سال آینده خطرناکتر از چیزی است که فکر میکنید/ اگر ایران توافق را نپذیرد آمریکا به تاسیسات هستهای آن حمله میکند
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادآنلاین، "دیمیتری ترنین" عضو شورای امور بین الملل روسیه در یادداشتی در سایت شبکه خبری "راشا تودی" درباره ارزیابی چشمانداز تحولات در سال جاری میلادی مینویسد: "آینده روابط بین الملل همواره یک تلاش پرخطر است. تاریخ نشان داده که حتی مطمئنترین پیشبینیها نیز میتوانند غلط از آب درآیند. برای مثال، در آخرین بولتن منتشر شده از سوی پنتاگون در مورد "قدرت نظامی شوروی" در سال 1991 میلادی درباره قدرت نظامی عظیم رژیم آن زمان شوروی نوشته شده بود در حالی که در عمل اتحاد جماهیر شوروی در آن سال دچار فروپاشی شد.
به طور مشابه، اندیشکده "رند" وابسته به پنتاگون در واشنگتن در سال 1988 میلادی در مورد جنگ هستهای از جمله درگیری شوروی با پاکستان بر سر افغانستان در سال 2004 میلادی پیشبینی کرده بود؛ پیشبینیای که محقق نشد. آن چه در ادامه میآید یک پیشبینی نیست، بلکه تلاشی برای ترسیم انتظارات معقول از وضعیت جهان در سال 2025 است".
جنگ اوکراین در سال 2025 به کدام سمت پیش خواهد رفت؟ این استاد محقق در مدرسه عالی اقتصاد و پژوهشگر ارشد در موسسه اقتصاد جهانی و روابط بینالملل درباره چشمانداز جنگ اوکراین در سال 2025 مینویسد: "تلاش "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا برای تضمین آتش بس در خطوط نبرد اوکراین با شکست مواجه خواهد شد. طرح آمریکا برای "توقف جنگ" نگرانیهای امنیتی روسیه را نادیده میگیرد و دلایل اصلی درگیری را نادیده میگیرد. در همین حال، شرایط مسکو برای صلح که توسط "ولادیمیر پوتین" در ژوئن 2024 مشخص شد برای واشنگتن غیرقابل قبول خواهد بود، زیرا آن طرح عملا به معنای تسلیم شدن کی یف و شکست استراتژیک غرب قلمداد خواهد شد. در نتیجه، جنگ اوکراین ادامه خواهد یافت. ترامپ در واکنش به رد طرح پیشنهادی اش ناامیدانه تحریمهای بیش تری را علیه روسیه اعمال خواهد کرد. با این وجود، او از هرگونه تشدید جدی تنش که ممکن است روسیه را تحریک به حمله علیه نیروهای ناتو کند خودداری خواهد کرد. علیرغم لفاظیهای شدید ضد روسیه، کمکهای ایالات متحده به اوکراین کاهش مییابد و بخش عمده بار هزینه کمک به اوکراین را بر روی دوش کشورهای غرب اروپا خواهد انداخت. علیرغم آن که اتحادیه اروپا آماده وارد عمل شدن به منظور کمک رسانی به اوکراین است، اما کیفیت و مقیاس حمایت مادی غرب از اوکراین به احتمال زیاد کاهش خواهد یافت.
