ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ جای خالی احزاب در ارکان سیاسی خواندنی ها

سرمقاله اعتماد/ جای خالی احزاب در ارکان سیاسی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اعتماد / «جای خالی احزاب در ارکان سیاسی» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم اسماعیل گرامی مقدم است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
 در بررسی علل و عوامل توسعه کشورهای مطرح جهان، نهاد حزب مهم‌ترین علت و ریشه است. حزب‌گرایی و تحزب به عنوان یک پدیده مدرن در نظام‌های سیاسی باعث پاسخگویی و شفاف‌سازی شده و نظام حکمرانی قوام یافته‌تری ایجاد کنند. در بطن رقابت‌های سیاسی است که احزاب سیاسی می‌توانند قدرتمند شده و بازدهی بیشتری به نفع جامعه ایجاد کنند. هرچند کشورهایی مانند چین و روسیه را نمی‌توان ذیل عنوان کشورهای دموکراتیک و مردم سالار برشمرد اما نمی‌توان انکار کرد که همین کشورها نیز احزاب تاثیرگذاری دارند که از آنها در مسیر سازندگی کشور بهره برده می‌شود. در کشورهای توسعه یافته، اصلی‌ترین پایه پیشرفت رقابت است، و ایجاد رقابت‌هاست که منابع انسانی را ارتقا می‌دهد. در ایران شاهد وجود احزاب بسیاری هستیم. در اغلب کشورهای جهان 2الی‌3 و نهایتا 5حزب حضور جدی دارند اما در ایران تعداد احزاب از نظر کمی بالاست. به ‌رغم این رشد کمی، احزاب ایرانی از نظر کیفی با رشد مد نظر فاصله دارند. یکی از دلایل اصل این مشکل فقدان نقشه راه قانونی مناسب برای احزاب است. در کنار این گزاره، 2نکته دیگر هم وجود دارد که می‌توان آنها را به عنوان ریشه‌های اصلی مشکلات رشد احزاب در ایران در نظر گرفت.
1) احزاب در همه نقاط جهان در پارلمان‌ها و دولت‌ها رشد می‌کنند و به بالندگی می‌رسند. در پارلمان‌هاست که احزاب نیروی انسانی و کادر مورد نظر خود را ساماندهی می‌کنند، کمیته‌های بانوان، جوانان و ... خود را شکل می‌دهند و سایر ساختارسازی‌های لازم را برنامه‌ریزی می‌کنند. اما در ایران به دلیل نظارت استصوابی زمانی که احزاب با نامزد خاص خود ورود می‌کنند با سد و مانع ردصلاحیت روبه‌رو می‌شوند. این ردصلاحیت‌های گسترده، باعث می‌شود احزاب نتوانند در رقابت‌های پارلمانی با نامزد اختصاصی خود حضور پیدا کنند. این روند باعث می‌شود، جوانان و زنان و حقوقدانان و... این پرسش را از خود مطرح کنند که چرا باید جذب احزاب شده و به حوزه‌ای ورود کنند که به دلیل ردصلاحیت‌ها سرانجام روشنی ندارد؟ بنابراین یکی از دلایل اصلی عدم رشد احزاب، فقدان امکان حضور در رقابت‌های پارلمانی است. 
