ایرانیان جهان

آخرين مطالب

راهبرد دولت پزشکیان پس از رد مذاکره؛ پرهیز از مثلث «استعفا، دوقطبی‌سازی و خوانش‌های بی‌ربط» ایالات متحده آمریکا

راهبرد دولت پزشکیان پس از رد مذاکره؛ پرهیز از مثلث «استعفا، دوقطبی‌سازی و خوانش‌های بی‌ربط»
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار سیاسی ایسکانیوز، با آغاز دولت چهاردهم زمزمه مذاکره با آمریکا بار دیگر در محافل سیاسی داغ شد. در این چارچوب رئیس‌جمهور و دولتمردان وی بویژه معاونت راهبردی ریاست جمهوری تلاش کردند تا «مذاکره با آمریکا» را برای گشایش اقتصادی دوباره از سر گیرند.
تاکید بر ظرفیت‌های داخلی و روابط با همسایه‌ها؛ راهبرد ایران پس از بازگشت ترامپ اما سرانجام رهبر انقلاب 19 بهمن 1403 در سالروز بیعت تاریخی همافران ضمن رد ایده مذاکره با آمریکا خاطر نشان کردند: «مذاکره با آمریکا هوشمندانه، عاقلانه و شرافتمندانه نیست و هیچ تأثیری در رفع مشکلات کشور ندارد؛ دلیل؟ تجربه!» .
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
تاکید رهبر انقلاب بر عدم شرافتمندانه بودن مذاکره پاسخی به اظهارات رئیس‌جمهور در گفتگو با شبکه آمریکایی NBC مبنی بر آمادگی ایران برای مذاکره «شرافتمندانه و اصولی» با آمریکا است.
ایشان در بخش دیگری از این دیدار با رد انگاره مذاکره با آمریکا به مثابه راه‌حل مشکلات کشور خاطر نشان کردند: «برخی وانمود می‌کنند اگر پشت میز مذاکره بنشینیم فلان مشکل حل می‌شود اما واقعیتی که باید درست بفهمیم این است که مذاکره با آمریکا هیچ تأثیری در رفع مشکلات کشور ندارد. آنچه مشکلات را برطرف می‌کند عامل داخلی یعنی «همّت مسئولان متعهد و همراهی ملت متحد» است که مظهر این اتحاد ملی، راهپیمایی 22 بهمن است که ان‌شاءالله امسال نیز همه این وحدت را مشاهده خواهیم کرد.»
یکی دیگر از دلایل دیگری که دولت چهاردهم برای حمایت از مذاکره داشتند دور کردن «سایه جنگ» از کشور بود. زمانی که نام دونالد ترامپ به عنوان برنده انتخابات ریاست جمهوری اعلام شد، تئوریسین‌های نزدیک به طیف دولت با یادآوری تحریم‌های حداکثری دوره اول ترامپ خواستار پیش‌دستی ایران برای مذاکره شده بودند.
این در حالی است که رهبر انقلاب در دیدار روز گذشته با اشاره به تهدیدات ترامپ تأکید کردند: «اگر ما را تهدید کنند ما هم آنها را تهدید می‌کنیم، اگر تهدید خود را عملی کنند ما نیز تهدیدمان را عملی می‌کنیم و اگر به امنیت ملت ما تعرض کنند ما هم بدون تردید به امنیت آنها تعرض می‌کنیم.» گفتنی است رئیس‌جمهور آمریکا 16 بهمن ماه 1403 ضمن اعلام آمادگی برای مذاکره و گفتگو با ایران تهدید کرده بود: «ایران نمی‌تواند سلاح هسته ای داشته باشد. حق داریم فروش نفت ایران را به سایر کشورها متوقف کنیم.»
