ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ظرفیت پیمان‌های اقتصادی بریکس و اکو در خدمت توسعه اقتصاد ایران اخبار ایران

ظرفیت پیمان‌های اقتصادی بریکس و اکو در خدمت توسعه اقتصاد ایران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرگزاری مهر، اجلاس معاونین وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو روز دوشنبه هفته جاری در تهران برگزار شد. در همین راستا، برنامه تلویزیونی پایش با حضور مهدی طغیانی نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و قدیر قیافه نایب‌رئیس اتاق بازرگانی ایران، به بررسی ظرفیت‌های توسعه همکاری اقتصادی با این کشورها پرداخت.
طغیانی در این برنامه با تأکید بر پتانسیل بالای تعاملات اقتصادی میان اعضای اکو، بر ضرورت تمرکز بر توسعه روابط تجاری با همسایگان در شرایط تحریمی اشاره کرد و یادآور شد که این موضوع حیاتی همچنان مورد غفلت قرار گرفته است.
شکاف تجاری ایران با همسایگان
طغیانی در ابتدا درباره ظرفیت‌های اکو توضیح داد: «اکو، سازمانی که ابتدا با مشارکت ایران، پاکستان و ترکیه شکل گرفت، هدف داشت منافع اقتصادی اعضا را در منطقه‌ای با مختصات خاص، مانند غرب آسیا، افزایش دهد. این سه کشور با ویژگی‌های منحصر به فرد، نظیر اقتصاد بزرگ ایران، جمعیت بالای پاکستان و پیشینه تاریخی ترکیه، می‌توانستند بنیان‌گذار یک حرکت اقتصادی بزرگ باشند. اما آمارهای تبادلات تجاری نشان می‌دهد این ظرفیت‌ها محقق نشده است. از حجم 720 میلیارد دلاری تجارت ترکیه و پاکستان در سال 2024، سهم ایران تنها 12 میلیارد دلار بوده است. این شکاف، ضرورت بهره‌گیری از روابط تاریخی و ظرفیت‌های همسایگان در شرایط تحریمی را به وضوح نشان می‌دهد.»
نایب رئیس کمیسیون اقتصاد مجلس در ادامه بیان کرد: «رئیس‌جمهور روسیه در مذاکراتی با هیئت ایرانی به تبادلات تجاری کشورش با ارمنستان اشاره کرد که با جمعیت 2 میلیونی، حجم تجارت 12 میلیارد دلاری و رشد سالانه سی درصدی. این مقایسه با تبادلات 4 میلیارد دلاری ایرانِ 85 میلیونی، نشان‌دهنده شکاف بزرگ در بهره‌برداری از ظرفیت‌های تجاری است. با وجود تاریخچه طولانی تجارت ایران و روسیه، سهم فعلی ایران حتی به یک‌چهارم حجم گذشته هم نمی‌رسد. در شرایط تحریمی، تمرکز بر توسعه روابط تجاری با همسایگان نظیر روسیه، ضرورتی انکارناپذیر است که همچنان نادیده گرفته می‌شود.»
قیافه درباره علل شکاف تجاری ایران با همسایگان مطرح کرد: «یکی از دلایل توفیق نداشتن ایران در تجارت با کشورهایی نظیر اعضای اکو، اوراسیا، بریکس و پیمان شانگهای، ساختار اقتصادی متمرکز ایران است. بیش از 85 درصد اقتصاد کشور تحت کنترل دولت و نهادهای شبه‌دولتی است، در حالی که سهم بخش خصوصی تنها 15 درصد است. پس از انقلاب اسلامی، اصل 44 قانون اساسی با هدف خصوصی‌سازی و واگذاری تجارت خارجی به بخش‌های تعاونی و خصوصی تصویب شد، اما به دلیل انحصارگرایی دولت و اجرای ناقص سیاست‌های کلی، این هدف محقق نشد. همین امر سبب شد ظرفیت‌های اقتصادی و صنعتی کشور به درستی شناسایی نشده و در سطح جهانی معرفی نشوند.»
