ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ نقد اندیشه سیاسی آقای مصباح- 9 خواندنی ها

سرمقاله اعتماد/ نقد اندیشه سیاسی آقای مصباح- 9
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اعتماد / «نقد اندیشه سیاسی آقای مصباح- 9» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم عباس عبدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
نقد کلی
بجز نقدهای گذشته که با اشاره به گزاره‌های مرحوم مصباح آمده است نقدی کلی هم می‌نویسم که البته بخشی از آن تکراری است.
در نقد رویکرد مرحوم مصباح می‌توان از چند زاویه وارد شد. ابتدا درون‌دینی است. یعنی کسی از منظر کلامی یا فقهی شیعی وارد نقد شود که طبعا نه بنده آشنا هستم و نه گمان می‌کنم که برای مخاطبان امروزی گرهی را بگشاید چون عموما از این مساله عبور کرده‌اند. زاویه دیگر، نقد منطقی گزاره‌های ایشان است. زاویه سوم نیز نقد علمی رویکرد مزبور از منظر کسی است که اصولا مقدمات این رویکرد را قبول ندارد. یا خدا را قبول ندارد، یا اسلام را یا شیعه را یا رویکرد شیعی خاص ایشان را. در واقع نقد برون‌دینی است. چون بعید می‌دانم کسان قابل توجهی باشند که موافق این نگاه و برداشت باشند. با این مقدمه لازم می‌آید که به نام و اسم و رسم منتقد نباید پرداخت و به قول معروف «ما قال» را مبنا قرار دهیم و « من قال» را فراموش کنیم.
اولین مساله این است، تمام آنچه ایشان وصف و تحلیل کرده، فارغ از اینکه با آن موافق یا مخالف باشیم مبتنی بر این است که اینها را خداوند فرموده و چون خدا گفته ما باید آن را بپذیریم و تبعیت کنیم. اگر با این برداشت موافق باشیم مستلزم هیچ تبیین دیگری نیست، چون تصوری که ایشان از خدا و فلسفه خلقت و رابطه آن با مردم دارد، فرد را به اینجا می‌رساند که چنین حکمی یا تحلیلی را صادر کند. در حالی که کل این سازه مبتنی بر ادعاهای بلا‌دلیل است و می‌توان آن را نپذیرفت. در نتیجه تمامی اجزای آن سازه نیز ساقط می‌شود. نه همه عالم دیندار هستند و نه همه مردم دنیا ادیان توحیدی را قبول دارند و از آنها نیز همه مسلمان نیستند و از مسلمانان هم همه شیعه نیستند و از شیعیان هم اغلب این رویکرد محدود را نمی‌پذیرند و طبعا ما نیز جزو پذیرندگان آن نیستیم و دلیل ندارد که بخواهیم درباره عقاید آنان چون و چرا کنیم. اینها عقاید و تحلیل‌های درون‌گروهی است و ملاک اعتبار برای گفت‌وگوهای میان‌گروهی نیست. مگر اینکه بخواهند با زور امری را به دیگران تحمیل کنند که بحث دیگری است. در اثبات این ادعا همین بس که ایشان در چند جا هنگام بیان نظرات خود معتقد است که عده اندکی از فقها نظرات دیگری جز آنچه ایشان می‌گویند را دارند. اول اینکه آن فقها اندک نیستند و اکثریت قاطع هستند. به‌علاوه تعدادی از آنان نظرات‌شان هم در حال تغییر بوده، و مهم‌تر از همه اینکه مطابق رویکرد آقای مصباح اندک و اکثر بودن، مبنای درستی و نادرستی عقیده و برداشت نیست، پس بر فرض محال هم دیگران در اقلیت باشند؛ حالا براساس چه معیاری باید نظرات اقلیت را نادیده گرفت؟ بنابراین عقاید ایشان برای خود و طرفداران‌شان محترم است، ولی مستلزم ایجاد تکلیفی برای دیگران و حقی عمومی برای خودشان نیست.

