ایرانیان جهان

آخرين مطالب

کارشناس اقتصادی: بدون اصلاحات ساختاری، افزایش نرخ ارز بحرانی فراگیر و طولانی خواهد بود اخبار ایران

کارشناس اقتصادی: بدون اصلاحات ساختاری، افزایش نرخ ارز بحرانی فراگیر و طولانی خواهد بود
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تجارت نیوز / به گفته یک کارشناس اقتصادی، افزایش نرخ ارز در سال‌های گذشته آثار متعددی بر اقتصاد داشته، اما این بار شرایط متفاوت است و ادامه روند کنونی می‌تواند بحران‌های اقتصادی و اجتماعی را تشدید کند.
 رشد افسارگسیخته قیمت دلاردر هفته‌های گذشته، این روزها به یکی از بزرگترین نگرانی‌های فعالان اقتصادی و مردم تبدیل شده است. افزایش نرخ ارز طی روزهای اخیر در شرایطی رقم خورده که بسیاری از کارشناسان، ریسک‌های سیاسی، از جمله حضور ترامپ در کاخ سفید و تشدید انتظارات تورمی در پی آن را عامل اصلی این موضوع می‌دانند. با این وجود، نباید از اثر وضعیت اقتصاد کلان کشور بر نوسانات شدید نرخ ارز نیز غافل شد.
امین شجاعی، کارشناس ارشد اقتصاد، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز، علاوه بر بررسی اثر ابعاد کلان اقتصاد ایران بر تاخت و تاز قیمت دلار، دلایل کاهش تاب‌آوری اقتصادی و اجتماعی را از منظر اقتصاد کلان، بخش خصوصی، نظام بانکی، کسب‌وکار‌ها و معیشت مردم را زیر ذره‌بین برده است.
بخش خصوصی و خانوار‌ها قدرت جذب شوک افزایش نرخ ارز را از دست داده‌اند
شجاعی در ابتدا گفت: «نوسانات نرخ ارز در ایران پدیده‌ای جدید نیست، اما افزایش شدید قیمت دلار در ماه‌های اخیر، تبعاتی متفاوت نسبت به گذشته ایجاد کرده است. شوک‌های ارزی در سال‌های 1391، 1397، 1399 و 1401 با چالش‌هایی همراه بود اما اقتصاد و جامعه به‌طور نسبی توان تطبیق با این تغییرات را داشت.»
او افزود: «امروز هم بخش خصوصی و هم خانوار‌ها قدرت جذب این شوک را از دست داده‌اند و این بحران اقتصادی با پیامد‌های سنگین‌تری همراه است.»

