بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا، همانند «جو بایدن» رئیسجمهور سابق این کشور که نقش بزرگی در نسلکشی فلسطینیهای غزه داشت، قصد دارد به رژیمصهیونیستی برای پاکسازی نژادی در این منطقه کمک کند. - اخبار رسانه ها -
به گزارش گروه رسانههای خبرگزاری تسنیم، ترامپ روز شنبه (6 بهمن، 25 ژانویه) در پنجمین روز حضور خود در کاخسفید و در جریان گفتوگوی تلفنی با «عبدالله دوم» پادشاه اردن، از طرح خود برای انتقال ساکنان غزه به خارج از سرزمین فلسطین صحبت کرده و از او خواست بخشی از جمعیت این منطقه را در خاک کشورش اسکان دهد.
رئیسجمهور آمریکا ادعا دارد به این دلیل که «غزه عملاً به مکان ویرانشدهای تبدیل شده است» میخواهد بخشی از جمعیت غزه با کمک کشورهای عربی از این منطقه منتقل شوند. طبق آنچه ترامپ گفته، وی میخواهد جمعیت غزه بین کشورهای متعددی پخش شوند اما از «مصر و اردن» خواهد خواست نسبت به دیگر کشورها، تعداد بیشتری از آوارگان فلسطینی را اسکان دهند.
رئیسجمهور آمریکا اعلام کرده در صحبت با «عبدالفتاح السیسی» رئیسجمهور مصر نیز درباره اسکان 1.5 میلیون نفر صحبت کرده است. هنوز مشخص نیست در طرح ترامپ، 1.5 میلیون نفر تعداد مجموع کسانی که قرار است منتقل شوند و یا تنها مصر قرار است این تعداد را پذیرش کند.
اگر مجموع جمعیت مدنظر برای انتقال 1.5 میلیون نفر باشد، احتمالاً دستکم 800 هزار نفر از 2 میلیون و 300 هزار ساکن غزه در این منطقه باقی خواهند ماند، اما اگر قرار باشد تنها مصر 1.5 میلیون نفر را پذیرش کند، با در نظر گرفتن کسانی که به اردن و دیگر کشورها میروند، آمریکا قصد دارد به طور کامل منطقه را خالی از سکنه کند.
ایده ترامپ مورد استقبال رهبران راست افراطی رژیمصهیونیستی قرار گرفته و باعث ذوقزدگی آنان شده است. «بتسلئیل اسموتریچ» وزیر دارایی رژیمصهیونیستی در این باره گفته است: «ایده کمک به ساکنان غزه برای یافتن اماکن دیگری برای داشتن یک زندگی جدید یک ایده بزرگ است. من با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل و کابینه برای تضمین اجرای ایده انتقال تعداد زیادی از مردم غزه به کشورهای همسایه همکاری خواهم کرد.»
پیش از این نیز «ایتامار بن گویر» وزیر مستعفی امنیت داخلی رژیمصهیونیستی که در اعتراض به آتشبس با غزه استعفا کرد، گفته بود: «به دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به خاطر ابتکارش برای انتقال ساکنان غزه به اردن و مصر تبریک میگویم. یکی از خواستههای ما از بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل تشویق به مهاجرت داوطلبانه است. زمانی که رئیسجمهورِ بزرگترین قدرت جهان، پیشنهاد مهاجرت داوطلبانه فلسطینیها را میدهد، عاقلانه است که دولت ما آن را تشویق و اجرا کند.»
در مقابل «حازم قاسم» سخنگوی حماس، روز گذشته در واکنش به پیشنهاد ترامپ گفت: «اظهارات ترامپ خطرناک و همسو با مواضع طیف راست افراطی اسرائیل است.»او که با شبکه «العربی» مصاحبه میکرد، اعلام کرد: «طرح ترامپ اجرا نخواهد شد و هیچ فلسطینیای آن را نخواهد پذیرفت.»
ترامپ: اردن و مصر پذیرای تعداد بیشتری از اهالی غزه باشند ابعاد و نکات قضیه انتقال
ترامپ و رژیمصهیونیستی در فردای پس از جنگ، درصدد پیگیری طرح ناکام خود در جنگ، با ابزارهای جدید هستند. در ادامه به ابعاد طرح ترامپ پرداخته شده است.
1. آمریکا و رژیمصهیونیستی به دنبال تحقق اهدافی در دوره آتشبس هستند که در طول جنگ از دستیابی به آنها ناکام ماندند. اگر اخراج کامل فلسطینیها بر اثر جنگ امکانپذیر نشد، در دوران آتشبس تلاش خواهد شد تا این اخراج به شکل نسبی صورت گیرد. به عبارتی دیگر اگر اخراج دو میلیون و 300 هزار ساکن غزه امکانپذیر نیست، آن تعداد که ممکن است از این منطقه باید خارج شوند.