یکی دیگر از مسائلی که در نوشتار ایشان هست تعریف نشدن مفهوم مردم و ایران است. چرا این دو مفهوم اهمیت دارند؟ چون اساس جوامع امروزی مبتنی بر واقعیت دولت ـ ملت است. اساس حکومت جمهوری اسلامی ایران نیز همین است. در واقع این حکومت برای این مردم و در این جغرافیای تعریف شده به نام ایران است. ما پذیرفته‌ایم مردمی که در حکومت ذی‌حق هستند همین 85 میلیون تبعه ایران فارغ از هر قید و بندی هستند و در سرزمینی به وسعت و مرزهای معین زندگی می‌کنند و تابعیت ایران را دارند. حقوق آنان با دیگر مردم جهان در این کشور فرق دارد. آن قدر تفاوت قائل هستیم که هنوز بدیهی‌ترین حقوق حتی شرعی، مثل ازدواج را برای مهاجران مسلمان و حتی شیعیان دیگر کشورها در ایران قبول نداریم و به آنان و فرزندان‌شان نیز تابعیت نمی‌دهیم.
این دو مفهوم که رکن اساسی سیاست در جامعه امروز است در اندیشه آقای مصباح به کلی مغفول است. اگر مردم را به معنای شهروندان ایرانی دارای شناسنامه و گذرنامه بپذیرند، خارج از چارچوب نظری اسلامی می‌شود و مهم‌تر از آن اگر مرزهای کنونی ایران را بپذیرند نیز دچار این مشکل می‌شوند. چرا مردم سایر کشورها یا حتی غیرمسلمانان و غیر معتقدین یا غیر ملتزمین به دینداری در داخل کشور می‌توانند در تعیین سرنوشت حاکم اسلامی نظر بدهند؟ آیا حکومت مورد نظر آقای مصباح می‌تواند مرزهای کنونی کشور را نپذیرد؟ اندیشه نپذیرفتن کشور و دولت‌های ملی مسبوق به سابقه است. به همین علت صاحبان این اندیشه، چیزی به عنوان ایران را واجد معنای حقوقی نیز نمی‌دانند. حکومت به ویژه از نوع جمهوری که مقید به ایران و در خدمت آن باشد برای‌شان بی‌معناست. به همین علت هشدار می‌دهند: ‏«مراقب باشیم کسانی که اولویت‌شان ایرانی بودن است، سرکار نیایند.» مردم ایران برای ایشان نامفهوم است. آنچه معنا دارد، انسان مومن و مسلمان با معیارهای بسیار محدود خودشان است. البته این هم در حد ادعاست زیرا تجربه حمایت قاطع ایشان از احمدی‌نژاد را همه پیش چشم داریم. حکومت آنان مرز نمی‌شناسد.
شهروند به معنای انسان صاحب اختیار و حقوق ذاتی و فراتر از تعلقات مذهبی نمی‌شناسد. این دیدگاه نزد اسلام سلفی از جمله گروه داعش (از زاویه و ارزش‌گذاری منفی نمی‌گویم چون آنها امت‌گرا و به تعبیر دیگر انترناسیونالیست هستند) بسیار برجسته است، به همین علت آنان طرفدار تشکیل «امارات اسلامی» در مناطق گوناگون جهان هستند که از یک مرکزیت تبعیت می‌کند و منصوب می‌شود، در حالی که جمهوری اسلامی ایران اصولا چنین داعیه‌ای ندارد و در عمل هم به‌شدت از آن داعیه پرهیز می‌کند. مثلا غیر ایرانیان را واجد حقوق ایرانیان نمی‌داند و به آنان یارانه نمی‌دهد، حتی اگر فقیر باشند. به فرزندان آنان تابعیت ایرانی نمی‌دهد، حتی اگر مادرشان ایرانی باشد و در اینجا به دنیا آمده باشند و زندگی کنند. از حقوق مساوی در آموزش و بهداشت و بازنشستگی و تأمین اجتماعی، رأی دادن و انتخاب شدن، خرید ملک و اشتغال به کار و داشتن گذرنامه و... برخوردار نیستند. متاسفانه حتی در برخورد عادی نیز مثل یکی از افراد فاقد حقوق با آنان برخورد می‌شود و جالب‌تر اینکه همین آقایان امت‌گرا نیز از آنان دفاع نمی‌کنند. بنابراین اگر منظور ایشان از طرح این رویکرد تأیید وضعیت کنونی حکومت در ایران است که باید گفت بنیان حقوقی رویکرد ایشان با وضعیت موجود قانون اساسی و حکومت ایران مطلقا تطابق ندارد و این حکومت براساس مبانی دیگری شکل گرفته که اصلی‌ترین آن پایه حقوقی دولت ـ ملت است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1333827/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عکس/ قاب ماندگار هدیه تهرانی و فریبرز عرب نیا 26 سال پیش

آغاز دور سوم اردوی تیم ملی روئینگ بانوان در سد شهر چای ارومیه

گفت‌وگوهای ایران و اروپا ادامه دارد

غریب‌آبادی: عاقلانه‌ترین راه این است که گفت‌وگوهای رفع تحریم آغاز شود | رایزنی با اروپا ادامه پیدا می‌کند

حضور یک ایرانی در تیم داوری بازی رئال در لیگ قهرمانان | اخبار ورزشی

خلیج‌فارس و تهدید دوباره صید ترال/ چینی ها به خلیج فارس برمی گردند؟

موشک چینی با 9 برابر سرعت صوت آزمایش شد

یکپارچه‌سازی کیف پول توسط Protofire امنیت دارایی‌های Chiliz را افزایش می‌دهد.

