ایرانیان جهان

آخرين مطالب

اقتصاد مقاومتی؛ الگوی پایه اقتصادی در تمدن نوین اسلامی اخبار ایران

اقتصاد مقاومتی؛ الگوی پایه اقتصادی در تمدن نوین اسلامی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش همشهری آنلاین، حجت‌الله عبدالملکی؛ وزیر سابق تعاون، کار و رفاه اجتماعی در روزنامه همشهری نوشت؛ انقلاب اسلامی ایران احیای مجدد مکتب اسلام در جهان بود. در دوره پس از انقلاب اسلامی، اسلام ناب در شکل اصیل و واقعی خود توسط امام خمینی(ره)، جامعه دینی، فرهیختگان و نخبگان ایرانی به دنیا معرفی شد که این موضوع، یک اتفاق تمدنی محسوب می‌شود.
درواقع انقلاب اسلامی ایران را می‌توان احیاگر تمدن نوین اسلامی دانست. این امر در سطح جهانی و در تاریخ تمدن بشر حائز اهمیت است، به‌خصوص که انقلاب اسلامی در محدوده جغرافیایی ایران با سابقه تمدنی طولانی معنا و مفهومی خاص دارد، چراکه مردم ایران در طول تاریخ چندهزارساله خود در جریان‌های تمدنی تأثیرگذار بوده‌اند؛ چه در تمدن ایران پیش از اسلام و چه در تمدن شکوهمند اسلامی بین قرن‌های سوم تا نهم هجری قمری که تا حد زیادی حاصل تلاش دانشمندان و نخبگان ایرانی بود.
پس از رنسانس، تمدن اسلامی دچار افول و تمدن غرب بر دنیا مستولی شد، اما با وقوع انقلاب اسلامی امیدها برای احیای تمدن اسلامی مجددا زنده شد و آرمان انقلاب اسلامی نیز به‌طور صریح، تحقق تمدن نوین اسلامی قرار گرفت.
3پایه اصلی تمدن‌سازی:
هر تمدن برای شکل‌گیری به 3پایه اصلی نیاز دارد: فرهنگ، علم و اقتصاد. زمانی تمدنی شکل می‌گیرد که یک ملت یا مجموعه‌ای از ملل در این 3حوزه حرف جدید و متفاوتی برای گفتن داشته باشد و عملکرد درخشانی از خود نشان دهد. انقلاب اسلامی ایران در طول 46سال گذشته مقدمات لازم برای تحرک علمی، فرهنگی و اقتصادی را در مقیاس تمدنی فراهم کرده‌است.
در حوزه فرهنگ، شاهد اعتلای فرهنگ دینی و اسلامی در ایران و جهان اسلام هستیم. در سطح جهانی، اندیشه‌های اسلام ناب با نام امام خمینی(ره) و مقام‌معظم‌رهبری زنده شده و در حال پیشروی است.
در حوزه علم و فناوری، ایران به یکی از بازیگران این عرصه در دنیا تبدیل شده‌است. سرعت رشد علمی ایران در برخی از سال‌های پس از انقلاب بالاترین میزان در سطح جهانی بوده‌است. کشوری که پیش از انقلاب در رتبه‌بندی‌های علمی بین‌المللی حضور چندانی نداشت، اکنون در جایگاه‌های چهاردهم تا شانزدهم جهانی قرار گرفته و در علوم نوین، همچون علوم هسته‌ای، فضایی، پزشکی، نانو و فیزیک پیشرفته، ایران در باشگاه قدرت‌های علمی دنیا حضور دارد.