وضعیت آمریکا در سال 2025 چگونه خواهد بود؟ عضو شورای امور بین الملل روسیه در ادامه به ارزیابی چشمانداز سیاست آمریکا در سال 2025 در حوزه داخلی و خارجی پرداخته و مینویسد:"علیرغم انتقال مسالمت آمیز قدرت، دور دوم ترامپ کماکان مملو از تنش خواهد بود. خطر تلاش برای سوء قصد به جان او کماکان به قوت خود باقی خواهد ماند. سیاست خارجی ترامپ کمتر از بایدن ایدئولوژیک خواهد بود بر اهداف عمل گرایانه تمرکز خواهد کرد. سیاستهای ترامپ در این عرصه را میتوان این گونه دسته بندی کرد: ناتو را دست نخورده نگه خواهد داشت، اما از اعضای اروپایی آن پیمان کمک مالی بیش تری درخواست خواهد کرد، خواستار انتقال بخش اعظم مسئولیت تامین مالی کمک به اوکراین به اتحادیه اروپا خواهد شد، فشار اقتصادی را بر چین افزایش خواهد داد و از اهرمهای آسیب پذیری پکن برای تحمیل قراردادهای تجاری نامطلوب استفاده خواهد کرد. هم چنین، ترامپ با اسرائیل همسو خواهد شد و از تلاشهای آن رژیم علیه ایران حمایت خواهد کرد. تهران با وضعیت دشواری برای توافق هستهای مواجه میشود و در صورت خودداری از پذیرش توافق تازه ممکن است با حمله نظامی آمریکا به تاسیسات هستهای خود مواجه شود. ترامپ احتمالا در سال 2025 با پوتین دیدار خواهد کرد، اما این دیدار نشانه گرم شدن روابط آمریکا و روسیه نیست. تقابل بین دو قدرت عمیق و پایدار باقی خواهد ماند. استراتژی ترامپ سلطه جهانی آمریکا را در اولویت قرار خواهد داد و بار تعهدات ایالات متحده را به دوش متحدان و شرکای خود منتقل خواهد کرد که اغلب به ضرر آن کشورها خواهد بود".
هراس از روسیه؛ عاملی پابرجا در سیاستگذاریهای غرب اروپا در سال جاری میلادی "ترنین" در ادامه به ارزیابی وضعیت کشورهای غرب اروپا در سال 2025 پرداخته و میافزاید:"کشورهای اروپایی که نسبت به بازگشت ترامپ محتاط هستند، در نهایت در صف قرار خواهند گرفت. وابستگی اتحادیه اروپا به ایالات متحده برای رهبری نظامی و سیاسی عمیقتر خواهد شد، حتی اگر اقتصادهای اروپایی کماکان به عنوان کمک کننده به اقتصاد آمریکا عمل کنند. در طول سه دهه گذشته، نخبگان غرب اروپا از بازیگرانی ملی به ضمیمههای یک نظام سیاسی فراملی با محوریت واشینگتن تبدیل شدهاند. مدافعان واقعی منافع ملی از جمله احزاب "آلترناتیو برای آلمان" یا حزب "اجتماع ملی" فرانسه از نظر سیاسی در حاشیه باقی خواهند ماند".
او با اشاره به این که "روسوفوبیا" یا روس هراسی به عنوان یک نیروی متحد کننده در عرصه سیاست غرب اروپا باقی خواهد ماند مینویسد:"برخلاف تصور رایج، احساسات روس هراسانه در غرب اروپا از سوی آمریکا تحمیل نشده بلکه به طور فعال توسط نخبگان اتحادیه اروپا و بریتانیا به عنوان ابزاری برای انسجام پذیرفته شده و در دستور کار قرار گرفته است. عملیات نظامی روسیه در اوکراین به عنوان اولین مرحله از تلاش خیالی روسیه برای "ربودن و به گروگان گرفتن اروپا" در ذهنیت رهبران اروپایی قلمداد شده است. دولت ائتلافی جدید آلمان در سال 2025 میلادی موضع سخت گیرانه تری را در قبال مسکو اتخاذ خواهد کرد. با این وجود، ترس از درگیری مستقیم نظامی با روسیه، دیگر کشورهای اروپایی را از اعزام نیرو به اوکراین باز خواهد داشت. در عوض، غرب اروپا برای جنگ سرد جدید، افزایش هزینههای نظامی، توسعه تولید و تقویت جناح شرقی ناتو آماده خواهد شد. همزمان با آن، هرگونه مخالفتی در اروپا از سوی دولتهای اروپایی سرکوب خواهد شد. مخالفان سیاسی رویارویی با روسیه در کشورهای غربی به عنوان "احمقهای مفید پوتین" یا "عوامل مسکو" برچسب خواهند خورد. مجارستان و اسلواکی در رویکرد خود در قبال روسیه از کشورهای غرب اروپا دوری خواهند گزید، اما تاثیر آنان بر سیاستگذاریهای اتحادیه اروپا ناچیز باقی خواهد ماند".
