ایرانیان جهان

آخرين مطالب

دلواپسی بغداد خواندنی ها

دلواپسی بغداد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
کمتر از یک سال مانده به انتخابات سراسری 2025 عراق، سودانی با نگرانی شکل گرفتن سیاست خاورمیانه‌ای دونالد ترامپ را دنبال می‌کند. اگر بار دیگر تهران و واشنگتن وارد زد و خوردهای نظامی با یکدیگر شوند که سرزمین عراق را تحت تاثیر قرار دهد، تمام دستاوردهای سودانی که توانسته‌بود با ایجاد امنیت و ثبات سیاسی، عراق را به محل جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی تبدیل کند، دود می‌شود و به هوا می‌رود.
 شهاب شهسواری| با انتخاب مجدد ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا، بار دیگر عراق در موقعیت خطیری قرار گرفته‌است. در دور نخست ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، عراق به میدانی برای زورآزمایی میان تهران و واشنگتن تبدیل شده‌بود. خروج دولت ترامپ از برجام و تشدید تحریم‌ها علیه ایران، باعث شد تا تهران از ابزارهای خود برای فشار بر آمریکا در منطقه بیش از پیش استفاده کند.
سال 2019 رویارویی‌های گروه‌های تحت حمایت ایران در عراق و نیروهای آمریکایی در این کشور به اوج خود رسید. محاصره سفارت آمریکا و تحمیل تلفات به نیروهای نظامی و پیمانکاری آمریکایی در عراق، نهایتاً به عملیات ترور شهید سردار قاسم سلیمانی توسط آمریکا در فرودگاه بین‌المللی بغداد منجر شد. ایران در واکنش به این اقدام، به پایگاه عین‌الاسد عراق که میزبان نظامیان آمریکایی بود حمله موشکی انجام داد. تحولات سال‌های 2019 و 2020 نشان می‌دهد که سرزمین عراق به صورت انحصاری به محل تسویه‌حساب‌های ایران و آمریکا در دور نخست ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ تبدیل شده‌بود.
اما محمدالشیاع سودانی، نخست‌وزیر عراق، نمی‌خواهد که وقایع سال‌های 2019 و 2020 دوباره تکرار شود. در طول دوران جو بایدن، هرچند نیروهای متحد ایران در عراق حملاتی را علیه نیروهای آمریکایی ترتیب دادند و آمریکایی‌ها نیز حملاتی انتقام‌جویانه علیه این گروه‌ها انجام دادند، اما نهایتاً تهران و واشنگتن توانستند به نوعی تفاهم نانوشته دست پیدا کنند که این حملات متوقف شود و خاک عراق از رقابت‌های ایران و آمریکا در امان بماند.
حتی در اوج دوران تشدید تنش در منطقه و جنگ غزه، هرچند در هفته‌های ابتدایی جنگ تعدادی حملات علیه پایگاه‌های نظامی آمریکایی انجام شد، اما با از سرگیری گفت‌وگوهای غیرمستقیم میان ایران و آمریکا در دوران دولت سیزدهم از طریق کانال عمان، این حملات به سرعت متوقف شد و گروه‌های عراقی هرچند حمله به منافع اسرائیل را از خاک عراق ادامه می‌دادند، اما تا حد زیادی از حمله به تاسیسات، پرسنل و منافع آمریکا در خاک عراق خودداری کردند.
محمدالشیاع سودانی، در طول سه سالی که مقام نخست‌وزیری عراق را در اختیار داشته‌است، توانسته تا حد زیادی اوضاع داخلی عراق را کنترل کند و ثبات سیاسی را به این کشور بازگرداند. سودانی سال 2022 پس از یک دوره یک‌ساله خلأ سیاسی و ناتوانی پارلمان از اجماع برای انتخاب دولت، توانست اعتماد گروه‌های سیاسی عراقی را جلب کند و قدرت را در اختیار بگیرد.
او تا به امروز نسبت به اسلاف خود مصطفی کاظمی و عادل عبدالمهدی موفق‌تر عمل کرده و امیدوار است در انتخابات سراسری پائیز سال آینده بار دیگر بتواند عنوان نخست‌وزیری را در اختیار بگیرد. اما او برای رسیدن به این هدف موانع بزرگی پیش رو دارد. علاوه بر موانع داخلی که در ماه‌های گذشته با رسوایی شنود مقام‌های دولت سودانی از رقبای سیاسی شدت گرفت، حالا یک مانع جدی ژئوپلیتیک هم در مقابل برنامه‌های سودانی برای استمرار مقام نخست‌وزیری در حال ظهور است.