اولین مواجهه دولت چهاردهم با رد ایده مذاکره با آمریکا مسعود پزشکیان امروز 20 بهمن ماه 1403 در آیین افتتاح طرح‌های عمرانی شهرستان سیرجان در واکنش به سخنان رهبر انقلاب درباره مذاکره با آمریکا گفته است: «دیروز مقام معظم رهبری سخنان زیبایی را داشتند. ما در ایران مان و کشورمان می توانیم این تغییرات را ایجاد کنیم و کشوری بسازیم مستقل، آزاد و بی نیاز از آنچه که آنها فکر می کنند که اگر ما را محاصره کنند از گرسنگی خواهیم مرد.»
الیاس حضرتی، رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت نیز در اولین واکنش رسمی دولت چهاردهم به سخنان رهبر انقلاب نوشته است: «ایران منزوی نیست و نخواهد شد؛ ما تعامل سازنده با جهان را با هوشمندی، درایت و در چارچوب عزت ملی پیش خواهیم برد. اما در این راه، پیشینه بدقولی‌ها و زبان تهدید آمریکا را همانگونه که مقام معظم رهبری اشاره داشتند، فراموش نخواهیم کرد.»
پس از الیاس حضرتی، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت نیز با تاکید بر شنیده شدن «صدای واحد» از ایران نوشت: «راهبرد دولت شنیده‌ شدن یک صدای واحد از ایران است. ضمن آنکه همه به مشکلات واقف هستند، امروز نسبت به دیروز نیاز بیشتری به وفاق و همدلی برای عبور از مشکلات داریم. مذاکرات با کشورهای اروپایی ادامه خواهد داشت و همه به‌خوبی می‌دانند ایران در شرایطی که مذاکره غیرشرافتمندانه باشد، به آن تن نخواهد داد.»
با وجود سخنان پزشکیان و اعضای کابینه‌اش به نظر می‌رسد دولت چهاردهم مصصم است تا بعد از این انرژی خود را صرف را تعامل سازنده با کشورهای غیرمتخاصم از جمله همسایگان، قدرت‌های بزرگ آسیایی از جمله چین و روسیه و نیز کشورهای اروپایی کند تا بتواند آن چه را که تصور می‌کرد از طریق مذاکره با آمریکا می‌تواند بدست آورد، از طریق کشورهای دیگر تامین نماید.
دوقطبی سازی و درخواست استعفای پزشکیان بعد از رد مذاکره! دولت باید همسو با موضع رهبری، اقدامات عملی لازم را برای پیاده سازی منویات رهبر انقلاب فراهم کند و سخنان امروز رئیس‌جمهور و رئیس شورای اطلاع‌رسانی شروع خوبی این امر و نیز ایجاد «صدای واحد» در بین مسئولین بود و احتمالا در روزهای آینده نیز ادامه خواهد داشت تا وحدت داخلی حفظ شود اما می‌توان انتظار داشت که در اطراف دولت مخالفت‌های ضمنی و حتی آشکار آغاز شود. در این چارچوب پس از رد مذاکره با آمریکا از سوی رهبر انقلاب، برخی تئوری‌پردازان افراطی اصلاحات، نسبت به کنار گذاشتن این ایده ابراز نگرانی کرده‌اند و حتی از استعفای رئیس‌جمهور سخن گفته‌اند!
«فیض‌الله عرب سرخی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در توییتی نوشته است:جناب آقای پزشکیان! خبرهایی که از ‌مجمع تشخیص می‌رسد حکایت از عدم تصویب FATF دارد. رفع فیلترینگ هم محدود به واتساپ شد. مذاکره با آمریکاهم رهبری فرمودند هشیارانه، شرافتمندانه و عاقلانه نیست. ‏حالا بفرمایید چه می‌کنید؟»
