ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آیا طرح ترامپ درباره غزه اعلامیه بالفور یا نکبت دیگری است؟ ایالات متحده آمریکا

آیا طرح ترامپ درباره غزه اعلامیه بالفور یا نکبت دیگری است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - - اندیشکده چتم هاوس در مطلبی نوشت: دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، بدون توجه به پیامد‌های آینده، واقعیت جدیدی را در خاورمیانه آغاز کرده است. آیا او توافق آتش بس در غزه را نیز به خطر انداخته است؟ احتمالاً. مردم چه انتظاری باید داشته باشند وقتی سیاست پیشنهادی آمریکا در مورد این منطقه منجر به هشدار دبیرکل سازمان ملل درباره پاک‌سازی قومی شده و عملاً تعهد آمریکا به راه‌حل دو دولت را پایان می‌دهد؟
ارتش اسرائیل قبلاً اجازه آماده‌سازی طرح‌هایی را برای اخراج فلسطینی‌ها از غزه دریافت کرده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این اقدام پس از آن صورت گرفت که رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرد ایالات متحده کنترل نوار غزه را به دست گرفته و «کار‌هایی در آن انجام خواهد داد». 
ترامپ گفت: «ما مالک آن خواهیم بود و مسئولیت جمع‌آوری تمام بمب‌ها و سلاح‌های منفجرنشده خطرناک در منطقه را بر عهده خواهیم گرفت.» او توضیح داد که آمریکا «مالکیت بلندمدت» را بر عهده خواهد گرفت تا غزه را به «منطقه زیبای خاورمیانه» تبدیل کند. 
کاخ سفید بعداً برخی جنبه‌های این پیشنهاد را تعدیل کرد و گفت که آمریکا تعهدی برای بازسازی غزه یا اعزام نیرو ندارد. اما ترامپ بعداً موضع خود را تقویت کرد و گفت که اسرائیل غزه را به آمریکا تحویل خواهد داد. این نشان می‌دهد که اسرائیل قصد ترک غزه را ندارد. این موضوع ممکن است اجرای مراحل باقی‌مانده توافق را متوقف کند و باعث از سرگیری جنگ شود. 
هیچکس نمی‌تواند این طرح را دومین اعلامیه بالفور یا شاید دومین نکبت بنامد. علاوه بر بی‌تفاوتی این طرح به هویت و کرامت فلسطینی‌ها، به نظر می‌رسد ترامپ این موضوع را نادیده گرفته است که مهمان او در مراسم ارائه این طرح، بنیامین نتانیاهو، مسئول تبدیل غزه به یک «منطقه مخروبه» است. 
اگر مداخله ترامپ در مورد غزه یک تاکتیک چانه‌زنی بود، همان‌طور که برخی مدعی‌اند، این تاکتیک از هم اکنون شکست خورده است. آسیب‌های بزرگی به روند صلح شکننده و اعتبار آمریکا وارد شده است. از جنبه عملی‌تر، این طرح مانع دستیابی به تمام اهداف سیاستی است که دولت ترامپ ادعا می‌کند در خاورمیانه دارد. 
طناب نجات برای نتانیاهو 
ترامپ پیش از دیدار با نتانیاهو، به اهداف راست افراطی مذهبی اسرائیل کمک کرده بود و تأکید کرد که «هیچ تضمینی» ندارد که توافق آتش‌بس فعلی در غزه پایدار بماند. 
با این کار، او طناب نجاتی برای نتانیاهو فراهم کرد. با کنار گذاشتن نقش آمریکا به عنوان ضامن آتش‌بس، همراه با مصر و قطر، او راه را برای نخست‌وزیر اسرائیل باز کرد تا این توافق شکننده را رد کند و کابینه خود را زنده نگه دارد (نتانیاهو همواره آتش‌بس را «موقت» خوانده است). 
با اعلام طرح ترامپ، نتانیاهو می‌تواند خود را به هواداران راست افراطی‌اش به عنوان تنها چهره سیاسی اسرائیلی معرفی کند که می‌تواند رئیس‌جمهور آمریکا را وادار کند تا دیدگاه آنها برای خاورمیانه را محقق کند. 
این دیدگاه، که صلح با فلسطینی‌ها را یک‌بار برای همیشه دفن کند، توسط طرح ترامپ برای کنترل غزه تقویت شده است. به جای خارج کردن شهرک‌نشینان غیرقانونی اسرائیلی برای راه‌اندازی دولت فلسطینی، جابجایی فلسطینی‌ها از غزه به پایان دولت فلسطینی منجر خواهد شد — هدفی که نتانیاهو آن را پنهان نمی‌کند. 
کنترل غزه توسط آمریکا همچنین می‌تواند بخشی از یک معامله بزرگ‌تر برای به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر کرانه باختری باشد — همان‌طور که بسیاری از چهره‌های راست افراطی اسرائیل خواستار آن هستند. این قبلاً یک تغییر غیرقابل تصور در سیاست آمریکا بود. اما پس از نشست ترامپ و نتانیاهو، این باید به عنوان یک امکان واقعی دیده شود — همه شرط‌ها از بین رفته‌اند. 
