ایرانیان جهان

آخرين مطالب

فرصت‌ها و تهدیدهای دولت دوم ترامپ برای ایران ایالات متحده آمریکا

فرصت‌ها و تهدیدهای دولت دوم ترامپ برای ایران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز، فیاض زاهد و محمد مهاجری در یادداشتی در روزنامه اعتماد به بحث مذاکره ایران با امریکا پرداخته اند.
آنها نوشته اند:
1- به نظر می‌رسد ترامپ هر چند در برخی راهبردها درصدد تداوم دور اول ریاست‌جمهوری خویش است، اما در تاکتیک‌های نیل به هدف تغییراتی اساسی داده است. کنار نهادن مثلث پومپئو، بولتن و برایان هوک و انتخاب چهره‌هایی چون جی‌دی ونس در کنار بازیگردانی چهره‌هایی چون ایلان ماسک نشان از یک راهبرد واقع‌بینانه‌تر می‌دهد.
انتخاب روش‌های مصالحه‌جویانه‌تر به جای تمرکز بر انتخاب روش‌های تهاجمی. توییت اخیر وی در مورد عدم معرفی چهره‌های جنگ‌طلب گویای این واقعیت نمادین است که ترامپ علاقه‌مند به جنگ است؛ اما نه جنگ نظامی. او متخصص جنگ‌های تجاری و تعرفه‌ای است.
2- کنار نهادن تیم خاورمیانه و انتخاب استیو ویتکاف و اورتگاس در امور خاورمیانه به تحلیل رسانه‌های غربی، دادن شانس مجدد به دیپلماسی است. ویتکاف که تخصص اصلی‌اش خریدوفروش املاک است، با تجربه موفق در داستان جنگ غزه، همه تلاشش را برای انجام یک معامله پرسود برای امریکا به کار می‌گیرد. اما همه ما می‌دانیم که دلالان املاک دنبال کسب بالاترین امتیازات، اما بالاتر از امتیاز در پی جوش دادن معامله به هر قیمتی هستند. 
3- بزرگ‌ترین خطا در راهبرد، ارزیابی نادرست از وضعیت خود و طرفین است. خودبزرگ‌بینی بیش از اندازه، خطرناک است و خودتحقیری نیز غلط و بی‌معناست.
ما به عنوان ایران، هر چند کارت‌های بازیگری‌مان از سال قبل و سال قبل‌تر و سال‌های قبل‌ترش کمتر شده، اما همچنان مهم‌ترین کشور غرب آسیا هستیم.
به دلیل اتخاذ روش‌های نادرست و فشار دشمنان کشور، برخی مزیت‌های خود را از دست داده‌ایم، اما به برکت تاریخ، جغرافیا و میراث دینی و تمدنی همچنان آنقدر مزیت داریم که ما و امریکا را وادارد به یک ارزیابی درست از یکدیگر دست یابیم.
4- هم امام خمینی(ره) و هم رهبر معظم بارها تاکید کرده‌اند که قطع رابطه ایران و امریکا نمی‌تواند تا ابد ادامه داشته باشد. اینک پس از انجام پیمان‌های راهبردی با چین و روسیه، زمان اتخاذ تصمیم بعدی است. اگر قرار باشد روزی با امریکا وارد گفت‌وگوهای جامع شویم، امروز یکی از آن انتخاب‌هاست. 
دولت جدیدی در دو سو بر سر کار آمده است. دولت میانه‌رو پزشکیان مستظهر به حمایت مردم و رهبری است. تجربه مذاکرات برجام و مذاکرات پشت پرده موجود است. اگر طرفین تصمیم جدی به گفت‌وگو داشته باشند، می‌توانند با عزت و حکمت بر ماجرای رفع تحریم‌ها (که مصلحت امروز ماست) تمرکز کنند.
5- رهبری در چند سخنرانی اخیر خود هوشمندانه سخنی که از آن بوی مخالفت برای ابداعات جدید به مشام برسد، بیان نکرده‌اند. حکمت رهبری حکم می‌کند که شاید از افراد و نهادهای مورد اعتماد خواسته باشند حول این موضوع گزارش‌های خود را آماده کنند.
این نکته را باید بپذیریم که دولت پزشکیان یکی از فرصت‌های محدود پیش رو است. چنانچه پزشکیان نتواند موضوع تحریم را حل کند، نه در جذب اعتماد مخاطبان داخلی خود موفق خواهد شد و نه قادر به حل بحران‌ها و ناترازی‌ها خواهد بود.
