ایرانیان جهان

آخرين مطالب

گفتگوی اختصاصی با مشاور پیشین کاخ سفید؛ ترامپ خواهان مذاکره با ایران است؛ خود مقامات ایران می‌گویند توان ساخت بمب اتمی داریم ایالات متحده آمریکا

گفتگوی اختصاصی با مشاور پیشین کاخ سفید؛ ترامپ خواهان مذاکره با ایران است؛ خود مقامات ایران می‌گویند توان ساخت بمب اتمی داریم
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - پروفسور «متیو بان» مشاور پیشین کاخ سفید معتقد است همانطور که تعدادی از مقامات ایرانی در اظهارات عمومی به صراحت اعلام کرده‌اند، ایران تمام فناوری‌های مورد نیاز خود را برای تولید سلاح‌های هسته‌ای توسعه داده است، این واقعیت نگرانی‌های بین المللی را برانگیخته است.
، دونالد ترامپ در مصاحبه با «شان هانتی» مجری فاکس نیوز گفت اطمینان دارد می‌تواند توافقی را با ایران برای «اطمینان مطلق پیدا کردن از دست نیافتن ایران به سلاح هسته‌ای» برقرار کند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این رئیس جمهور آمریکا که در پی ناکامی سیاست به اصطلاح «فشار حداکثری» در دولت اولش علیه ایران حالا در دولت دوم خود مارکو روبیو را به عنوان وزیر خارجه منصوب کرده، در این مصاحبه ادعا کرد: «ایران یک ماجرای متفاوت است. ایران یک مساله کاملا متفاوت است. این یک معامله مذهبی است. این بسیار خطرناک است.»
به نوشته رسانه آمریکایی «نیویورک پست»، ترامپ از سیگنال فرستادن درباره اینکه آیا از دست زدن به «حملات پیشگیرانه به تاسیسات هسته‌ای ایران» پشتیبانی می‌کند خودداری کرده، اما در راستای نشان دادن تداوم خصومت خود علیه ایران مدعی شد که «ایران نمی‌تواند یک سلاح هسته‌ای داشته باشد.»
رئیس جمهور جدید ایالات متحده ادعا کرد در خاتمه دور اول ریاست جمهوری‌اش «حدود یک هفته با برقرار کردن توافقی با ایران فاصله داشته» و هنوز معتقد است که می‌تواند توافقی را امضا کند که «مطلقا اطمینان حاصل شود ایران به تسلیحات هسته‌ای دست پیدا نمی‌کند.»
ترامپ با تهدید درباره اینکه «هرگز اجازه نمی‌دهم ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند» مدعی شد: «راه‌هایی برای اطمینان پیدا کردن مطلق از این مساله وجود دارد اگر که شما یک توافق را برقرار کنید... شما باید 10 بار راستی آزمایی کنید.»
او در ادامه گفت: «اگر آنها [به سلاح هسته‌ای]دست یابند همه می‌خواهند آن را به دست بیاورند و سپس کل مساله تبدیل به یک فاجعه خواهد شد.»
خبرنگار تابناک در گفتگوی اختصاصی با پروفسور «متیو بان» دانشمند برجسته هسته‌ای به بررسی موضوع گفتگوی ایران و آمریکا و همکاری تهران با آژانس بین المللی انرژی اتمی پرداخته که در ادامه می‌آید.