2) دومین پایه ناکامی احزاب در ایران در حوزه دولت‌ها شکل می‌گیرد. احزاب سیاسی در دولت‌های مختلف تلاش می‌کنند از نامزدی حمایت کرده و دولت جدیدی را شکل دهند. اما چه در طیف اصولگرایان و چه در طیف اصلاح‌طلبان زمانی که نامزدی به کرسی ریاست‌جمهوری می‌رسد، خود را غیر حزبی قلمداد کرده و ارتباط خود با احزاب را یکسره منکر می‌شود! بسیاری از وزرای ایرانی وقتی به کرسی وزارت می‌رسند، با افتخار اعلام می‌کنند که حزبی نبوده‌اند. این روند در دولت محمود احمدی‌نژاد نمود پیدا کرد، سپس در دولت حسن روحانی تداوم پیدا کرد و در دولت‌های رییسی و پزشکیان هم ادامه یافت. در واقع غیر حزبی بودن وجهه ممتازی بین مدیران ایرانی است. با این وضعیت چه انتظاری می‌توان داشت که نیروی انسانی جوان و متخصص به احزاب اقبال نشان دهند و به کنگره‌های احزاب ورود کنند. وقتی دولت‌ها به قدرت می‌رسند، احزاب را پشت در دولت نگه داشته و تابلوی ایست مقابل آنها قرار می‌دهند. فعالیت احزاب تا نقطه‌ای است که رییس دولت را حمایت و پشتیابی کرده و برای او رای جمع کنند. پس از آن اما اجازه ورود به دولت به احزاب داده نمی‌شود. این در حالی است که در همه دنیا و تئوری‌های اندیشمندان علم سیاست، تئوری مشارکت و نحوه حضور مردم از مسیر احزاب سیاسی تعریف می‌شود. احزاب سیاسی هستند که مردم را دعوت به مشارکت می‌کنند. از جانب آنها و به نمایندگی آنها در قدرت قرار گرفته و راهبری می‌کنند. حق آنهاست که در مدیریت کشور در پست‌های مدیریتی کشور، حضور داشته باشند و بخشی از مردم را که به آنها رای داده‌اند را پشتیبانی کنند. اما در ایران به این مهم توجه نمی‌شود. اینکه در دولت‌ها به احزاب نقشی داده نمی‌شود و بعد برخی انتظار رشد، پویایی و قوام فعالیت‌های حزبی را دارند یک تناقض جدی است. در جهان مدیران میانی همگی از احزاب انتخاب می‌شوند. از 100سال گذشته تا به امروز همه دغدغه مدیران حزبی کردن مردم و ارتقای سطح مهارت‌های سیاسی آنها بوده است. در واقع احزاب صدای مردم هستند و آنها را نمایندگی می‌کنند. رقابت سیاسی و پاسخگویی‌ها و شفافیت‌ها از طریق احزاب عینیت پیدا می‌کند. برای درک وضعیت احزاب در ایران باید توجه داشت که در دولت چهاردهم نهایتا 2نفر از اعضای کابینه عضو احزاب رسمی هستند که حدود 1درصد کل کابینه را تشکیل می‌دهند. در مجلس هم این رویکرد حزبی اندک است. در میان استانداران دولت چهاردهم هم هیچ چهره حزبی قابل مشاهده نیست. در این شرایط چطور می‌توان احزاب سیاسی را قدرتمند کرد. باید توجه داشت که رشد احزاب، کشور را قوی‌تر کرده و به سمت رشد هدایت می‌کند. مادامی که بستر بالندگی احزاب در مجلس و دولت فراهم نشود، امکان کادر‌سازی احزاب و توجه مردم نسبت به فعالیت‌های حزبی ممکن نخواهد بود. بدون حزب هم کشور در حوزه سیاسی و اجتماعی افق روشنی نخواهد داشت. دولت‌ها باید زمینه‌های مشارکت احزاب را فراهم کنند. این امر ممکن نیست مگر اینکه دولت مدیرانش را از میان فعالان سیاسی احزاب انتخاب کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1351616/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رونمایی از گزینه جدید سرمربی استقلال؛ جانشین موسیمانه این بار از اروپا می آید

