ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ذخایر کمیاب اوکراین؛ حقیقت یا بازی رسانه‌ای؟ خواندنی ها

ذخایر کمیاب اوکراین؛ حقیقت یا بازی رسانه‌ای؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - فارس / بلومبرگ بامداد چهارشنبه در گزارشی اعلام کرد که اوکراین منابع معدنی کمیاب مورد نیاز در صنایع دفاعی آمریکا را ندارد و بر خلاف پیشنهاد رئیس‌جمهور آمریکا دونالد ترامپ، بهره‌وری از این منابع برای ایالات متحده مقرون‌به‌صرفه نیست.
«اوکراین ذخایر خاکی عمده‌ای ندارد که در سطح بین‌المللی از نظر اقتصادی مقرون به صرفه شناخته شده باشد.» این را وبگاه بلومبرگ اعلام کرد.این وبگاه آمریکایی در گزارشی اعلام کرد که اوکراین آن‌چنان که ترامپ و همچنین رئیس‌جمهور این کشور ولودومیر زلنسکی مدعی شده‌اند احتمالاً از ذخایر غنی معدنی برخوردار نباشد.


دونالد ترامپ اعلام کرده بود که قصد دارد در قالب یک توافق به منابع کمیاب اوکراین دسترسی پیدا کند و در ازای آن حمایت‌های آمریکا از این کشور در جنگ با روسیه را ادامه دهد.رئیس‌جمهور آمریکا گفته بود: «ما به دنبال این هستیم که با اوکراین معامله کنیم و اوکراین چیزهایی را که ما به آن‌ها می‌دهیم، با (منابع) نادر و چیزهای دیگر (جبران کند).»به دنبال این اظهارات، زلنسکی نیز بیان کرد: «اگر درباره توافق صحبت می‌کنیم، پس بیایید توافق کنیم. ما مایل به آن هستیم.» او البته تأکید کرد که او در هر توافقی، به تضمین‌های امنیتی نیاز دارد و به گزارش رسانه‌های مختلف در روزهای اخیر پیشنهاد آمریکا را رد کرده است.
گزارش‌های مختلف از وجود بالغ بر 10 تریلیون دلار منابع معدنی در اوکراین خبر داده‌اند. ذخایر معدنی کمیاب جایگاه مهمی در صنایع دفاعی و فناوری‌های پیچیده دارد. رئیس‌جمهور آمریکا پیش از این اعلام کرد که خواستار 500 میلیارد دلار از ذخایر معدنی نادر اوکراین است.
با این حال به گفته وبگاه مشهور آمریکایی بلومبرگ اوکراین دارای ذخایر معدنی که در سطح بین‌المللی از نظر اقتصادی مقرون به صرفه شناخته شده باشد نیست.طبق این گزارش اگرچه کی‌یف برخی از زخایر خود را اعلام کرده، اما درباره ظرفیت آن‌ها اطلاعات کمی وجود دارد و بیشترشان اقلام جانبی تولید مواد مانند فسفات هستند.
کارشناس ارشد گروه سی‌آر‌یو (شرکت اطلاعات تجاری که درباره بازارهای جهانی معدنی فعالیت می‌کند) ویلیس توماس در این باره گفت:‌ «منابع خاکی کمیاب آن‌قدر مهم هستند که معمولاً مطالعات دقیق‌تر به صورت عمومی (درباره آن) انجام نمی‌دهند، به این دلیل اطلاعات کافی وجود ندارد.» علاوه بر این بخشی از منابع اوکراین هم‌اکنون در کنترل روسیه بوده و کی‌یف به آن دسترسی ندارد.
رئیس‌جمهور اوکراین نیز پیش از این در مصاحبه با رویترز گفته بود که کمتر از 20 درصد از منابع معدنی اوکراین هم‌اکنون تحت کنترل روسیه است که شامل حدود نیمی از ذخایر کمیاب کشور می‌شود.