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: «مشکل دیگر، استفاده نکردن از ابزارهای مدرن تجارت و مالی در بازارهای جهانی است. ایران با عقب‌ماندن از متدهای جدید و نداشتن زبان مشترک فنی و اطلاعات جامع درباره ظرفیت‌های اقتصادی و گردشگری، نتوانسته به درستی خود را به دنیا معرفی کند. برای مثال، تبادلات تجاری ایران و روسیه تنها 4 میلیارد دلار است، در حالی که روسیه با ارمنستان 12 میلیارد دلار تبادل دارد. این شکاف نشان‌دهنده بهره‌برداری نکردن از ظرفیت‌های اقتصادی مکمل است، چرا که اقتصاد ایران و روسیه، به دلیل شباهت در صادرات محصولات نفتی و معدنی، به جای هم‌افزایی، در رقابت قرار دارند.»
رتبه 130 ایران در شاخص کسب‌وکار جهانی
طغیانی در بخش دیگر برنامه درباره نظام دیوان‌سالاری پیچیده ایران تشریح کرد: «ظرفیت‌های پیمان‌هایی نظیر اکو، اوراسیا، شانگهای و بریکس فرصت‌های قابل‌توجهی را برای ایران فراهم کرده‌اند، اما بهره‌گیری مناسب از این ظرفیت‌ها همچنان با چالش‌های جدی مواجه است. برای نمونه، تجارت آزاد با اوراسیا و حذف تعرفه برای 6 هزار قلم کالا میان پنج کشور عضو، زمینه‌ای مهم برای گسترش همکاری‌های اقتصادی است. با این حال، مشکلاتی نظیر بوروکراسی پیچیده، نبود زبان مشترک در تجارت و معرفی نشدن مناسب توانمندی‌های ایران، مانع استفاده بهینه از این فرصت‌ها شده است. حتی فعالان اقتصادی روسیه نیز بر دشواری تعامل با ساختار اداری ایران تأکید کرده‌اند، در حالی که اقتصادهای مکمل نظیر چین و روسیه می‌توانند نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشور ایفا کنند. ایران باید با اصلاح ساختارهای اداری و بهره‌گیری از این ظرفیت‌ها، آینده اقتصادی خود را تقویت کند.»
قیافه در ادامه افزود: «رتبه ایران در شاخص سهولت کسب‌وکار، که بیانگر شرایط مناسب برای فعالیت‌های اقتصادی است، بیش از 130 در میان 190 کشور دنیا قرار دارد؛ این جایگاه نشان‌دهنده مشکلات جدی ساختاری و اداری است که مانع توسعه اقتصادی و تعاملات بین‌المللی می‌شود. اتاق بازرگانی ایران، با داشتن 39 اتاق مشترک با کشورهای مختلف، تلاش دارد تا از ظرفیت پیمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی استفاده کند. حضور در نمایشگاه‌ها و رویدادهای تجاری مانند پاویون ایران در مسکو، شناسایی بازارهای هدف و معرفی توانمندی‌های داخلی، از جمله اقدامات این اتاق است. موفقیت شرکت‌های ایرانی در تأمین فولاد و تجهیزات مخابراتی روسیه نمونه‌هایی از این تلاش‌ها هستند که نشان می‌دهند با برنامه‌ریزی دقیق، فرصت‌های اقتصادی قابل‌توجهی ایجاد خواهد شد.»
وی در پایان گفت: «برای بهره‌گیری از فرصت‌های اقتصادی موجود، لازم است رویکرد سنتی مبتنی بر نفت و وابستگی به دولت را کنار بگذاریم و به‌سوی تعامل و همکاری واقعی با همسایگان حرکت کنیم. حجم تجارت 2 هزار میلیارد دلاری کشورهای همسایه نشان می‌دهد که با یک برنامه‌ریزی دقیق و تلاش هدفمند، می‌توان به سهمی ده درصدی، معادل 200 میلیارد دلار، دست یافت. این میزان، دو برابر کل مبادلات کنونی ایران با همسایگان است. گسترش مراکز تجاری قوی در کشورهایی مانند روسیه و سایر هم‌پیمانان، همراه با عزم جدی برای اجرای توافق‌نامه‌ها، می‌تواند مشکلات ارزی، کاهش قدرت پول ملی و کمبود فرصت‌های شغلی را برطرف کند.»
کد خبر 6369357