6- مسعود پزشکیان را به صداقت و راستگویی می‌شناسیم. او روابط عاطفی خوبی با رهبری خردمند نظام دارد. اگر ارزیابی وی حل مسائل بین‌المللی است باید با صداقت و صراحت با رهبری سخن بگوید. برای یک‌بار هم شده رییس‌جمهور باید فداکاری هاشمی‌رفسنجانی در پایان جنگ را انجام دهد. 
رهبر انقلاب از رشد 8 درصدی سخن گفتند. این امر شدنی است. اما تامین نظر ایشان بدون رفع تحریم‌ها و برداشتن قفل از پای اقتصاد ملی ناممکن است. اگر ایران به توافق معقولی دست نیابد، تردید نکنیم که فشارهای تجاری بر چین موجب کاهش شدید فروش نفت ایران خواهد شد. باید برای یک‌بار هم که شده در شرایط غیراضطرار و در نتیجه ارزیابی‌های برد- برد به انتخاب دست بزنیم.
7- تمام مطالعات انجام شده در جامعه جهانی پس از جنگ دوم جهانی نشان می‌دهد؛ هیچ کشوری، تکرار می‌کنیم؛ هیچ کشوری نتوانسته بدون سرمایه‌گذاری خارجی وارد مدار توسعه شود. هیچ سرمایه‌گذاری مناسب یا غیرمناسبی در شرایط تحریم امکان تحقق ندارد. توافق با دول اروپایی بدون حل مشکلات با امریکا ناممکن است. نباید دنبال راه‌های ناشدنی برویم؛ ما حتی اگر نگران محور مقاومت هم هستیم باید کشور مستقل، مرفه و قدرتمندی باشیم.
8- ایران بهشت سرمایه‌گذاری است. صندوق‌های ذخیره کشورهای عربی پر از پول است. رشد اقتصادی چین کاهش شدیدی داشته است. رشد اقتصادی سه غول بزرگ اروپایی، انگلستان، فرانسه و آلمان منفی است. ایران آماده جذب هزار میلیارد دلار در اقتصاد خویش است. تنها در صنعت هوایی به پانصد هواپیمای مسافری نیاز دارد. در بخش نفت و گاز و ‌پتروشیمی تشنه سیصد میلیارد دلار است. در بخش راه، حمل و نقل ریلی، گسترش بنادر و توریسم، ده‌ها میلیارد دلار سرمایه می‌توان جذب کرد. ایران برای تامین نظر رهبری بر جوان‌سازی جمعیت هم به این تکانش نیاز دارد. ایران به دنیا و دنیا به ایران برای شکوفایی محتاجند. ایران بهشت سرمایه‌گذاری است. باید خردورزانه از این مزیت بهره ببریم.
9- هر تصمیمی در عرصه سیاست خارجی و رفع تحریم‌ها البته در داخل کشور مخالفان جدی دارد. این مخالفان به دو گروه شاخص تقسیم می‌شوند: کاسبان تحریم و مخالفان ایدئولوژیک.
10-کاسب تحریم نه ناسزاست و نه تهمت. به‌طور مشخص از دوره احمدی‌نژاد برای مقابله با تحریم‌ها، زعمای قوم شاید با نیت خیرخواهانه به این نتیجه رسیدند که برای سرپا نگهداشتن اقتصاد کشور باید فکری کرد تا تحریم‌ها نتواند در بالادست به اقتصاد کلان و در پایین‌دست به معیشت مردم صدمه بزند. راهی که برای دستیابی به این هدف پیدا کردند، جعل عبارت «دور زدن تحریم» بود. از اینکه در اتاق‌های فکر، چه کسانی حضور داشته و برای توجیه این اقدام چه حرف‌هایی زده‌اند، چیزی نمی‌دانیم، اما به نظر می‌رسد خروجی آن جلسات، تامین نیازهای اساسی کشور از طریق فروش نفت از طرق غیرمعمول و واردات از روش‌های غیرمعمول‌تر بوده است.
از آنجا که اقتضای چنین فعالیت‌های اقتصادی، ناشفافیت است، بروز هر فسادی در آن طبیعی است. گذر زمان باعث می‌شود این درآمدهای بادآورده و خارج از نظارت، زیر دندان‌های عاملان آن مزه کند و به هیچ قیمتی حاضر به از دست دادن آن نباشند.به همین سادگی «کاسب تحریم» هر روز پولدارتر و قدرتمند‌تر می‌شود و چون دارای رانت و موقعیت انحصاری است و لزوما از پشتیبانی‌هایی هم برخوردار است به ترکتازی خود ادامه می‌دهد. بدتر اینکه در برابر هر نظارتی مقاومت می‌کند و به هیچ قیمتی حاضر نیست منافع خود را کنار بگذارد و چون بالطبع هر مذاکره‌ای برای رفع تحریم به معنی شکستن شیشه عمر کاسبان تحریم است، با آن مخالفت می‌کند.
