ایرانیان جهان

آخرين مطالب

دوباره محاسبه کنید ایالات متحده آمریکا

دوباره محاسبه کنید
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اگر خردمندی در تیم ترامپ وجود داشته باشد تحولات همین چند روز کافی است تا دریابند ارزیابی‌هایی که صهیونیست‌ها به آنها می‌دهند و راه‌هایی که پیش پای آنها می‌گذارند، بیشتر عملیات روانی است تا تحلیل، و دام است تا راه‌حل.
به گزارش مشرق، مهدی محمدی طی یادداشتی وطن امروز نوشت: چند روز گذشته، بی‌اغراق، از حیث هماوردی استراتژیک میان ایران و آمریکا، روزهایی کم‌مانند در تاریخ سال‌های اخیر بود.
یک هفته پیش، وقتی نتانیاهو می‌خواست وارد واشنگتن شود، احتمالا ارزیابی‌ای که به دولت آمریکا ارائه کرد، این بود که ایران ضعیف شده و در آستانه کوتاه آمدن است؛ فقط لازم است ترامپ را مصمم و سرسخت ببیند.
این ارزیابی که یکی‌ دو ماه است به تحلیل مسلط صهیونیست‌ها تبدیل شده، موجب شد ترامپ - با کارسازی مشاور امنیت ملی‌اش- یادداشتی را امضا کند که هدف آن «برداشتن گام آخر» درخواست نتانیاهو بود. صهیونیست‌ها در ماه‌های گذشته کمپینی را کلید زده‌اند که هدف آن انتشار تحلیل‌های غلط درباره محاسبات ایران در میان بازیگران دیگر است. درست مانند سال 1401 که دوره افتاده بودند و به کشورها می‌گفتند «حکومت ایران در آستانه سقوط است، فقط باید یک قدم دیگر بردارید»، این بار هم با همه توان سعی می‌کنند به دیگران بقبولانند نظام ایران در آستانه تغییر راهبرد اساسی است، فقط باید فشار را روی آن تشدید کرد.
ترامپ و دولت او احتمالا نخستین قربانی این کمپین بودند. ترامپ با وجود اینکه کم و بیش می‌داند هدف نهایی نتانیاهو چیزی جز کشاندن او به درگیری با ایران نیست، در مقابل این ارزیابی تسلیم شد و سندی را امضا کرد که در واقع شلیک به پای دولت خودش بود. برای ایران، معنای این سند آن بود که نتیجه هر نوع مذاکره از قبل معلوم است، بنابراین اساسا دلیلی برای مذاکره باقی نمی‌ماند. ضمنا پذیرش مذاکره به معنای تایید تحلیل‌های سوگیرانه‌ای است که صهیونیست‌ها به ترامپ ارائه کرده‌اند، لذا منجر به تشدید فشار خواهد شد، به جای آنکه روزنه‌ای به سمت راه‌حل بگشاید.
رهبر انقلاب به مثابه یک بازیگر استراتژیک، در این جنگ محاسباتی، مهره خویش را به بهترین وجه ممکن حرکت دادند. اگر کسانی تصور می‌کنند ایران حس ضعف دارد و در نتیجه در آستانه تغییر محاسبات راهبردی خویش است، نخستین گام این است که این محاسبه اصلاح شود. نه فقط آمریکا و صهیونیست‌ها، بلکه انتظار بسیاری دیگر در گوشه و کنار جهان - پس از رویدادهای حدود یک سال گذشته - احتمالا این بود که ایران این بار دیگر مذاکره مستقیم را خواهد پذیرفت و همان طور که هاکان فیدان - که ظاهرا وزیر خارجه ترکیه است اما در واقع یکی از مشاوران اصلی صهیونیست‌ها و آمریکا در امور مرتبط با ایران محسوب می‌شود - زمانی گفته بود، دیگر قصد ندارد در منطقه راه سابق را ادامه دهد اما رهبر معظم انقلاب به محاسبات دشمن یک ضربه اساسی وارد کردند و نشان دادند این تحلیل‌ها عمیقا نادرست است و محاسبات راهبردی ایران تحت فشار تغییر نمی‌کند.
ضمن اینکه اگر مبنای مذاکره سندی است که ترامپ امضا کرده، اساسا چیزی برای مذاکره باقی نمی‌ماند. در گام بعد، تقریبا بلافاصله صهیونیست‌ها که عملا با یک غافلگیری مواجه شده و لاجرم در معرض این سوال ترامپ قرار گرفته بودند که «چرا نتیجه برعکس شد»، تلاش خود را بر ایجاد شکاف درون ایران متمرکز کردند؛ هم شکاف میان مردم و نظام و هم شکاف درون نظام.
باز هم احتمالا ارزیابی‌ای که صهیونیست‌ها ترویج می‌کردند این بوده که مردم ایران ناراحت و ناراضی هستند و نفی صریح مذاکره مستقیم با آمریکا می‌تواند نقطه آغاز التهابات اجتماعی در ایران باشد. دولت نیز لااقل در برخی لایه‌ها مذاکره را یک ابزار مهم برای خود می‌داند و در نتیجه به محروم شدن از آن واکنشی تند و واگرایانه نشان خواهد داد. اگرچه در ساعات نخستین، خرده‌واکنش‌هایی شکل گرفت اما چندان طول نکشید که روشن شد در این مورد هم برآورد اسرائیل ساده‌اندیشانه بوده است.
