ایرانیان جهان

آخرين مطالب

خاقان معدن‌‌‌کاری آسیا و اقیانوسیه

خاقان معدن‌‌‌کاری
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ایددیتا (AIDDATA) آزمایشگاه پژوهشی دانشگاه ویلیام و مری در گزارشی جدید، مسیر چین برای تبدیل شدن به بازیگر کنترل‌‌‌کننده زنجیره تامین جهانی مواد معدنی دخیل در ‌گذار انرژی را بررسی کرده است.
داده‌‌‌های این گزارش نشان می‌‌‌دهد چین تامین مالی پروژه‌‌‌های معدنی کلیدی شامل مس، کبالت، نیکل، لیتیوم و عناصر خاکی کمیاب را که برای‌ گذار به انرژی پاک ضروری هستند، بر عهده دارد.
این کشور در چارچوب طرح ابتکار کمربند و جاده (BRI) سرمایه‌‌‌گذاری گسترده‌‌‌ای در خرید معادن، توسعه زیرساخت‌‌‌های استخراج، و تامین مالی عملیاتی معادن در کشورهای کم‌‌‌درآمد و با درآمد متوسط انجام داده است.
در سال 1999، چین استراتژی خروج به بیرون (Going Out) را ایجاد کرد تا به نهادهای دولتی مجوز رسمی برای تأمین مالی و اجرای پروژه‌‌‌های زیربنایی و تولید صنعتی در خارج از کشور بدهد. استراتژی «خروج به بیرون» به عنوان یک استراتژی اکتشاف منابع توصیف شد، که شامل ارائه کمک‌‌‌های بین‌‌‌المللی و اعتبارات مالی برای حمایت از پروژه‌‌‌هایی است که تولید و صادرات منابع طبیعی- از جمله مواد معدنی دخیل در گذار انرژی را تسهیل می‌‌‌کنند. چین می‌‌‌دانست که مواد معدنی انتقالی برای رشد بلندمدت و رقابت‌‌‌پذیری اقتصادی حیاتی است.
پیش فروش خانه در منطقه های 21 و 22 تهران | از دست نده
یکی از سازوکارهای کلیدی اجرای استراتژی خروج به بیرون، رویکرد «منابع در برابر زیرساخت» (RFI) بوده است. در این چارچوب، وام‌‌‌دهندگان چینی وام‌‌‌هایی را برای ساخت و بازسازی زیرساخت‌‌‌های کشور میزبان ارائه می‌‌‌دهند و این وام‌‌‌ها از طریق عواید نقدی صادرات منابع طبیعی کشور میزبان به چین بازپرداخت می‌‌‌شوند تا از این طریق به مواد معدنی دخیل در گذار انرژی که نیاز دارد دسترسی پیدا کند. برای مثال، چین در سال 2008 یک توافق بزرگ آر.اف.آی با جمهوری دموکراتیک کنگو امضا کرد که طی آن، کنسرسیومی از شرکت‌های دولتی چینی اکثریت سهام یک سرمایه‌‌‌گذاری مشترک در معدن مس-کبالت سیکومینس را به دست آورد. در ازای این امتیاز، بانک صادرات و واردات چین وام‌‌‌هایی برای توسعه زیرساخت‌‌‌های کنگو ارائه کرد. بازپرداخت این وام‌‌‌ها نیز از محل درآمدهای آتی معدن، یعنی عایدات صادراتی آن، تضمین شد.
با همین ایده، چین نزدیک به 57 میلیارد دلار وام و کمک مالی برای پروژه‌‌‌های معدنی در19 کشور عضو بی.آر.