ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ ما ایوب نبودیم خواندنی ها

سرمقاله اعتماد/ ما ایوب نبودیم
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اعتماد / «ما ایوب نبودیم» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم هادی خانیکی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
زان یار دلنوازم شکری است با شکایت
گر نکته‌دان عشقی بشنو تو این حکایت حافظ

1- همسرم که هفته پیش خبر ابتلایش را به بیماری سرطان سینه اعلام کردم، دیروز در معرض جراحی قرار گرفت و به سرطانیان تحت درمان پیوست. خندان و شکیبا و بی‌هراس به اتاق عمل رفت و چهار ساعت بعد صبور و آرام و بی‌ناله به میان ما برگشت. بیماری‌های سخت برای انسان به مثابه یادند و یادآور که می آیند تا ببینیم و بدانیم که نه خود در خانه‌ای امن ساکنیم و نه دیگران در دنیایی بی‌رنج مقیم‌اند. «مای امن» و آنهای بی‌رنج در جامعه افسانه‌اند و باید با وقوف به این حقیقت امروز به رنج‌های بی‌شمار مردمی اندیشید که به گفته قیصر امین‌پور « درد نام دیگر آنهاست.»
2- من از امروز در برابر کسی که زندگی پرتلاطم مرا از سال‌های دور و حیات طوفانی و سرطانی مرا در این سال‌های نزدیک به نیکویی محافظت کرده است، بیشتر عهده‌دار مراقبت شده‌ام. مراقبت نه به معنای مقابله به مثل و جبران خدمات بی‌چشمداشت بلکه به معنای خلق دنیای بین‌الاذهانی و بین‌العینی دیگری میان واقعیت درد و بیماری و حقیقت امید و تاب‌آوری سرطان در جان و تن انسان‌های متفاوت به گونه‌های متفاوت عمل می‌کند و گاه موهبتی می‌شود برای طلب جهانی متفاوت و آمیخته به شفقت و مراقبت. خانم نفیسه مرشد‌زاده در مقدمه کتاب خواندنی «ما ایوب نبودیم» که به همت خانم فاطمه ستوده، سیزده گزارش مستند را از مواجهه با مراقبت از دیگری به زیبایی روایت کرده است، این وجه از مراقبت را به خوبی ترسیم می‌کند: در مراقبت، چیزهای ظریفی از دست می‌روند مثل همین سکوت یا کلمه‌های تازه و چیزهای ظریفی به دست می‌آیند که گاهی حتی اسم هم ندارند. به دست‌آمده‌ها و از دست‌رفته‌ها مراقبت بیشترشان نامریی و دیریاب هستند شبیه کانی‌های زیرزمینی کند و ناملموس، در بستر سالیان شکل می‌گیرند... گفتن قصه‌های پنهان راحت نیست... رنگ باختن هویت مستقل مراقبت فقط یکی از پیچیدگی‌های ماجراست. شبیه هر وضعیت دیگری که به انسان در حیاتش مربوط می‌شود، مراقبت هم هزار روی تاریک و روشن دارد... مراقب میانجی دو جهان است. جهان مردمان رنج دیده و جهان عافیت‌اندیشان فراموشکار 
3- خانم سوزان سانتاگ نویسنده هنرمند و کنشگر منتقد سیاسی که زیست سرطانی را با تجربه سرطان سینه آغاز کرد و پس از آن دو بار دیگر نیز به انواع سخت‌تر آن مبتلا شد بیماری را نیمه تاریک زندگی می‌داند و بیماری سرطان را گرفتار در دام استعاره و رازوارگی. به تعبیر او بسیار دشوار بتوان در قلمرو بیماران اقامت گزید و اسیر پیشداوری‌هایی از جنس استعاره‌های فاحش نبود که مناظر این سرزمین را پوشانده‌اند. سرطان سینه در زنان بیشتر به دام این