ایرانیان جهان

پروفسور «متیو بان» مشاور پیشین وزارت انرژی آمریکا و استاد دانشکده کندی در دانشگاه هاروارد است. او یکی از محققین اصلی پروژه مرکز بلفر دانشگاه هاروارد در مدیریت اتم است. 
قبل از آمدن به هاروارد، «بان» به عنوان مشاور دفتر سیاست علم و فناوری کاخ سفید از 1994 تا 1996 خدمت می‌کرد. بان در سال 1995 مطالعه محرمانه‌ای در مورد امنیت هسته‌ای را از شورای مشاوران رئیس جمهور در علم و فناوری (PCAST) هدایت و مدیریت کرد. این مطالعه به عنوان مبنایی برای تصمیم گیری ریاست جمهوری 41 (1995) عمل کرد که سیاست‌های دولت ایالات متحده را برای تامین امنیت مواد هسته‌ای تعیین کرد. 
از سال 1992 تا 1996، بان به عنوان مدیر مطالعات در آکادمی ملی علوم (آمریکا) مشغول به کار بود. در این مدت، او مدیریت و دفع سلاح‌های اضافی پلوتونیوم را مدیریت کرد و این مطالعه پایه و اساس سیاست دولت ایالات متحده در مورد دفع پلوتونیوم شد. (ایجاد چیزی که اکنون «دفتر دفع مواد» نامیده می‌شود، یک روز پس از انتشار گزارش اعلام شد.)
او مفاهیم «آماده به کار سرد» (cold standby) و «آماده به کار گرم» (warm standby) را برای سانتریفیوژ‌های ایران در زمانی که اشکال مختلف «تعلیق» برنامه ایران مورد بحث قرار می‌گرفت، توسعه داد و پیشنهاد‌های مصالحه‌ای برای حل مناقشه بر سر برنامه ایران را با عباس ملکی، معاون سابق وزیر امور خارجه ایران نوشت.
بان و همکارش آنتونی ویر اولین کسانی بودند که تلاشی چهار ساله برای تامین امنیت مواد هسته‌ای در سراسر جهان را پیشنهاد کردند، هدفی که در نهایت در اجلاس امنیت هسته‌ای سال 2010 با آن موافقت شد. بان، وییر و جان هولدرن، مشاور علمی سابق رئیس جمهور اوباما، برای اولین بار ترکیب کردن تلاش‌های ایالات متحده برای تبدیل راکتور‌های تحقیقاتی و حذف HEU را به یک برنامه واحد پیشنهاد کردند که به ابتکار جهانی کاهش تهدید تبدیل شد.
*رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مذاکره ایران و آمریکا را برای حل موضوع هسته‌ای ضروری دانسته است. ارزیابی شما از سخنان وی چیست؟
من معتقدم که مدیرکل گروسی درک می‌کند که ایران به احتمال زیاد موافقت نمی‌کند که در حل و فصل مسائل با آژانس بین المللی انرژی اتمی در رابطه با آلودگی اورانیوم در مکان‌هایی که ایران اعلام نکرده است کاملاً همکاری خواهد کرد، مگر اینکه ایران پیشرفت در موضوعات گسترده‌تر هسته‌ای و تحریم‌ها را ببیند که بعید است بدون مذاکره با ایالات متحده انجام شود.
*به صورت کلی چرا گروسی به چنین موضوعی ورود کرده است. آیا این موضوع در زمره وظایف وی تعریف می‌شود؟
مدیر کل گروسی تلاش کرده است ایران را متقاعد کند که به طور کامل به تعهدات قانونی خود در توافقنامه پادمان آژانس بین المللی انرژی اتمی عمل کند. این کاملاً به عنوان یکی از وظایف او تعریف شده است - و او می‌بیند که ایران بدون پیشرفت در گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکا در مورد موضوعات گسترده تر، احتمالاً با این کار موافقت نمی‌کند.

