ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آیا چین خود را برای جنگ آماده می‌کند؟ اخبار ایران

آیا چین خود را برای جنگ آماده می‌کند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش شرق، جمهوری خلق چین در راهبرد امنیت ملی 2022 آمریکا به‌عنوان یک «چالش مستمر» شناسایی شده است؛ تنها رقیبی که از نیت و ظرفیت روزافزون برای جایگزینی آمریکا به‌عنوان هژمون جهانی و بازسازی نظام بین‌الملل در راستای منافع حزب کمونیست چین برخوردار است. در این بین، راهبرد جامع حزب کمونیست چین می‌خواهد تا سال 2049 به «هدف بزرگ جوان‌سازی ملت چین» دست پیدا کند و بر پنج حوزه مرتبط تمرکز دارد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
بر اساس گزارش وزارت دفاع آمریکا درباره تحولات نظامی و امنیتی جمهوری خلق چین، اشغال تایوان در رویکرد جوان‌سازی شی جین‌پینگ، رهبر حزب کمونیست چین، بسیار حائز اهمیت است. این در حالی است که پکن رقابت با آمریکا را مانعی بزرگ در مسیر تبدیل‌شدن به یک قدرت برتر جهانی می‌داند. راهبرد ملی جمهوری خلق چین، تقویت ظرفیت‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فناوری و نظامی را برای ارتقا و به رخ کشیدن قدرت ملی در اولویت دارد. سیاست خارجی این کشور نیز هم‌زمان به دنبال آن است که «جامعه‌ای با سرنوشت مشترک» تشکیل دهد؛ چشم‌اندازی که در آن، ساختارهای جهانی برای انطباق با اهداف حزب کمونیست چین بازآرایی می‌شوند. جمهوری خلق چین برای تحقق این رؤیاها دست به چند ابتکار مهم زده است. ابتکار کمربند و جاده (‌‌یک کمربند، یک جاده‌) سعی دارد‌ کشورهای جهان را به واسطه شبکه زیرساخت‌هایی که نفوذ حزب کمونیست چین را تقویت می‌کنند، به یکدیگر متصل کند. بانک سرمایه‌گذاری زیرساخت آسیا جایگزین مؤسسات مالی تحت رهبری غرب شده که منابع مالی پروژه‌های توسعه‌محور را تأمین می‌کنند.
جاده ابریشم دیجیتالی
پلتفرم‌های منطقه‌ای مانند سازمان همکاری شانگهای و چارچوب همکاری چین-آسه‌آن، مروج امنیت، تجارت و همکاری‌های سیاسی هستند و رهبری چین را در آسیا و اوراسیا تثبیت می‌کنند. جاده ابریشم دیجیتالی‌ که بخشی از ابتکار کمربند و جاده است، بر استیلای چین در حوزه استانداردهای جهانی فناوری از طریق سرمایه‌گذاری در زمینه ارتباطات از راه دور، تجارت الکترونیک و هوش مصنوعی تمرکز دارد. در‌عین‌حال، ابتکار توسعه جهانی و مؤسسات کنفوسیوس، تصویر جهانی چین را از دریچه دیپلماسی فرهنگی و نفوذ نرم بهبود می‌بخشند.
آنتونیو گراسفو، تحلیلگر اقتصادی چین که در دانشگاه نظامی آمریکا در رشته امنیت ملی تحصیل کرده است، در اپک‌تایمز می‌نویسد: سیاست اقتصادی چین در سال 2024 با چالش‌های بزرگی مواجه شد که از‌جمله می‌توان به رکود اقتصادی، کاهش سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی و بحران بدهی در بخش مسکن اشاره کرد. برای رفع این مشکلات و کاهش وابستگی به نظام اقتصادی تحت رهبری آمریکا، شی خودکفایی در حوزه فناوری، تولید پیشرفته و محرک‌های اقتصادی را در اولویت قرار داده است. با‌این‌حال، این تدابیر هنوز نتوانسته‌اند مشکلات اقتصادی چین را برطرف کرده یا رشد سریع یک دهه گذشته را احیا کنند.
شی در سال 2023 پاکسازی گسترده‌ای را در سطح رهبران نظامی کلید زد که ظاهرا با هدف مقابله با فساد انجام می‌گرفت، اما او به دنبال ارتقای جایگاه وفاداران و حذف مخالفان بود و می‌خواست ارتش آزادی‌بخش خلق را برای جنگ احتمالی آماده کند. دست‌کم 15 افسر ارشد نظامی و مدیران صنایع دفاعی بین ماه‌های جولای و دسامبر برکنار شدند که باعث ایجاد اخلال در پروژه‌های مهم نوسازی شد. بسیاری از مسئولانی که برکنار شدند، در توسعه تجهیزات حیاتی از‌جمله سامانه‌های موشکی هسته‌ای و متعارف دست داشتند. مهم‌ترین اتفاق، برکناری لی شانگفو، وزیر دفاع چین، در اکتبر 2023 بود که به‌عنوان رئیس دپارتمان توسعه تجهیزات کمیسیون مرکزی نظامی، نظارت بر همه خریدهای تسلیحاتی ارتش آزادی‌بخش خلق را از سال 2017 تا 2022 بر عهده داشت. دریادار دونگ جون در ماه دسامبر جانشین او شد که از تلاش شی برای تثبیت کنترل خود بر کمیسیونی حکایت دارد که خودش بر آن ریاست می‌کند.