خشم اعراب
در ذهن ترامپ، غزه شاید یک مکان ممتاز مدیترانه‌ای برای سوداگری املاک باشد. جای تعجب نیست که یک توسعه‌دهنده سابق املاک این‌گونه فکر کند. اما برای کشور‌های همسایه، این یک مسئله مرگ و زندگی است. مصر و اردن با تهدید‌های وجودی از سوی طرح ترامپ مواجه هستند: جابجایی فلسطینی‌ها به این کشور‌ها ثبات دولت‌های آنها را تهدید می‌کند، افراط‌گرایی را تشدید می‌کند و قلمرو آنها را به پایگاهی برای حملات احتمالی مقاومت به اسرائیل تبدیل می‌کند. معاهدات صلح آنها با اسرائیل عملاً به پرتگاه سقوط خواهد کرد. 
این یک نقص بزرگ حتی در چارچوب شعار «اول آمریکا» است: جابجایی دوباره غزه‌نشینان (اکثر غزه‌نشینان قبلاً مجبور به ترک خانه‌های خود در اسرائیل و کرانه باختری شده‌اند) دستورالعملی برای فروپاشی دولت‌های عربی دوستدار غرب است. 
مصر قبلاً نشان داده است که اقدامات اسرائیل برای اخراج فلسطینی‌ها به معنای پایان معاهده صلح قاهره و تل آویو خواهد بود. این بار نباید این را یک بلوف دانست. در یک لحظه نادر، رسانه‌های دولتی مصر، فعالان، دانشگاهیان، شبکه‌های اجتماعی و حتی رقبای سرسختی مانند اخوان‌المسلمین در پشت دولت عبدالفتاح السیسی جمع شده‌اند. 
در اردن، اخوان‌المسلمین پس از انتخابات سپتامبر قدرت قابل توجهی در پارلمان دارد و اکثریت جمعیت این کشور از تبار فلسطینی هستند. اگر فلسطینی‌ها از غزه اخراج شوند، دولت امان در خطر فروپاشی کامل قرار خواهد گرفت. 
اگرچه کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس در ابتدای ریاست‌جمهوری ترامپ محتاط بودند تا او را عصبانی نکنند، اما آنها نیز هیچ میلی به این طرح ندارند. بلکه آنها از جدیت ظاهری ترامپ و تهدید شدید این طرح برای امنیت خود متحیر هستند. 
این موضوع توضیح می‌دهد که چرا عربستان سعودی پس از اعلام این طرح، موضع «تزلزل‌ناپذیر» خود در مورد تشکیل دولت فلسطینی را تأیید کرد. پنج وزیر خارجه عرب، از جمله از عربستان سعودی، امارات و قطر، در نامه‌ای به دولت ترامپ از جابجایی فلسطینی‌ها انتقاد کردند. 
بدون اولویت، بدون چشم‌انداز، بدون صلح
از این جنبه‌ها، طرح ترامپ با تمام اولویت‌های منطقه‌ای که او از زمان انتخابات مطرح کرده بود، در تضاد است: این طرح دور دیگری از درگیری در غزه را تشدید می‌کند و صلح اسرائیل با مصر و اردن را به خطر می‌اندازد.
این طرح همچنین به چین و روسیه فرصتی می‌دهد تا خود را به عنوان مدافعان منطقه و جهان جنوب در برابر استعمار نوین آمریکا معرفی کنند. 
اگر این یک تاکتیک مذاکره‌ای به سبک ترامپ بود، بدترین تاکتیک در تاریخ این درگیری محسوب می‌شد. در نهایت، احتمالاً هیچ‌یک از اینها اتفاق نخواهد افتاد. با این حال، این طرح در حال تغییر وضعیت موجود در منطقه است. 
هدف پشت این طرح، باز کردن راه برای نتانیاهو است تا اسرا را آزاد کند و سپس جنگ را از سر بگیرد. اما این طرح می‌تواند تنش‌ها در غزه را تشدید کند و به حماس اجازه دهد آزادی اسرای اسرائیلی را به تأخیر بیندازد: حماس اعلام کرده است که این پیشنهاد «روغن روی آتش» است. 
این طرح همچنین نشان می‌دهد که نتانیاهو و راست افراطی اسرائیل چگونه می‌خواهند کل خاورمیانه را بازسازی کنند. نخست‌وزیر اسرائیل حتی تا آنجا پیش رفته است که خواستار ایجاد یک دولت فلسطینی در عربستان سعودی شده است، زیرا «آن‌ها زمین‌های زیادی در آنجا دارند»، و عملاً عادی‌سازی روابط با ریاض را مرده اعلام کرده است. 
با گذشت زمان، آمریکایی‌ها متوجه خواهند شد که کابینه نتانیاهو با مانع تراشی در مسیر صلح و ثبات، آسیب بیشتری به منافع آمریکا در منطقه وارد می‌کند تا بدترین دشمنان آن. منطقه در حال حاضر دوره دوم ریاست‌جمهوری ترامپ را به عنوان یک تخریب‌کننده برای آنچه از نظم منطقه‌ای باقی مانده است، می‌بیند که چهار سال دیگر هرج‌ومرج، خونریزی و تخریب را به دنبال دارد.
منبع: اندیشکده چتم هاوس

