ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ژاپن چگونه خلأ‌های قانونی فضای مجازی را پر می‌کند؟ آسیا و اقیانوسیه

ژاپن چگونه خلأ‌های قانونی فضای مجازی را پر می‌کند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - مرکز رسانه و روابط عمومی مرکز ملی فضای مجازی در هشتمین گزارش از پرونده ویژه «فضای مجازی و حکمرانی کشورها»، به موضوع قانون‌گذاری و حکمرانی فضای مجازی در کشور ژاپن می‌پردازد و ابعاد مختلف قوانین و سیاست‌های حاکم بر فضای مجازی این کشور را بررسی می‌کند.
کشور ژاپن که در دهه 80 میلادی رهبر جهان در زمینه ارتباطات از راه دور بود، امروزه یکی از باکیفیت‌ترین شبکه‌های اینترنت را داراست؛ اگرچه موقعیت چهاردهه پیش ژاپن با توجه به موفقیت صنعت دات کام آمریکا در دهه 1990 و فعالیت‌های کشور‌های توسعه یافته جنوب شرقی آسیا معروف به ببر‌های آسیا (هنگ کنگ، سنگاپور، کره جنوبی و تایوان) به چالش کشیده شد، اما کماکان در صنعت دیجیتال پیشروست.
ژاپن جمعیتی حدود 123 میلیون نفری دارد و بخش مهمی از صنعت این کشور وابسته به صنایع الکترونیکی و دیجیتال است؛ این کشور مجمع الجزایری تنها 0.3 از مساحت زمین را در اختیار دارد، اما یکی از کشور‌های پیشروی صنعتی در دنیاست.
اولین اتصال اینترنتی در ژاپن در سال 1984 در قالب یک پروژه دانشگاهی اتفاق افتاد و در سال 1992، راه برای اتصالات اینترنتی توسط سازمان‌های تجاری خصوصی و افراد باز شد؛ اولین اتصال اینترنتی تلفن‌های همراه بصورت گسترده نیز توسط اپراتور imod در سال 1999 راه اندازی شد.
در آغاز سال 2024، ضریب نفوذ اینترنت در این کشور به 84.9 درصد رسید و 104.4 میلیون کاربر اینترنت در ژاپن وجود داشت. ژاپن در ژانویه 2024 میزبان 96 میلیون کاربر شبکه‌های اجتماعی بود که معادل 78.1 درصد از کل جمعیت این کشور است. در اوایل سال 2024، در مجموع 188.9 میلیون اتصال تلفن همراه در ژاپن فعال بود که این رقم معادل 153.6 درصد از کل جمعیت بود.
در میان شبکه‌های اجتماعی پرکاربر خارجی در این کشور، یوتیوب یکی از پرمخاطب‌ترین هاست که حدود 71 میلیون کاربر دارد. بعد از یوتیوب، توئیتر و اینستاگرام و فیسبوک در رتبه‌های بعدی قرار دارند.
همچنین واتساپ و فیسبوک مسنجر از جمله پیام رسان‌های محبوب خارجی در کشور ژاپن به شمار می‌روند.
با این وجود، یک پلتفرم بومی در ژاپن ساخته شده که اکثر ساکنان این کشور ترجیح می‌دهند در همه زمینه‌ها مانند انتقال پیام یا اشتراک گذاشتن محتوا از آن استفاده کنند.
لاین؛ الگوی موفق از یک پلتفرم بومی
«لاین» (LINE) با 95 میلیون کاربر فعال ماهانه تا سال 2024، محبوب‌ترین برنامه پیام‌رسانی در ژاپن است و بیش از 70 درصد از کل جمعیت ژاپن که حدود 123 میلیون نفر است را پوشش می‌دهد.
این سکوی بومی ژاپنی‌ها اولین بار در سال 2011 در قالب یک پیام رسان راه اندازی شد و در سال 2013 با اضافه شدن بخش تایم لاین و گسترش آن، به یک شبکه اجتماعی ارتقاء پیدا کرد و رفته رفته حیطه خدمات آن گسترش یافت.