دست استعاره‌ها و کلیشه‌ها و انگ‌ها می‌افتد و در فرهنگ مذکر زنان مظلوم را مظلوم‌تر می‌کند. روزهای سختی که در سال پیش در زیرزمین بخش شیمی‌درمانی بیمارستان پارس همنشین سرطان بودم، با دیدن زنان جوانی، سخت‌تر می‌گذراندم که مدام در اندیشه پنهان کردن بیماری سرطان سینه خویش از همسران‌شان بودند تا مبادا گرفتار طلاق آنان یا زخم‌زبان دیگران نشوند. سانتاگ در چنین مواقع و مواردی از دلسوزی بیزار است و ترحم را حسی سست و نابجا می‌داند که تنها زمانی به درد می‌خورد که تبدیل به حرکت شود. ما نمی‌توانیم در تماشای رنج دیگران متوقف شویم و بی‌تفاوت بمانیم. سرطان پستان امروز شایع‌ترین سرطان در میان زنان ایرانی است که حدود 25 تا 30 درصد از کل ابتلائات را به خود اختصاص داده است. وضعیت معیشتی و غذایی مردم و فقر و نابرابری آنان و آلودگی‌های فزاینده زیست محیطی در ایران، زنان ایرانی را در برابر این بیماری آسیب‌پذیرتر کرده است. در باب درد و رنجی که به سراغ زنان ما آمده است و می‌آید در سطوح حکمرانی و کنشگری مدنی همدرد و هم‌مساله و همراه شویم. 
4- گفت‌وگو درباره سرطان به ویژه سرطان زنان و سرطان پستان در هاله‌ای از هراس و شرم و نگرانی از هزینه و درمان و مراقبت فرو رفته است. در این میان فرار از اقدام به موقع و تردید در انتخاب تیم درمانگر و البته دشواری در دسترسی آسان و ارزان به پزشک بر ابهام و ایهام و هم‌مسالگی افزوده است. ترس از انگ و استیگمای اجتماعی و به تبع آن بیم از برچسب خوردن، مورد تبعیض قرار گرفتن، طرد و تنها شدن و مسائلی از این دست، میل به پنها‌نکاری در بیان بیماری سرطان به خصوص سرطان زنان را بیشتر می‌کند. ضرورت نخست و کم‌هزینه‌تر فراهم آوردن امکان گفت و گو بر سر سرطان میان بیماران، خانواده‌ها، شهروندان و نهادهای مدنی و حاکمیتی است. حوزه عمومی موثرترین زمینه و محل بهبود نگرش‌ها و رفتارها در این میان است .
5- اکنون جای من و همسرم در جهان زیست سرطانی عوض شده است اما نقش‌های‌مان همچنان باقی و بی‌تغییر است. آن روز که در بهمن‌ماه 1401 سرانجام سرطان مرا به میانه زندگی پرتاب کرد و به خانه بازگرداند، او بود و دخترانم و همسران‌شان و حلقه مراقبانی از خویشان و دوستان، و امروز که او به خانه آمد، «آشیان خالی» زندگی ما به تعبیر روانشناسان باز پر است از خویشاوندان و دانش‌آموختگان و دوستانی که به جای دختران دور از وطن به مراقبت نشسته‌اند. مراقبان عوض می‌شوند، اما مراقبت می‌ماند و مراقبت در ارتباط و با ارتباط خلق می‌شود و به صبر و امید می‌انجامد.
می‌توان از این تجربه کوچک به جهان بزرگ‌تر هم اندیشید. جامعه ما با رنجی که هر روز می‌کشد احساس زیستی سرطانی دارد و بیمناک سلامت امروز و فردای خویش است. این حس و درک دردناک را جدی بگیریم و به مراقبت از زندگی بی‌بیم و هراس زنان و مردان میهن‌مان بپردازیم.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1354503/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نبرد تن به تن یک پرسپولیسی با سامورایی+عکس