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1356716/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بهره‌برداری از 6 پروژه عمرانی و اقتصادی در بهارستان

رزرو هتل تبریز با قیمت اقتصادی

سه‌شنبه‌های تسهیل‌گری بخش خصوصی در استانداری ایلام

جزئیات و سقف اعتبار کارت رفاهی متصل به اوراق گام اعلام شد+ فیلم

30 پروژه عمرانی و اقتصادی با اعتبار 800 میلیارد تومان در بدره کلنگ‌ زنی و افتتاح می‌شود

نقش غیرقابل انکار زنان در جامعه/ توامندسازی زنان در حوزه سیاسی اجتماعی و اقتصادی

راهنمای سفر اقتصادی به تهران و اطراف آن

شهادت 110 فلسطینی بعد از شروع آتش‌بس در نوار غزه

گل وینیسیوس جونیور به سالزبورگ بهترین گل لیگ قهرمانان اروپا 25-2024 از نگاه هواداران

10 گلزن برتر تاریخ رئال مادرید در لیگ قهرمانان اروپا؛ فقط 3 اسطوره بالاتر از وینیسیوس و رودریگو

قیمت یورو امروز شنبه 20 بهمن 1403

کشورهای اتحادیه اروپا با بیشترین و کمترین حداقل دستمزد

تولید بزرگترین میدان نفتی سنگ دگرگونی جهان در دریای بوهای چین آغاز شد

بازداشت عضو داعش در افغانستان

قالیباف: مذاکره با آمریکا شرافتمندانه نیست!

