معنای انتصاب «نواف سلام»؛ همدستی آمریکا و عربستان در لبنان/ فصل تازه زورآزمایی تهران و ریاض فرا رسید؟
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز، امواج میدیا با انتشار یادداشتی مدعی شد: با انتخاب ژنرال جوزف عون به عنوان رئیس جمهور و انتصاب نواف سلام به عنوان نخست وزیر، بن بست سیاسی در لبنان به پایان رسیده است.
به ادعای ناظران انتخاب عون که مورد حمایت عربستان سعودی و ایالات متحده است و انتصاب نخست وزیری که حزبالله مخالف حضورش در ساختار سیاسی است، نشان میدهد که فعل و انفعالهای مقاومت در لبنان تحت تاثیر قرار گرفته است.
در حالی که حزبالله همچنان بازیگر اصلی است، تحت تاثیر قرار گرفتن قدرت و نفوذ این گروه در لبنان در کنار تغییر تحولات شام، موجب شده تا تهران استراتژی منطقهایاش را بازتعریف کند.
معنای انتخاب سلام برای حزبالله امواج میدیا در ادامه یادداشت ادعاییاش آورد: عون با حمایت فرانسه، عربستان سعودی و ایالات متحده، در دور اول رای گیری از 128 رای 71 رای را از آن خود کرد، آرایی که کمتر از دو سوم اکثریت لازم برای پیروزی بود. ژنرال در دور دوم 99 رای به دست آورد و رئیس جمهور شد.
همزمان محمد رعد، رهبر بلوک پارلمانی حزبالله در تلاشی آشکار برای نشان دادن قدرت این گروه اشاره کرد که قانونگذاران حزبالله از رای دادن به عون در دور اول اجتناب کردند، اما در دور دوم رای خود را برای ژنرال به صندوق انداختند.
در مقابل عون نیز در سخنرانی پیروزیاش خطاب به حزبالله، مدعی شد که تنها دولت لبنان حق حمل سلاح را خواهد داشت. این در حالی است که حزبالله لبنان فارغ از رویارویی یکسالهاش با اسرائیل هنوز قدرت را در اختیار دارد.
عون در 13 ژانویه با هدف برجسته کردن تغییر سیاسی لبنان پس از جنگ 2023-2024 حزبالله با اسرائیل، نواف سلام، رئیس دیوان بینالمللی دادگستری را به عنوان نخست وزیر منصوب کرد.
سلام پس از آنکه 84 قانونگذار او را به جای نجیب میقاتی، نامزد مورد نظر حزبالله که از سپتامبر 2021 بر سر کار بود، تایید کردند، به عنوان نخست وزیر معرفی شد.
رسانههای عربی 13 ژانویه مدعی شدند که نمایندگان حزبالله دیدار با عون را به تعویق انداختند، زیرا مشخص شد که او سلام را تعیین خواهد کرد.
به طور جداگانه، رعد طی یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد که برخی از نیروها در لبنان برای تحت تاثیر قرار دادن توان و قدرت حزبالله تلاش میکنند. به ادعای ناظران، انتخاب عون به این معناست که چهرههای مخالف حزبالله مانند سمیر جعجع، رهبر حزب سیاسی مسیحی نیروهای لبنان، شانسی برای ریاست جمهوری نداشتند.
با این حال، به ادعای ناظران، حزبالله و ایران به شکلی محتاطانه رویکرد عون را رصد میکنند. در همین راستا مجتبی امانی، سفیر ایران در لبنان، در 12 ژانویه به روزنامه دولتی جام جم گفت که انتخاب عون "نتیجه" کاهش قدرت حزبالله نیست و این گروه به حضور برجسته خود در لبنان ادامه خواهد داد. با این حال واکنشها به انتخاب عون در رسانهها در ایران متفاوت بوده است.
زورآزمایی تهران و ریاض در لبنان به ادعای امواج میدیا، ایران هنوز به طور رسمی به انتخاب سلام به عنوان نخست وزیر واکنش نشان نداده، علاوه بر این هیچ مقام رسمی تاکنون به او تبریک نگفته است. واکنشها در رسانههای ایران نیز پراکنده بوده است. پیش از انتخاب سلام، روزنامه همشهری 19 دی نوشت که حزبالله و متحد سیاسیاش امل قبلاً به دلیل «وابستگی سلام به آمریکا و فرانسه» با او مخالفت کرده بودند.
به ادعای ناظران، مسیری که لبنان در حال حاضر در آن قرار دارد نشان میدهد که حزبالله پس از رویارویی با اسرائیل، میبایست برای تقویت نفوذ خود و تکمیل ظرفیتهای نظامیاش خیز بردارد. جنگ پس از توافق آتش بس با میانجیگری ایالات متحده در نوامبر 2024 متوقف شد.
با این همه پیش از آتش بس سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله ترور شد و اسرائیل تلاش کرد تا زرادخانه این گروه را تا جایی که امکان دارد هدف قرار دهد. به ادعای ناظران، تحولات لبنان همچنین حاکی از آن است که نفوذ رقیب منطقهای ایران، عربستان سعودی، که از انتخاب عون حمایت کرد، افزایش یافته است.
با این همه گروهی براین باورند که حزبالله را نمیتوان نادیده گرفت، اما اکنون با یک واقعیت تغییر یافته در مورد اسرائیل و یک چشم انداز سیاسی داخلی به شدت تغییر یافته روبرو هستیم. این تغییرات با سقوط بشار اسد تشدید شده که عمق استراتژیک حزبالله را تحت تاثیر قرار داده و بر شبکههای لجستیکی این بازیگر سایه افکنده است.
ناظران مدعیاند که این تحولات، رهبری جدید حزبالله را واداشته تا تقویت هویت لبنانی این گروه را در اولویت قرار دهد، زیرا این گروه شیعه به دنبال احیای قدرت خود است.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1337954/