاصل شود که شرکتهای رسانههای اجتماعی از قوانین اروپایی در مورد حق حفظ حریم خصوصی پیروی میکنند.
برای کاربران، این بدان معناست که هر زمان که از یک وبسایت جدید در اروپا بازدید میکنند، گزینه رضایت یا رد برای جمعآوری دادههای آنها، در یک پنجره ظاهر میشود.
در دو سال گذشته، قانون خدمات دیجیتال (DSA) و قانون بازارهای دیجیتال (DMA) به دنبال تنظیم نحوه رفتار غول های فناوری در همان بازارهایی بودند که بر آنها تسلط دارند. از آن زمان تاکنون شانزده کاوشگر باز شده است که عمدتاً شامل غول های فناوری مانند متا، ایکس، اپل، آلفابت و گوگل می شود.
طناب اتحادیه اروپا به دور گردن غولهای فناوری در حال سفت شدن است شبکه اجتماعی ایکس که متعلق به ایلان ماسک است، در حال حاضر برای تعدادی از موارد در اتحادیه اروپا زیر ذرهبین رفته است؛ از جمله این موارد سیستم تأیید «نشان آبی» آن است، چراکه برخی از گزارشها حاکی از آن است که کاربران واقعا مدارک کافی برای اخذ تاییدیه ارائه نمیکنند.
اما طبق گزارش روزنامه فرانسوی لوموند، زاکربرگ بیشترین فشار را احساس کرده است و شرکتهای او در مجموع با پنج محدودیت مواجه شدهاند:« یکی مربوط به متا است که کاربران فیسبوک و اینستاگرام را مجبور میکند برای اشتراکهای بدون آگهی پول پرداخت کنند یا با جمعآوری دادههایشان موافقت کنند.»
در سال 2023، متا به دلیل انتقال دادههای کاربران اتحادیه اروپا به ایالات متحده که نقض حکم قبلی دادگاه بود، با جریمه 1.2 میلیارد یورویی مواجه شد.
ترامپ در ماه اکتبر متعهد شد که به اتحادیه اروپا اجازه ندهد از شرکتهای آمریکایی سوء استفاده کند؛. دولت ترامپ میتواند با رهبران اروپایی لابی کند تا از مجازات X توسط کمیسیون جلوگیری شود.
علاوه بر این، اگر اتحادیه اروپا این جریمه را اعمال کند، احتمالا ترامپ و ونس از ماسک حمایت کرده و این جریمهها را غیرقانونی اعلام میکنند. ماسک همچنین میتواند از این پلتفرم برای بسیج شهروندان و احزاب راست افراطی برای افزایش هزینههای سیاسی برای تصمیمگیرندگان اتحادیه اروپا که سرکوب را دنبال میکنند، استفاده کند.
227227
کد خبر 2013439
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1333266/