آی ارائه کرده است. 83درصد این سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌ها به استخراج و فرآوری مس اختصاص یافته و شواهدی از افزایش استخراج لیتیوم نیز وجود دارد. 92 درصد از تامین مالی چین در این حوزه به عملیات استخراج و8 درصد به فرآوری مواد معدنی اختصاص دارد. برای دستیابی به این مهم، چین روش‌‌‌های تامین مالی خود را تغییر داده است؛ در دوره‌‌‌های اولیه ایجاد کمربند و جاده، 90 درصد از وام‌‌‌های معدنی توسط بانک‌‌‌های سیاستگذاری «صادرات و واردات چین» و «توسعه چین» ارائه می‌‌‌شد، اما این رقم در دوره‌‌‌های بعدی به 14 درصد کاهش یافت و سهم بانک‌‌‌های تجاری دولتی مانند «بانک صنعت و تجارتم و «بانک چین» به 74 درصد افزایش پیدا کرد. در نتیجه چین به جای وام‌‌‌های دوجانبه، استفاده از وام‌‌‌های کنسرسیومی را افزایش داد؛ تا جایی که در سال 2021، 80 درصد از وام‌‌‌های معدنی این کشور در قالب وام‌‌‌های کنسرسیومی ارائه شده است.
چین با استفاده از مدل تامین مالی غیرسنتی کنترل بیشتری بر زنجیره تامین مواد معدنی به دست آورده؛ 81 درصد از وام‌‌‌های این کشور به شرکت‌های پروژه‌‌‌ای و سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌های شرکت‌های مشترک (JVs) و شرکت‌های با هدف خاص(SPVs) اختصاص یافته که ضمانت بازپرداخت دولتی ندارند. این روش به چین امکان می‌‌‌دهد که بر تولید و فروش مواد معدنی تسلط داشته باشد. در نتیجه، 83 درصد از وام‌‌‌های معدنی چین برای معادنی هزینه شده که مالکیت جزئی یا کامل آنها در اختیار شرکت‌های چینی است.
چین برای غلبه بر رقبا، موانع ورود شرکت‌هایش به بازارهای معدنی را کاهش داده تا این کشور از طریق برنامه‌‌‌های وام‌‌‌دهی، بتواند شرکت‌های خود را در خرید معادن و عقد قراردادهای بلندمدت تامین مواد معدنی حمایت ‌‌‌کند. همچنین، 66 درصد از وام‌‌‌های این کشور به 14 معدن اصلی در8 کشور اختصاص یافته است که این معادن به طور متوسط 3.6 عدد وام از چین دریافت کرده‌‌‌اند. همچنین از وام‌‌‌های یارانه‌‌‌ای استفاده کرده است تا شرکت‌هایش بتوانند سهم بیشتری از بازار کسب کنند. برخلاف کشورهای OECD که محدودیت‌‌‌هایی در ارائه این نوع وام‌‌‌ها دارند، چین بدون پیروی از این قوانین، به شرکت‌های خود مزیت رقابتی داده تا این کشور با اتخاذ یک استراتژی مستقل، جایگاه پیشرو خود را در بازار مواد معدنی تثبیت کند. در انتها گزارش با به صدا درآوردن زنگ خطر برای کشور‌‌‌های توسعه‌یافته غربی توصیه می‌‌‌کند که برای رقابت موثر با چین در بخش مواد معدنی دخیل در گذار انرژی، کشورهای غربی باید چهار استراتژی را در پیش بگیرند:
1) تنوع‌‌‌بخشی به سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌های استخراج مواد معدنی
2) ایجاد ترتیبات مالی رقابتی با تمرکز بر نیازهای کشورهای میزبان
3) تامین حمایت مالی برای عملیات طولانی‌‌‌مدت معادن
4) توجه به هزینه‌‌‌ها و منافع دولت‌‌‌های میزبان در توافقات مالی، از جمله حق امتیازها و مالیات‌‌‌ها.
باید دید سیاست‌‌‌های چین در انعقاد قرارداد‌های غیرشفاف با کشور‌‌‌های کمتر توسعه‌یافته یا در حال توسعه‌ای که غالبا در جنوب آفریقا، آمریکای جنوبی یا در همسایگی چین قرار دارند، این کشور را به امپراتور معدنی دنیا تبدیل خواهد کرد یا رقبای بزرگ اقتصادی چین، فرصت تسلط چین بر بازار مواد معدنی انتقالی را نخواهند داد؟

