ایرانیان جهان

آخرين مطالب

یک ملاقات پرماجرا خواندنی ها

یک ملاقات پرماجرا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
‌مهدی بازرگان| ساعتی پیش از دیدار دونالد ترامپ با نخست‌وزیر اسرائیل، رئیس‌جمهوری آمریکا دستور اجرائی بازگشت کارزار فشار حداکثری ‌علیه ایران را امضا کرد که به نظر می‌رسد این اقدام روی دیدار بی‌بی و ترامپ اثرگذار بوده و به‌نوعی هم نشست خبری مشترک این دو مقام را تحت‌الشعاع قرار داده بود. به‌خصوص آنکه طبق اخبار و گزارش‌های واصله، چه پیش از سفر بنیامین نتانیاهو به آمریکا و چه بعد از دیدارها در واشنگتن، مشخص شد ‌موضوع ایران یکی از کلیدی‌ترین و محوری‌ترین دستور‌کارهای دو طرف برای رایزنی پشت درهای بسته بوده است.
اختلاف نظر بی‌بی و ترامپ بر سر ایران
البته پس از پایان نشست پشت درهای بسته، شاهد سطحی از اختلاف نظر بین نخست‌وزیر اسرائیل و رئیس‌جمهور آمریکا بودیم. در همین زمینه، بنیامین نتانیاهو در نشست خبری مشترک با دونالد ترامپ، خروج او (ترامپ) از توافق هسته‌ای با ایران را منطقی دانست. به ادعای واهی بی‌بی، «ما در مورد ایران کاملا با هم تفاهم داریم؛ کشوری که سعی در ترور ما داشت‌». البته ترامپ در کنفرانس خبری مشترک با نتانیاهو، لحن دیگری داشت و ضمن اعتراف به این نکته که «ایران در حال حاضر بسیار قدرتمند است»، از «علاقه خود به توافق با ایران» سخن گفت و مجددا عنوان کرد: «ایران نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد».
کلیددار جدید کاخ سفید سخنانش را این‌گونه ادامه داد:‌ «خطاب به ایران که با دقت گوش می‌دهد، می‌گویم که مایلم به توافقی عالی دست یابیم؛ توافقی که امکان ادامه زندگی و شکوفایی را برای شما فراهم کند. شما قطعا به شکوفایی خواهید رسید‌». به گفته ترامپ، «مردم ایران، مردمی شگفت‌انگیز، سخت‌کوش، زیبا و حقیقتا گروهی باورنکردنی هستند. من آنها را به‌خوبی می‌شناسم. دوستان زیادی از ایران دارم و بسیاری از دوستان آمریکایی من اصالتا ایرانی هستند و به ایران بسیار افتخار می‌کنند».
رئیس‌جمهور جدید آمریکا با ارجاعی به اقدام ضدایرانی خود تصریح کرد:‌ «فقط برای اینکه بدانید، من از انجام این کار (امضای یادداشت فشار حداکثری) متنفر بودم و امیدوارم بتوانیم از تبدیل این وضعیت به یک فاجعه جلوگیری کنیم. نمی‌خواهم چنین اتفاقی بیفتد. من صمیمانه خواهان صلح هستم و امیدوارم که بتوانیم به این هدف برسیم‌». مستأجر تازه کاخ سفید باز هم به ادعای چندباره خود بازگشت که «ایران نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد و این مسئله بسیار واضح است». ترامپ ادامه داد:‌ «من هیچ محدودیتی تعیین نمی‌کنم، اما یک چیز ‌انکارنشدنی است؛ اینکه آنها نباید سلاح هسته‌ای داشته باشند و اگر حتی فکر کنم که آنها به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای هستند، با وجود همه حرف‌هایی که زدم، فکر می‌کنم که عواقب بسیار بدی برایشان خواهد داشت». اما از طرف دیگر، او امیدوار بود ‌«اگر ایرانی‌ها بتوانند ما را متقاعد کنند که چنین قصدی ندارند -‌امیدوارم که بتوانند- این کار بسیار آسان است؛ در آن صورت، فکر می‌کنم آینده‌ای باورنکردنی در انتظارشان خواهد بود».