در حوزه اقتصاد نیز انقلاب اسلامی ایران حرکت خود را بر مبنای مکتب اسلام آغاز کرد. تولید ناخالص داخلی ایران با شاخص برابری قدرت خرید (PPP) از 100میلیارد دلار به 1600میلیارد دلار افزایش یافته و حدود 16برابر شده‌است. تولیدات کشاورزی از 25میلیون تن به بیش از 125میلیون تن رسیده‌است. در حوزه‌های استراتژیک همچون فولاد، سیمان، پتروشیمی و پالایشگاهی، ایران جزو کشورهای برتر دنیا قرار گرفته‌است. برای مثال، ظرفیت تولید فولاد از 500هزار تن با رشد 80برابری به 40میلیون تن افزایش یافته‌است. هم‌اکنون ایران یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان برق در دنیا محسوب می‌شود و شاخص‌ توسعه انسانی (HDI) نیز رشد قابل توجهی داشته‌است.
اقتصاد مقاومتی؛ الگوی اقتصادی تمدن نوین اسلامی: نظریه پایه‌ای جمهوری اسلامی ایران در مسیر تمدن‌سازی، «الگوی اسلامی‌ایرانی پیشرفت» است که مقام‌معظم‌رهبری مدظله‌العالی آن را در آغاز دهه چهارم انقلاب مطرح کردند. این الگو بر ظرفیت‌های فرهنگی، تاریخی و تمدنی ایران تکیه دارد و منطبق بر اصول و قواعد اسلام تعریف شده‌است. زیرشاخه اقتصادی این الگو، «اقتصاد مقاومتی» است که سیاست‌های کلی اجرای آن در 29بهمن‌ماه سال1392 با همکاری تعداد زیادی از اقتصاددانان دانشگاهی و اندیشمندان حوزه علمیه تدوین و پس از تصویب در مجمع تشخیص مصلحت نظام توسط رهبرمعظم انقلاب اسلامی به‌عنوان سیاست اقتصادی رسمی کشور ابلاغ شد.
اقتصاد مقاومتی بر 5اصل استوار است که عبارتند از: 1.مردمی‌بودن، 2. عدالت‌محوری، 3.دانش‌بنیان‌بودن، 4.درون‌زایی و 5.برون‌گرایی.
این الگو در سطح بین‌المللی نیز مورد توجه اقتصاددانان قرار گرفته‌است. کارشناسان اقتصادی از کشورهای مختلف مانند روسیه و ترکیه بر این باورند که الگوی اقتصاد مقاومتی می‌تواند در کشور آنها نیز اجرا شود. برخی محافل ضدامپریالیستی نیز معتقدند این الگو می‌تواند در برابر نظریه نئولیبرال اقتصادی آمریکا به‌عنوان یک نظریه جایگزین قرار گیرد.
درنهایت اینکه
ایران اسلامی در 46سال گذشته مقدمات تمدن‌سازی را فراهم کرده و از آغاز گام دوم انقلاب، حرکت اصلی تمدن‌ساز شروع شده است. تا سال1437 هجری شمسی، ایران و کشورهای همراه و همسو با آن می‌توانند تمدن نوین اسلامی را به دنیا معرفی کنند. در این مسیر نظریه «اقتصاد مقاومتی» باید به‌عنوان مکمل پایه اقتصادی تمدن نوین اسلامی توسعه یابد. در این مسیر لازم است، اولا با تلاش نخبگان، محققان و سیاستگذاران، نظریه‌های اقتصاد مقاومتی بیشتر مورد بررسی قرار گیرند و ابعاد مختلف آنها روشن شود؛ ثانیا در داخل کشور، این الگو مبنای عمل بخش‌های مردمی و حاکمیتی قرار گیرد و ثالثا مبانی و ابعاد نظری این الگو و نیز نتایج حاصل از اجرای آن در عرصه بین‌الملل به‌خوبی معرفی و ارائه شود.
به فضل الهی در چند سال آینده شاهد شکوفایی اقتصاد مقاومتی و تحقق تمدن نوین اسلامی خواهیم بود، ان‌شاء‌الله.
کد خبر 926362 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها اقتصاد - تورم اقتصاد مقاومتی: تولید - اشتغال | شعار سال 96 ستاد اقتصاد مقاومتی اقتصاد اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل | شعار سال 1395 حجت الله عبدالملکی

