ایرانیان جهان

آخرين مطالب

راهبرد «دیپلماسی فرسایشی» برای مهار ترامپ ایالات متحده آمریکا

راهبرد «دیپلماسی فرسایشی» برای مهار ترامپ
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - باشگاه خبرنگاران جوان؛ مهدی خانعلی‌زاده* - در حالی که کمتر از یک ماه از حضور رئیس‌جمهور جدید ایالات متحده در کاخ سفید می‌گذرد، اقداماتی که او انجام داده، سروصدای بسیاری در جهان ایجاد کرده است؛ تا جایی که مقامات کشورهای مختلف، در حال طراحی برنامه عملیاتی برای مواجه شدن با «ترامپِ جدید» هستند. درگیری با چین، کانادا و مکزیک بر سر تعرفه‌های تجاری، تقابل با پاناما بر سر نحوه‌ی مدیریت کانال پاناما و همچنین، گفتگوی تند و پرحاشیه با نخست‌وزیر دانمارک بر سر تصاحب «گرینلند»، سیاستمداران جهان را به این نتیجه رسانده که با مدل جدیدی از سیاست‌ورزی در واشنگتن روبرو هستند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اما این سیاستمدار پرحاشیه کیست؟
«ترامپ نسخه دوم» تعبیری است که رسانه‌های آمریکایی برای توصیف رئیس‌جمهور جدید این کشور به کار می‌برند که نشان از تغییر تاکتیکی – و نه راهبردی – در ساختار دولت آمریکا دارد. اما واقعیتِ دولت جدید ترامپ چیست و آیا ما با یک شخصیت جدید روبرو هستیم؟
برای توصیف دولت جدید مستقر در کاخ سفید، ابتدا باید یک دسته‌بندی جدید را به رسمیت بشناسیم: تفاوت واقعی بین شخص ترامپ و تیم ترامپ. برای توصیف دولت جدید مستقر در کاخ سفید، ابتدا باید یک دسته‌بندی جدید را به رسمیت بشناسیم: تفاوت واقعی بین شخص ترامپ و تیم ترامپ. کابینه‌ای که دونالد ترامپ برای دولت دوم خود انتخاب کرده، یک ویژگی بنیادین دارد و آن، میزان وفاداری افراد به شخص اوست؛ مساله‌ای که نشان از اهمیت برتری رای شخصی آقای رئیس‌جمهور بر نظر کارشناسی دارد اما این مساله می‌تواند مدل تصمیم‌گیری ترامپ را نیز دستخوش تغییر کند.
در این میان، «ایلان ماسک» جایگاه متفاوتی دارد؛ کارآفرین پرحاشیه‌ی این روزهای جهان که به دلیل محل تولد خارج از خاک آمریکا نتوانست وارد رقابت‌های انتخاباتی شود اما تا اندازه‌ای بر روی تصمیمات و رفتارهای دونالد ترامپ تاثیرگذار است که برخی اندیشکده‌های معتبر غربی از او به عنوان «رئیس‌جمهور واقعی آمریکا» نام می‌برند. اقدامات جنجالی ایلان ماسک در همین روزهای ابتدایی دولت ترامپ – نظیر تروریستی نامیدن سازمان کمک‌های بین‌المللی آمریکا که منجر به تعطیلی آن شد – بسیاری از تحلیلگران را به این نتیجه رسانده که جایگاه ماسک چیزی فراتر از ریاست یک معاونت تازه تاسیس از سوی رئیس‌جمهور جدید است.
