بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - مهمترین عناوین روزنامههای امروز _دوشنبه هشتم بهمن 1403_ را در ادامه میخوانید.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
در صفحه نخست امروز خود با تیتر «چانهزنی درباره آب و اتباع» نوشت: سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه روز گذشته در حالی میهمان کابل بود که تهران برای اولین بار بعد از به قدرت رسیدن مجدد طالبان و کنار زدن دولت «اشرف غنی» رئیسجمهوری پیشین افغانستان، مقام عالیرتبه دیپلماتیک خود را راهی این کشور میکرد تا از رهاورد آن، دو طرف دغدغههای خود را پیرامون موضوعات و مسائل اختلافی با یکدیگر درمیان بگذارند؛ سفری که میتوان آن را در مسیر ترسیم دقیق نقشهراه ایران برای رقابت و همکاری توأمان با کشورهای منطقه و همسایگان 15 گانهاش ارزیابی کرد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این نقشه که در آن مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری بر عزم و برنامه دولتش برای توسعه همکاریها و تعاملات بینالمللی بویژه با کشورهای همسایه اصرار دارد، در جستوجوی هدفی غایی است که بر رعایت «گسترش همکاریهای دوجانبه و منطقهای»، «پرهیز از تشنج در روابط» و «تلاش برای رهایی منطقه از حضور نظامی بیگانگان» تأکید دارد. ثمربخشی این سیاست، مستلزم تحکیم و تقویت روابط از مسیر حل چالشهای مشترک و به اشتراک گذاشتن ظرفیتهای همکاری است. ترمیم و ایجاد پیوندهای نزدیک در افقی ترسیم میشود که تندادن کشورهای همسایه که به نقشههای دشمنان برای محدود کردن تعاملات بینالمللی با ایران را به هزینهای گزاف و زائد تبدیل میکند و دلیلی برای باقی ماندن در حصار آن باقی نمیگذارد؛ بلکه توان بهرهمندی از رابطه مستقل دو همسایه را حائز اهمیت میکند. حضور وزیر امور خارجه ایران در افغانستان ذیل چنین رویکردی انجام شده است؛ کشوری که واقعیات جاری در آن جایی برای نادیده گرفتن موضوعات اختلافی با تهران باقی نمیگذارد و ضرورت پرداختن به آنها را که از چالش تاریخی موج مهاجرت اتباع گرفته تا بحران آب و پرونده قاچاق و مسائل امنیتی را شامل میشود، دوچندان میکند.
عراقچی متناظر با این موضوعات، دستورکار خود را در اولین سفرش به افغانستان تعریف کرد و با مقامهای بلندپایه حکومت سرپرستی افغانستان درباره آنها به گفتوگو نشست. او طرح جامع ساماندهی اتباع افغان را خواستار شد و همچنین با تأکید بر ضرورت حل و فصل اختلاف «حقابه هیرمند» تصریح کرد که دو طرف باید موضوع آب را به جای اختلاف به موضوع همکاری تبدیل کنند. عراقچی در سفر یکروزه خود با «ملامحمدحسن آخوند»، رئیسالوزرای حکومت سرپرستی افغانستان، «امیرخان متقی» سرپرست وزارت خارجه و «مولوی محمد یعقوب»، سرپرست وزارت دفاع حکومت این کشور دیدار کرد.
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «اعتراض نمایندگان ملت به پیام ذلتبار ظریف در داووس» نوشت: اظهارات نابجا، غیرمتعارف ولی مسبوق به سابقه ظریف در نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد (داووس) مخابره پیام ضعف و جلوهای از دیپلماسی ملتمسانه بود که واکنش نمایندگان مجلس را در پی داشت. اظهارات اخیر محمدجواد ظریف در داووس نهتنها با شعار دولت (وفاق ملی) سنخیت نداشت بلکه مخابره پیام ضعف بود.
جو ویلسون، نماینده کنگره آمریکا در رابطه با سخنان ظریف در نشست مجمع جهانی اقتصاد، توئیت زد: «ظریف به شکل تحقیرآمیز برای مذاکره به ترامپ التماس کرد؛ اکنون وقت تحریم بیشتر ایران است.»
ظریف در داووس گفت: «اگر امروز به جای مسعود پزشکیان، سعید جلیلی را به عنوان رئیسجمهوری داشتیم، ممکن بود جنگ بزرگی در منطقه در جریان باشد».
وی همچنین اظهار کرد: «اگر تندروها در ایران مسئولیت داشتند، من هم اکنون نمیتوانستم آزادانه در خیابانهای تهران قدم بزنم.»
این دست از سخنان ظریف که مسبوق به سابقه بوده و بارها به اشکال مختلف تکرار شده است، وفاقشکن و جناحی به نظر میرسد که واکنش نمایندگان را درپی داشت.
در همین ارتباط، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی روز گذشته در جلسه علنی صحن مجلس در واکنش به سخنان محمدجواد ظریف در نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد گفت: «افرادی که کارگزار نظام هستند باید مراقب حرفهای خود باشند! طرح مسائل داخلی در مجامع خارجی تضعیف ایران است».