علی نظری، نماینده سابق مجلس نیز نوشت:«اکنون که راه مذاکره برای دولت بسته است، رفع فیلترینگ انجام نمی شود، FATF هم قفل شده است. ماندن پزشکیان در ریاست‌جمهوری هیچ نفعی برای مردم ندارد! رئیس جمهور الان باید با 17 میلیون حامی انتخاباتی که با هزار امید و آرزو رای دادند، صادق باشد، استعفا شرافتمندانه اقدام است.»
در فاصله کوتاهی پس از بیانات رهبر انقلاب اظهار نظر درباره استعفای پزشکیان به قدری گسترده شد تا جایی که حتی شایعاتی درباره استعفای وی نیز مطرح شد. علی احمدنیا، رئیس امور اطلاع‌رسانی دولت نیز شایعه جدید درباره استعفای پزشکیان را رویابافی خواند و در توئیتی نوشت:«هنوز چند روز از جلسه سران با شعار «همدل برای مردم ایران» نگذشته و رئیس جمهور صبح امروز به شهر سیرجان برای افتتاح و کلنگ زنی 20 همت پروژه خواهد رفت، عده‌ای ساده‌دل رویابافی می‌کنند! ‌دولت با ریاست دکتر پزشکیان و هدایت رهبر معظم انقلاب تنها دغدغه رفع مشکلات مردم در معیشت واقتصاد را دارد.»
علاوه بر اصلاح‌طلبان تندرو، گروه دیگری نیز وجود دارند که هنوز انتخابات 15 تیر 1403 را تمام شده نمی‌بینند و همچنان از هر فرصتی برای تسویه حساب با جریان مقابل استفاده می‌کنند و حالا نیز به جای ارائه پیشنهادات اصولی و منطقی برای دستگاه دیپلماسی کشور در حال سرزش مدافعان راهبرد مذاکره با آمریکا هستند و ادامه این رویه نادرست باعث شکل‌گیری دو قطبی و بر هم خوردن آرامش جامعه می‌شود.
محمدباقر قالیباف امروز 20 بهمن ماه در ششمین همایش ویژه فرماندهان و کارکنان ستاد فرماندهی سپاه با گوشزد کردن خطر این دوقطبی گفته است: «رهبر معظم انقلاب روز گذشته شفاف و روشن درباره وفاق و مذاکره موضع گرفتند و قطعا رئیس جمهور و اعضای دولت باید طبق فرمایش رهبر انقلاب کارها را پیش ببرند.در این فضا نباید دو قطبی ایجاد کرده و مخالف و موافق مذاکره ایجاد کنیم. چرا که برخی از دوستان جبهه انقلاب دو قطبی مذاکره و علیه مذاکره را درست کنند در حالی که ماهیت سخنان رهبر انقلاب با گذشته متفاوت است.»
سید مهدی طباطبایی، معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس‌جمهور نیز در واکنش به ایجاد دو قطبی‌ها نوشته است: «ائتلاف عجیب کمپین سلطنت‌طلب‌ها و پایگاه خبری کذانیوز متعلق به جریان مدعی سوپر انقلابی برای ضریب دادن به شایعه مضحک استعفای رئیس جمهور بسیار قابل تأمل است. پزشکیان آمده تا اگر لازم بود خود را هم فدا کند، ولی ایران را بسازد. جنجال نکنید هزار باده ناخورده در رگ تاک است.»
