ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ترامپ و نظریه «مرد دیوانه» / چیزی نصیب رئیس‌جمهور آمریکا می‌شود؟ ایالات متحده آمریکا

ترامپ و نظریه «مرد دیوانه» / چیزی نصیب رئیس‌جمهور آمریکا می‌شود؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز به نقل از تسنیم، هنگامی که دونالد ترامپ سال 2016 برای نخستین بار به قدرت رسید اعلام کرد که نمی‌خواهد درباره سیاست‌هایش به صورت مستقیم اعلام‌نظر کند تا رقبای آمریکا بتوانند رفتار او را پیش‌بینی کنند.
امید ترامپ این است که از طریق پیش‌بینی‌ناپذیری رقبا و متحدانش را وادار کند که خواسته‌های او را اجابت کنند.
به عبارت دیگر، ترامپ در حال اجرای سیاست «مرد دیوانه» است در دیپلماسی است که «ریچارد نیکسون»، رئیس‌جمهور اسبق آمریکا در خلال جنگ ویتنام از آن استفاده می‌کرد.
خبر مرتبط

ایرانیان جهان

نیکسون زمانی این سیاست را برای رئیس دفترش اینطور توضیح داد: «من اسمش را تئوری مرد دیوانه گذاشته‌ام. می‌خواهم کاری کنم مردمان شمال ویتنام تصور کنند به نقطه‌ای رسیده‌ام که ممکن است هر کاری برای پایان دادن به جنگ انجام دهم. ما فقط چیزهایی از این قبیل به آنها می‌گوییم که مراقب باشید که نیکسون حالش از کمونیسم به هم می‌خورد. نمی‌توانیم وقتی عصبانی می‌شود جلوی او را بگیریم. دستش روی دکمه هسته‌ای است. می‌بینید که ظرف دو روز هو شی مین خودش به پاریس می‌رود و برای صلح التماس می‌کند.»
زمانی که ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور نخست آمریکا تازه پای به جهان سیاست گذاشته بود در جلسه‌ای که برای تصمیم‌گیری درباره توافق تجاری سئول ــ واشنگتن انجام شده به یکی از مشاوران ارشدش دستور داده برای امتیازگیری از طرف‌های مذاکره او را «دیوانه» و غیرقابل پیش‌بینی معرفی کرده و بگوید که او آماده است توافق را پاره کند.
تئوری مرد دیوانه چیزی نصیب ترامپ نمی‌کند به عنوان یک تکنیک‌ چانه‌زنی به نظر می‌آید که نظریه مرد دیوانه از منطق معینی پیروی می‌کند. به هر حال اگر شما در خیابان باشید و آدم عظیم‌الجثه‌ای را ببینید که در حال داد و فریاد است احتمالاً راهتان را کج می‌کنید و از مسیر دیگری می‌روید، از تماس چشمی با او اجتناب می‌کنید و یا اینکه منتظر می‌مانید تا او برود.
با این حال، استفاده از این تکنیک به احتمال زیاد آن چیزهایی که ترامپ خواستار آن است را نصیب او نخواهد کرد. مثلاً در مثال مربوط به مرد دیوانه در خیابان که در بالا به آن اشاره شد احتمالاً شما کاری بیشتر از کنار رفتن از سر راه مرد دیوانه انجام نخواهید داد؛ مثلاً اگر او کلید خودروی شما را بخواهد قطعاً آن را به او نخواهید داد تا دفع خطر کنید.
از آن مهم‌تر آیا شواهدی وجود دارد مبنی بر این که این رویکرد اثرگذاری‌ای در عرصه دیپلماسی بین‌المللی دارد یا خیر؟ اگر این رویکرد قرار بود اثری داشته باشد در دور نخست ریاست‌جمهوری ترامپ که آزمون شد می‌بایست به نتایج ملموسی به ویژه در قبال ایران، ونزوئلا، کره شمالی، روسیه و چین دست پیدا می‌کرد.