محمد نقدعلی، نمایند مردم خمینیشهر نیز درپی سفر محمدجواد ظریف به «داووس» در تذکری اظهار کرد: «به فردی که جایگاهش محل شبهه است، از موضع جمهوری اسلامی صحبت میکند و دعواهای داخلی کشور را از تریبون بینالمللی طرح میکند و مسائل گذشته انتخاباتی را در یک مجمع جهانی اعمال میکند باید پاسخ قاطع داده شود و انتظار داریم از آقای قالیبافی که سردار جبهه و جنگ بوده است در مقابل همچین موضعگیریهایی، کوبنده پاسخ دهد البته ما میدانیم در دل شما طوفان است اما میخواهیم این طوفان بروز داده شود تا دل امت حزبالله شاد شود».
علاوهبر نماینده خمینیشهر، محمدرضا احمدی، نماینده مردم رشت نیز در این رابطه متذکر شده و گفت: «برخی افراد مناصبی را اشغال میکنند که حق آنها نیست. نمایندگان تذکرات خود را میدهند اما اجرا نمیشود. اینکه بگوییم قوانین را مصوب میکنیم اما اجرا نمیشوند قابل قبول نیست».
همچنین، علی خضریان، نماینده مردم تهران با اشاره به صحبتهای نابجا و خارج از موضوع در نشست «داووس» و طرح مباحثی که هیچ سنخیت و نسبتی با شعار دولت (وفاق ملی) ندارد، کنایه زد: «من در ابتدا جا دارد یک تشکر ویژه از جناب آقای دکتر ظریف کنم که نهان راهبردی دولت وفاق را عیان کرد؛ اگر قرار بود ما مدتها تلاش میکردیم تا نفاق وفاق را علنی میکردیم، به اندازه آقای دکتر ظریف نمیتوانستیم این کار را کنیم».
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «کشورخوار در خانه، زمینخوار در خاورمیانه» نوشت: اغلب گفته میشود در دنیای جدید، کشورگشایی در مقایسه با قبل اهمیت به مراتب کمتری دارد، ولی ادعاهای دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا درباره کانادا، گرینلند و قصد او برای دستیابی به حاکمیت کانال پاناما نشان داد که کشورگشایی همچنان طرفدارانی دارد که ممکن است بعد از دو قرن، کره خاکی را با واقعیتهای جدیدی روبهرو کند. ترامپ روز شنبه در سخنرانی در میان هوادارانش در لاسوگاس که در واقع فرصتی برای قدردانی از پیروزی انتخاباتی او در نوادا بود، گفت که ایالات متحده «ممکن است به زودی کشوری بزرگ شود.» او گفت: «ما ممکن است در فاصله زمانی که چندان دور نیست، یک کشور بسیار بزرگتر باشیم. دیدن چنین چیزی خوب نیست؟ سالها و دهههاست که اندازه (کشور) ما از لحاظ فوت مربع همانقدری است که بوده؛ شاید هم عملاً کوچکتر شدهایم، اما ممکن است به همین زودی کشور بزرگتری داشته باشیم.» همین چند هفته قبل بود که فاش شد ترامپ در یک ضیافت سه ساعته با جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، وقتی با این درخواست روبهرو شد که آمریکا علیه کانادا تعرفه اعمال نکند، گفت: «با این حساب کانادا میتواند پنجاهویکمین ایالت آمریکا و ترودو هم فرماندارش باشد.» اغلب منابعی که روز 13 آذرماه 1403، این خبر را منتشر کردند، از عبارات پیشنهاد عجیب ترامپ استفاده کردند و حتی فاکسنیوز، شبکه نزدیک به جمهوریخواهان نوشت که ترودو و سایر افراد حاضر در میز شام، با «اضطراب و دستپاچگی» به این شوخی خندیدند، ولی حالا با گذشت تنها چند هفته از این پیشنهاد، کمتر کسی درباره جدی بودن قصد ترامپ برای الحاق کانادا تردید دارد.
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «روی اعصاب اروپا» را برگزید و نوشت: دونالد ترامپ پس از تحلیف و رسیدن به کاخ سفید نیز از صحبتهای پیشین خود درباره بزرگتر کردن آمریکا از نظر جغرافیایی دست نکشید و برای چندمین بار در هفتههای گذشته در سخنان خود به الحاق گرینلند به خاک آمریکا اشاره کرد. دونالد ترامپ در سخنرانی روز شنبه خود در همین زمینه به خبرنگاران گفت: «فکر میکنم آن را به دست خواهیم آورد». وی سپس افزود: «57 هزار ساکن این جزیره میخواهند با ما باشند». البته این سخنان ترامپ درباره الحاق و تصرف گرینلند مربوط به دوره جدید ریاستجمهوری وی نمیشود و پیش از این نیز سابقه داشته است. وی سال 2019 در دولت نخست خود نیز کنترل آمریکا بر گرینلند را یک «ضرورت مطلق» برای امنیت بینالملل دانسته بود. تکرار این دست ادعاها در حالی است که مته فردریکسن، نخستوزیر دانمارک در تماس تلفنی هفته گذشته با رئیسجمهوری آمریکا تاکید کرد که «گرینلند فروشی نیست». ترامپ روز شنبه در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران افزود: «من واقعاً نمیدانم دانمارک چه ادعایی نسبت به آن [گرینلند] دارد اما اگر آنها اجازه ندهند چنین اتفاقی بیفتد، این یک اقدام بسیار غیردوستانه خواهد بود، زیرا برای حفاظت از دنیای آزاد است. فکر میکنم گرینلند را به دست خواهیم آورد، زیرا به آزادی جهان مربوط میشود. آمریکا هیچ دلیلی برای این کار ندارد غیر از اینکه تنها ما هستیم که میتوانیم آزادی را فراهم کنیم. آنها نمیتوانند».