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1347552/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آغاز مراسم خودروی سال جهان عرب/ کدام برند جایزه را به خانه می‌برد؟

خداحافظی رسمی حامد حدادی از تیم ملی بسکتبال

خداحافظی حامد حدادی از تیم ملی بسکتبال

نماینده اوکراین مدعی شد پوتین باید ترور شود

تحولات اوکراین|بحران افزایش موارد فرار از جبهه نبرد با روسیه

کارتال نگران الهلال؛ پرسپولیس بدجایی مساوی داد

حذف USDT از اتحادیه اروپا؛ صنعت رمزنگاری در آستانه بحران

چین، چه نقشی در افزایش قیمت دلار بازار آزاد داشته است؟

زنان فوتسال ایران در سید نخست جام ملت‌های آسیا

افزایش صادرات افغانستان به هند

هیچ کشوری نماینده افغانستان نیست

تحقق توافقات ایران و افغانستان نیازمند پیگیری‌های جدی است

تهدیدهای تازه ترامپ | آنها رفتار بسیار بدی با ما دارند | تعرفه های جدید در راه است

ترامپ، تحریم، معدن

قطع مواجب رسانه های اپوزیسیون از طرف ترامپ، ادعای مستقل بودن آنها را نقش بر آب کرد | ترامپ دنیای واهمه زده براندازان را ویران کرد

رایزنی جدی ترامپ با روسیه درباره جنگ اوکراین

قیمت جهانی نفت امروز 13 بهمن؛ برنت 76 دلار و 54 سنت شد

واکنش روزنامه اصولگرا به مذاکرات ایران و آمریکا

آمریکا دیپ سیک چینی را با 30 دلار شکست داد

جزییات سقوط هواپیمای پزشکی با 6 سرنشین/ فیلم و عکس از سانحه هوایی وحشتناک آمریکا در ساعات ابتدایی امروز

ظهره وند : مذاکره با آمریکا پایان رویکرد‌های انقلابی ایران در منطقه است

روز جهانی حجاب در آمریکا پایه‌گذاری شد

جاسوس چینی دستگیر شد

قیمت راکی رابیت امروز شنبه 13 بهمن

بیش از 90 درصد برج کنترل در فرودگاه‌های آمریکا با کمبود اپراتورهای کنترل ترافیک مواجه هستند

تلنگر چینی‌ها برای آمریکایی‌ها

جنگ تجاری ترامپ با مکزیک،کانادا و چین آغاز شد

تماس آمریکا با عربستان درباره منافع مشترک در سوریه

وزارت دادگستری آمریکا تصفیه FBI را آغاز کرد

سرمقاله ایران/ معنویت انقلاب، راهی به سوی زندگی بهتر

تعجب محافل رسانه‌ای رژیم صهیونیستی از سلاح‌های ویژه نیروهای «قسام»

رسانه آلمانی: ناتو ارائه طرحی به ترامپ درباره گرینلند را در نظر دارد

دستگاه امنیت عراق جزئیات بازداشت قاتلان شهید محمد باقر صدر را منتشر کرد

تمسخر ارتش رژیم صهیونیستی به سبک القسام

طولانی‌ترین کشتی باری در ترکیه به آب انداخته شد

مالزی از برگزاری نشستی برای بازسازی فلسطین خبر داد

ادامه یورش‌های اشغالگران به کرانه باختری

آغاز مرحله چهارم تبادل اسرا در نوار غزه

اخراج دادستان‌های پرونده‌های ‌شورش 6 ژانویه آمریکا

توضیح نمادهای استفاده شده از سوی قسام در سکوی چهارمین دور تبادل اسرا

هزینه 450 میلیارد دلاری برای کنترل بازار ارز

نماینده مجلس: احتمال افزایش میزان یارانه‌ها وجود دارد

یک گام تا ساماندهی معافیت‌های مالیاتی

نشست کارگروه نخبگان حوزه پزشکی شاهد و ایثارگر برگزار شد

حدیث روز | عاقبت تلخ امید بستن به نااهلان

3 چالش اساسی بازار سرمایه

درخواست ویژه محمدرضا عارف از بخش خصوصی/ به میدان بیایید

آغاز عملیات گازرسانی به طرح‌های نهضت ملی مسکن قم در دهه فجر

دستگیری جاسوس چین در بانک مرکزی آمریکا

تهدید دونالد ترامپ و آینده برجام