ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ مجلس به اسم یا به رسم؟ خواندنی ها

سرمقاله اعتماد/ مجلس به اسم یا به رسم؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اعتماد / «مجلس به اسم یا به رسم؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم عباس عبدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
حدود یک ماه پیش یک نماینده تندروی مجلس در اعتراض به عدم ابلاغ مصوبه عجیب پوشش زنان در مجلس فریاد زد که «زور می‌زنیم طرح تو دستور بیاید بعد تصویب بشود، اما بعد از تصویب باید زور بزنیم که ابلاغ شود؛ با این وضع اگر مجلس را تعطیل کنیم برق کمتری مصرف می‌شود. شمردم، 450 نورافکن بالای سر نمایندگان روشن است.» مشکل این بود که به جای فکر کردن و قانونگذاری عادلانه همسو با خواست عمومی به اقرار خودشان برای هر مرحله از قانونگذاری «زور می‌زنند» در حالی که مجلس زورخانه نیست باید گفت‌وگوی عالمانه کرد تا به نتیجه برسد. به همین دلیل زور زدن‌ها بود که اجرای مصوبه مزبور از حیث خلاف امنیت بودن متوقف شد. اکنون هم یک نماینده دیگر اصولگرایان پس از چند دوره نمایندگی به نتیجه جالبی رسیده است؛ وی که با تغییر یک مصوبه مجلس در مجمع تشخیص مواجه شده، گفت: «مجلس تقریبا بی‌‌خاصیت شده است، به نظر من بود و نبود مجلس خیلی در این مملکت کار خاصی ندارد. ما باید شوراها را تقویت کنیم که تبدیل به پارلمان محلی شود، مجلس را هم حذف کنیم، مجمع تشخیص حالت سنا پیدا کند و سیاستگذاری انجام دهد. قانون اساسی بیاید مجلس را حذف کند. به نظرم این همه هزینه و دوندگی برای انتخاباتش که هر 4 سال یک‌بار برگزار می‌شود، بی‌فایده است. آن را حذف کنند هزینه کشور هم کمتر می‌شود. ساختار را بدهند به شورا، شورا را تقویت کنند، مجلس را حذف کنند، مجمع را هم بگذارند سنا کنند، من موافقم.»
ماجرای ضعف و ناکارآمدی مفرط مجلس در ایران دو علت به هم پیوسته دارد؛‌ اول به عدول از فلسفه مجلس و حکمرانی برمی‌گردد. فلسفه نهاد مجلس پذیرش تحقق رای و خواست غیرمشروط مردم است. در واقع حکومت باید به صورت غیرمشروط از اراده مردم منبعث شود. هر نوع شرط‌ گذاشتن به نحوی که کم‌کم اکثریت قاطع مردم از میدان بیرون بروند، نافی این فلسفه است حتی اگر برخی نامزدهای نمایندگی و انتخاب‌شدگان افراد صالح و کارآمدی باشند. گرچه به‌طور معمول چنین اتفاقی رخ نمی‌دهد و محدودیت در انتخاب نماینده موجب انتخاب افراد ضعیف و ناکارآمد و غیررقابتی می‌شود که دنبال منافع فردی می‌روند. حکومت برای هدایت مردم نیست، بلکه کارگزار مردم است. پس حق شرط‌ گذاشتن برای اعمال حق حاکمیت مردم را ندارد و باید در ذیل مردم تعریف شود و نه در فوق آن. 
علت دوم فقدان نهاد حزبی برای شکل دادن نمایندگی مردم در مجلس است. در غیاب احزاب ما با 300 نماینده مواجه هستیم که هر کدام در بهترین حالت که کمتر رخ می‌دهد، دنبال تامین منافع عمومی هستند ولی امکان توافق عقلانی درباره بهترین راه تامین این منافع را ندارند، چون رسیدن به این توافق بسیار پیچیده و نیازمند زمینه‌هایی است که فقط در قالب‌های حزبی دیده می‌شود. پس مجبور به مبادله آرای خود می‌شوند. چیزی که مردم و افکار عمومی آن را نمی‌بیند شاید هم خیلی آگاهانه نباشد. لذا در مجلس غیرحزبی همه نمایندگان منفرد هستند یا دنبال منافع حوزه انتخابیه خود هستند بدون اینکه آن را در جهت منافع عمومی تعریف کنند یا دنبال منافع فردی و انتصاب دوستان و آشنایان در پست‌های گوناگون و زمینه‌سازی رای‌آوری در انتخابات بعدی. آخرین گزارش از طرح‌های بهداشت و درمان در سراسر کشور حاکی است که بهره‌برداری از حداقل 28 طرح احداث بیمارستانی دولتی در کشور به علت مشکلات مهمی از جمله کمبود بودجه با تاخیر قابل توجهی مواجه شده است. 
تعداد تخت‌های بیمارستانی این طرح‌ها بیش از 7000 است. علت اصلی نیز در اغلب موارد فشارهای نمایندگان برای آغاز و کلنگ‌زنی آنها با بودجه‌های ناپایدار است که منجر به چند مشکل می‌شود. نه تنها طرح خیلی گران‌تر از برآورد اولیه تمام می‌شود، بلکه فساد هم بیشتر و کیفیت کار هم پایین می‌آید و از همه مهم‌تر اینکه بهره‌وری طرح‌های تکمیلی هم خیلی کم است، چون اغلب این طرح‌ها بر اساس «راه بنداز و‌ جا بنداز» تصویب و اجرایی شده و فاقد مطالعه توجیهی بوده است.