تجربه جهانی؛ از ایران تا ونزوئلا به عنوان مثال، دولت اول ترامپ در قبال ایران تلاش کرد منتهی الیه رفتارهای پیش‌بینی‌ناپذیر، تکانشی، خشن و تحریک‌پذیر را نشان دهد. او تصور می‌کرد این رفتارها می‌تواند ایران را مجاب کند که بایستی بر سر توافقی جدید با او بر سر میز بنشیند، حال آن که بعد از اتمام دوران 4 ساله ریاست‌جمهوری ترامپ این هدف محقق نشد.
در خصوص ونزوئلا، ترامپ بعد از انتخابات پارلمانی ونزوئلا کار را تا جایی پیش بردند که تلاش کردند اعضای ارتش را به کودتا مقابل دولت نیکلاس مادورو وادار کنند اما موفق نشدند.
دولت آمریکا و اعضای تیم امنیت ملی و سیاست خارجی اش پس از اقدامات متعدد خود بسیار امیدوار بودند که دولت ونزوئلا در مدت زمان کوتاه و در عرض چند هفته سرنگون شود. آمریکا با چنین خیالی حدود 50 کشور تحت فرمان خود را پشت خوان گوایدو، رهبر معارضان به صف کرد تا اینکه به قول جان بولتون، مشاور امنیت ملی سابق دولت آمریکا در عرض چند هفته حکومت در کاراکاس جابجا شود.
اما نه تنها سیاست و پیش بینی آمریکا در قبال ونزوئلا محقق نشد، بلکه حمایت بسیاری از کشورهای غربی و اروپایی از گوایدو به مرور کمرنگ تر شده و آنها بعد از مدتی دیگر سیاست براندازی در ونزوئلا را کنار گذاشتند.
بازی مرد دیوانه ترامپ مقابل دیگر کشورهای رقیب آمریکا هم نتایج کاملاً مشابهی داشت. در واقع، کشورهای دیگر هنگامی که در مقابل رئیس‌جمهوری از آمریکا که به مثابه مرد دیوانه عمل می‌کند قرار می‌گیرند رفتارهای محتاطانه‌ای در پیش می‌گیرند اما آماده دادن امتیازات بزرگ نیستند. اکثر کشورها در واقع این را می‌دادند که اگر مرد دیوانه الان خطرناک است انجام دادن هر کاری که او را از روشش مطمئن کند او را به یک رهبر خطرناک‌تر تبدیل خواهد کرد و احتمال زیاده‌خواهی‌های او را بالاتر خواهد برد.
از دیگر دلایل ناکارآمدی تئوری مرد دیوانه این است که مجریان این سیاست اغلب قادر به جذب حمایت متحدان نیستند. به عنوان مثال، در دور نخست ریاست‌جمهوری ترامپ حتی متحدان آمریکا هم حاضر نشدند تمام و کمال با سیاست‌های او علیه ایران همراه شوند. این مسئله هم چندان جای تعجب ندارد. چه کسی مایل است سرنوشتش را به اقدامات شریکی که غیرقابل پیش‌بینی و غیرقابل اتکا است گره بزند؟
اجرای این تئوری، مقابل دشمنان آمریکا که عمل نمی‌کند اما از حیث لطمه‌ای که به ائتلاف‌ها و اتحادهای واشنگتن با متحدانش وارد می‌کند حتی زیان‌بارتر است.
اقدامات آمریکا در زمینه اعمال تعرفه‌های وارداتی، کاهش کمک‌های اقتصادی و نظامی به متحدان و کاهش حمایت‌های نظامی از متحدان اکنون بسیاری از متحدان واشنگتن را به این نتیجه رسانده که این کشور دیگر دیوار بلندی برای تکیه کردن نیست و بایستی راه خود را از آن جدا کرد. چرخش عربستان و امارات به سمت چین در سیاست خارجی و بحث از تشکیل ارتش متحد اروپایی در میان متحدان واشنگتن در قاره سبز را می‌توان در همین چارچوب تحلیل و تفسیر نمود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1348456/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ژاپنی‌ها دیدار استقلال – الشرطه را قضاوت می‌کنند