هنوز هیچ نشانه‌ای وجود ندارد که مشخص کند سیاست دولت جدید دونالد ترامپ در مورد ایران چگونه رقم خواهد خورد. انتصاب مقام‌هایی از خاستگاه‌های مختلف و با دیدگاه‌های متنوع در مورد ایران، از وزیر خارجه‌ای که به شدت حامی تشدید فشار علیه ایران است تا انتصاب معاونانی در وزارت دفاع که به شدت از توافق با ایران حمایت می‌کنند، باعث شده‌است تا پیش‌بینی عملکرد دولت ترامپ در مورد ایران مشکل شود. در این میان، سودانی بیشترین نگرانی را نسبت به شرایط پیش رو در روابط ایران و آمریکا دارد.
به نظر می‌رسد تحرکات دیپلماتیک عراق برای پیشگیری از یک رویارویی احتمالی میان ایران و آمریکا که عراق را تحت تاثیر قرار دهد، حتی پیش از آغاز به کار رسمی دولت ترامپ شروع شده‌بود. 15 دی‌ماه، درست دو هفته پیش از‌ مراسم تحلیف دونالد ترامپ، رسانه‌های عراقی به نقل از مقام‌های آگاه گزارش دادند که محمدالشیاع سودانی، پیامی ویژه از دونالد ترامپ در مورد ایران دریافت کرده‌است. براساس گزارش شفق‌نیوز در این پیام از سودانی خواسته‌شده‌بود که برای کاهش نفوذ گروه‌های تحت حمایت ایران در عراق اقدام کند و همچنین با گروه‌های مسلح خارج از کنترل دولت مقابله کند.
چنین خواسته‌هایی از سوی آمریکا در دوران جو بایدن هم به دولت سودانی علناً ابلاغ شده‌بود، اما اصل ارسال پیام ترامپ برای سودانی رسماً تایید نشده‌است. درست چهار روز بعد از انتشار ادعای ارسال پیام ترامپ برای سودانی، نخست‌وزیر عراق در سفری رسمی به تهران سفر کرد و با مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفت‌وگو کرد. سودانی چه پیش از این سفر پیامی از ترامپ دریافت کرده‌باشد و چه نکرده‌باشد، در آستانه آغاز به کار دولت ترامپ قصد دارد رقابت‌های احتمالی ایران و آمریکا را در عراق مدیریت کند.
سودانی پیش از این توانسته‌است با اعلام توافق خروج کامل نظامیان آمریکایی از عراق، تا حد زیادی گروه‌های شبه‌نظامی عراقی و گروه‌های سیاسی مخالف حضور آمریکا و نزدیک به ایران را خرسند کند. هرچند مفاد کامل توافقنامه دولت سودانی با دولت جو بایدن برای عقب‌نشینی نظامیان آمریکایی از عراق مبهم مانده‌است، اما بر اساس اعلام دولت سودانی، تمامی نظامیان آمریکایی (که در حال حاضر 2500 نفر تخمین زده می‌شوند) تا سپتامبر سال 2026 خاک عراق را ترک می‌کنند.
در مرحله نخست قرار است تا سپتامبر 2025 (شهریور 1404) کلیه نیروهای نظامی آمریکایی از بغداد و پایگاه‌های مستشاری در سراسر عراق خارج شوند و از سپتامبر 2025 تا سپتامبر 2026 نیروهای باقیمانده آمریکایی در اقلیم کردستان عراق هم خاک این کشور را ترک می‌کنند. مشخص نیست سرنوشت این توافقنامه در دولت ترامپ به کجا بیانجامد، حتی در دوران بایدن هم وزیر دفاع آمریکا مدعی بود که مهلت دوساله برای عقب‌نشینی کامل نیروهای آمریکایی ازعراق کافی نیست. اما اصل انجام این توافق یک پیروزی سیاسی برای سودانی محسوب می‌شد.
کمتر از یک سال مانده به انتخابات سراسری 2025 عراق، سودانی با نگرانی شکل گرفتن سیاست خاورمیانه‌ای دونالد ترامپ را دنبال می‌کند. اگر بار دیگر تهران و واشنگتن وارد زد و خوردهای نظامی با یکدیگر شوند که سرزمین عراق را تحت تاثیر قرار دهد، تمام دستاوردهای سودانی که توانسته‌بود با ایجاد امنیت و ثبات سیاسی، عراق را به محل جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی تبدیل کند، دود می‌شود و به هوا می‌رود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1361185/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لیگ قهرمانان اروپا؛ پاری‌سن‌ژرمن نیمی از راه صعود را طی کرد

