راهکارهای 4 گانه برای خروج ایران و آمریکا از بن بست/ ناکام ماندن برجام240 میلیارد دلار خسارت به ایران وارد کرد
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - ناصر هادیان استاد روابط بینالملل دانشگاه تهران در روزنامه ایران نوشت:
سیاست ایالات متحده در قبال ایران همواره «مهار همراه با تعامل گزینشی» و متقابلاً سیاست ایران در برابر امریکا «ضد مهار همراه با تعامل گزینشی» بوده است.
در همین چهارچوب در گذشته تعامل دو کشور از موضوع عراق و افغانستان گرفته تا پرونده هستهای در یک وضعیت اورژانسی جریان داشته است و به محض پایان وضعیت اضطرار، دوباره روابط به وضعیت تخاصم بازگشته است، اما اکنون این فرصت مهیا شده است تا این روند معکوس و حرکت به سمت تعامل همهجانبه آغاز شود.
ایران در پیگیری رویکرد جدید با آمریکا باید خواستها و اهداف خود از مذاکره را روشن و اولویتبندی کند؛ بهعنوان نمونه در مسیر مذاکره برای رفع تحریمها، میتوان مشخص کرد که تحریمهای اولیه، ثانویه و حتی تحریمهای ایالتی بهتدریج لغو شوند.
من بهعنوان مثال در چهارچوب حل پرونده هستهای، پیشنهادهای مشخصی را به مسئولان ایرانی برای مذاکره با امریکا ارائه دادهام؛
نخست – ذخیرهسازی اورانیوم در داخل کشور تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی در داخل کشور برای ممانعت از کارشکنی طرف مقابل
دوم – تعیین مکانیزمی مشخص و شفاف برای راستیآزمایی اجرای تعهدات طرف مقابل که میتواند با توافق دو طرف برای تشکیل کمیتهای متشکل از افراد سرشناس مستقل بینالمللی باشد که وظیفه نظارت را بر عهده داشته باشند.
سوم – تفاهم بر سر جبران خسارت از دست رفته ایران در چهارچوب برجام؛ ایران از توافق هستهای خارج نشد، اما امریکا به دلیل سیاستهای داخلی خود از برجام خارج شد و این امر خسارتی بالغ بر 240 میلیارد دلار به ایران وارد کرد. هرچند نمیتوان انتظار داشت که این مبلغ بهطور کامل جبران شود، اما میتوان راهکارهایی برای جبران خسارت مطرح کرد.
چهارم- مکانیزم ماشه باید مورد بازنگری قرار گیرد.
این چهار محور اصلی از جمله مواردی است که در صورت ورود طرفین به مذاکره در زمینه مذاکره هستهای باید مورد توجه قرار گیرند.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1334121/