ایرانیان جهان

پروفسور «متیو بان» در حضور «ارنست مونیز» وزیر انرژی دولت اوباما
*«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد در اجلاس داووس گفته است «ایران یک بار برای همیشه روشن کند که دست از داشتن سلاح هسته‌ای برمی‌دارد.» این اظهارات در حالی است که گروسی در همین اجلاس گفته است شواهدی برای تولید سلاح هسته‌ای در ایران نداریم. در واقع گوترش در حالی ایران را متهم می‌کند که گروسی به عنوان مدیر کل نهادی که مسئول راستی آزمایی در این زمینه است آنرا رد می‌کند. سخنان گوترش به چه دلیلی عنوان شده است؟
من معتقدم این ممکن است یک مشکل ترجمه باشد. منابع خبری متعددی که دیده‌ام به نقل از او می‌گویند: «امید من این است که ایرانی‌ها یک بار برای همیشه روشن کنند که از داشتن سلاح هسته‌ای چشم پوشی می‌کنند و همزمان با سایر کشور‌های منطقه تعامل سازنده دارند.» 
«انصراف از داشتن» به معنای «تعهد می‌کنند که در آینده نخواهند داشت» - اساساً، تعهد قانونی ایران در قالب معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای «عدم تولید یا دستیابی به غیره» سلاح‌های هسته‌ای است. 
همانطور که تعدادی از مقامات ایرانی در اظهارات عمومی به صراحت اعلام کرده‌اند، ایران تمام فناوری‌های مورد نیاز خود را برای تولید سلاح‌های هسته‌ای توسعه داده است، این واقعیت نگرانی‌های بین المللی را برانگیخته است. اگر ایران امیدوار است که از تحریم‌هایی که ایالات متحده و دیگران اعمال کرده‌اند رهایی یابد، باید به جامعه بین‌الملل، اطمینان دهد که به سمت ساخت سلاح هسته‌ای پیش نخواهد رفت.
*مارک روبیو وزیر خارجه آمریکا از مکانیسم ماشه حمایت کرده است. ما حدود 8 ماه تا اکتبر 2025 زمان پایان یافتن محدودیت‌های برجامی ایران فاصله داریم. شما تصور می‌کنید گفتگوی احتمالی ایران و آمریکا تا آن زمان به نتیجه خواهید رسید؟
درست است که «مکانیسم ماشه» به پایان خواهد رسید، اما بسیاری از محدودیت‌های دیگر مدت زمان طولانی تری دارند یا نامشخص هستند - از جمله تعهد ایران به ساخت سلاح هسته‌ای. من نمی‌توانم به جای «مارک روبیو» وزیر خارجه صحبت کنم، اما دولت ترامپ به صراحت گفته است که آنها معتقدند برای متقاعد کردن ایران برای موافقت با شرایط مورد نظر، فشار لازم است.
سوال دشوار این است که آیا ایران و ایالات متحده می‌توانند بر بی اعتمادی و خصومت هر دو طرف غلبه کنند تا به توافقی برسند که منافع ملی هر دو طرف از جمله لغو بسیاری از تحریم‌ها علیه ایران را تامین کند.
*اگر ایران و آمریکا به توافق برسند در این حالت واکنش اروپا چه خواهد بود؟ برخی معتقدند اگر در توافق ایران و آمریکا ملاحظات اروپایی‌ها برآورده نشود ممکن است آنها از مکانیسم ماشه به عنوان یک اهرم برای بر هم زدن توافق ایران و آمریکا استفاده کنند. با این استدلال موافق هستید؟
من بسیار تردید دارم که توافقی بین ایران و آمریکا حاصل شود که به نگرانی‌های اروپا و سایر طرف‌ها در خاورمیانه توجهی نداشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1338337/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

احتمال تعلیق برخی تحریم‌های سوریه در جلسه هفته آینده اتحادیه اروپا

اختصاص بودجه انگلیس برای پاکسازی ماین در افغانستان

اخراج مجرمان افغانستان در اولویت است

اعتراض افغانستان به حکم بازداشت دو مقام ارشد طالبان

کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا قانون نگهداری ارزهای دیجیتال را لغو کرد

:::آفتاب نو::: اقدام باشگاه پرسپولیس برای جذب وینگر کلمبیایی: کریستین باریوس کیست!؟

ترامپ: وضعیت کارولینای شمالی فاجعه بار است؛ برای بازدید از آتش‌سوزی‌ها به لس‌آنجلس می‌روم