جامعه ایران سخت درگیر مشکلات اقتصادی است اما هیچ موج بزرگ اجتماعی در دفاع از مذاکره با آمریکا درون آن شکل نگرفت، چرا که اساسا در ذهن این جامعه، تجربه موفقی از حل مشکلات اقتصادی بر اثر مذاکره یا توافق با آمریکا وجود ندارد. ترامپ و صهیونیست‌ها توقع زبانه کشیدن شعله‌ای را داشتند که خود پیش از این، آن را با قدرت تمام خفه کرده بودند و این واقعیتی است که خود را به عیان‌ترین شکل ممکن در راهپیمایی 22 بهمن نشان داد. درون دولت نیز منصفانه باید گفت عاقلانه‌ترین و هوشمندانه‌ترین موضع ممکن اتخاذ شد، بویژه رئیس‌جمهور و وزیر خارجه با خردمندی نشان دادند نیک می‌دانند دشمن در پی چیست و چگونه باید در مقابل آن ایستاد.
به این ترتیب گام دوم نیز شکست خورد و راهبرد آنها به جای اینکه به شکاف در ایران بیفزاید و رویارویی سیاسی و اجتماعی را تشدید کند، عملا به متحد شدن کشور حول نظر رهبری انجامید. اینکه با وجود این حجم از مشکلات اقتصادی، در زمانی چنین کوتاه، همسویی قابل توجه سیاسی و اجتماعی در ایران آن هم بر سر یک مساله عمیقا چالش‌برانگیز رخ می‌دهد، از دید من، به معنای آن است که ایران بازی راهبردی در مقابل ترامپ را تا اینجا برده است.
اگر خردمندی در تیم ترامپ وجود داشته باشد تحولات همین چند روز کافی است تا دریابند ارزیابی‌هایی که صهیونیست‌ها به آنها می‌دهند و راه‌هایی که پیش پای آنها می‌گذارند، بیشتر عملیات روانی است تا تحلیل، و دام است تا راه‌حل.
اکنون ترامپ باید تصمیم بگیرد چه می‌خواهد کند. اگر هدف او سخت‌تر کردن مواضع ایران و رویارویی با آن است، راه همین است که می‌رود؛ کسی در ایران برای قاتل خویش سوت و کف نخواهد زد. اما اگر در پی آن است که آنطور که ادعا می‌کند تنش با ایران را تشدید نکند و در نهایت راه‌حلی بیابد، نخستین گام این است که از «اسراییلیزه شدن سیاست آمریکا درباره ایران» جلوگیری و محاسباتی را که به عنوان «اطلاعات ارزیابی شده» به او ارائه کرده‌اند، به روزرسانی کند. تصور ایران ضعیف و متفرق، دامی است که اسرائیلی‌ها پیش روی دولت ترامپ پهن کرده‌اند و تحولات همین یک هفته کافی است که ماهیت این دام آشکار شده باشد.
از این سو، در ایران، ما نباید گام اول را گام آخر تصور کنیم. اینکه با آمریکا مذاکره نمی‌کنیم و باور نداریم چنین مذاکره‌ای راه‌حل مشکلات اقتصادی است، گام اول است نه گام آخر. مردم می‌پرسند – و حق دارند بپرسند - که آن راه‌حل داخلی که قرار است مشکلات را حل کند، کجاست؟ چه کسی یا کسانی مسؤولیت آن را به عهده دارند و تا چه حد با جدیت در حال پیگیری است؟ همانطور که مذاکره با آمریکا مشکل ایران را حل نمی‌کند، نفی مذاکره با آمریکا نیز نقطه‌ای نیست که قرار باشد کشور در آن متوقف شود. بلافاصله باید وارد قدم بعدی شد و آن چیزی نیست جز نشان دادن اراده‌ای قاطع و مصمم برای حل مشکلات مردم، بی‌آنکه به کسی مانند ترامپ امید بسته شده باشد.
بی تعارف، اکنون چنین اراده قاطع و مصممی دیده نمی‌شود. مطالبه رهبر انقلاب از مسؤولان به اینکه با آمریکا مذاکره نکنند خلاصه نمی‌شود، بلکه ایشان در همه این سال‌ها نخستین مطالبه‌گر و مدعی آن بوده‌اند که باید گام‌هایی اساسی به نفع مردم برداشته شود و بخش مهم امکان‌ها و اختیارات خویش را برای تسهیل این موضوع به دولت‌ها واگذار کرده‌اند.
همانقدر که در سمت دشمن تلاش برای «تغییر محاسبه» لازم است، در سمت مسؤولان در ایران نیز تلاش برای «تغییر الگوی حکمرانی» ضروری است. این دو باید در یک بسته مکمل کنار هم قرار بگیرد تا بتوان گامی به جلو برداشت. اگر چنین شود، می‌توان از دل تهدید فعلی فرصتی بیرون کشید و الا تضمینی نیست که چالش‌ها بیشتر نشود و بر تهدیدها نیفزاید.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1361133/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آمادگی ژاپن جهت گسترش مناسبات بین این کشور کشور و ایران

ساعت پخش زنده و خلاصه بازی منچسترسیتی و رئال مادرید از شبکه سه + پخش آنلاین

مقایسه عملکرد ارلینگ هالند و کیلیان امباپه در فصل 25-2024 / عکس

ویروس خرابی چمن به اروپا رسید

مرد ایتالیایی فردا در تهران | دستیار ایرانی ماتزاری از اروپا می آید!