2. آمریکا و رژیمصهیونیستی در جریان جنگ دریافتند امکان اخراج کامل و ناگهانی ساکنان غزه میسر نیست و این کار باید بهتدریج و مرحلهای صورت گیرد. بر همین اساس در گام اولیه، کسانی که داوطلب خروج از غزه هستند، مورد شناسایی قرار گرفته و از این منطقه خارج میشوند. در مرحله بعدی نیز به جمعیت باقیمانده فشارهای مختلفی از جمله نظامی وارد خواهد شد تا آنها نیز نهایتاً یا داوطلبانه و یا بالاجبار از غزه خارج شوند.
3. حجم عظیم تخریبها در غزه، طولانی بودن جنگ طوفان الاقصی و امکان شکلگیری مجدد چنین جنگی حتی در ابعاد بزرگتر، به زعم تلآویو میتواند برای تعدادی از ساکنان غزه انگیزه خوبی برای خروج از این منطقه باشد.
4. تلاش برای خارج کردن ساکنان غزه از این منطقه، هیچ تناسب و قرابتی با اوضاع کنونی و حصول آتشبس ندارد. از این رو پیگیری این سیاست نشاندهنده وجود یک طرح قبلی است. مبارزان حماس پیش از این نیز بارها از وجود طرحی بزرگ قبل از 7 اکتبر برای یکسره کردن کار غزه خبر داده بودند.
براساس آنچه حماس اعلام کرده است، رژیمصهیونیستی تصمیم گرفته بود حمله هوایی ناگهانی و سنگینی را علیه تمام گروههای مقاومت غزه ترتیب داده و سپس هجوم زمینی را آغاز کند. حماس در روز 7 اکتبر پیشدستانه به رژیمصهیونیستی حمله کرد تا ضمن وارد آوردن ضربه به تلآویو و وارد آوردن شوک، در اجرای طرح صهیونیستها اختلال ایجاد کنند.
صهیونیستها بر اثر ضربهای که در 7 اکتبر خوردند، طرحهای خود را ناقص اجرا کردند. به نظر میرسد طرح انتقال ساکنان غزه به اردن، مصر و اندونزی نیز در نقشه صهیونیستها پیش از 7 اکتبر وجود داشته و از این رو پس از آن تحولات نیز مورد پیگیری قرار گرفته است. این طرح نیز همانند باقی بخشهای طرح تلآویو، قرار است احتمالاً به شکل ناقص اجرا شود.
5. طرح انتقال احتمالاً با ابزار فشاری همراه خواهد بود. این ابزار فشار میتواند حملات جسته و گریخته به غزه، اختلال در بازسازی و انتقال کالا به این منطقه باشد.
6. یکی از اهداف مطرح کردن انتقال ساکنان غزه به خارج از فلسطین اشغالی، مخدوش کردن تصویر پیروزی مقاومت غزه است.
ترامپ و صهیونیستها میخواهند بگویند در جنگ شکست نخوردهاند و به همین دلیل درحال پیگیری نهاییترین هدف خود، یعنی اخراج ساکنان غزه هستند.
7. ترامپ برای دشمنی با مردم غزه و حفظ وجهه آمریکا میخواهد از در دوستی با فلسطینیها وارد شود. برای همین او هدف خود از انتقال اهالی غزه به خارج از فلسطین اشغالی را نه اخراجشان، بلکه به صورت موقت برای بازسازی غزه اعلام کرده است.
چه کشورهایی در طرح انتقال مطرح شدهاند؟
مصر و اردن به همراه لبنان و سوریه، قدیمیترین گزینههای اخراج فلسطینیها هستند و امروزه میزبان جمعیتهای بزرگی از این گروهند. با وجود التهاب و مسدود بودن راهها به لبنان و سوریه، تمرکز واشنگتن و تلآویو عمدتاً امان و قاهره قرار گرفت. خود ترامپ نیز در اظهاراتش نام این دو کشور را برده است. هدف در مصر، اسکان فلسطینیها در صحرای سینا و سپس تبدیل این منطقه به یک کشور فلسطینی است. همچنین در اردن احتمال دارد این کشور در آینده به نام «پادشاهی متحد اردن و فلسطین» تغییر نام دهد و یا به طور کلی نظام سیاسی آن تغییر کند. یک هفته قبل شبکه انبیسی نیوز آمریکا، نام کشور سومی را نیز مطرح کرد. به گزارش این شبکه قرار است اندونزی میزبانی بخشی از آوارگان را متقبل شود.
جمعیت مدنظر برای انتقال
غزه دارای 2 میلیون و 300 هزار ساکن است. ترامپ قصد دارد 1.5 تا 2 میلیون نفر از آنها را در کشورهای دیگر اسکان دهد. با این حال برای حل نهایی معضل غزه از نگاه آمریکا، احتمالاً تمام ساکنان داوطلبانه یا بالاجبار اخراج خواهند شد.
آمریکا و رژیم امیدوارند تعدادی را به شکل داوطلبانه از غزه آواره کنند و سپس به جمعیت باقیمانده هجوم آورده و بالاجبار این بخش را نیز از منطقه پاکسازی کنند.