سیاست‌های غلط در بازار ارز، نوسانات بیشتری در قیمت دلار ایجاد کرده است
این کارشناس اقتصادی در ادامه توضیح داد: «رشد اقتصادی ایران در دهه 1390 تقریباً صفر یا منفی بود؛ در حالی که در دهه 1380 میانگین رشد 5 تا 6 درصدی داشتیم. در گذشته، افزایش نرخ دلار تا حدی منجر به افزایش صادرات و تقویت برخی صنایع می‌شد، اما امروز به دلیل تحریم‌ها، کاهش سرمایه‌گذاری و سیاست‌های مالی نادرست، حتی بخش‌های صادرات‌محور نیز دچار رکود شده‌اند.»
او ادامه داد: «نقدینگی در 10 سال گذشته بیش از 20 برابر شده، اما این افزایش نه در تولید، بلکه در تورم منعکس شده است. تورم سالانه در سال 1390 حدود 21 درصد بود، اما امروز بیش از 50 درصد است. همچنین، کاهش ذخایر ارزی و سیاست‌های غلط در مدیریت بازار ارز، نوسانات بیشتری در قیمت دلار ایجاد کرده که اعتماد عمومی به سیاست‌های اقتصادی را کاهش داده است.»
بیش از 30 درصد از اشتغال رسمی در صنایع تولیدی از بین رفته است
شجاعی تصریح کرد: «در گذشته، افزایش نرخ دلار گاهی باعث افزایش رقابت‌پذیری صنایع داخلی و رونق صادرات می‌شد، اما امروز وابستگی تولید به مواد اولیه وارداتی، هزینه‌های تولید را افزایش داده و بسیاری از کسب‌وکار‌ها را در معرض تعطیلی قرار داده است. طبق آمار، سرمایه‌گذاری در صنعت طی 5 سال گذشته بیش از 60 درصد کاهش یافته و بیش از 30 درصد از اشتغال رسمی در صنایع تولیدی از بین رفته است.»
او در ادامه افزود: «افزایش هزینه‌های عملیاتی، کاهش تقاضای داخلی و نبود دسترسی به منابع مالی، باعث شده بسیاری از کسب‌وکار‌ها یا تعطیل شوند یا تعدیل نیرو کنند. در گذشته، دولت گاهی با تخصیص ارز ترجیحی یا کنترل قیمت‌ها، سعی در مدیریت بحران داشت، اما امروز بخش خصوصی در برابر افزایش نرخ ارز تقریباً بی‌دفاع مانده است.»
سپرده‌های بانکی دیگر برای مردم جذابیت ندارند
این کارشناس ارشد اقتصادی، یکی از عوامل تشدیدکننده بحران اقتصادی امروز، وضعیت نامطلوب بانک‌ها و نظام مالی کشور دانست و اظهار کرد: «در حالی که در دهه‌های قبل، بانک‌ها تا حدی توان کنترل بحران‌های ارزی را داشتند، امروز به دلیل نقدینگی بی‌سابقه، افزایش بدهی‌های بانکی و سیاست‌های ناکارآمد پولی، این نقش از بین رفته است.»
او همچنین گفت: «حجم نقدینگی از 460 هزار میلیارد تومان در سال 1391 به حدود 10,000 هزار میلیارد تومان در سال 1403 رسیده که افزایش بیش از 20 برابری را نشان می‌دهد. از سوی دیگر، نرخ بهره واقعی (تفاوت بین سود بانکی و تورم) به منفی 10 درصد رسیده که نشان می‌دهد سپرده‌های بانکی دیگر جذابیت ندارند و مردم ترجیح می‌دهند دارایی‌های خود را به ارز، طلا یا املاک تبدیل کنند. این روند، خروج سرمایه از سیستم بانکی و فشار بیشتر بر نرخ ارز را به دنبال دارد.»
خط فقر به بیش از 20 میلیون تومان رسیده است
شجاعی با تاکید بر اینکه یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های این دوره از بحران ارزی با دوره‌های قبل، کاهش شدید قدرت خرید مردم و افزایش نابرابری اجتماعی است، گفت: «در سال‌های قبل، مردم با افزایش قیمت دلار تا حدی تطبیق پیدا می‌کردند، اما امروز افزایش هزینه‌های زندگی، متناسب نبودن افزایش دستمزد‌ها با تورم و سقوط طبقه متوسط باعث شده شوک ارزی، تأثیر بسیار مخرب‌تری بر جامعه داشته باشد.»
او افزود: «خط فقر که در سال 1390 حدود دو میلیون تومان بود، امروز به بیش از 20 میلیون تومان رسیده است. در حالی که در سال 1395 میزان مهاجرت نخبگان حدود 15 هزار نفر در سال بود، این عدد در سال 1402 به بیش از 65 هزار نفر افزایش یافته است. این نشان می‌دهد که بسیاری از افراد به دلیل شرایط نامناسب اقتصادی و اجتماعی، به دنبال خروج از کشور هستند، که این خود منجر به کاهش سرمایه انسانی و تشدید بحران اقتصادی خواهد شد.»
ادامه روند کنونی می‌تواند بحران‌های اقتصادی و اجتماعی را تشدید کند
این کارشناس اقتصادی توضیح داد: «در مجموع، افزایش نرخ ارز در سال‌های گذشته آثار متعددی بر اقتصاد داشته، اما این بار شرایط متفاوت است. در دوره‌های قبل، بخش خصوصی، بانک‌ها و طبقه متوسط تا حدی ظرفیت تطبیق با شوک‌های ارزی را داشتند، اما امروز رکود تورمی شدیدتر شده و اقتصاد توان بازیابی ندارد. کسب‌وکار‌ها و بخش خصوصی ضعیف‌تر شده‌اند و دیگر نمی‌توانند مانند قبل خود را با شرایط جدید وفق دهند.»
او ادامه داد: «همچنین نظام بانکی در بحران عمیقی فرو رفته و نمی‌تواند نقش ضربه‌گیر اقتصادی را ایفا کند. قدرت خرید مردم کاهش یافته و شکاف طبقاتی بیشتر شده است. اعتماد عمومی به سیاست‌های اقتصادی کاهش یافته و مهاجرت نخبگان رشد فزاینده‌ای داشته است.»
شجاعی در پایان خاطرنشان کرد: «در چنین شرایطی، ادامه روند کنونی می‌تواند بحران‌های اقتصادی و اجتماعی را تشدید کند. بدون اصلاحات ساختاری در سیاست‌های پولی، مالی و اقتصادی، افزایش نرخ ارز نه‌تنها یک شوک اقتصادی، بلکه یک بحران فراگیر و طولانی‌مدت خواهد بود.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1361089/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لیگ قهرمانان اروپا؛ پاری‌سن‌ژرمن نیمی از راه صعود را طی کرد

پخش زنده بازی رئال مادرید - منچستر سیتی / جدال مرگبار رئال سیتی

فلسطینیان در جایی به‌جز غزه زندگی خواهند کرد!