او مینویسد: "اسرائیل در این راستا از طریق سیاست ترکیبی از جمله اقدامات نظامی علیه نیروهای نیابتی مورد حمایت ایران از جمله انصارالله در یمن و همزمان تلاش برای تعمیق روابط با پادشاهیهای عربی خلیج فارس تحت توافق ابراهیم راهبرد خود را پیش خواهد برد. روسیه در ژانویه 2025 معاهدهای را با ایران امضا کرد که مسکو را ملزم به مداخله نظامی در صورت حمله به تهران نمیسازد. در نتیجه، احتمال وقوع یک جنگ تمام عیار در خاورمیانه با دخالت روسیه و ایالات متحده بعید به نظر میرسد. در مورد ایران، آن کشور چشماندازی قطعی پیش روی خود نخواهد داشت، زیرا احتمال ایجاد خلاء قدرت در سطوح عالی وجود دارد. با کاهش حضور نظامی روسیه، نفوذ آن کشور در خاورمیانه کاهش خواهد یافت. با این وجود، مسیرهای لجستیکی اتصال روسیه به آفریقا یک اولویت استراتژیک باقی خواهد ماند".
تشدید تنش احتمالی در شرق آسیا این تحلیلگر روس با پیشبینی افزایش تنش در شرق آسیا مینویسد:"تنشهای آمریکا و چین به دلیل تلاشهای آمریکا برای مهار جاهطلبیهای اقتصادی و فناوری چین به شدت افزایش خواهد یافت. واشینگتن برای مقابله با پکن، اتحادهای خود را در آسیا، به ویژه با تایوان و فیلیپین تقویت خواهد کرد. علیرغم که در چشمانداز، بروز درگیری مسلحانه بر سر تایوان یا دریای چین جنوبی ممکن به نظر میرسد، اما بعید است که چنین درگیریای در سال 2025 آغاز شود. مشارکت روسیه با چین قویتر خواهد شد. از منظر غرب، این رابطه به طور فزایندهای شبیه یک ائتلاف ضد آمریکایی خواهد بود. روسیه و چین در کنار یکدیگر سلطه جهانی آمریکا در حوزههای ژئوپولیتیک، نظامی و اقتصادی را پس خواهند زد".
چشمانداز روابط روسیه با کشورهای اقمار سابق شوروی او درباره نوع رابطه روسیه با کشورهای اقمار سابق شوروی در سال 2025 مینویسد:"انتظار میرود "الکساندر لوکاشنکو" رئیسجمهور بلاروس، در ژانویه 2025 یک دوره ریاستجمهوری دیگر را به دست آورد و همسویی خود با مسکو را تقویت کند. در همین حال، روسیه برای تثبیت روابط خود با قزاقستان تلاش خواهد کرد، اگرچه فقدان چشمانداز قانعکننده مسکو برای ادغام اوراسیا میتواند دوباره مشکل ساز شود".
سال 2025 سالی همراه با بی ثباتی استراتژیک، درگیریهای مداوم و تشدید تنشهای ژئوپولیتیک "ترنین" در بخش پایانی یادداشت خود با اشاره به این که سال 2025 سال "بی ثباتی استراتژیک" خواهد بود مینویسد:"علیرغم آن که روسیه در سالیان اخیر به موفقیتهای قابل توجهی دست یافته باید از خودراضی بودن دور بماند. پیروزی به دور از قطعیت و اطمینان است و جهان به هیچ عنوان در وضعیت تعادل و توازن و حتی نزدیک به آن وضعیت نخواهد بود. برای مسکو، مسیر رو به جلو مستلزم انعطاف پذیری و تمرکز واضح بر روی اهداف بلندمدت است. صلح خواهد آمد، اما تنها از طریق تلاش مستمر و پیروزی نهایی؛ شاید در سال 2026".
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1334725/