همین تاثیرگذاری بالا به همراه نگاه خاص او به سیاست بین‌الملل، باعث شده تا برخی از سیاستمداران و اهالی رسانه در ایران، او را شاه‌کلیدی برای گشودن قفل روابط تهران – واشنگتن بدانند. در همین راستا، صحبت‌هایی که اخیرا از سوی رئیس‌جمهور جدید آمریکا درباره ایران مطرح شده، نوعی از خوش‌بینی را در میان برخی از تحلیلگران ایرانی ایجاد کرده که احتمالا ترامپ نسخه‌ی دو، رفتار عاقلانه‌تری را در دستورکار قرار خواهد داد و دیگر خبری از راهبردهایی نظیر فشار حداکثری به صورت کور علیه تهران نخواهد بود اما این نکته نباید نادیده گرفته شود که تیم ترامپ در حال طراحی زمینی برای ایجاد بستر اقدامات ضدایرانی از سوی او هستند.
چرایی استفاده از مدل دیپلماسی فرسایشی؟
پازل جدید ضدایرانی برای تحریک ترامپ به اقدام علیه ایران دو محور اصلی دارد: اول، توصیف ایران در وضعیت ضعف و دوم، تلاش ایران برای جبران این ضعف با اقدام به تولید سلاح اتمی. این وضعیت به طور جدی در دو ماه اخیر، صحنه‎‌پردازی شده تا «اقدام نظامی علیه ایران» به عنوان یک گزاره‌ی معتبر بر روی میز رئیس‌جمهور جدید ایالات متحده قرار بگیرد تا ترامپ در راستای روحیه‌ی شخصی و غیرقابل‌ پیش‌بینی خود احتمالا از آن نیز استفاده
پازل جدید ضدایرانی دو محور اصلی دارد: اول، توصیف ایران در وضعیت ضعف و دوم، تلاش برای جبران با اقدام به تولید سلاح اتمی کند. صحبت‌های چندروز گذشته‌ی رهبر انقلاب نیز موید این مدعاست که طرف غربی به دنبال زمینه‌سازی برای اجرای چنین سناریویی – فارغ از موفقیت یا ناکامی آن – است؛ جایی که ایشان به صورت صریح و مستقیم رئیس‌جمهور آمریکا را خطاب قرار دادند و گفتند: «آن متوهم خیالباف اعلام کرد که ایران ضعیف شده؛ آینده نشان خواهد داد چه کسی ضعیف شده است. صدام هم به خیال اینکه ایران ضعیف شده، حمله را شروع کرد. ریگان نیز به تصور ضعف ایران، آن کمک‌های آنچنانی را به رژیم صدام انجام داد. آنها و ده‌ها متوهم دیگر به درک واصل شدند و رژیم اسلامی روزبه‌روز رشد پیدا کرد.»
به نظر می‌رسد راهکار اصلی – حداقل در ماه‌های ابتدایی دولت جدید آمریکا – برای مهار این سناریوی ضدایرانی، باید کلیشه‌شکنی از دو پیش‌فرض مطرح شده درباره ایران باشد؛ دو گزاره‌ای که به دنبال القای ضعف ایران و همچنین تلاش ایران برای گرایش به سمت تولید سلاح اتمی است. این راهبرد می‌تواند به طور ویژه در منطقه خود را نمایش دهد و زمینه را برای تغییر بازنمایی ایران در اذهان سیاستمداران آمریکایی فراهم کند.
در همین راستا، مدل «دیپلماسی فرسایشی» می‌تواند یکی از پیشنهادات مناسب برای عبور تهران از شرایط کنونی باشد؛ یعنی زمینه‌سازی برای اقداماتی که مانع از تمرکز ترامپ بر ایران و حضور کشورمان در اولویت برنامه‌های او شود. به عنوان مثال، واسطه‌گری برخی از کشورهای مهم عربی در منطقه که به دلایل مختلف – از جمله بحران سوریه – هم اکنون در شرایط مناسب دیپلماتیک با ایران به سر می‌برند، می‌‌تواند یکی از ستون‌های این مدل باشد.
* کارشناس ارشد روابط بین‌الملل