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1354437/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تشییع‌جنازه ام‌کلثوم به آشوب کشیده شد! + عکس و جزئیات

سقوط دلار به پایین‌ترین نرخ 2 ماه اخیر

ایران در گروه زندگی، ژاپن در گروه مرگ!

همکاری جدید Arkham و آزمایشگاه‌های صوتی برای نوآوری در تجزیه و تحلیل بلاک‌چین

چین امکانات خوبی را برای برگزاری مسابقات زمستانی در نظر گرفته است

فوتسال جام ملت‌های زنان آسیا| حریفان ایران مشخص شدند +عکس

در میدان تیان آن من چین چه خبر است؟

گروه بانوان ایران در جام ملت‌های آسیا مشخص شد

رونمایی از گروه ایران در جام ملت‌های فوتسال زنان آسیا

هم گروهی زنان ایران با شرق آسیایی ها

رقبای ایران در جام ملت های فوتسال زنان مشخص شدند

جام ملت‌های فوتسال زنان آسیا؛ حریفان ایران مشخص شدند

آغاز ثبت نام حج برای مهاجرین افغانستانی

قطر برای میانجیگری میان ایران و آمریکا اعلام آمادگی کرد

نخست وزیر کانادا، تحریم کالای آمریکایی؟

تلاش دشمن بر تقلیل مفهوم مقاومت به جنگ است

دستور کاتس به ارتش برای تهیه طرح اخراج فلسطینی‌ها از غزه

راهبرد آمریکا در مذاکره؛ چپاول، تحریم و ایجاد بستر نفوذ است

اوکراین بزرگ‌ترین دریافت‌کننده کمک‌های USAID است

توقیف دومین هواپیمای ونزوئلا از سوی آمریکا

ظریف: حمله روسیه به اوکراین تله آمریکا بود

دولت ترامپ به دنبال راه‌هایی برای لغو وام‌های فدرال برای پروژه‌های انرژی پاک

قیمت نفت امروز 18 بهمن؛ برنت 74 دلار و 75 سنت شد

دیدار نتانیاهو با رئیس جدید پنتاگون

ناو پهپادبر شهید باقری چه ویژگی‌هایی دارد؟

کشور همسایه: آماده میانجیگری بین ایران و آمریکا هستیم

قطر: آماده میانجیگری هستیم!!

ویدیو/ وقوع سانحه هوایی جدید در آمریکا

تردد رایگان کشتی‌های آمریکایی در کانال پاناما

واکنش‌ رسانه‌های غربی به سریال «گاندو»

سرمقاله شرق/ اولتیماتوم

نیویورک‌تایمز: طرح ترامپ درباره غزه تخیلی و دیوانه‌وار است

ادامه روند افزایش قیمت ها در بازار؛ سکه در کانال 69 میلیون جاخوش کرد

اسامی اعضای جدید هیات مدیره ایران خودرو اعلام شد

دهک بندی جدید مردم اعلام می شود

استخراج رمزارز در برخی سفارتخانه‌ها تکذیب شد

تحولات منطقه و بین‌الملل محور گفت‌وگوی ظریف با نماینده سازمان ملل در امور عراق

تکذیب نقل قولی از سردار شریفی درباره طلب مرخصی آزادگان

قیمت طلا و دلار امروز پنجشنبه 18 بهمن ماه 1403 | دلاربازان و طلابازان بخوانند

دلار در پایین‌ترین نرخ 2 ماه اخیر | کاهش خطرات جنگ تجاری ترامپ؟

راهنمای تور اروپا نوروز 1404: معرفی مقاصد محبوب و آژانس‌ های معتبر

رونمایی از گروه ایران در جام ملت‌های فوتسال بانوان آسیا

رونمایی از گروه ایران در جام ملت های فوتسال بانوان آسیا

طالبان: شبکه داعش که از پاکستان اداره می‌‎شد متلاشی شد

چشم طمع ترامپ به اوکراین/ جریان معادن کمیاب اوکراینی چیست؟

کاخ سفید: هزینه‌ای برای بازسازی غزه نمی‌پردازیم

رازهای آشکار و نهان ترورهای تاریخی آمریکا؛ از لینکلن تا کندی

آماده میانجیگری بین ایران و آمریکا هستیم

انتقادها ادامه دارد؛ تلاش دولت آمریکا برای تعدیل اظهارات ترامپ درباره غزه

افزایش 4 درصدی واردات کالای آمریکا