پخش زنده بازی رئال مادرید - منچستر سیتی / جدال مرگبار رئال سیتی

فلسطینیان در جایی به‌جز غزه زندگی خواهند کرد!

سهام اروپایی در اوج

لایحه تصاحب گرینلند و تغییر نام آن به «رد، وایت اند بلو لند» معرفی شد

اروپا زمان واکنش به تعرفه‌های ترامپ را اعلام کرد

فوکویاما: چگونه ترامپ جهان را به قرن 19 بازگرداند؟

بلوف علیه تاسیسات اتمی ایران با مادر بمب‌ها!

عصبانیت السیسی از ترامپ

جزئیات دیدار مهم پادشاه اردن با ترامپ

نماینده ترامپ به همراه زندانی آمریکایی از روسیه خارج می‌شود

حماس: اظهارات نژادپرستانه ترامپ با هدف نابودی مسئله فلسطین است

آخرین خبر از قیمت دلار، یورو، لیر ترکیه و دینار عراق امروز سه شنبه 23 بهمن ماه 1403

خطای‌دید در «ناترازی» مسکن

بورس در محدوده امن ارزش‌گذاری

قالیباف: تفرقه‌افکنان، مرتکب حرام سیاسی می‌شوند

آمادگی ژاپن جهت گسترش مناسبات بین این کشور کشور و ایران

ساعت پخش زنده و خلاصه بازی منچسترسیتی و رئال مادرید از شبکه سه + پخش آنلاین

مقایسه عملکرد ارلینگ هالند و کیلیان امباپه در فصل 25-2024 / عکس

ویروس خرابی چمن به اروپا رسید

مرد ایتالیایی فردا در تهران | دستیار ایرانی ماتزاری از اروپا می آید!

برترین ضربات ایستگاهی تاریخ لیگ قهرمانان اروپا

ساعت پخش زنده و خلاصه بازی دورتموند و اسپورتینگ از تلویزیون + پخش آنلاین

معاملات مخفی شرکت تسلیحاتی اسرائیلی در اروپا/ کدام کشور اروپایی مشتری پنهان رژیم صهیونیستی است؟

یوونتوس – آیندهوون؛ ترکیب رسمی

اسپورتینگ لیسبون – دورتموند؛ ترکیب رسمی

برترین ضربات ایستگاهی تاریخ لیگ قهرمانان اروپا(ویدیو)

معاملات مخفی شرکت تسلیحاتی اسرائیلی در اروپا/ معاملات میلیاردی در سایه؛ داستان الیبت سیستمز و مشتریان ناشناس

ریوالدینیو: 10 درصد از توانایی‌های پدرم را هم ندارم

افزایش سرطان ریه در افراد غیرسیگاری

وجود تهدیدهای امنیتی از خاک افغانستان بی اساس است

ایران برق افغانستان را هم قطع کرد!

برق افغانستان را ایران قطع کرد

هزینه تبلیغات سوپربول آمریکا چقدر است؟ + اینفوگرافی

محمدی، مشاور رئیس مجلس: هاکان فیدان [وزیر خارجه ترکیه]، مشاور اصلی صهیونیست‌ها و امریکا در امور مرتبط با ایران است/ هدف کمپین صهیونیستها انتشار تحلیل‌های غلط درباره محاسبات ایران است/ ترامپ می داند هدف نهایی نتانیاهو کشاندن او به درگیری با ایران است، اما

موضع ضعیف پادشاه اردن در برابر قلدرمآبی ترامپ

آمریکا رسما وارد جنگ با ایران شده است

ترامپ: تضمین خواهیم کرد که صلح در غزه ایجاد شود!

تناقض گویی ترامپ درباره غزه ادامه دارد

ترامپ: تضمین خواهیم کرد که صلح در غزه ایجاد شود!؛ حماس تا شنبه اسیران را آزاد کند

انتقاد تحلیلگران سیاسی در آمریکا به ترامپ

ترامپ: وزیر خزانه‌داری به کی‌یف می‌رود؛ جنگ اوکراین به زودی پایان می‌یابد

بیانیه مهم ایران درباره مذاکره با آمریکا صادر شد

پزشکیان: ممکن است با تصمیمات آمریکا کل جهان با مشکلات متعددی مواجه شوند

ترامپ مصر و اردن را تهدید کرد

ترامپ خواستار آزادی اسیران اسرائیلی توسط حماس شد

بازخوانی بیانات امام خمینی (ره) درباره ارتباط با آمریکا + فیلم

ترامپ: شنبه آخرین مهلت است | من به عنوان رئیس جمهور آمریکا قانون را تعیین می کنم!

ترامپ: حماس تا شنبه اسیران را آزاد کند

ترامپ: شخصا املاک غزه را توسعه نخواهم داد؛ این منطقه را به درستی اداره خواهیم کرد