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1354434/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دلار در پایین‌ترین نرخ 2 ماه اخیر | کاهش خطرات جنگ تجاری ترامپ؟

راهنمای تور اروپا نوروز 1404: معرفی مقاصد محبوب و آژانس‌ های معتبر

رونمایی از گروه ایران در جام ملت‌های فوتسال بانوان آسیا

رونمایی از گروه ایران در جام ملت های فوتسال بانوان آسیا

طالبان: شبکه داعش که از پاکستان اداره می‌‎شد متلاشی شد

چشم طمع ترامپ به اوکراین/ جریان معادن کمیاب اوکراینی چیست؟

کاخ سفید: هزینه‌ای برای بازسازی غزه نمی‌پردازیم

رازهای آشکار و نهان ترورهای تاریخی آمریکا؛ از لینکلن تا کندی

آماده میانجیگری بین ایران و آمریکا هستیم

انتقادها ادامه دارد؛ تلاش دولت آمریکا برای تعدیل اظهارات ترامپ درباره غزه

افزایش 4 درصدی واردات کالای آمریکا

هشدار تند اردن به اسرائیل و آمریکا

دستکش مخملی در دستان ترامپ

اردن اسرائیل را تهدید به جنگ کرد

سردار سلامی: دشمن و به خصوص آمریکا نتوانست استقلال سیاسی ایران را تحمل کند

دیده‌بان حقوق بشر: آمریکا شریک جنایات اسرائیل علیه غزه است

سرمقاله همشهری/ ایران برای پهلوی‌ها صندوقچه پول بود

نعیم قاسم: مسیر مقاومت ادامه خواهد یافت

جزئیات برنامه سفر هیأت اسرائیلی به دوحه

گران ترین میوه در ایران کدام است؟

تغییر دامنه بورس در دستور کار است ؟

ادامه افزایش قیمت سکه

ظریف با یک مقام سازمان ملل دیدار کرد+ عکس

تاکید ظریف بر امنیت عراق در دیدار نماینده سازمان ملل

دلایل افزایش قیمت دلار به روایت رسانه دولت

افق‌های جدید همکاری ایران در سازمان‌های بین‌المللی پس از انقلاب اسلامی

چرا سکه گران شد؟

تعاونی‌ها در تشکل‌های اقتصادی نقش محوری دارند

فاصله 20درصدی اشتغال تعاونی ها با سند توسعه

وزیر صمت: با تفویض اختیار به استانداران، منابع زیادی عاید طرحهای عمران و آبادانی می‌شود | برخی از سیاست های برگشت ارز جلوی تجارت را می گیرد

گرند اسمش جوانان؛ کامبک پینگ‌پنگ باز ایران مقابل حریف سنگاپوری

فراخوان حزب‌الله برای مقابله با توطئه‌ ترامپ علیه غزه

کشور چین رسما از دولت آمریکا شکایت کرد

آخرین اخبار از مذاکرات ایران و آمریکا/ یادداشت امنیت ملی ترامپ علیه دولت ایران

کشتی های آمریکایی بدون تعرفه از کانال پاناما عبور می کنند

تحولات اوکراین|آمریکا هفته آینده طرح صلح خود را ارائه می‌دهد

نرخ ارز امروز 18 بهمن 1403 + جزئیات

ترامپ بخش کریپتو آمریکا را «آزاد» کرده؛ این می‌تواند یک تغییر دهنده بازی جهانی باشد

هشدار عجیب به ترامپ؛ این کشور تهدید به جنگ کرد

افشای متن نامه‌ای که ترامپ علیه ایران امضا کرد

تهران باید خود را برای مذاکره مستقیم با واشنگتن آماده کند/ در صورت عدم مذاکره، نتانیاهو دستور حمله به تاسیسات هسته ای ایران را می‌گیرد

اتحادیه اروپا سیلیکون‌ولی را تحریم می‌کند؟

سرمقاله ایران/ ایران با ترامپ چه کند؟

بازی نشانه‌های ایران و آمریکا

سرمقاله کیهان/ کابوس پهلوی

واکنش‌ها به اظهارات ترامپ درباره تصاحب غزه

شادی و سرودخوانی فلسطینیان پس از بازگشت به شمال نوار غزه

قیمت نان گران می شود؟

آل‌اسحاق: تا وقتی ایران خودرو با منافع سیاسی جناح‌ها اداره شود مشکلاتش حل نمی‌شود

قیمت جدید برنج