ترامپ می‌گوید‌ «توافق صلح هسته‌ای با ایران که اجازه رشد مسالمت‌آمیز به تهران می‌دهد»، ترجیح اوست و «گزارش‌هایی که می‌گویند ایالات متحده با همکاری اسرائیل قصد دارد ایران را نابود کند، بسیار اغراق‌آمیز هستند». رئیس‌جمهور آمریکا تأکید کرد: «من به‌مراتب یک توافق صلح هسته‌ای معتبر را ترجیح می‌دهم؛ توافقی که به ایران اجازه دهد به‌طور مسالمت‌آمیز رشد‌ و پیشرفت کند». رئیس قوه مجریه ایالات متحده به صراحت‌ عنوان کرد: «ما باید فورا کار بر روی آن را آغاز کنیم و زمانی که این توافق امضا و تکمیل شد، یک جشن بزرگ در خاورمیانه برگزار کنیم‌».
صادق زیباکلام: دیدار و نشست ترامپ و نتانیاهو، اجماع علیه ایران نبود
این اختلاف‌نظرها بین نخست‌وزیر اسرائیل و رئیس‌جمهور آمریکا از نگاه تحلیلگری مانند صادق زیباکلام هم دور نماند و در گفت‌وگو با «شرق» معتقد است: «با توجه به همین مواضع متناقض نتانیاهو و ترامپ در قبال ایران، نمی‌توان دیدار و نشست مشترک خبری این دو را مشخصا با هدف تقابل علیه جمهوری اسلامی ایران در نظر گرفت». ضمن آنکه این استاد دانشگاه با ارجاعی به گفته‌ها و مواضع نتانیاهو و ترامپ در نشست خبری خاطرنشان می‌کند:‌ «نخست‌وزیر اسرائیل تنها اشاره کوچک و گذرایی به ایران داشت» و ‌به گفته او، «دونالد ترامپ هم با ادبیاتی مثبت، به دنبال تکرار چند‌باره جمله کلیدی خود برای اعلام آمادگی در جهت آغاز مذاکره با ایران بود‌».
لذا زیباکلام چنین تصور می‌کند که «دونالد ترامپ اساسا به دنبال جنگ، درگیری و تنش با ایران نیست‌». البته این چهره سیاسی برداشت دیگری از مواضع دونالد ترامپ استخراج کرده و اذعان دارد:‌ «با این سخنان ترامپ و نیز اقدام او در‌خصوص امضای دستور اجرائی برای بازگشت کمپین فشار حداکثری، اکنون توپ در زمین ایران است» و به زعم این فعال سیاسی، «حال تصمیم با تهران است که می‌خواهد چه واکنشی در برابر گفته‌ها و اقدامات ترامپ داشته باشد؛ آیا آن‌گونه که عارف گفته است، دیدار و مذاکره‌ای بین پزشکیان و ترامپ روی نخواهد داد ‌یا آنکه شاهد آغاز مذاکرات خواهیم بود؟».
از زاویه‌ای دیگر، صادق زیباکلام به «ناگفته‌های» دونالد ترامپ ورود کرده و به «شرق» چنین می‌گوید: «همین که رئیس‌جمهور آمریکا، چه در زمان امضای دستور اجرائی برای احیای کمپین فشار حداکثری و چه در نشست خبری با نتانیاهو، اشاره‌ای به تلاش در جهت براندازی و تغییر نظام در ایران نکرده و حمایتی از اپوزیسیون جمهوری اسلامی ایران هم نداشته، حکایت از آن دارد که در این مقطع، دونالد ترامپ سر ستیز و رویارویی تمام‌عیار با تهران را ندارد‌». به اعتقاد این تحلیلگر، «رئیس‌جمهور آمریکا حتی بدون اشاره به توان موشکی، پهپادی و نفوذ منطقه‌ای ‌یا موضوع مذاکرات جامع، صرفا بر عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای اشاره داشت» که به گفته این استاد دانشگاه «مورد قبول تهران است و مقامات هم بارها گفته‌اند که جمهوری اسلامی ایران به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیست». از این‌رو، این فعال سیاسی ‌ارزیابی امیدوارانه و مثبتی دارد که هرچه زودتر بستر برای آغاز مذاکرات فراهم شود‌‌.