تغییرات نظامی
 در راستای اهداف 2049، شی تشکیل ارتشی در «کلاس جهانی» را در اولویت قرار داده که ابتدا قرار بود تا سال 2027 و هم‌زمان با ‌صدمین سال تأسیس ارتش آزادی‌بخش خلق به پیشرفت‌های درخور توجهی دست پیدا کند. این هدف بر تسریع روند توسعه یکپارچه مکانیزاسیون و یکپارچه‌سازی سامانه‌های اطلاعاتی و هوشمندسازی نیروهای مسلح تأکید دارد. چین همچنین روند نوسازی را در نظریه‌های نظامی، ساختارهای سازمانی، نیروها و تسلیحات دنبال می‌کند. این تلاش‌ها به منظور مقابله با حضور نظامی آمریکا در منطقه هند-آرام و فشار بر رهبری تایوان برای مذاکره بر اساس پیش‌شرط‌های پکن انجام می‌شوند. ارتش آزادی‌بخش خلق در سال‌های 2023 و 2024 دستخوش تغییرات شگرفی شد و با میدان‌دادن به سامانه‌های بومی، آمادگی خود را برای عملیات مشترک در تمام زمینه‌ها افزایش داد. ارتش چین بر نوسازی تجهیزات و آموزش تسلیحاتی یکپارچه تمرکز دارد.
نیروی دریایی ارتش آزادی‌بخش خلق‌ که بزرگ‌ترین نیروی دریایی جهان را با بیش از 370 کشتی و زیردریایی در اختیار دارد، دامنه عملیات خود را از زنجیره جزیره‌ای اول فراتر برده است. انجام مأموریت با کشتی تهاجم آبی‌-خاکی کلاس یوشن و ناو هواپیمابر شاندونگ از‌جمله عملیات‌های مهم سال 2023 بود. نیروی هوایی ارتش آزادی‌بخش خلق نیز با ادغام سامانه‌های تکامل‌یافته، پیشرفت شایان توجهی در زمینه نوسازی خود داشته است. نیروی موشکی ارتش آزادی‌بخش خلق، قابلیت‌های موشکی هسته‌ای و متعارف خود را بهبود بخشیده که از‌جمله می‌توان به سامانه‌های موشکی بین‌قاره‌ای اشاره کرد که می‌توانند خاک آمریکا را هدف بگیرند.
انحلال نیروی پشتیبانی راهبردی و یگان‌های فضایی و سایبری آن -‌که زیرمجموعه کمیسیون مرکزی نظامی بودند- از‌جمله تغییرات ساختاری سال 2024 بود. یک نیروی پشتیبانی اطلاعاتی جدید برای مدیریت شبکه‌ها و ارتباطات نظامی تشکیل شد. ارتش آزادی‌بخش خلق، تدارکات مشترک و قابلیت همکاری با نیروهای ذخیره، نظامی‌نما و شبه‌نظامی را نیز در اولویت قرار داده است. ارتش آزادی‌بخش خلق در جنگ «اطلاعاتی و هوشمندانه» سرمایه‌گذاری هنگفتی در زمینه عملیات اطلاعاتی، هوش مصنوعی و فناوری‌های پیشرفته مانند محاسبات کوانتومی انجام داده است. ارتش چین هم‌زمان زرادخانه هسته‌ای خود را به‌سرعت توسعه داده و پیش‌بینی می‌شود که از بالغ بر 600 کلاهک عملیاتی در سال 2024 به هزار کلاهک در سال 2030 دست خواهد یافت.
با‌این‌حال، چالش‌های همیشگی مانند کمبود تجربه نظامی، فقدان تدارکات دوربرد، ناکارآمدی عملیاتی و نقاط ضعف راهبردی -‌از‌جمله وابستگی به منابع انرژی خارجی و فساد داخلی- سطح آمادگی ارتش چین را پایین می‌آورند. در صورت بروز درگیری، آمریکا می‌تواند به آسانی تنگه ملاکا را ببندد، واردات انرژی حیاتی از چین را متوقف کرده و اقتصاد چین را با قطع صادرات زمین‌گیر کند. از این گذشته، مشکلات ساختاری نظیر بحران مسکن، کاهش سرمایه‌گذاری خارجی، کاهش صادرات و سالخوردگی جمعیت‌ که اقتصاد چین را به دردسر انداخته‌اند، همچنان پابرجا بوده و آمادگی این کشور را برای ورود به یک جنگ پایدار تضعیف می‌کنند. تصمیم‌گیری متمرکز شی و تعهد او به «جوان‌سازی بزرگ» ممکن است چین را به سمت جنگ سوق دهد، حتی اگر این کشور به‌طور کامل آماده جنگ نباشد. اعتماد شی به قابلیت‌های ارتش آزادی‌بخش خلق باعث افزایش خطر اشتباهات محاسباتی شده و احتمال وقوع جنگ را دوچندان کرده است. احتمال وقوع جنگ رو به افزایش است، اما آمادگی چین برای ورود به یک جنگ بزرگ‌مقیاس به‌هیچ‌وجه قطعی نیست./ عصر ایران 