رونمایی از گزینه جدید سرمربی استقلال؛ جانشین موسیمانه از اروپا می آید

صلح با توسل به زور به دست می‌آید

میزبانی جام ملت‌های 2026 فوتبال زنان آسیا به استرالیا رسید

کاروان ورزشی کشورمان وارد یابولی چین شد

کشور استرالیا میزبان جام ملت‌های فوتبال بانوان آسیا شد

درخواست مغرب از کشورهای آفریقایی برای امنیت سابیری

قزاقستان: افغانستان از عناصر کلیدی امنیت در آسیای مرکزی است

تأکید صلیب سرخ به ادامه کمک‌های بشردوستانه در افغانستان

ریزش معدن زغال سنگ در شمال افغانستان 2 کشته و 1 زخمی بر جای گذاشت

قیمت جهانی نفت امروز 1403/11/16

نگرانی سازمان ملل از تاثیرات تحریم‌های جدید آمریکا بر اقتصاد جهانی

عراقچی: هیچ تصمیمی برای مذاکره با آمریکا نداریم | به مقامات تذکر دادیم حرف نزنند!

جنگ تعرفه‌ها؛ چین به آمریکا پاسخ داد

آمریکا آماده فروش 1 میلیارد دلار تسلیحات به اسرائیل می‌شود

جنگ تجاری آمریکا با کانادا بالا گرفت؛ انتاریو قرارداد با استارلینک را لغو کرد

گرانی بنزین و خودرو در آمریکا با تعرفه‌های ترامپ

چین به تعرفه‌های آمریکا با تعرفه پاسخ داد؛ احتمال وقوع جنگ تجاری میان دو کشور

ظریف: در تظاهرات قبل از انقلاب در آمریکا، نعره‌ام از فحش هم بالاتر بود

وزیر خارجه روسیه: ترامپ به زودی خواهد فهمید که واقعیات جهانی آنقدر هم ساده نیست

ترامپ به دنبال منحل کردن وزارت آموزش و پرورش آمریکا است

در تظاهرات قبل از انقلاب در آمریکا، نعره‌ام از فحش هم بالاتر بود

ایلان ماسک متهم به کودتا از سوی سیاستمداران آمریکا

قیمت نفت خام آمریکا حدود 2 درصد کاهش یافت

تهدید هوش‌مصنوعی چین برای بورس امریکا

آمریکا با این کشور از نظر نظامی آمریکا می کند

استارمر به جنگ تجاری ترامپ علیه اروپا واکنش نشان داد

مردم آمریکا، پول ساخت کرونا را دادند! + عکس

برخورد جنگ‌طلبان اسرائیل به دیوار مهار چین/ امکان معامله با ترامپ وجود دارد؟

ظریف: توافق کردن شجاعت می‌خواهد نه جیغ زدن / در تظاهرات قبل انقلاب در آمریکا هر وقت بلندگو نبود من سخنگو می شدم

گروهک‌های تروریستی در مسیر آمریکا گام برمی‌دارند

سردار شکارچی: گروهک‌های تروریستی در مسیر آمریکا گام برمی‌دارند

قیمت میجر امروز سه‌شنبه 16 بهمن به دلار و تومان

قیمت توکن ماسک امپایر امروز سه شنبه 16 بهمن

ادعای نیویورک‌تایمز درباره ایران و ساخت بمب اتم

سرمقاله شرق/ این فرصت بی‌سابقه را از دست ندهیم

سرمقاله جام جم/ تحقق منویات فرمانده کل‌قوا در نیروی دریایی سپاه

شکایت لبنان از رژیم صهیونیستی به شورای امنیت

هشدار درباره طرح ترکیه برای ایجاد هرج و مرج در عراق

رژیم صهیونیستی خانه‌هایی در جنوب را منفجر کرد

تصاویری از جولانی با همسرش که سوژه شد

کره شمالی تاسیسات غنی‌سازی هسته‌ای خود را یک‌ونیم برابر می‌کند

تمجید جنبش جهاد اسلامی فلسطین از عملیات قهرمانانه «تیاسیر»

خبرگزاری سومالی از دستگیری فرمانده ارشد داعش در این کشور خبر داد

نماینده مجلس: امسال یک میلیون تن بیش از نیاز کشور سیب زمینی تولید کردیم

رشد 23 هزار واحدی شاخص کل بورس

بهترین گزینه برای سفرهای خانوادگی (هتل مدینه الرضا مشهد)

نماینده مجلس: بانک آینده از جیب هر ایرانی حدود یک میلیون تومان برداشته است

علی لاریجانی با رئیس مجلس عراق دیدار کرد

رئیس مجلس عراق با علی لاریجانی دیدار کرد