سهام اروپایی در اوج

لایحه تصاحب گرینلند و تغییر نام آن به «رد، وایت اند بلو لند» معرفی شد

اروپا زمان واکنش به تعرفه‌های ترامپ را اعلام کرد

فوکویاما: چگونه ترامپ جهان را به قرن 19 بازگرداند؟

بلوف علیه تاسیسات اتمی ایران با مادر بمب‌ها!

عصبانیت السیسی از ترامپ

جزئیات دیدار مهم پادشاه اردن با ترامپ

نماینده ترامپ به همراه زندانی آمریکایی از روسیه خارج می‌شود

حماس: اظهارات نژادپرستانه ترامپ با هدف نابودی مسئله فلسطین است

آخرین خبر از قیمت دلار، یورو، لیر ترکیه و دینار عراق امروز سه شنبه 23 بهمن ماه 1403

خطای‌دید در «ناترازی» مسکن

بورس در محدوده امن ارزش‌گذاری

قالیباف: تفرقه‌افکنان، مرتکب حرام سیاسی می‌شوند

آمادگی ژاپن جهت گسترش مناسبات بین این کشور کشور و ایران

ساعت پخش زنده و خلاصه بازی منچسترسیتی و رئال مادرید از شبکه سه + پخش آنلاین

مقایسه عملکرد ارلینگ هالند و کیلیان امباپه در فصل 25-2024 / عکس

ویروس خرابی چمن به اروپا رسید

مرد ایتالیایی فردا در تهران | دستیار ایرانی ماتزاری از اروپا می آید!

برترین ضربات ایستگاهی تاریخ لیگ قهرمانان اروپا

ساعت پخش زنده و خلاصه بازی دورتموند و اسپورتینگ از تلویزیون + پخش آنلاین

معاملات مخفی شرکت تسلیحاتی اسرائیلی در اروپا/ کدام کشور اروپایی مشتری پنهان رژیم صهیونیستی است؟

یوونتوس – آیندهوون؛ ترکیب رسمی

اسپورتینگ لیسبون – دورتموند؛ ترکیب رسمی

برترین ضربات ایستگاهی تاریخ لیگ قهرمانان اروپا(ویدیو)

معاملات مخفی شرکت تسلیحاتی اسرائیلی در اروپا/ معاملات میلیاردی در سایه؛ داستان الیبت سیستمز و مشتریان ناشناس

ریوالدینیو: 10 درصد از توانایی‌های پدرم را هم ندارم

افزایش سرطان ریه در افراد غیرسیگاری

وجود تهدیدهای امنیتی از خاک افغانستان بی اساس است

ایران برق افغانستان را هم قطع کرد!

برق افغانستان را ایران قطع کرد

هزینه تبلیغات سوپربول آمریکا چقدر است؟ + اینفوگرافی

محمدی، مشاور رئیس مجلس: هاکان فیدان [وزیر خارجه ترکیه]، مشاور اصلی صهیونیست‌ها و امریکا در امور مرتبط با ایران است/ هدف کمپین صهیونیستها انتشار تحلیل‌های غلط درباره محاسبات ایران است/ ترامپ می داند هدف نهایی نتانیاهو کشاندن او به درگیری با ایران است، اما

موضع ضعیف پادشاه اردن در برابر قلدرمآبی ترامپ

آمریکا رسما وارد جنگ با ایران شده است

ترامپ: تضمین خواهیم کرد که صلح در غزه ایجاد شود!

تناقض گویی ترامپ درباره غزه ادامه دارد

ترامپ: تضمین خواهیم کرد که صلح در غزه ایجاد شود!؛ حماس تا شنبه اسیران را آزاد کند

انتقاد تحلیلگران سیاسی در آمریکا به ترامپ

ترامپ: وزیر خزانه‌داری به کی‌یف می‌رود؛ جنگ اوکراین به زودی پایان می‌یابد

بیانیه مهم ایران درباره مذاکره با آمریکا صادر شد

پزشکیان: ممکن است با تصمیمات آمریکا کل جهان با مشکلات متعددی مواجه شوند

ترامپ مصر و اردن را تهدید کرد

ترامپ خواستار آزادی اسیران اسرائیلی توسط حماس شد

بازخوانی بیانات امام خمینی (ره) درباره ارتباط با آمریکا + فیلم

ترامپ: شنبه آخرین مهلت است | من به عنوان رئیس جمهور آمریکا قانون را تعیین می کنم!

ترامپ: حماس تا شنبه اسیران را آزاد کند

ترامپ: شخصا املاک غزه را توسعه نخواهم داد؛ این منطقه را به درستی اداره خواهیم کرد