قالیباف: جبهۀ انقلاب مراقب باشد دوقطبی بر سر مذاکره ایجاد نکند / سندی که ترامپ امضا کرده به معنای خلع سلاح ایران است + فیلم

ترامپ: آفریقای جنوبی روابط خود را با ایران برای توسعه ترتیبات تجاری، نظامی و هسته‌ای مجددا فعال کرده | این کشور در دادگاه کیفری بین‌المللی، اسرائیل را به جای حماس به نسل‌کشی متهم کرد

خوابی که ترامپ برای عربستان دید؛ بن سلمان معلق میان آمریکا و اسرائیل/ صلح سازی چین پروژه عادی سازی 2 را عقیم می‌کند؟

قیمت جهانی طلا امروز بیستم بهمن 1403

فرمانده کل سپاه: جمله «آمریکا هیچ غلطی نمی‌تواند بکند» یک سنت جاری شد/ بعد از امام، رهبری ما را موسی‌وار از نیل تحریم، تکفیر، انزوا و جنگ عبور داد

قالیباف: ما با آمریکا مذاکره نمی‌کنیم؛ این روشن و تمام است

زمینی که ترامپ چیده زمین رفع تحریم نیست ،زمین تسلیم است/پزشکیان راه روحانی را نرود و به استعفاء فکر نکند

ممنوعیت جدید آمریکا برای کودکان زیر 13 سال در شبکه‌های اجتماعی

نباید فضای مذاکرات را دو قطبی کرد

ماموریت جدید ایلان ماسک

فیلم «شرور» و «مجمع کاردینال‌ها» برنده جایزه طراحی لباس سال آمریکا شدند

قالیباف هم به جمع مخالفان مذاکره پیوست

امام خمینی با دست خالی آمریکا را شکست داد

نماینده قم حامیان مذاکره را تهدید کرد!

قالیباف: پزشکیان نباید با آمریکا مذاکره کند

قالیباف: از رئیس‌جمهور مطالبه دارم عدم مذاکره با آمریکا را پیش ببرد + فیلم

فرمانده سپاه پاسداران: اسرائیل فرزند ارشد آمریکاست

حکم یک دادگاه علیه برنامه‌‌ ترامپ در قبال آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا

چرا مذاکره با آمریکا در شرایط فعلی به صلاح نیست؟

قیمت طلای جهانی روی دور صعود

سقوط هواپیما در آمریکا/ تمام مسافران جان باختند

گلایه‌های کروبی در دیدار با معاون پزشکیان؛ وضعیت معیشتی مردم و رابطه با آمریکا

واکنش قاطع پزشکیان به مخالفت رهبری با مذاکره ایران و آمریکا

با فرمان ترامپ، واردات کالاهای کوچک از چین فعلاً بدون عوارض ادامه می‌یابد

نرخ انواع ارز امروز 20 بهمن 1403 + جزئیات

جمله «آمریکا هیچ غلطی نمی‌تواند بکند» به یک سنت جاری تبدیل شده است + ویدئو

اسرائیل فرزند ارشد آمریکاست/ امام، بزرگترین امپراتوری تاریخ بشر را شکست داد

زمان دیدار ترامپ و زلنسکی مشخص شد؟

نفی مذاکره با آمریکا خط بطلانی بود بر دیدگاه‌هایی که حل مشکلات را در خارج جستجو می‌کنند

سخنگوی وزارت امور خارجه: اعتیاد آمریکا به اعمال فراسرزمینی قوانین داخلی اکنون نهادهای بین‌المللی را هدف گرفته است

تهدید صدر اعظم آلمان علیه طرح‌های تعرفه‌ای ترامپ

درخواست قالیباف از پزشکیان در خصوص مذاکره با آمریکا/ حضرت آقا که می‌فرمایند شرافتمندانه نیست، خب شرافتمندانه نیست/ جبهه انقلاب دوقطبی ایجاد نکند

تاکید مسؤلان قضایی بر عدم النفع مذاکره با آمریکا

سرلشکر سلامی: رهبری انقلاب ما را از «نیل» تحریم، انزوا، تکفیر و جنگ عبور داده‌اند

سرنوشت پرونده دولت لبنان در آستانه یک آزمون سیاسی جدید