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «توپخانه ای علیه ظریف» را برگزید و نوشت: در این روزها گویی میدان رزمی ترسیم شده که از یک سو کفنپوشان بهعنوان مردمان عادی معترض در خیابانهای تهران به نمایشی سیاسی دعوت میشوند؛ از سویی دیگر برخی نمایندگان نزدیک به سعید جلیلی و عضو جریان پایداری تریبون مجلس را به تسویهحساب سیاسی تبدیل کرده و برخی از امامان جمعه هم به بهانه مذاکرات احتمالی با غرب، دولت را مورد نقد قرار داده و هرگونه مذاکره را ممنوع اعلام میکنند. دراینمیان صداوسیما هم در مخالفت با مذاکرات احتمالی با آمریکا و پیوستن ایران به گروه افایتیاف دست به تولید شده و با هر ترفند رسانهای که شده، سعی در مجابکردن افکار عمومی بابت تقبیح تلاش دولت برای آغاز مذاکرات رفع تحریمها دارد. تلاش برای دوقطبیسازی از سوی برخی جریانهای سیاسی از این عیانتر نمیشود و همچنین تلاش برای مذاکراتی که در دولت سیزدهم دستاورد بود، در دولت چهاردهم تقبیح میشود.
دراینبین حضور مکرر کفنپوشان در خیابانهای تهران، یادآور تصاویری از حضور گروههای موسوم به گروه فشار در دهه 80 است؛ هرچند اصولگرایان هم دیگر این تجمعات رادیکالها را گردن نمیگیرند و خود منتقد اینگونه تندرویها هستند اما حرکت نمایشی رادیکالها با فراخوان گسترده و البته استقبال محدود «اما رو به افزایش در مقایسه با گذشته» برای چندمین بار است برای اعتراض به برنامههای دولت ازجمله تعلیق ابلاغ قانون حجاب و فعالیت محمدجواد ظریف در دولت برگزار شده و هر بار هم شعارها تندتر از قبل با دامنهای فراگیرتر از گذشته، تعداد بیشتری از مسئولان عالیرتبه را در بر گرفته است، تا جایی که این تجمعکنندگان گفتند: «اگر تا 12 بهمن لایحه حجاب تصویب شد که شد، وگرنه از قالیباف بهعنوان مفسد فیالارض شکایت خواهیم کرد و محاکمه خواهد شد».
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «5 پرونده روی میز ایران و افغانستان» را برگزید و نوشت: سفر وزیر امور خارجه ایران به کابل و دیدار با مقامهای بلندپایه افغانستان در شرایطی صورت میگیرد که مسائل، چالشها و فرصتهای مهمی پیش روی دو همسایه قرار دارد. این اولین سفر یک مقام رسمی بلندپایه جمهوری اسلامی ایران به افغانستان نزدیک به چهار سال پس از خروج آمریکا از افغانستان و به قدرت رسیدن طالبان در این کشور به شمار میرود.
مسائلی چون مهاجران افغانستانی حاضر در ایران، حقابه ایران از رودخانههای مرزی، حضور داعش در افغانستان و آینده شناسایی بینالمللی حکومت طالبان پیش روی دو طرف قرار دارد. درعینحال ابعاد مهم اقتصادی این سفر، بهویژه با توجه به جایگاه اول ایران در شرکای اقتصادی افغانستان و ضرورت حفظ آن و همچنین همراهی یک هیأت تجاری و بازرگانی با وزیر امور خارجه، نویدبخش توسعه روابط تجاری میان دو کشور است. هدف گذاری تجارت 3 میلیارد دلاری در یک افق کوتاهمدت میتواند در دستورکار تهران و کابل قرار گیرد؛ مسألهای که در بازه زمانی سالهای 2003 تا 2018 در دسترس دو کشور قرار داشت.
در همین چارچوب سیدعباس عراقچی با اشاره به موضوعات روی میز میان ایران و افغانستان خاطرنشان کرد: ارتباطات اقتصادی ایران و افغانستان در سطح بسیار خوبی است و امیدوارم در این سفر روابط را هرچه بیشتر در جهت منافع ملی دو کشور و دو ملت گسترش دهیم. عراقچی همچنین با حضور در سطح شهر کابل، دیپلماسی عمومی ایران موسوم به دیپلماسی کافهای را به نمایش گذاشت.
کد خبر 833706