پروژه تخلیه غزه از ساکنان فلسطینی
اما یکی از مهم‌ترین موضوعات دیدار و همچنین نشست خبری دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو‌ ناظر بر تحولات غزه بود. جالب اینجاست که رئیس‌جمهور آمریکا با بیان اینکه راه‌حل در خروج فلسطینیان از نوار غزه است، ادعا کرد: «بسیاری از رهبران کشورها با ما تماس گرفته‌اند و مایل هستند که میزبان ساکنان غزه باشند‌»؛ چون به گفته او «غزه هرگز موفق نبوده است و اگر بتوانیم قطعه‌زمینی مناسب پیدا کنیم و چند مکان زیبا بسازیم، بسیار بهتر خواهد بود‌».
ترامپ به ادعاهای خود ادامه داد که «امیدوارم بتوانیم کاری زیبا برای ساکنان غزه بعد از انتقال آنها خارج از این منطقه انجام دهیم. اما آنها قبول نمی‌کنند که برگردند». او با بیان اینکه اتفاقی که در غزه افتاد، بارها و بارها رخ خواهد داد، افزود:‌ «ما می‌خواهیم ‌مردم غزه یک مکان مناسب برای زندگی پیدا کنند؛ زیرا آنچه در تونل‌ها و... اتفاق می‌افتد، هرج‌ومرج است. مردم غزه فقط مرگ و ویرانی را دیده‌اند». ترامپ ادعا کرد تنها دلیل فلسطینیان برای ماندن در غزه، صرفا به «نبود جایگزین» باز‌می‌گردد.
البته رئیس‌جمهور آمریکا تأیید نکرد که ‌آیا توافق آتش‌بس در غزه ادامه خواهد یافت یا خیر اما امیدوار بود‌ که آتش‌بس ادامه یابد.‌ با این وجود، ترامپ هشدار داد «در‌صورتی‌که توافق شکست بخورد، خشن‌تر خواهیم بود‌». مستأجر جدید کاخ سفید به کرانه باختری هم پرداخت و خاطرنشان کرد:‌ «به‌زودی در مورد اینکه آیا حاکمیت اسرائیل را بر کرانه باختری به رسمیت می‌شناسیم یا خیر، تصمیم خواهیم گرفت‌». اما به گفته ترامپ، «ایده کنترل ما بر نوار غزه مورد حمایت گسترده قرار گرفته است و انتظار دارم ‌آمریکا حاکمیت طولانی‌مدتی در غزه داشته باشد».
استیو ویتکاف، فرستاده دونالد ترامپ‌، رئیس‌جمهور آمریکا، به خاورمیانه هم قبل‌تر گفته بود: «ترامپ می‌خواهد به فلسطینی‌ها امید به آینده‌ای بهتر بدهد، شاید دور از غزه جنگ‌زده‌». او افزود: «ترامپ می‌گوید‌ روش 50 سال گذشته را که موفق نبوده، تغییر خواهد داد». به ادعای ویتکاف، «غزه برای حداقل 10 تا 15 سال آینده غیرقابل سکونت خواهد ماند».
فرستاده رئیس‌جمهور آمریکا در امور خاورمیانه با بیان اینکه «فکر می‌کنم همه می‌خواهند صلح را در این منطقه ببینند»، معتقد بود: «صلح در منطقه به معنای زندگی بهتر برای فلسطینیان است و این به مکانی که امروز در آن زندگی می‌کنند، بستگی ندارد. زندگی بهتر مربوط به فرصت‌ها، شرایط مالی و چشم‌اندازهای بهتر است، نه با ‌برپا‌کردن چادر در نوار غزه‌». مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا نیز به دنبال این ادعاها گفت:‌ «ایالات متحده آماده است رهبری نوار غزه را بر عهده بگیرد و آن را بار دیگر زیبا کند، همان‌طور که ترامپ اشاره کرد».
