ادعاهای جدید ترامپ: امیدوارم ایران توافق کند!
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش پارسینه و به نقل از ایرنا، دونالد ترامپ رئیس جمهور جدید آمریکا روز پنجشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در کاخ سفید افزود: امید است که این مساله بدون اینکه نیازی به نگرانی بر سر آن وجود داشته باشد حل شود. اگر بتواند بدون آنکه آن گام اضافی برداشته شود حل شود خوب خواهد بود.
ترامپ در پاسخ به سوالی درباره حمایت آمریکا از اسرائیل در حمله به تاسیسات هسته ای ایران گفت: «واضح است که به این سوال پاسخ نمیدهم.
باید دید چه پیش میآید. در روزهای آینده با افراد مختلفی دیدار خواهم کرد. امیدوارم این مساله بدون نیاز به اقداماتی از این دست حل شود. این واقعا خوب خواهد بود».
رئیس جمهور جدید آمریکا در پاسخ به این سوال که با چه کسانی دیدار خواهد داشت، افزود: «ترجیح میدهم چیزی نگویم اما با افراد بسیار بلندپایه دیدار خواهم کرد.»
ترامپ همچنین گفت:«امید است که ایران توافق بکند. اگر توافق نکنند به گمانم آن هم اشکال ندارد.»
او در پاسخ به سوال دیگری درباره احتمال انتخاب استیو ویتکاف نماینده خود در خاورمیانه به عنوان مسئول استراتژی در قبال ایران اعلام کرد که او را مسئول پرونده ایران نخواهد کرد اما او را «مذاکره کنندهای عالی» توصیف کرد.
رئیس جمهور آمریکا تصریح کرد: «نه، اما قطعا از او استفاده خواهم کرد. او مذاکره کننده ای عالی و انسان بسیار خوب و محبوبی است.»
پیش از این روزنامه فایننشالتایمز گزارش داده بود که ویتکاف، نماینده ویژه دولت جدید آمریکا در امور ایران خواهد شد و تارنمای آکسیوس نیز گفته بود که ترامپ هنوز تصمیم رسمی را اتخاد نکرده اما انتظار میرود در این مسیر حرکت کند.
او درباره لغو حفاظت فیزیکی و تمهیدات امنیتی در مورد مایک پمپئو و برایان هوک نیز گفت که نمیتوان برای همیشه از افراد محافظت کرد. آیا میخواهید گروه بزرگی از افراد تا پایان عمر، از آنها محافظت کنند؟ خطرات همیشه وجود دارد.
ترامپ در گفتگو با خبرنگاران همچنین گفت خواستار دیدار فوری با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه است و مدعی شد ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین برای توافق جهت پایان دادن به جنگ ابراز آمادگی کرده است.
رئیس جمهور آمریکا درباره پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو ) نیز گفت: «ما از ناتو محافظت میکنیم، اما آنها از ما محافظت نمیکنند. مطمئن نیستم که باید برای ناتو هزینه ای بپردازیم».
ترامپ درباره دستیابی به توافق آتشبس غزه نیز با تکرار ادعاهای خود گفت که آتشبس غزه بدون استیو ویتکوف، نماینده ویژه او در خاورمیانه، محقق نمیشد.
رئیس جمهور جمهوریخواه آمریکا همچنین هشدار داد که در صورت نقض آتشبس، مشکلاتی ایجاد خواهد شد و عواقبی در پی خواهد داشت.
ترامپ پیش از این ادعا کرده بود آتشبس در غزه ممکن است پایدار نماند.
به گزارش المانیتور، «رافائل گروسی» در حاشیه نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد در داووس اعلام کرد که آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنان در حال گفتوگو با مقامات ایرانی است و امیدوار است که دولت ترامپ برای تعامل و دستیابی به یک توافق جدید با ایران وارد عمل شود.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: «به باور من، تیم ترامپ تمایل دارد به توافق جدیدی با ایران دست یابد.»