اعلام اسامی تیم داوری دیدار استقلال – الشرطه

عبور محمد صلاح از مرز 300 گل باشگاهی در اروپا

بیوگرافی کارولین لیویت سخنگوی زیبای کاخ سفید

ترامپ در حال آماده شدن برای لغو وضعیت قانونی مهاجران

سیگنال منفی تعرفه‌های ترامپ به بازار مواد غذایی آمریکا

ترامپ: این کشور جرقه مشکلات روسیه و اوکراین بود

پیامدهای جنگ تعرفه‌ای «ترامپ» با سه شریک اصلی تجاری آمریکا

«نتانیاهو» فردا به آمریکا سفر می‌کند

آغاز بزرگترین انتقام‌گیری توسط ترامپ | گزارش آکسیوس

بیانیه کاخ سفید درباره آزادی اسرا از غزه

فرصت تاریخی ترامپ برای ایران بعد از نیم قرن

قاضی فدرال آمریکا، دستور «ترامپ» را لغو کرد

هشدار به بختیار

مقایسه وضعیت اسرای فلسطینی و اسرائیلی پس از آزادی

شروع پاکسازی در دولت ترامپ؛ رئیس سازمان مصرف‌کنندگان آمریکا اخراج شد

وقتی اسرائیل از جشن فلسطینی‌ها نیز می‌ترسد

حریت: اوجالان قصد دارد پ‌ک‌ک را منحل کند

آکسیوس: بزرگترین انتقام‌گیری دولتی در آمریکا آغاز شده است

واشنگتن‌پست: زلنسکی به اموال روسیه چشم دوخته است

کاخ سفید: ترامپ متعهد به آزادی همه اسرا از غزه است

ترامپ اولین دستور حملات هوایی را صادر کرد

رسانه اسرائیلی: توافق با عربستان تقریبا نهایی شده است

پیش بینی قیمت طلا و سکه 14 بهمن 1403

پیش بینی بورس یکشنبه 14 بهمن 1403

انجمن صنایع لبنی: قیمت لبنیات تدریجی افزایش یافته است

دو مقام وزارت جهادکشاورزی ابقا شدند

غبارروبی مزار شهدای ملک عباسی تبریز به مناسبت دهه فجر

ادارات تهران فردا 14 بهمن تعطیل شد؟!

تیم داوری دیدار استقلال - الشرطه معرفی شد

روایت «پولیتیکو» از روزهای عجیب نخست ریاست جمهوری «ترامپ»

بنیانگذار دیپ سیک کیست؟

بمب نقل و انتقالات: عطایی مهره قهرمانی جذب کرد!

طالبان خواستار دسترسی به ذخایر بانک مرکزی افغانستان شدند

سوریه و چند اتفاق!

دیدار نماینده ترامپ با رئیس‌جمهور ونزوئلا/ مادورو خواستار آغازی جدید در روابط با آمریکا شد/ شهروند آمریکایی آزاد شدند + عکس

محور گفت‌وگوی تلفنی السیسی و ترامپ چه بود؟

گفتگوی سران آمریکا-مصر پس از طرح ترامپ برای کوچاندن مردم غزه

ورود روبیو به پاناما

واکنش چین به تهدید ترامپ علیه بریکس و اعمال تعرفه

ترامپ در حال آماده شدن برای اخراج مهاجران

پرونده‌ای که هنوز باز است

شبکه جلیلیون؛ معترضان خیابانِ پاستور چه کسانی هستند؟

روایت پولیتیکو از بازتولید قانون جنگل در ریاست جمهوری ترامپ

ترامپ: ونزوئلا با پذیرش مهاجران غیرقانونی در آمریکا موافقت کرد

دفتر نیویورک تایمز و پولیتیکو از وزارت دفاع آمریکا خارج می‌شود

خانواده اُسرای اسرائیلی: نتانیاهو می‌خواهد جنگ غزه را از سربگیرد

العربیه: «احمد الشرع» فردا به عربستان می‌رود

برگزیت؛ پشیمانی ملی در انگلیس

قاضی فدرال آمریکا، دستور «ترامپ» درباره تامین مالی ایالت‌ها را لغو کرد