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1368608/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پرونده «سوریه» در سعدآباد

تیشه به ریشه قمار

تاریخ تلخ تهران در کی‌یف تکرار شد

خروج کوپنی ذخایر از صندوق توسعه

رسانه عبری: تابوت اسرای اسرائیلی نشانگر شکست هفتم اکتبر است

شیخ الازهر: درصورت وجود وحدت اسلامی، رخدادهای غزه اتفاق نمی‌افتاد

قدرت‌نمایی مقاومت در جنگ با اسرائیل

سخنگوی کابینه اسرائیل: «پس از تایید اجساد گروگان‌ها، خانه‌های پیش ساخته وارد غزه می‌شود»

ترامپ فرمانی برای محدود شدن کمک به مهاجران امضا کرد

واکنش روسیه به تحریم صنعت آلومینیوم

قمار اروپا در جنگ اوکراین

تماس تلفنی پوتین با بن سلمان

اروپا در حاشیه؛ ناتو درباره تضمین‌های امنیتی اوکراین رایزنی می‌کند

سنجش دخل و خرج دولت

وزیر راه: وام نهضت ملی مسکن دوباره افزایش می‌یابد

عربستان فاقد ظرفیت لازم برای نقش‌آفرینی احتمالی میان ایران و امریکاست

اصرار بهارستان بر اولین استیضاح

تکاپوی کشورهای عربی برای نقش‌آفرینی ایران در مهار اسرائیل

پیام جدید؟

مسئول سابق موساد: شرایط وحشتناک امروز اسرائیل نتیجه اقدامات نتانیاهو است

کرملین از آماده سازی برای دیدار پوتین و ترامپ خبر داد

دیدار یک خاخام صهیونیست با شورشیان سوریه جنجال‌برانگیز شد

واکنش‌ها به ادعای پادشاهی ترامپ

کرملین مبادله زندانیان جدید بین روسیه و آمریکا را رد نکرد

رئیس خزانه‌داری آمریکا: در صورت لزوم تحریم‌های روسیه لغو می‌شود

معاون ترامپ: اوکراین شانسی برای پیروزی ندارد

اختلاف در گروه 7؛ آمریکا مخالف برچسب «تجاوز» برای روسیه است

عملیات مشابه انفجار پیجر تکرار شد، این‌بار در روسیه

دیدار فیدان و لاوروف در حاشیه نشست گروه 20

تاکسی‌های برقی در تهران جایگزین تاکسی‌های فرسوده خواهند شد

رکود تقاضا برای آی‌فون

پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری از 241 همت گذشت

غبارروبی گلزار شهدای علی بن جعفر (ع) به مناسبت سالروز تأسیس بیمه دی

اختتامیه هجدهمین دوره مسابقات فوتسال دسته یک جانبازان سالم‌تن کشور برگزار شد

رئیس‌جمهور برزیل به ترامپ: فقط با پوتین حرف نزن

اتحادیه اروپا: اوکراین یک دموکراسی است روسیه پوتین، نه

رئیس اطلاعات ارتش اوکراین از احتمال آتش‌بس در سال 2025 خبر داد

استارمر با یک طرح جدید برای اوکراین به دیدن ترامپ می‌رود

روسیه تدارک حمله اوکراین به بریانسک را رد کرد

رسانه‌های اسرائیلی: نتانیاهو عامل مرگ اسرا است

آفریقای جنوبی: آتش بس در غزه باید به یک صلح پایدار منجر شود

اکونومیست: ترامپ می‌خواهد از شر زلنسکی خلاص شود

بن سلمان سران کشورهای خلیج فارس را برای یک نشست غیررسمی دعوت کرد

خالی‌فروشی طلا؛ هنوز قوانین مرتبط با فروش آنلاین طلا نهایی نشده است

عذرخواهی معاون وزیر صمت از تولیدکنندگان؛ ناترازی انرژی روزانه 10 همت به صنعت خسارت زده است

تاکسی‌های برقی جایگزین تاکسی‌های فرسوده خواهند شد

حزب‌الله بر مخالفت خود با ادامه اشغالگری اسرائیل تاکید کرد

رئیس‌جمهور اوکراین از ترامپ انتقام گرفت

حمله با چاقو در جمهوری چک

آلمان: اروپا نباید در مذاکرات اوکراین نادیده گرفته شود