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1337290/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرنوشت‌مان دست خودمان است/ زومر خوب عمل کرد

داعش مسئول کشتن تبعه چینی در افغانستان

ارتش اسرائیل مهلت 30 روزه از آمریکا خواست

پیشروی سریع آتش‌سوزی جدید در لس‌آنجلس/ 27 نفر قربانی شدند

یک فرصت، یک چهره

ترامپیان اگر به رئیسشان وفادار نباشند، حذف می‌شوند

ظریف در داووس، تصویر ایرانِ «ضعیف و خطرناک» را پاک خواهد کرد

پاسخ شدید اللحن نماینده دانمارکی به ترامپ برای تصاحب گرینلند

نقره داغ پمپئو و برایان هوک؛ ترامپ از لیست حفاظت فیزیکی خارج‌شان کرد

ترامپ: عربستان و اوپک قیمت نفت را کاهش دهند

حجم معوقات بانکی 800 همت شد

پزشکیان: تمام سنگ فرش خاک خوزستان طلا است

واکنش تند رشیدی کوچی به تویوتا سواری میرسلیم

ورود جدی تعزیرات به تخلفات نانوایان در گیلان؛ بیش از 3 هزار پرونده تشکیل شد

پزشکیان: مشکلات کشور با امضا حل نمی‌شود، باید دست به کار شویم

وزیر اقتصاد: بخش خصوصی از بازیگران اصلی توسعه مناطق آزاد خواهد بود

کاردوی مدرسه انقلاب؛ گامی به سوی تقویت روحیه مقاومت و جهاد تبیین در دانش‌آموزان

تیم ملی برای چین در آزادی تمرین کرد

چین خواستار بازداشت عاملان قتل شهروند چینی در تخار شد

افغانستان برای فرآوری آهن سرزمین فرصت‌هاست

سفر وزیر امور خارجه ایران به افغانستان

صادر شدن حکم بازداشت رهبر طالبان

درخواست حکم بازداشت سران افغانستان؛ رهبر طالبان زندانی می‌شود؟

محیط حفاظتی در افغانستان شکننده است

بن سلمان با وزیر خارجه جدید آمریکا هم گفت‌وگو کرد + جزئیات

گفتگوی تلفنی وزیر خارجه جدید آمریکا با نتانیاهو درباره ایران

واکنش به اقدام جولانی علیه روسیه

واکنش وزارت امور خارجه به تروریستی خواندن انصارالله یمن توسط آمریکا

تداوم کاهش قیمت نفت در بازار آسیا

طالبان: سلاح‌های جامانده آمریکا را پس نمی‌دهیم

اولین واکنش ایران به قرار گرفتن انصارالله در فهرست تروریسم آمریکا

احتمال توافق هسته‌ای جدید ترامپ با ایران/ آمریکا می‌خواهد ایران را از روسیه دور کند

ارائه دادخواست برای احقاق حق خانواده‌های شهدای انفجارهای تروریستی 13 دی پارسال گلزار شهدای کرمان

گفتگوی تلفنی وزیر خارجه جدید آمریکا با نتانیاهو در خصوص ایران

ترامپ 20 هزار نیروی نظامی آمریکا را از اروپا خارج می‌کند

دست رد طالبان به سینه آمریکا/ سلاح‌های به جا مانده را پس نمی‌دهیم

مذاکره باید از موضع قدرت انجام شود

پزشکیان: باید با همه ارتباط داشته باشیم؛به جز اسرائیل/ چین اولین دشمن خود را آمریکا می‌داند، اما با آن مدارا می‌کند؛ چون می خواهد حداکثر منفعت را ببرد

راهی جز مذاکره مستقیم با آمریکا نمانده | دولت در ایران تصمیم‌گیر نیست | فقط در وضعیت خاص تن به دیپلماسی می‌دهند

سلاح‌های جامانده آمریکا را پس نمی‌دهیم

اعتراف جنجالی ترامپ: هزاران تروریست ساکن آمریکا هستند! +جزئیات

اتهام‌زنی آمریکا به کوبا ناموجه و مردود است

ظریف زیر تیغ تندروها در داووس

جولانی: کُردها درخواست ما برای تحویل سلاح را نپذیرفتند

جولانی خطاب به تل‌آویو : قصد جنگ نداریم اما اشغال را نمی‌پذیریم

سرویس مخفی ارمنستان: جنگ با آذربایجان در سال 2025 نامحتمل است

حزب‌الله: اسراییل باید توافق آتش‌بس را اجرا و از مرزها عقب‌نشینی کند

با 100دلار هدیه ترید کن!(رایگان)

بغداد: 250 هزار آواره سوری در عراق حضور دارند

فرزندان شهدا پیام‌آوران راه مقدس شهیدان هستند