اما عبدالله گنجی، مشاور شهردار تهران رویابافی برای استعفای پزشکیان را محدود به طیف اصلاح‌طلب می‌داند. وی در این زمینه نوشته است: «برخی موج درخواست استعفای پزشکیان راه انداختند. ظاهرا فراموش کرده اند شعار اصلی و محوری پزشکیان -که با آن رای آورد -اجرای سیاست‌های کلی نظام است. پزشکیان چگونه می خواهد با کسانی که ٢6 سال با سیاست‌های کلی نظام جنگیده‌اند به اجرای این سیاست ها برود؟ امروز نمونه کارگاهی آن را شاهد بودیم.»
البته این اولین بار نیست که موضوع استعفای رئیس‌جمهور مطرح می‌شود ، پیش از این نیز در اوایل دی ماه 1403 این موضوع سر زبان‌ها افتاد و تکذیب شدید اعضای دولت چهاردهم را در پی داشت. همان زمان نیز بررسی‌ها حاکی از نقش فعال افراطیون تندروی دو طیف اصلاح‌طلب و اصول‌گرا در آن ماجرا داشت.
دولت چهاردهم چه باید کند؟ پس از تعیین خط مشی مذاکرات و استثناء کردن آمریکا از لیست کشورهای طرف مذاکره و تعامل با ایران، حال این سوال پیش می‌آید که دولت چهاردهم که مذاکره با آمریکا را کلید اصلی حل چالش‌های کشور قرار داده بود، چه خواهد کرد؟
تاکنون مواضع رئیس‌جمهور و رئیس شورای اطلاع رسانی دولت علی‌رغم پیشنهادات افراطی‌ها مبنی بر کناره‌گیری از دولت، حاکی از حفظ وحدت با میان مسئولان عالی نظام است. اما خطری دیگری که دولت پزشکیان را تهدید می‌کند و خطرناک‌تر از پیشنهاد استعفاء است، دام به نام «خوانش دیگر» از نظر رهبر انقلاب درباره مذاکره است. پس از بیانات رهبر انقلاب مبنی بر رد مذاکره با آمریکا، حسام الدین آشنا، مشاور حسن روحانی در توئیتی نوشت: «خوانش دوم: مذاکره با آمریکا (باید)هوشمندانه، عاقلانه و شرافتمندانه (باشد) و تأثیری در رفع مشکلات کشور (داشته‌باشد)؛ دلیل؟ تجربه!»
این تفسیر از بیانات رهبر انقلاب به قدری عجیب و دور از ذهن بود که بلافاصله با واکنش مهدی فضائلی، عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب مواجه شد و وی نوشت: «تحریف آشکار (یُحرّفون الکَلم عن مَواضِعِه).»
همچنین در واکنش دیگری محمد مهاجری فعال سیاسی اصول‌گرا نوشته است: «سخن رهبری در نظام جمهوری اسلامی فصل الخطاب است و باید اجرا شود.در قضیه مذاکره با امریکا نیز این قاعده جاری است. هیچ مسئولی نباید حرفی بزند که با نظر رهبری زاویه داشته باشد.اما راه را بر احتجاج متفکران نباید بست.آنچه در ذهن جامعه می گذرد شاید در تصمیمات بعدی بزرگان موثر باشد.»
هر چند می‌توان سخنان مهاجری را در راستای آزادی بیان تفسیر کرد اما باید به یاد داشت که آن‌چه در این شرایط بیشتر از همه می‌تواند تهدیدهای رئیس‌جمهور آمریکا را خنثی کند اتحاد و وحدت کلمه در مسئولان است که علاوه بر ایجاد قدرت در برابر تهدیدات خارجی عامل دلگرمی برای مردم است. البته این دلگرمی صرفا امری ذهنی نیست زیرا اتحاد کلمه نشان می‌دهد مسئولان راهکار عینی و عملی برای حل مشکلات کشور دارند و اگر مردم به وجود چنین راهکاری نزد مسئولین یقین پیدا کنند از هیچ کمکی به آن‌ها دریغ نخواهند کرد.
انتهای پیام/