بیشتر اطلاعات درباره ذخایر معدنی اوکراین از دولت این کشور گرفته شده است و به گزارش اس‌اند‌پی گلوبال، حتی رئیس پیشین سازمان زمین‌شناسی اوکراین نیز اعلام کرده است که هیچ ارزیابی مُدرنی از منابع کشور انجام نشده است.
حتی اگر اوکراین دارای منابعی باشد که از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است، کشورهای غربی با مشکل مهم‌تری مواجه هستند. غربی‌ها شاید بتوانند به آسانی آن را استخراج کنند، اما فرآوری و پردازش مواد خام به مراتب دشوارتر است. به گزارش بلومبرگ در حال حاضر چین بالغ بر 60 درصد منابع معدنی را تأمین می‌کند، اما 90 درصد قابلیت جداسازی و پالایش مواد را دارا است و این کشور در سال‌های اخیر در این باره با ایالات متحده به اختلاف خورده است.ویلیس توماس افزود که حتی اگر توافقی با اوکراین انجام شود، در واقع مسئله‌ای را حل نخواهد کرد و ایالات متحده همچنان نیاز به تبدیل مواد معدنی کمیاب به مواد قابل استفاده بوده که بیشتر آن در اختیار چین است. بیشتر معدن‌داران غربی در ایجاد کسب‌و‌کار خود در زمینه مواد معدنی کمیاب ناموفق بوده‌اند و با موضوعات مختلفی از جمله مسائل زیست‌محیطی، چالش‌ها در فرآوری مواد، نوسانات شدید قیمت و عدم توانایی در رقابت با چین دست و پنجه نرم می‌کنند.
به عنوان مثال شرکت مواد معدنی مولی‌کورپ که در گذشته سردمدار این صنعت در آمریکا بود در سال 2015 اعلام ورشکستگی کرد.
جانشین آن شرکت ام‌پی متریالز کورپ نیز که در پروژه‌ای در کالیفرنیا مشغول به کار است در گذشته به دلیل ارسال مواد خام برای فرآوری در چین مورد انتقاد قرار گرفت. واشنگتن حتی به منظور توسعه صنعت فرآوری مواد در ایالات متحده به دو شرکت آمریکایی کمک‌های مالی ارائه کرده است.

ایرانیان جهان

در صورتی که گزارش نشریه حقیقت داشته باشد سؤال این است که آیا واقعاً دونالد ترامپ از این موضوع آگاه نیست یا اینکه از معادن کمیاب اوکراینی برای بهره‌وری رسانه‌ای و سیاسی استفاده می‌کند. بلومبرگ در این باره نوشته است: «دلبستگی رئیس‌جمهور ترامپ به استخراج مواد از کشور جنگ‌زده یک توهم است.»
مواد معدنی کمیاب در کشورهای مختلف جهان وجود دارد، اما غلظت آن به اندازه‌ای نیست که فرآوری سنگ‌ها را از نظر اقتصادی مقرون به صرفه باشد.
به گزارش سازمان زمین‌شناسی ایالات متحده آمریکا در میان کشورهای جهان بیشترین ذخایر مواد را چین، برزیل، هند، استرالیا، روسیه، ویتنام و آمریکا دارند.مواد معدنی کمیاب نقش اساسی در صنایع دفاعی و فناوری‌محور داشته و از تولید تلفن‌های همراه آیفون گرفته تا موشک‌های لیزری از این استفاده می‌شود.
در یک جنگنده اف‌35 بیش از 400 کیلوگرم مواد معدنی نادر استفاده می‌شود و به گفته وزارت دفاع آمریکا ساخت زیردریایی هسته‌ای کلاس ویرجینیا نزدیک به 2.1 تن از این مواد را نیازمند است.

ایرانیان جهان

اوکراین سنگ‌های لیتیوم، گرافیت و تیتانیوم خود را تبلیغ کرده است. کی‌یف اعلام کرد که بزرگ‌ترین ذخایر لیتیوم قاره اروپا را دارا است. این ماده به دلیل کاربرد آن در باتری‌های قابل شارژ دارای تقاضای جهانی است، اما افزایش تولید آن منجر به سقوط قیمت در سال‌های اخیر شده است. درباره تیتانیوم نیز اگرچه اوکراین یکی از ده کشور برتر در تولید دو نوع از این ماده معدنی (ایلمنیت و روتیل) است، اما این کشور لزوماً تیتانیوم مورد نیاز در صنایع دفاعی آمریکا را تولید نمی‌کند. به گفته توماس این مواد تیتانیومی که در اوکراین یافت می‌شود در اقصی نقاط جهان وجود داشته و مسئله اصلی درباره آن راحتی استخراج، فرآوری و انتقال آن است. بزرگ‌ترین شرکت‌های معدنی جهان در دو دهه اخیر جست‌و‌جو‌های گسترده‌ای برای پیدا کردن ذخایر دست‌نخورده انجام داده‌اند، اما به گفته بلومبرگ این شرکت‌ها علاقه چندانی به فعالیت در اوکراین نشان نداده‌اند، در صورتی که اوکراین اگر واقعاً از چنین منابعی برخوردار بوده و اگر استخراج و فرآوری این منابع از نظر اقتصادی به‌صرفه است، پیش از آغاز جنگ روسیه و اوکراین به این معادن توجه بیشتری می‌شد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1369424/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واشنگتن-مسکو-پکن؛ آیا نیکسون معکوس در پیش است؟