واردات نفت چین از روسیه رکورد جدید زد

واکنش پکن به سفر احتمالی ترامپ به چین

ترامپ گفته به تهران سفر می‌کند؟! + عکس | جزئیات ماجرا

پیام پوتین به ترامپ ؛ احتمال توقف جنگ اوکراین قوت گرفت

دولت پزشکیان تصمیم گیرنده اصلی درباره موضع‌گیری ایران در برابر آمریکا نیست

جزئیات هولناک از تبخیر بدن انسان‌ها در غزه با بمب‌های آمریکا

شرایط وام "صفردرصد" در آمریکا

پیام الجولانی به ترامپ: امیدواریم روابط دمشق واشنگتن گسترش یابد

قیمت طلای سیاه تثبیت شد

شرایط وام "صفردرصد"در آمریکا : فقط کافی است یهودی باشید!

حواشی ادعای سفر ترامپ به تهران

تاسیس اداره کارآمدی دولت آمریکا ، به عنوان یک نهاد دولت فدرال

سفر احتمالی نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به آمریکا

نرخ ارز امروز 2 بهمن 1403 + جزئیات

سلیمی نمین: افروغ فرصتی را برای دفاع از انقلاب از دست نداد

ترامپ این چهره جنجالی را اخراج کرد

ترامپ کمک‌های مالی آمریکا به دولت‌های خارجی را تعلیق کرد

فلاحت پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس دهم: حل مشکلات داخلی باعث تعدیل مواضع ترامپ در قبال ایران خواهد شد/ اینکه از هم‌اکنون به آمریکا برای مذاکره چراغ سبز نشان دهیم، سودی برای کشور ندارد/ ترامپ چک سفید به نتانیاهو نخواهد داد

ترامپ نماینده تندرو ویژه آمریکا در امور ایران را اخراج کرد/ برایان هوک کیست؟

جدال در صفوف مردان ترامپ؛ متحدان قدیمی ساز مخالف کوک کردند/ پشت پرده دعوای ایلان ماسک با قدیمی‌ترین دوست پرزیدنت

یک بام و دو هوای آزادی اطلاعات

شرط ترامپ برای فعالیت «تیک‌تاک» در آمریکا/ چین: به قوانین بازار متعهد باشید

آغوش گرم پوتین برای دونالد ترامپ تا ساعتی دیگر!

واکنش مسی به هو شدنش توسط هواداران مکزیکی

سرمقاله ابتکار/ گفتمان وفاق؛ بایدها و نبایدها

آمادگی عمان برای میانجیگری در گفت‌وگوها میان ایران و غرب

حمله داعش به نظامیان عراقی در شمال بغداد

سازمان ملل: 50 میلیون تُن آواربرداری در غزه دستکم 21 سال طول خواهد کشید

ابومرزوق: حماس آماده آغاز گفت‌وگو با آمریکا است

چین: بازگرداندن کوبا به فهرست تروریسم نشانه قلدری آمریکا است

ادامه نقض آتش‌بس در لبنان

ترامپ در حال رقص شمشیر پس از مراسم تحلیف

تحقیر عربستان توسط ترامپ در اولین روز ریاست‌جمهوری

کشف 66 پیکر شهدای غزه از زیر آوار

ترامپ چرا از «تیک‌تاک» حمایت کرد؟

رشد 2 هزار واحدی شاخص کل بورس

10 اتوبوس برقی چینی در تهران وارد مرحله تست اولیه شد

گروه صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس، برترین شرکت ایران شد. پیشتازی «فارس» در فروش، صادرات، ارزش بازار و ارزش افزوده بر اساس IMI-100

پیام تسلیت رئیس شورای‌عالی قضایی عراق به رئیس قوه قضائیه ایران

پیام تسلیت رئیس دستگاه قضایی عراق در پی شهادت قاضی رازینی و مقیسه

دیدار مهندس اکبر بهنام جو، استاندار قم با خانواده شهید حسن افشار

امضای تفاهم‌نامه بین بنیاد شهید و اداره ورزش و جوانان چابهار