لاین امروزه علاوه بر امکاناتی همچون ارسال پیام، تماس صوتی و تصویری، ایجاد گروه و شبکه اجتماعی که دارد، امکانات مختلفی همچون امکان پرداخت آنلاین، بازی‌های آنلاین، خدمات تاکسی اینترنتی (line taxi)، سفارش غذا، دریافت اخبار روزانه (line today)، خدمات درمانی آنلاین، خدمات خرید اینترنتی (line shopping) و... است و کلیه نیاز‌های روزانه مردم ژاپن از طریق این اپلیکیشن قابل برآورده شدن است.
این پلتفرم در برخی دیگر از کشور‌ها نیز مانند اندونزی، تایوان و تایلند هم مورد استقبال قرار گرفته است.
یکی دیگر از ویژگی‌های برنامه لاین که در موفقیت آن تاثیرگذار بود، مخاطب شناسی و بهره مندی از علاقه مردم ژاپن و شرق آسیایی‌ها به انیمه بود و با خلق کاراکتر‌هایی جذاب ویژه این برنامه در قالب استیکرها، line freinds راه افتاده که همان شخصیت‌های کارتونی این برنامه هستند و امروزه فروشگاه‌هایی به این نام در کشور‌هایی مانند ژاپن، کره جنوبی، چین، تایوان، هنگ کنگ، فیلیپین، تایلند و حتی آمریکا وجود دارد.
ژاپن از سال 2003 اقدام به قانونگذاری در زمینه فضای مجازی کرد تا با توجه به سرعت اینترنت در این کشور، خلأ‌های قانونی را پر کند.
قانون حفاظت از داده‌های شخصی 2003 (APPI)
قانون حفاظت از داده‌های شخصی که در سال 2003 تصویب شد تأکید دارد که جمع‌آوری داده‌های شخصی افراد تنها با آگاهی و رضایت کامل آنها مجاز است. همچنین، افراد حق دارند در هر زمان به اطلاعات شخصی خود دسترسی داشته باشند، آنها را مشاهده کرده و در صورت لزوم حذف کنند.
براساس این قانون، شرکت‌ها موظف‌اند در هنگام انتقال داده‌های شهروندان به خارج از کشور، پروتکل‌های امنیتی مشخصی را رعایت کنند تا از حریم خصوصی و امنیت اطلاعات محافظت شود.
قانون حفاظت از داده‌های شخصی مهم‌ترین قانون ژاپن در حوزه حفاظت از داده‌ها محسوب می‌شود و با توجه به پیشرفت فناوری و تغییرات در فضای دیجیتال، به‌طور مستمر به‌روزرسانی می‌شود تا از حقوق کاربران در برابر تهدیدات نوظهور محافظت کند.
قانون توسعه محیط امن اینترنتی برای جوانان 2008
براساس این قانون شرکت‌های ارائه دهنده اینترنت موظفند که امکانی را برای والدین جهت قطع دسترسی کودکان به محتوا‌های مضر فراهم کنند. همچنین براساس این قانون برنامه‌هایی برای آموزش عمومی به کودکان و والدین برای استفاده امن از اینترنت نیز در این قانون وجود دارد.
همچنین قانونی که استفاده از اینترنت برای هرزه‌نگاری کودکان و درخواست رابطه جنسی از خردسالان را جرم‌انگاری می‌کند، در سال 2003 تصویب شده است.
در ژوئیه 2022، ژاپن توهین در فضای مجازی را ممنوع کرد که مجازات آن تا یک سال حبس است. مقامات ژاپنی پس از خودکشی هانا کیمورا، ستاره تلویزیون که مورد سوء استفاده آنلاین قرار گرفته بود، اقدام به قانونگذاری در این زمینه کردند. برخی تحقیقات در ژاپن نشان می‌داد که رابطه مستقیمی بین خودکشی و آزار‌های اینترنتی وجود دارد.