برترین ضربات ایستگاهی تاریخ لیگ قهرمانان اروپا

ساعت پخش زنده و خلاصه بازی دورتموند و اسپورتینگ از تلویزیون + پخش آنلاین

معاملات مخفی شرکت تسلیحاتی اسرائیلی در اروپا/ کدام کشور اروپایی مشتری پنهان رژیم صهیونیستی است؟

یوونتوس – آیندهوون؛ ترکیب رسمی

اسپورتینگ لیسبون – دورتموند؛ ترکیب رسمی

برترین ضربات ایستگاهی تاریخ لیگ قهرمانان اروپا(ویدیو)

معاملات مخفی شرکت تسلیحاتی اسرائیلی در اروپا/ معاملات میلیاردی در سایه؛ داستان الیبت سیستمز و مشتریان ناشناس

ریوالدینیو: 10 درصد از توانایی‌های پدرم را هم ندارم

افزایش سرطان ریه در افراد غیرسیگاری

وجود تهدیدهای امنیتی از خاک افغانستان بی اساس است

ایران برق افغانستان را هم قطع کرد!

برق افغانستان را ایران قطع کرد

هزینه تبلیغات سوپربول آمریکا چقدر است؟ + اینفوگرافی

محمدی، مشاور رئیس مجلس: هاکان فیدان [وزیر خارجه ترکیه]، مشاور اصلی صهیونیست‌ها و امریکا در امور مرتبط با ایران است/ هدف کمپین صهیونیستها انتشار تحلیل‌های غلط درباره محاسبات ایران است/ ترامپ می داند هدف نهایی نتانیاهو کشاندن او به درگیری با ایران است، اما

موضع ضعیف پادشاه اردن در برابر قلدرمآبی ترامپ

آمریکا رسما وارد جنگ با ایران شده است

ترامپ: تضمین خواهیم کرد که صلح در غزه ایجاد شود!

تناقض گویی ترامپ درباره غزه ادامه دارد

ترامپ: تضمین خواهیم کرد که صلح در غزه ایجاد شود!؛ حماس تا شنبه اسیران را آزاد کند

انتقاد تحلیلگران سیاسی در آمریکا به ترامپ

ترامپ: وزیر خزانه‌داری به کی‌یف می‌رود؛ جنگ اوکراین به زودی پایان می‌یابد

بیانیه مهم ایران درباره مذاکره با آمریکا صادر شد

پزشکیان: ممکن است با تصمیمات آمریکا کل جهان با مشکلات متعددی مواجه شوند

ترامپ مصر و اردن را تهدید کرد

ترامپ خواستار آزادی اسیران اسرائیلی توسط حماس شد

بازخوانی بیانات امام خمینی (ره) درباره ارتباط با آمریکا + فیلم

ترامپ: شنبه آخرین مهلت است | من به عنوان رئیس جمهور آمریکا قانون را تعیین می کنم!

ترامپ: حماس تا شنبه اسیران را آزاد کند

ترامپ: شخصا املاک غزه را توسعه نخواهم داد؛ این منطقه را به درستی اداره خواهیم کرد

واکنش سئول به تعرفه‌های 25 درصدی ترامپ بر صنایع فولاد کره جنوبی

ترامپ: فلسطینیان در جایی به‌جز غزه زندگی خواهند کرد!

بحران صنعت داروسازی در ایران

درس مدیریت؛ حمایت «وطن امروز» از علیرضا دبیر

تعلیق تبادل اسیران؛ نتانیاهو رام خواهد شد؟

انتظارات نامعقول ترامپ با چاشنی مذاکره

شوک امریکایی!

آمریکا پس از خرید گرینلند نام آن را به "رد، وایت اند بلو لند" تغییر خواهد داد

ترامپ: فلسطینیان در جایی به‌جز غزه زندگی خواهند کرد

بلومبرگ: کشورهای عربی امیدوارند که ترامپ علاقه خود را از طرح غزه از دست بدهد

کارشناس بازار سرمایه: بورس کالا راهکاری برای خروج از لاتاری خودرو است

تصویب تشکیل کمیته تسهیل اقتصاد دیجیتال در مرکز ملی فضای مجازی

خداحافظی با محرمانگی حقوق

ماجرای قطعی برق در برخی مناطق شهر تهران

تسهیل تردد زائران اربعین حسینی در اولویت همکاری‌های مرزی با خوزستان است

جانباز 70 درصد انقلاب اسلامی، در سالروز پیروزی انقلاب به شهادت رسید