اگرچه ترامپ در بخشی از نشست خبری مشترک با نتانیاهو مدعی شد‌ «سعودی‌ها خواهان تشکیل دولت فلسطینی نیستند‌»، اما وزارت خارجه عربستان سعودی اعلام کرد‌ «موضع پادشاهی سعودی در قبال تشکیل دولت فلسطین ثابت و غیرقابل تغییر است و پادشاهی تلاش‌های بی‌وقفه خود برای ایجاد یک کشور فلسطینی را متوقف نخواهد کرد». گفتنی است ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، ادعا کرده بود‌ «سعودی‌ها خواهان تشکیل کشور فلسطینی نیستند‌». در عین حال، دو مقام عرب به سی‌ان‌ان گفته‌اند‌ «درباره اظهارات ناگهانی ترامپ در مورد کنترل غزه، متحیر، نگران و بدبین هستیم‌». همچنین این دو مقام عرب افزوده‌اند:‌ «اظهارات ترامپ تند و دشوار برای درک بود و ما به شفافیت بیشتری برای درک آن نیاز داریم». این مقامات بدون ذکر نام‌شان اذعان دارند‌ «سخنان ترامپ توافق شکننده غزه را به خطر می‌اندازد‌».
‌زیباکلام: ترامپ و نتانیاهو در برابر خواست جهانی برای راه‌حل دو دولتی قرار خواهند گرفت
اتفاقا این مواضع دونالد ترامپ، نتانیاهو، مارکو روبیو، استیو ویتکاف و سایر مقامات آمریکایی است که از منظر صادق زیباکلام «بسیار نگران‌کننده و جدی» است؛ چرا‌که این کارشناس سیاسی در ادامه واکاوی و تحلیل دیدار و نشست ترامپ و نتانیاهو، به «شرق» از «برنامه‌های جدی واشنگتن و تل‌آویو برای کوچاندن مردم فلسطین به کشورهایی مانند مصر و اردن» می‌گوید.‌ هرچند این استاد دانشگاه «برخی واکنش‌های جهان عرب و موضع‌گیری قابل دفاع فردی مانند محمد بن‌سلمان را در این رابطه حائز اهمیت می‌داند» و به باورش، «اگر ترامپ و نتانیاهو می‌خواهند از یک سو عادی‌سازی روابط را با اعراب پیش ببرند و از سوی دیگر روابط تجاری و اقتصادی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با ایالات متحده آمریکا ادامه پیدا کند، باید مواضع و خواسته‌های کشورهای جهان عرب در قبال راه‌حل دو دولتی را مد‌نظر قرار دهند‌».
با چنین تحلیلی، این چهره سیاسی معتقد است:‌ «احتمالا دونالد ترامپ در ادامه به دنبال فشار به برخی کشورها برای پذیرایی از فلسطینیان خواهد بود». ضمن آنکه زیباکلام در یک تقسیم‌بندی، «کشورهایی مانند اردن و مصر را دارای استقلال کمتری نسبت به کشورهایی مانند عربستان، امارات، قطر، الجزایر و تونس توصیف می‌کند‌». بنابراین وی احتمال می‌دهد که «ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن و عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر، تا حدی تحت تأثیر فشارهای دولت ترامپ قرار بگیرند».
البته این کنشگر سیاسی به تحولات بعد از هفتم اکتبر در منطقه و پررنگ‌تر‌شدن راه‌حل دو کشوری برای عبور از وضعیت جاری اشاره می‌کند و به گفته او «اکنون ترامپ و نتانیاهو در مقابل خواست کشورهای منطقه و جهان قرار خواهند گرفت». از این حیث، وی بعید می‌بیند «ترامپ بتواند پروژه مد‌نظر خود برای کوچاندن اجباری آوارگان فلسطینی به خارج از غزه را محقق کند». با وجود آنچه عنوان شد، صادق زیباکلام «برخی شائبه‌ها در‌خصوص آغاز دوباره جنگ در غزه به واسطه فشار تندروهای اسرائیلی بر دولت ترامپ برای شکستن آتش‌بس با حماس» را هم به بوته تحلیل می‌برد و معترف است: «در صورت آغاز جنگ در نوار غزه با هدف کوچاندن اجباری فلسطینیان به صحرای سینا، هیچ‌کدام از دو طرف (اسرائیل و حماس) به هیچ دستاوردی نخواهند رسید».