ترامپ در سخنرانی مراسم تحلیف خود هیچ موضعگیری علیه جمهوری اسلامی ایران نکرد اما هنگام امضای دهها فرمان اجرایی به جمهوری اسلامی ایران اشاره و ادعا کرد که پس از انفجار پیجرهای نیروهای حزبالله لبنان و شهادت رهبران آن در حملات اسرائیل و نیز هدف قرار گرفتن ساختار پدافند هوایی ایران، جمهوری اسلامی ایران به شدت ضعیف شده است.
رئیس جمهور جدید آمریکا همچنین در یکی از چند سخنرانی خود پس از مراسم تحلیف در جمع بخشی از هوادارانش ادعا کرد: ما بازگشتیم تا ایران را پاسخگو کنیم و بهرهبرداری آن از پول نفت برای تامین مالی سازمانهای تروریستی را متوقف کنیم.
ترامپ با بیان این ادعا که ایران در گذشته ورشکسته بود و نمیتوانست به حماس و حزبالله کمک مالی کند، با انتقاد تلویحی از بایدن مدعی شد که اگر او رئیسجمهور بود، عملیات «طوفان الاقصی» رخ نمیداد و ایران منابع مالی برای حمایت از حزبالله و حماس نداشت.
به گزارش ایرنا، ایران پس از امضای برجام در سال 1394 با هدف لغو تحریمها، بهعنوان کشوری مسئولیتپذیر، تعهدات خود را بهطور کامل اجرا کرد؛ موضوعی که در 16 گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی مورد تأیید قرار گرفت. با این حال، پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ و تصمیم یکجانبه او برای خروج از برجام در 18 اردیبهشت 1397 (8 می 2018)، تحریمهایی که طبق توافق لغو شده بودند، دوباره اعمال شدند.
در واکنش به این اقدام، ایران در سال 2018 سازوکار حل اختلاف را در چارچوب کمیسیون مشترک برجام فعال کرد. در نتیجه، اعضای باقیمانده توافق با صدور بیانیهای، 11 تعهد برای جبران خسارتهای ناشی از خروج آمریکا ارائه کردند. با این وجود، اجرای نامتوازن برجام و تشدید تحریمهای یکجانبه آمریکا، ایران را ناچار کرد تا یک سال پس از خروج واشنگتن، اجرای گامبهگام برخی از اقدامات داوطلبانه تعهدات هستهای خود را متوقف کند. در این مدت، ایران با پایبندی به توافق، به کشورهای اروپایی فرصت داد تا وعدههای خود را عملی کنند، اما به دلیل عدم تحقق این وعدهها، تهران در چند مرحله تعهدات خود را کاهش داد.
با روی کار آمدن جو بایدن در ژانویه 2021، این دولت سیاست خروج یکجانبه ترامپ از برجام را محکوم کرد اما در عمل همان سیاست فشار حداکثری دولت پیشین را ادامه داد. بهرغم ادعای واشنگتن برای بازگشت به دیپلماسی، کاخ سفید اراده لازم برای بازگشت به برجام و جبران سیاستهای شکستخورده ترامپ را نشان نداده است.
مذاکرات برای احیای برجام طی هشت دور در وین برگزار شد و نمایندگان گروه 1+4، اتحادیه اروپا و ایران در این گفتوگوها شرکت کردند. هیأت آمریکایی نیز بهطور غیرمستقیم در مذاکرات حضور داشت اما به دلیل تناقض در رفتار، تعلل در تصمیمگیری و زیادهخواهی واشنگتن، توافقی حاصل نشد.
از آنجایی که جمهوری اسلامی ایران در عرصه دیپلماسی از هر فرصتی برای تبیین مواضع، طرح دغدغهها و پیگیری مطالبات خود استفاده میکند، گفتوگوها برای از سرگیری مذاکرات هستهای با سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) و اتحادیه اروپا را پیگیری میکند. تاکنون سه دور گفتوگو برگزار شده و طرفها در تلاش هستند تا زمینه لازم را برای کاهش تنشها و ادامه روند دیپلماسی فراهم کنند.
ایران همواره تأکید کرده است که برای دستیابی به توافقی پایدار و قابل اعتماد که تحریمها را بهصورت تضمینشده لغو کند و مانع از سوءاستفاده در آینده شود، آمادگی دارد.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1337976/