قانون جرایم سایبری 2009
قانون جرایم سایبری ژاپن که در سال 2009 تصویب شد، به‌منظور مقابله با تهدیدات دیجیتال و حفاظت از زیرساخت‌های اطلاعاتی این کشور تدوین شده است. این قانون تلاش‌های غیرمجاز برای نفوذ به سیستم‌های رایانه‌ای، دسترسی به داده‌های شخصی و دولتی، و هرگونه فعالیتی که امنیت سایبری را به خطر بیندازد، جرم‌انگاری می‌کند.
همچنین، این قانون به دولت ژاپن اجازه می‌دهد تا در چارچوب همکاری‌های بین‌المللی، از طریق توافق‌نامه‌های دوجانبه و چندجانبه، با سایر کشور‌ها در زمینه مبارزه با جرایم سایبری همکاری کند. این همکاری‌ها شامل تبادل اطلاعات، استرداد مجرمان سایبری، و اجرای تحقیقات مشترک در زمینه جرایم اینترنتی است.
هدف اصلی این قانون، افزایش امنیت سایبری، حفاظت از حریم خصوصی کاربران، و تقویت توانایی‌های نهاد‌های قانونی برای مقابله با تهدیدات سایبری در سطح ملی و بین‌المللی است.
قانون بنیادین امنیت سایبری 2014
براساس این قانون یک سازمان دولتی بعنوان نهاد امنیت سایبری ژاپن (NISC) تأسیس شد و به عنوان دستگاه هماهنگ کننده سیاست‌ها و اقدامات نهاد‌های دولتی در جهت امنیت سایبری فعالیت می‌کند.
مکلف شدن دولت به تدوین و به‌روز‌رسانی استراتژی‌های امنیت سایبری در دوره‌های سه ساله و تاکید بر توسعه منابع انسانی و نیرو‌های متخصص امنیت سایبری از دیگر تکالیف این قانون است.
در سال 2022 ژاپن یک واحد دفاع سایبری تازه سازماندهی شده را راه اندازی کرد تا واکنش این کشور به حملات در فضای سایبری را تقویت کنند؛ این گروه متشکل از حدود 540 پرسنل، وظیفه آموزش منابع انسانی، پشتیبانی از آموزش عملی و مدیریت شبکه‌های اطلاعات و ارتباطات را بر عهده دارد.
در سال 2021، با افزایش شدید گزارش‌های مربوط به باج‌افزارها، تعداد جرایم سایبری برای اولین بار در ژاپن از مرز 10 هزار گذشت؛ همچنین این دولت نگرانی‌هایی در مورد حملات ادعایی از سمت دولت چین، کره شمالی و روسیه داشت.
قوانین فیلترینگ نیز در ژاپن بر پایه ماده 175 قانون جزا استوار است که انتشار محتوای غیراخلاقی را محدود می‌کند.
نهاد‌های تنظیم‌کننده مقررات فضای مجازی ژاپن
وزارت امور داخلی و ارتباطات (MIC) اصلی‌ترین نهاد دولتی است که بر تنظیم مقررات مخابراتی و فضای مجازی در ژاپن نظارت دارد. این وزارتخانه از ادغام دو وزارتخانه پیشین در سال 2001 تشکیل شد و وظایف مربوط به نظارت بر تلویزیون، مخابرات و اینترنت را بر عهده دارد.
همچنین کمیسیون حفاظت از اطلاعات شخصی (PPC)، که تحت نظارت دولت فعالیت می‌کند، مسئول اجرای قانون حفاظت از داده‌های شخصی است و در صورت نقض این قانون، به بررسی و اعمال جریمه می‌پردازد. مرکز ملی امنیت اطلاعات (NISC) نیز نقش مهمی در تامین امنیت سایبری ژاپن ایفا می‌کند.
منبع: مرکز ملی فضای مجازی