برای درک ماجرا کافی است که به سخنان استاندار مازندران که یکی از بهترین استان‌های کشور که پرجمعیت هم هست توجه کنیم که هفته گذشته گفت: «من تحت فشار دوستان قرار نمی‌گیرم. دوستان مطالبی فرمودند بیشتر برای رای‌آوری! با فشار مضاعفی که بود الان آمدیم کلاردشت بیمارستان زدیم. ضریب اشغال تخت صفر است. عباس‌آباد تنکابن بیمارستان زدیم. ضریب اشغال تخت 10 درصد! در شهر نکا بیمارستان دوم زدیم. ضریب اشغال تخت 20 درصد! من این کارهای غیرعلمی بیمارستان‌سازی‌ها را نمی‌کنم. در دوران من انجام نخواهد شد. فشار مضاعفی که ‌نمایندگان محترم بگذارند زیر بار نمی‌روم.»
این وضعیت در سراسر کشور و در تمام حوزه‌های آموزشی، صنعتی، فرهنگی وجود دارد. این وضعیت و کارایی مجلس ایران است. راه‌حل آن حذف مجلس نیست، بلکه تشکیل مجلس واقعی است که نه فقط اسم، بلکه رسم مجلس را هم داشته باشد. حمایت از حزبی شدن کشور و نیز لغو ضوابط خاص صلاحیتی برای نمایندگی است. بالطبع اگر چنین شود دیگر شاهد مجلسی نخواهیم بود که حتی نمایندگانش خواهان تعطیلی آن می‌شوند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1356553/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار درباره کلاهبرداری های مبتنی بر رمزارز

مدیریت اقتصادی یکپارچه راهکار توسعه خراسان شمالی است

تامین مالی غیرتورمی بنگاه‌ها و خانوار‌ها با کارت رفاهی متصل به اوراق گام

تجلیل مدیران ادارات و هیاتهای ورزشی از فعال اقتصادی و ورزشی کشور

رابطه جهش قیمت سیب زمینی و کیوی با ترخیص موبایل لوکس چیست؟

هیات مدیره جدید ایران خودرو معرفی شدند

با نگاه اقتصادی دولت، قیمت‌گذاری‌های دستوری به پایان می‌رسد

رهن خانه در منطقه 10 تهران چند است؟/محله‌ای کوچک و گران در قلب پایتخت+جدول

افتتاح 69 پروژه‌ در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور

سپر اقتصادی

برگزاری مناظره تلویزیونی با موضوع بررسی پیوستن ایران به FATF از شبکه 4 سیما

افتتاح 69 پروژه عمرانی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی

تأمین برق پایدار محرک رشد صنعتی کرمانشاه است

در سفر یک‌روزه رئیس جمهور به سیرجان چه گذشت؟

کشف زمین‌خواری میلیاردی در کیار

رشد اقتصادی 8 درصد؛ از واقعیت تا شعار سیاسی

سفر کم‌هزینه به دبی

پایان کار نماینده کشورمان در مارپیچ کوچک بانوان

بهترین مقاصد گردشگری در ژاپن چه هستند؟

اوکراین در صدد ترانزیت گاز آذربایجان به اروپا است

رکوردزنی‌های پیاپی قیمت طلا

رکوردزنی‌های پیاپی قیمت طلا – آفتاب نو

حجم جهانی ضایعات آهن و فولاد به 550 میلیون تن رسید

اعتراض چین به خروج پاناما از کمربند و جاده؛ فریب مداخلات خارجی را نخورید!

سفارت افغانستان در استانبول تحویل طالبان شد

سفارت افغانستان در این کشور تحویل طالبان شد

اولین شکست دولت ترامپ

وزیر دفاع آمریکا به اروپا سفر می‌کند

اعتراض مردم موریتانی به طرح ترامپ برای اشغال غزه

مردم موریتانی طرح ترامپ درباره غزه را محکوم کردند

ترامپ با رهبر کره شمالی کنار می آید

طالبان دخالت در توزیع کمک‌های بین‌المللی را رد کرد

جوابیه کره شمالی به اظهارات رییس جمهور آمریکا

مذاکره برای مذاکره اقدامی غلط است

یک نماینده مجلس حامیان مذاکره را تهدید کرد

خط و نشان اوپک برای ترامپ / قیمت نفت را ما تعیین می‌کنیم!

حزب‌الله نباید در دولت لبنان باشد!

ترامپ خواست، اوپک نداد!

نجات دولت از مسیر بن‌بست

پاسخ اوپک به دستور ترامپ: ما قیمت تعیین می‌کنیم، نه تو!

روزنامه سپاه هم به استعفای پزشکیان اشاره کرد/ مذاکره ما با صدام هویتی نبود اما…

پکن: مداخله آمریکا در روابط چین و آمریکای لاتین بی‌نتیجه است

عصبانیت رییس جمهور آمریکا از تقویت روابط آفریقای جنوبی و ایران

مرگ تمام 10 سرنشین هواپیمای سقوط کرده در آمریکا

بازگشت به دوران استعمار کهنه

سرلشکر سلامی: امام خمینی (ره) بزرگترین امپراطوری تاریخ بشر را شکست داد

قیمت همستر کامبت امروز شنبه 20 بهمن

قیمت میجر امروز شنبه 20 بهمن به دلار و تومان

ترامپ: ارتشی قدرتمند خواهیم داشت؛ روابطی با کره شمالی برقرار خواهیم کرد

سرلشکر سلامی: امام با دست خالی آمریکا را شکست داد