آمریکا تمام تحریم‌ ها علیه صهیونیست‌ ها و نهادهای صهیونیستی را لغو کرد

خاورمیانه‌ای که سلطه جمهوری‌خواهان خواهد ساخت

حماس اقدام آمریکا برای «تروریستی» خواندن انصارالله را محکوم کرد

حمله اشغالگران به یک خودرو در جنین؛ دو فلسطینی شهید شدند

بحران در کالیفرنیا؛ باد و آتش 31 هزار نفر دیگر را آواره کرد

پرحاشیه‌ترین قرارداد گازی کشور

آیا اقتصاد سوریه از ویرانه‌های جنگ سر برمی‌آورد؟

رئیس‌جمهور عراق: اهمیت زیادی به روابط با ایران قائل هستیم

حمایت ترامپ از خرید تیک‌تاک توسط ایلان ماسک

جزئیات بسته 600 میلیارد دلاری عربستان برای آمریکا اعلام شد

ترامپ: جنگ اوکراین و قیمت نفت به یکدیگر ارتباط دارند

آمریکا تمام تحریم‌ها علیه صهیونیست‌ها و نهادهای صهیونیستی را لغو کرد

درخواست ترامپ از عربستان و اوپک برای کاهش قیمت نفت

اعلام آمادگی پوتین برای مذاکره با ترامپ

پوتین: برای مذاکرات درباره اوکراین آماده‌ایم

درخواست خانواده‌های اسرای صهیونیستی از نتانیاهو برای پایبندی به اجرای آتش‌بس

هشدار وزیر خارجه عراق درباره گسترش داعش در سوریه

ارتباط ایران با آمریکا با هیچ قاعده بین‌المللی سازگار نیست

فارن افرز: پوتین هنوز نا امید نشده است

چقدر احتمال دارد دلار 100هزار تومانی شود؟

کالابرگ الکترونیکی برای 15 کالای اساسی برای دهک‌های نیازمند شارژ می‌شود

دلار ١٠٠هزار تومان می شود؟

خبر مهم برای مردم/ کالابرگ الکترونیکی برای جبران گرانی‌ها در بودجه 1404

صدور مجوزهای خودکار از درگاه ملی مجوزها سرعت می‌گیرد

کونته: برای یوونتوس احترام قائلم اما دیگر مفهومی به‌نام تیم شکست‌ناپذیر نداریم

غیبت کرتیس جونز در لیورپول

غیبت کرتیس جونز در ترکیب لیورپول

روابط ایران و چین از «نه شرقی، نه غربی» تا سند همکاری 25 ساله

مرگ دردناک قهرمان پروش اندام در فقر مطلق

برای مذاکرات با ترامپ آماده‌ایم

پایان جنگ اوکراین و روسیه نزدیک است؟

امام جمعه اردبیل: لحن ترامپ نسبت به دور اول ملایم است

ترامپ روسیه را به سرقت متهم کرد

مذاکره ایران و آمریکا، محور اصلی خطبه های ائمه جمعه این هفته شد/ نماینده ایران در مذاکره باید فردی مانند مالک اشتر باشد

حماس: مدارک کافی برای وادار کردن اسرائیل برای تکمیل آتش‌بس در غزه داریم

القسام اسامی اسرای اسرائیلی برای دور دوم مبادله را اعلام کرد

30 برابر سود بیشتر + 35 میلیون بیبی‌دوج رایگان برای شما

پیش بینی بورس هفته دوم بهمن 1403

بازگشت جواد ظریف از سوییس به تهران

دلار به 100 هزار تومان نمی رسد

ظرفیت شراکت راهبردی تجاری بین ایران و عمان فراهم است

بابک زنجانی بعد از آزادی بانک زد؟

ماجرای بازگشت بابک زنجانی با تاسیس بانک و ایرلاین چیست؟