چرا اول غزه؟
فلسطینیها در سه قطعه از سرزمینهای اشغالی حضور دارند؛ کرانه باختری و نوار غزه که با یکدیگر سرزمین 1967 را تشکیل میدهند و دیگری سرزمین 1948. تلآویو قصد دارد تمام آنها را به خارج از سرزمین فلسطین منتقل کند.
اولویت در این مسیر، با دو منطقه غزه و کرانه باختری است. از جهاتی کرانه باختری باید برای صهیونیستها اولویت بیشتری داشته باشد. جمعیت کرانه باختری 1.5 برابر و وسعت آن 13 برابر نوار غزه است. از سوی دیگر در کرانه باختری 800 هزار صهیونیست زندگی میکنند و علاوه بر آن، این منطقه متصل به اصلیترین نقطه تجمع صهیونیستها در فلسطین اشغالی است. همچنین قدس در کرانه باختری قرار دارد.
علیرغم اهمیت بالاتر، اما غزه برای صهیونیستها دردسرسازتر بوده است. به دلیل تراکم زیاد در غزه، تفکیک جمعیتی در آن امکانپذیر نیست، اما پراکندگی نقاط مسکونی در سراسر کرانه باختری و وجود روستاها و شهرهای کوچک متعدد، کنترل آن را برای صهیونیستها تسهیل کرده است.
قوای نظامی و مدیریتی فلسطینیها در سرزمینهای اشغالی در غزه متمرکز است و دو بخش دیگر، شامل کرانه باختری و سرزمین 1948 نیز از آن انگیزه و الگو میگیرند. نمونه بارز این اتفاق، حوادث رخ داده در جنگ سیفالقدس 2021 بود که در واقعهای شگفتانگیز، فلسطینیهای سرزمین 1948 در آن حضور قابل توجهی داشتند. بر همین اساس تمرکز واشنگتن و تلآویو بر نابودی غزه است.
چرا اندونزی وارد بازی ترامپ شده است؟
اندونزی پرجمعیتترین کشور مسلمان و محل اتصال جهان اسلام به شرق آسیا و قویترین پایگاه مسلمانان در این منطقه است؛ منطقهای که گفته میشود نقطه ثقل ثروت و قدرت آینده جهان از غرب به آنجا منتقل خواهد شد. آمریکا که روزگاری خود را در اتصال با اروپا میدید، خواهان گذار به شرق آسیاست و بهجای روابط فراآتلانتیکی، آینده خود را در نگاه به آن سوی اقیانوس آرام میبیند.
به نظر میرسد اندونزی به یکی از پایگاههای غرب برای اثرگذاری در جهان اسلام تبدیل شده است؛ ظهور و تقویت برخی از جنبشها و جریانات اسلامی در اندونزی که مورد حمایت و تبلیغ غرب قرار دارند، این مسئله را نشان میدهد.
در تابستان سال جاری، برخی دولتمردان محلی اندونزی خواهان اسکان یتیمان جنگ غزه در حوزههای علمیه کشورشان شدند. این طرح در لفافهای انساندوستانه به جهت انتقال یتیمان و پوشش مذهبی یعنی اسکان آنها در حوزههای علمیه بیان شد، اما نمیتوانست صرفاً ناشی از سادگی مطرحکنندگانش باشد.
این طرح توسط «خفیفه ایندار پاراوانسا» فرماندار جاوای شرقی مطرح شد و توسط «پرابوو سوبیانتو» وزیر دفاع به اطلاع «جوکووی ویدودو» رئیسجمهور اندونزی رسید.
اگر فرماندار یک ایالت بزرگ اندونزی در شرق آسیا آنقدر ساده باشد که منطق جنگ میان فلسطینیها و صهیونیستها را درک نکند، در حداقلیترین شرایط میتوان توقع داشت وزیر دفاع این کشور از قضایا پرت نباشد. با این حال او نیز از این طرح استقبال کرد.
غرب همچنین در حال تغییر مسیر «اثرپذیری» و «اثرگذاری» اندونزی است. این کشور باید از جهان اسلام و قلب آن در غرب آسیا اثر گرفته و در شرق آسیا اثرگذار باشد، اما تلاش شده به لحاظ مذهبی و سیاسی، اندونزی خود به محل اثرگذاری بر غرب آسیا تبدیل شود. این اتفاق نهتنها باعث تضعیف قدرت جهان اسلام و اتلاف بردارهای نیرو در داخل آن میشود، بلکه باعث غفلت مسلمانان اندونزی از وقایع شرق آسیا خواهد شد. سؤال مهم آنکه چرا در وضعیتی که آمریکا بیش از یک دهه است رسماً اعلام کرده خواهان کاهش تمرکز بر غرب آسیا به جهت تمرکز سنگین بر شرق آسیاست، باید اندونزی که در این منطقه مهم واقع شده، به سمت فعالیت در غرب آسیا سوق داده شود؟
منبع: فرهیختگان
انتهای پیام/
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1341804/