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1348100/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دیدار همسر شهید رئیسی با رئیس جمهور عراق + تصاویر

رکورد ویژه الشرطه پیش از تقابل با استقلال

اجرای متمرکز 50 طرح عمرانی و اقتصادی در شهرستان کمیجان

رویداد 100 تور اپراتور دنیا در اصفهان برگزار می شود

19 خودرو مجاز وارداتی از مناطق آزاد به سرزمین اصلی

اولین بازی پرسپولیس با کارتال

واریزی کمک معیشتی به این خانوارها در بهمن ماه

تخریب قبر رهبر راست افراطی فرانسه

بهترین شهرهای چین برای زندگی و کار: از پکن تا شانگهای

ابتکارات شهر هوشمند در آفریقا

افغانستان در حال عصبانی کردن ایران

انگلیس به بیماران قلبی امداد رسانی کند

گزارش| دیپلماسی حقوقی ایران در مواجهه با غرب

افزایش قیمت‌ها در آمریکا در پی تهدید تعرفه‌های جدید ترامپ بر واردات از مکزیک و کانادا

نشریه آمریکایی: توافق ایران و آمریکا دور از ذهن نیست / با توافق، هزاران شغل برای آمریکایی‌ها ایجاد می‌شود

کارولین لیویت سخنگوی کاخ سفید ترامپ کیست ؟

ترامپ، مقصر سقوط هواپیما را لو داد

واکنش حماس به اعلام مکرر آمریکا درباره انتقال ساکنان غزه

مادورو در صف معامله کنندگان با ترامپ

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه: مذاکره‌کنندگان باید خود را با رهبری هماهنگ کنند/ اگر برجام درست اجرا می‌شد، تنها ضرر نبود/ مذاکره نیازمند بده‌بستان است

دلار آمریکا در اوج؛ بازگشت تعرفه‌ها بازارها را لرزاند

ترامپ میز مذاکره را بهم زد | اپوزیسیون ایران در شوک

طرح ترامپ برای ایران چیست؟

فاندگیت؛ شروع 90 روز زندگیِ براندازان بدون دلار‌های آمریکایی + فیلم

آمریکا، کلید اعتماد ایران | آزادی پول‌های مسدود شده، گامی به سوی تفاهم؟

چرا فالوورهای سلنا گومز او را آنفالو می کنند؟ + ویدیو

ببینید| تفسیر جالب قرائتی از آیه «الطَّلاَقُ مَرَّتَان» و رابطه ایران و آمریکا

التماس برای دیدار، پاسخ منفی ترامپ | اعتراف دیرهنگام، راز شکست مذاکرات را فاش کرد

مخالفت سومالی با به رسمیت شناختن سومالی‌لند توسط آمریکا

مارکو روبیو: دولت آمریکا یک موسسه خیریه نیست | ما نمی‌خواهیم شاهد مُردن مردم باشیم

زلنسکی دیکتاتور است و عروسک دست آمریکا و انگلیس | اوکراین، کشوری مستقل و یا یک دموکراسی نیست

نشست قاهره مخالفت خود را با طرح ترامپ درباره غزه اعلام کرد

طالبان فعالیت داعش در افغانستان را تکذیب کرد

دستیاران ایلان ماسک مانع دسترسی کارمندان فدرال به کامپیوترهایشان شدند

پیشنهاد مقاومت عراق برای آزادی «کلاغ» موساد

ورود کاروان اسرای فلسطینی به خان‌یونس در میان استقبال گسترده مردم

عضو کمیسیون انرژی: «مردم» ضلع چهارم مدیریت ناترازی‌ها هستند

اوج‌گیری دوباره آمار چک های برگشتی

حرکت نامتوازن بازارهای موازی؛ تحلیلی از تغییرات قیمت طلا و ارز

علی دایی جواب وزیر ورزش را داد/مردم بهترین قاضی هستند/در بصره ورزشگاه ساختند به آن افتخار هم می کنند/به اینفانتینو گفتم خلیج همیشه فارس است

دیدار همسر شهید رئیسی با رئیس جمهور عراق+ عکس

علی دایی جواب وزیر ورزش را داد

عکس/ دیدار جمیله علم الهدی با رئیس جمهور عراق

فیلم اعترافات قاتلان آیت‌الله صدر

دستگیری قاتلان شهید صدر و اعضای خاندان حکیم | عکس

جاسم کرار در 37 سالگی از فوتبال خداحافظی کرد

اصفهان آماده توسعه مراودات تجاری با دیگر کشورها/ تشابهات ایران با رومانی در زمینه‌های اقتصادی

اجرای 124 پروژه اقتصادی و عمرانی در بندرترکمن

نیازمند نگاه ملی فارغ از شعار

ساختار تحقیق و توسعه در صنایع فعال شود