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1357401/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آشنایی با هیدیاکی یاناجیدا، کشتی‌گیر طلایی المپیک 1972؛ مردی که با خرناس در المپیک، رقبایش را ترساند

مهاجرانی: ایران به مذاکره غیرشرافتمندانه تن نمی‌دهد/ مذاکرات با اروپا ادامه دارد

فریب نوزانده گیتار برای قاچاق شیشه به ایتالیا | تبهکاران از دختران جوان برای قاچاق مواد به اروپا استفاده می‌کردند

رژه کاروان ایران در چین + فیلم

سرمایه گذاری گسترده چین در معادن کشور آفریقایی لیبریا

ضرورت تنظیم برنامه جامع برای جنوب آسیا

اعلام آمادگی ایران برای همکاری با افغانستان

رهبر انقلاب بر تعامل حداکثری ایران با افغانستان تاکید دارند

بیانات رهبرانقلاب درباره مذاکره با آمریکا؛رئالیسم و رمانتیسم

پیش‌بینی آذری جهرمی از مذاکرات ایران و آمریکا

ارزیابی آذری جهرمی از مذاکرات ایران و آمریکا

زلنسکی خطاب به ترامپ؛ بیا باهم معامله کنیم

قاضی فدرال ترمز ترامپ را کشید

انتقال هلیکوپتر های افغانستان به آمریکا غیر قانونی است

طالبان: بالگردهای منتقل شده به آمریکا به افغانستان بازگردند

باراک: طرح ترامپ برای کوچاندن مردم غزه با هدف نجات نتانیاهو است

مشکل ایران با آمریکا با مذاکره حل نمی‌شود/ ایالات متحده پای تعهداتش نمی‌ایستد

ترامپ، تسلیم می‌خواهد نه مذاکره

عقب‌نشینی از ظریف

آدرس غلط واشنگتن برای مذاکره

اوکراین شهر «ماکیفکا» در دونتسک را گلوله‌باران کرد

محافل عبری: هیئت اعزامی اسرائیلی به دوحه، اختیاری برای توافق ندارد

طالبان خواستار بالگردهای آمریکایی‌اش شد

معاریو فاش کرد: تلاش نتانیاهو برای شکست مذاکرات آتش‌بس

اندیشکده آمریکایی مطرح کرد؛ اسرائیل به درختان لبنان نیز رحم نمی‌کند

ایهود باراک: هدف از طرح ترامپ نجات نتانیاهو است

ارسال بسته جدید تسلیحاتی به اسرائیل؛ ترامپ کنگره را دور زد

واریز مستمری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی

پیش بینی قیمت طلا و سکه 21 بهمن 1403

چرا موقعیت اصلاحی بازار سهام طولانی شد؟

ایده های جدید دولت برای تامین برق و رفع ناترازی انرژی

چهارمحال و بختیاری گنجینه‌ای از فرصت‌ها و ظرفیت‌ها

معاون اقتصادی استاندار تهران: رئیس جمهور به زودی به ری سفر می کند

کارآفرینی؛ کلید رشد و نوآوری در جامعه و اقتصاد کشور

عراقچی: هرگز از موضع ضعف پای میز مذاکره نمی‌رویم/ رفع تحریم‌ها نیازمند مذاکره است، اما نه تحت سیاست فشار حداکثری/ مذاکره نمی‌تواند از موضع ضعف صورت بگیرد زیرا دیگر اسمش مذاکره نیست و یک نوع تسلیم است/ تحریم‌ها مانع بزرگی بر سر راه توسعه اقتصادی ایران است

بیانیه مجمع نیروهای خط امام(ره) به مناسبت سالروز پیروزی انقلاب اسلامی/ امروز بعد از 46 سال از آن رویداد بزرگ تا چه اندازه در مسیر آرمان‌ها و اهداف انقلاب گام برداشته و در تداوم آن روزهای پر از امید توفیق یافته‌ایم؟

سفری به دنیای مدرن و سنتی، بهترین هتل‌های چین و شانگهای برای اقامتی بی‌نظیر

ترکمنستان به‌دنبال تسریع پروژه تاپی

رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت: دولت در تعامل سازنده با جهان پیشینه بدقولی آمریکا را فراموش نمی‌کند

درخواست لبنان از واشنگتن

سرقت هواپیمای ونزوئلا توسط آمریکا | کاراکاس واکنش نشان داد

خردورزی و مصلحت‌اندیشی دو اصل مهم در سیاست خارجی است

ارزیابی آذری جهرمی از مذاکره با آمریکا

مذاکره با دولت ترامپ ممکن است به دردها و مشکلات کشور نیز بیفزاید

پکن: از توقف تفاهم‌نامه همکاری میان پاناما و چین متأسفیم

واکنش کاراکاس به سرقت هواپیمای ونزوئلا توسط آمریکا

آمریکا در قفقاز برای اعمال فشار بر ایران به جمهوری آذربایجان تکیه خواهد کرد

ترامپ: رها کردن تجهیزات نظامی در افغانستان میلیاردها دلار هزینه دربرداشت

سفر وزیر خارجه آمریکا به خاورمیانه: تلاشی برای جابه‌جایی جمعیت غزه

سردرگمی در خطبه‌های جمعه