پاکستان: هیچ فشاری از سوی آمریکا را نمی‌پذیریم

خنثی‌سازی طرح عملیات‌های تروریستی اوکراین در روسیه

حمله معاون ترامپ به زلنسکی

افزایش استقبال مودیان مالیاتی از سامانه مودیان

واگذاری بیش از 10 هزار هکتار زمین برای احداث نیروگاه خورشیدی

طلای جهانی برای هشتمین هفته متوالی صعودی ماند

سهم تسهیلات کلان در بانک‌های خصوصی و دولتی

ماسک: زلنسکی انتخابات برگزار کند تا ثابت کند دیکتاتور نیست

اسرائیل هویت یک جسد تحویلی از حماس را تایید نکرد

روبیو: دولت بایدن مسئول قطع روابط با روسیه است

حماس: درباره اداره غزه انعطاف زیادی نشان دادیم

ارائه آموزش‌های مهارت آموزی به بیش از 1 میلیون سرباز

احیای بیش از 60 واحد راکد تولیدی و صنعتی در استان تهران

2500 جایگاه سوخت جوابگوی تمامی خودرو‌های دوگانه‌سوز هستند

دستور نتانیاهو برای تشدید عملیات نظامی در کرانه باختری

تاکید دوباره ترامپ بر مالکیت کانال پاناما و جزیره گرینلند

پاپ جدید کیست؟

تغییر بازه واریز وجه حراج سکه روز شنبه 4 اسفند

برنامه جدید دولت برای افزایش کشت موز

کاهش 40 درصدی قدرت خرید کارگران

تحلیلگر اسرائیلی: ترامپ از نجات سیاسی نتانیاهو چه منفعتی می‌برد؟

لیز تراس: انگلیس یک کشور شکست‌خورده است

ادعای ترامپ درباره تهدید کشورهای عضو بریکس

سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی به 41 تریلیون دلار افزایش یافت

پرتقاضاترین مقاصد سفرهای بین شهری اعلام شدند

حماس: برای مذاکرات مرحله دوم آتش بس آماده ایم

انفجار 3 اتوبوس در جنوب تل‌آویو

از مردم هم حمایت کنید آقای رئیس‌جمهور!

استراتژیست آمریکایی مطرح کرد: چرا عربستان؟

ژاپن چگونه ژاپن شد؟

روبیو در خاورمیانه؛ پاکسازی یا باج‌گیری؟

کارت‌ برنده بن‌سلمان در مذاکره با تهران چیست؟

فرستاده ترامپ: «خط قرمز اسرائیل تداوم سیطره حماس بر نوار غزه است»

معاون ترامپ: اروپا شهروندان خود را سانسور می‌کند

اعلام رضایت زلنسکی از دیدار با نماینده آمریکا با وجود تنش با ترامپ

لغو کنفرانس خبری مقامات ارشد آمریکا و اوکراین به درخواست واشنگتن

مدیر "اف‌بی‌آی" مشخص شد

انفجار در یک اتوبوس در جنوب تل آویو

شعبده بازی تارا در بازار خودرو

دیدار مدیرکل بنیاد مازندران و رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح با والدین معزز شهید مدافع امنیت مصطفی نوروزی

کالابرگ می‌‏دهند که عذاب وجدان‏شان کم شود

مالک تراکتور در جلسه مهم دولت چه می‌کرد؟

جولانی با سوریه چه می‌کند؟

ترامپ پایان جنگ سرد را کلید زد؟

جدال بر سر جانشینیِ امپراتوری رسانه ای خانوادگی

پاسخ ترامپ به تمکین محمود عباس چه بود؟

رسانه صهیونیستی: وعده السنوار برای آزادی اسیران فلسطینی عملی شد

ترامپ نیمی از معادن اوکراین را می‌خواهد

سیاست خارجی ترامپ معامله‌گرایانه است