11- کاسب تحریم نمی‌تواند شغل خود را جار بزند، چون پیشه‌اش کریه و ناپسند است و وجاهت عامه ندارد. بنابراین چاره‌ای نمی‌ماند جز اینکه برای خود ویترینی دلپذیر بسازد. این ویترین را با شعارهایی که بوی انقلاب و ارزش‌ها را بدهد، پر می‌کند. خب بقیه مسیر کاملا روشن است. او برای تداوم حیات خود نیاز به جار زدن دارد و به راحتی این کار را به گروه‌ها و افراد نیابتی واگذار می‌کند. هرچه جارزن‌ها ساده‌لوح‌تر و آتشین‌تر باشند او به را به هدفش نزدیک می‌کنند.
او باید مخالفان خود را نفوذی و لیبرال و غربزده معرفی کند . برای این کار نیاز دارد که این برچسب‌ها را کسانی بزنند که موقع داد زدن و شعار دادن، رگ‌های گردن‌شان متورم شود و رنگ چهره‌شان هم به سرخی بزند. تنها در چنین فضایی است که کشتی‌های روی آب کاسب تحریم می‌تواند در سواحل آرام پهلو بگیرد. به عبارت دیگر او برای کاسبی‌اش، گردوخاک به پا می‌کند تا چشمان جامعه کاسبی او را نبیند.
مروری بر مواضع مثلا انقلابی در مجلس، نشست‌ها، میزگردها، هیات‌ها، سخنرانی‌ها و رسانه‌ها حتی از سوی افراد نسبتا موجه در سال‌های اخیر می‌تواند صحت این ادعا را اثبات کند.
12- قطعا دور از انصاف است که همه تندروهایی که هر نگاه عملگرایانه به سیاست خارجی را به غربگرایی و وادادگی نسبت می‌دهند، نوکران و کارگزاران کاسبان تحریم بنامیم. بخشی از آنها نگاه ظاهرا ایدئولوژیک و شیوه اخباریگری دارند و گرفتار تعصبند. نوشته‌ها و گفته‌های‌شان پر است از آیات و روایات و بیانات بزرگان نظام و کشور.
آنها هر چند می‌توانند در عداد افراد دلسوز و ارزشی قرار گیرند، اما عملا دیگ حلیم کاسبان تحریم را هم می‌زنند . آنها لابد در تصورشان ثواب جمع می‌کنند و برای منافع و امنیت ملی یقه می‌درانند.
سختی کار آنجاست که توجیه این بخش از عناصری که رخت انقلابیگری بر تن دارند، آسان نیست. آنها نشان داده‌اند که حتی اگر بزرگان نظام و انقلاب نیز به موضوعی رای بدهند که خلاف ایده‌شان است تمکین نمی‌کنند. البته مرور زمان برخی از آنها را به واقع‌گرایی می‌کشاند، برخی دیگر افسرده و فرسوده می‌شوند و کنج عزلت می‌گزینند و عده‌ای هم سر موضع باقی می‌مانند.
13- سیاست چه از نوع داخلی و خارجی‌اش در نگاه ما معتقدان به نظام جمهوری اسلامی حتما در اعتقادات دینی و انقلابی ما ریشه دارد. با این توصیف، هر نگاه برون دینی و برون انقلابی به سیاست، پیامدهای خطرناکی دارد که می‌تواند تا مرز استحاله انقلاب هم پیش برود. اما نباید فراموش کرد در همین نگاه درون دینی و درون انقلابی، تاکنون مسائل متعددی از کشور را بدون اینکه از انقلاب و نظام و ارزش‌ها دست بکشیم، حل کرده‌ایم. پایان‌بندی جنگ تحمیلی 8ساله، عدم مداخله در جنگ امریکا و عراق، عبور از کنار جنگ افغانستان، برقراری مجدد روابط با عربستان بعد از حج خونین و اخیرا تصمیم مدبرانه در واقعه سوریه نمونه‌هایی روشن از تصمیماتی است که با نگاه انقلابی و حفظ نظام اتخاذ شده و ضمن اینکه به معنای عقب‌نشینی از ارزش‌ها نبوده و منافع ملی نیز در آن لحاظ شده است.
در شرایط کنونی و مواجهه با دولت ترامپ، تکرار شیوه‌های خردمندانه گذشته و دوری گزیدن از هر رویکرد افراطی، ایران و ایرانیان را به سمت آرامش خواهد برد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1338976/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش منفی عمان و اتحادیه عرب/ طرح ترامپ نسخه بی‌ثباتی است