جام ملت‌های آسیا: تیم ملی فوتسال زنان حریفان خود را شناخت

گروه تیم ملی زنان فوتسال ایران در جام ملت‌های آسیا مشخص شد

تأکید چین و پاکستان بر کمک به ادغام افغانستان در جامعه جهانی

دونالد ترامپ حضور مردان در ورزشگاه بانوان را ممنوع کرد | اجازه نخواهم داد که مردان در این کشور، زنان و دختران را کتک بزنند +ویدئو

پاناما عبور رایگان کشتی‎‌های آمریکایی از این کانال را تکذیب کرد

ظریف: حمله روسیه به اوکراین تله آمریکا بود+ فیلم

واکنش نایب رئیس مجلس به تحریم‌های ‌جدید آمریکا

“منظره‌ای چشم‌نواز از کاپیتول هیل: نمایی از قلب سیاست آمریکا”

خط قرمز ترامپ بر روی تحرک نظامی آمریکا علیه ایران

قیمت‌های امروز بازار سکه

اهمیت کانال پاناما برای تجارت انرژی واشنگتن

تلاش دولت آمریکا برای تعدیل سخنان و طرح ترامپ برای غزه

وزیر خارجه آمریکا در نشست گروه 20 در آفریقای جنوبی شرکت نمی کند

چه کسی جلوی دزدی ترامپ از جهان را می‌گیرد؟

ترامپ در حال بررسی کوچاندن اهالی غزه به 3 منطقه آفریقایی است

سرمقاله جوان/ خیال ترامپ راحت؟! این خیلی خام بود

سرمقاله فرهیختگان/ خطر ندیدن واقعیت‌های ترامپ

جزئیات گفتگوی تلفنی ولیعهد عربستان با پادشاه اردن

قیمت برنج، روغن، حبوبات و گوشت اعلام شد

پیرمحمدی، مدیرعامل ایران‌خودرو شد

معاون وزیر رفاه: تا پایان سال 2 مرحله کالابرگ توزیع می‌شود

تشکیل شورای تعاون استان ایلام برای رفع چالش‌های اقتصادی

اجاره حساب‌های بانکی، عاملی برای تضعیف شفافیت مالی کشور و ایجاد زمینه برای فشارهای بین‌المللی خواهد بود

روابط تهران و جاکارتا همواره تاریخی، دوستانه و برادرانه بوده است

حوزویان برای حل مشکلات اقتصادی راهکار ارائه دهند

فعالیت جدی منطقه ویژه اقتصادی نمین پیگیری می‌شود

جنگ علیه قاچاق، رنگ و بوی هوشمندی گرفت

قاچاقچی ماینر در سرعین جریمه شد

فرزین: بانک‌ها در اعطای تسهیلات خرد سخت‌گیری نکنند+ فیلم

خداییان: بخش خصوصی از ‌برچسب فساد در مولدسازی می‌ترسد

ضرورت احیا و فعالیت مجدد منطقه ویژه اقتصادی نمین

عضویت در FATF و رفع تحریم‌ها سرآغاز حل مشکلات اقتصادی ایران

تشییع‌جنازه ام‌کلثوم به آشوب کشیده شد! + عکس و جزئیات

سقوط دلار به پایین‌ترین نرخ 2 ماه اخیر

ایران در گروه زندگی، ژاپن در گروه مرگ!

همکاری جدید Arkham و آزمایشگاه‌های صوتی برای نوآوری در تجزیه و تحلیل بلاک‌چین

چین امکانات خوبی را برای برگزاری مسابقات زمستانی در نظر گرفته است

فوتسال جام ملت‌های زنان آسیا| حریفان ایران مشخص شدند +عکس

در میدان تیان آن من چین چه خبر است؟

گروه بانوان ایران در جام ملت‌های آسیا مشخص شد

رونمایی از گروه ایران در جام ملت‌های فوتسال زنان آسیا

هم گروهی زنان ایران با شرق آسیایی ها

رقبای ایران در جام ملت های فوتسال زنان مشخص شدند

جام ملت‌های فوتسال زنان آسیا؛ حریفان ایران مشخص شدند

آغاز ثبت نام حج برای مهاجرین افغانستانی

قطر برای میانجیگری میان ایران و آمریکا اعلام آمادگی کرد

نخست وزیر کانادا، تحریم کالای آمریکایی؟

تلاش دشمن بر تقلیل مفهوم مقاومت به جنگ است

دستور کاتس به ارتش برای تهیه طرح اخراج فلسطینی‌ها از غزه