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1357354/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سفری به دنیای مدرن و سنتی، بهترین هتل‌های چین و شانگهای برای اقامتی بی‌نظیر

ترکمنستان به‌دنبال تسریع پروژه تاپی

رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت: دولت در تعامل سازنده با جهان پیشینه بدقولی آمریکا را فراموش نمی‌کند

درخواست لبنان از واشنگتن

سرقت هواپیمای ونزوئلا توسط آمریکا | کاراکاس واکنش نشان داد

خردورزی و مصلحت‌اندیشی دو اصل مهم در سیاست خارجی است

ارزیابی آذری جهرمی از مذاکره با آمریکا

مذاکره با دولت ترامپ ممکن است به دردها و مشکلات کشور نیز بیفزاید

پکن: از توقف تفاهم‌نامه همکاری میان پاناما و چین متأسفیم

واکنش کاراکاس به سرقت هواپیمای ونزوئلا توسط آمریکا

آمریکا در قفقاز برای اعمال فشار بر ایران به جمهوری آذربایجان تکیه خواهد کرد

ترامپ: رها کردن تجهیزات نظامی در افغانستان میلیاردها دلار هزینه دربرداشت

سفر وزیر خارجه آمریکا به خاورمیانه: تلاشی برای جابه‌جایی جمعیت غزه

سردرگمی در خطبه‌های جمعه

تندروها و مذاکرات ایران و آمریکا/ سرنوشت دیپلماسی چه خواهد شد؟

نسخه رهبر انقلاب برای حل مشکلات کشور هوشمندانه بود

پشت پرده فشار حداکثری: اهداف و پیامدها

هگست: جنگ نافرجام در افغانستان، دیدگاه جهانی نسبت به آمریکا را تضعیف کرد

هگست: جنگ نافرجام در افغانستان، دیدگاه جهانی نسبت به قدرت آمریکا را از بین برد

صـادرات صفر؟

ذره‌بین روی اردوی تلخ

دریابان بار دیگر جنجالی شد

محتوای سند ترامپ؛ نرمش در کلام، خشونت در متن

ادامه توقف FATF در مجمع

شهادت و جراحت 8 لبنانی در حمله پهپاد اسرائیلی به شرق بعلبک

رئیس جمهور لبنان به ارتش دستور داد به حملات سوریه پاسخ داده شود

رسانه عبری: غزه ویران شد، اما شکست نخورد

کوبا: اسرائیل به دنبال مشروعیت بخشی پاکسازی نژادی در غزه است

ارتش لبنان از تبادل آتش در مرز سوریه خبر داد

حماس: اسرائیل آتش‌بس را به مرز فروپاشی کشانده است

10 هزار اسیر فلسطینی همچنان در زندان‌های اسرائیل هستند

هیات اسرائیلی برای بررسی توافق تبادل اسرا به قطر اعزام شد

هگست: جنگ ما در افغانستان، دیدگاه جهانی قدرت آمریکا را از بین برد

بیش از نیم قرن اسارت پدر و پسر فلسطینی در زندان‌های اسرائیل

سرمایه گذاری، حتی بالاتر از سود بانکی!

نهنگ‌های بازار رمزارز در هفته‌ اول فوریه چه آلت کوینی را خریداری کردند؟

نظر مهم کارشناسان از رفتار و آینده بازار سهام در هفته های پیش رو

ظریف از عراق به ایران برگشت

ظریف بغداد را به مقصد تهران ترک‌ کرد

کمک بزرگ ایران به 4 کشور

32 تفاهم‌نامه و 7 قرارداد بین المللی در کیش اکسپو منعقد شد

حمایت مجلس از توسعه صنعت پتروشیمی با هدف رشد تولید

شرایط استفاده از کارت رفاهی 300 میلیونی اعلام شد

مشکلات آزادراه شیراز ـ اصفهان رو به بهبود است

افتتاح و کلنگ‌زنی 58 طرح در شهرستان دنا

کشورهای حوزه بالتیک از شبکه برق روسیه جدا شدند

دو سناریوی محتمل پس از نفی مذاکره با دولت ترامپ

ناراحتی کارگردان «1968» از اسراییلی خطاب کردن فیلمش/ایرج محمدی: من بلد نیستم فیلمی بسازم که در آن رقص بندری باشد

آلن دلون: دیپلم و از این حرف‌ها ندارم، جواز قصابی دارم/ در جنگ هند و چین شرکت کردم

چین به تصمیم جدید پاناما واکنش نشان داد