بیانیه اتحادیه عرب درباره طرح ترامپ درباره کوچ اجباری

سفر خسروی وفا به چین برای حضور در افتتاحیه بازی های آسیایی زمستانی

پادشاه اردن: با تلاش برای الحاق اراضی و انتقال فلسطینیان مخالفیم

بن بست فشار حداکثری

تحلیل متفاوت روزنامه‌نگار صهیونیست به طرح کوچاندن فلسطینیان

افزایش هزینه‌های ساخت خانه در ایالات‌متحده !

واکنش تند طالبان به سخنان ترامپ درباره بازپس‌گیری پایگاه بگرام و سلاح‌های آمریکایی

طراح ایده تخلیه غزه کیست؟ | او می‌خواهد غزه را به استراحتگاه تبدیل کند

17 بهمن؛ طلا یک نفس تا 6 میلیون، سکه یک قدم تا 70 میلیون

تایمز اسرائیل: داماد ترامپ طرّاح ایده کنترل آمریکا بر غزه است

گزاره‌برگ کاخ سفید درباره یادداشت ترامپ علیه ایران

گزاره‌برگ کاخ سفید درباره یادداشت ریاست جمهوری ترامپ علیه ایران

ترامپ و دمیدن بر دوگانه «مذاکره یا فشار» حداکثری علیه ایران

بازی توتی و دل پیرو در دنیای مارول! (عکس)

درخواست گرینلندی‌ها از اروپا با هدف فرار از تهدید ترامپ

چرا ترامپ به عناصر کمیاب در خاک اوکراین چشم طمع دارد؟

مشاور رهبری: اگر آمریکا حقوق ملت را به رسمیت بشناسد، ممکن است مذاکره به نتیجه برسد

نشنال اینترست: آیا اسرائیل باید نگران شهر موشکی ایران باشد؟

زمزمه حذف تابعیت قهری در بهارستان

جراحی در جاده مخصوص

قسد: از طرح عقب‌نشینی آمریکایی‌ها از سوریه مطلع نیستیم

انفجار 180 منزل مسکونی در اردوگاه جنین

فرماندهان ترور‌شده حماس زنده شدند

العربی جدید: اوجالان آماده انحلال پ‌ک‌ک می‌شود

محتوای نامه شدید اللحن رئیس اسبق اطلاعات عربستان به ترامپ

تایمز اسرائیل طراح اصلی طرح جنجالی ترامپ را معرفی کرد

دریافت 10 واحد سهام هدیه با بیش از 31٪ سود سالانه

وزیر نیرو: مشترکان پرمصرف کنترل پذیر می‌شوند

توسعه همکاری‌های مشترک بیمه دی و بانک دی

مدیریت ایران خودرو به بخش خصوصی واگذار شد/ ترکیب هیئت مدیره جدید+ عکس

بند کمال خان به بهره‌برداری سپرده شد

معاون عتبات سازمان حج و زیارت: در ماه شعبان برای سفر 52 هزار زائر ایرانی به عتبات ظرفیت‌سازی شده است

147 هزار یورو برای تأمین و خرید دستگاه ماموگرافی «گناوه» اختصاص یافت

مخالفت چین با جابه‌جایی اجباری مردم غزه

اکران 10 فیلم در سومین روز جشنواره فجر مشهد

واکنش عارف به پیشنهاد دیدار ترامپ و پزشکیان | امروز دیدار با ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در دستور کار جمهوری اسلامی نیست

آلمان: غزه متعلق به فلسطینیان است

آماده‌سازی پنتاگون برای خروج کامل از سوریه

پزشکیان: اتحاد اعضای اوپک مانع تحریم آمریکا خواهد شد

معاون وزیر نفت در پاسخ به تهدید ترامپ: تجربه ما هم بیشتر از گذشته است / باید برای هر نوع احتمالی برنامه ریزی داشته باشیم

تمایل دونالد ترامپ برای توافق هسته ای با ایران

مجاهد: بازپس‌گیری پایگاه بگرام و سلاح‌ها رویا و خیال پردازی است

مقصد سفر جدید پزشکیان مشخص شد

قیمت طلا اوج گرفت/ طلا به 3000 دلار می‌رسد؟

مجاهد: بازپس‌گیری پایگاه بگرام خیال پردازی است

مارکو روبیو: آمریکا آماده رهبری و زیبا کردن غزه است

سازمان ملل: کوچ اجباری فلسطینیان ممنوع است

ترامپ: توافق هسته‌ای راستی‌آزمایی‌ شده با ایران را ترجیح می‌دهم

رئیس‌رئیس‌جمهور: اعضای اوپک متحد باشند، آمریکا نمی‌تواند یکی از اعضا را تحریم کند